• Tartalom

11/1999. (ÜK. 1999/11.) LÜ utasítás

11/1999. (ÜK. 11.) LÜ. utasítás

A nemdohányzók védelméről*

1999.11.30.
A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2. §-a (8) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának és az ügyészségi alkalmazottak érdekképviseleti szerveinek véleményét is figyelembe véve, az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Magyar Köztársaság ügyészi szerveire, valamint az Országos Kriminológiai Intézetre (OKRI);

b) az ügyészségi alkalmazottakra.

A dohányzásra vonatkozó szabályok

2. § (1) Az ügyészség kezelésében vagy többségi használatában álló épületek zárt légterű helyiségeiben a dohányzás számára kijelölt helyek (dohányzóhelyek, dohányzóhelyiségek) és a (3) bekezdésben meghatározott esetek kivételével nem szabad dohányozni.

(2) Ha az ügyészi szerv vagy szervezeti egység székhelye nem az ügyészség kezelésében vagy többségi használatában álló épületben van és az ügyészség által használt épületrészben nincs dohányzásra kijelölt helyiség vagy terület, akkor csak az ingatlan kezelője, illetőleg többségi használója által kijelölt helyen, illetőleg helyiségben szabad dohányozni.

(3) Ha a munkáltatói jogkör gyakorlója eltérően nem rendelkezik, nem tiltott a dohányzás azokban a dolgozószobákban, amelyekben

a) az állandó jelleggel munkát végzők mindegyike dohányzó és a dohányzás ellen egyikük sem tiltakozik, akkor, ha

b) a helyiségben ügyfélforgalom, illetőleg nemdohányzó személy nincs, és

c) a dohányzást tűzvédelmi vagy egyéb előírás nem tiltja.

(4) A (3) bekezdés alkalmazása nem minősíti a helyiséget dohányzás számára kijelölt helyiséggé.

3. § Nem szabad dohányozni az ügyészség tulajdonában vagy kizárólagos használatában álló járművek utasterében, kivéve, ha az együtt utazók ettől eltérően állapodnak meg.

A dohányzóhelyek kijelölése

4. § A dohányzóhelyeknek a jogszabályban és az utasításban meghatározottaknak megfelelő kijelöléséről, illetőleg a 2. § (2) bekezdésében említett kezelő vagy többségi használó megkereséséről

a) a Legfőbb Ügyészségen a Pénzügyi és Műszaki Főosztály vezetője a Titkárság vezetőjével együttműködve,

b) a Katonai Főügyészségen a katonai főügyész,

c) az OKRI-ban az igazgató,

d) a fellebbviteli főügyészségen a fellebbviteli főügyész,

e) a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli vezető ügyész,

f) a főügyészségen a főügyész,

g) a területi katonai ügyészségen a vezető ügyész,

h) a helyi ügyészségen a helyi vezető ügyész

gondoskodik.

5. § (1) Dohányzás céljára elsősorban helyiséget kell kijelölni. Zárt légterű helyiség dohányzóhelynek csak abban az esetben jelölhető ki, ha ott a folyamatos légcserét megfelelő műszaki megoldás biztosítja, alapterülete legalább 6 négyzetméter és ott más, nemdohányzó személy benttartózkodása a helyiség rendeltetéséből adódóan nem szükségszerű.

(2) Többszintes épületek esetén a dohányzóhelyeket lehetőség szerint emeletenként, illetve ha ez szükséges, épületszárnyanként kell kijelölni.

(3) Ha az ügyészi szerv vagy szervezeti egység székhelyén dohányzás céljára helyiség azért nem jelölhető ki, mert az egyébként megfelelő helyiségben a folyamatos légcsere nem biztosított, akkor – a műszaki lehetőségek figyelembevételével – a folyamatos légcserét biztosító berendezés üzembe helyezését vagy a nyílászáró szerkezet létesítését a pénzügyi feltételektől függően, de lehetőleg az utasítás hatályba lépésétől számított egy évben belül biztosítani kell.

(4) Amennyiben a dohányzás céljára szolgáló hely vagy helyiség kijelölését illetően – ideértve a 2. § (3) bekezdés szerinti engedélyt is – az illetékes foglalkozás-egészségügyi szakorvos, illetőleg a munkavédelmi biztonsági megbízott véleményt nyilvánít, azt figyelembe kell venni.

6. § Nem jelölhető ki dohányzóhely:

a) az oktatási továbbképzési célra használt helyiségben (oktatóterem);

b) az étkezés céljára szolgáló helyiségekben (étterem, büfé stb.), valamint a meleg, illetőleg hideg ételek elkészítésére, előkészítésére, tálalására használt helyiségekben (pl. konyha, tálaló);

c) tárgyalások, értekezletek, egyéb rendezvények megtartására szolgáló helyiség a tárgyalás, értekezlet, rendezvény idejére;

d) ügykezelő irodában, ügyfélfogadó, illetőleg kihallgató helyiségben, könyvtárban és az ügyészségi alkalmazottak rendszeres munkavégzésre szolgáló dolgozószobáiban;

e) ahol a dohányzást tűzvédelmi vagy egyéb előírások tiltják.

7. § A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyiségeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával – tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal – szembetűnő módon meg kell jelölni.

A nemdohányzók védelmére vonatkozó előírások ellenőrzése, eljárás az előírások megszegése esetén

8. § (1) A nemdohányzók védelmét szolgáló előírások megtartásának ellenőrzésére a munkavégzési szempontból elkülönült szervezeti egységek vezetői, illetőleg szolgálati feletteseik jogosultak.

(2) A nemdohányzók védelmét szolgáló előírások megszegése esetén az ügyészségi alkalmazottal szemben – az előírások megtartására vonatkozó figyelmeztetés eredménytelensége esetén – fegyelmi eljárás folytatható.

(3) A (2) bekezdés nem érinti a munkavállalóknak, illetőleg a munkáltatóknak az adott munkahelyet érintő dohányzási korlátozást, illetve a dohányzóhely munkavállalók részére történő kijelölésének kötelezettségét sértő magatartása esetén alkalmazható, jogszabályban meghatározott eljárást és annak jogkövetkezményeit.

(4) Az ügyészséggel szolgálati viszonyban nem álló, az ügyészség hivatali helyiségében – ideértve az üdülőt és továbbképzési központot is –, vagy a 3. §-ban említett járművének utasterében tartózkodó, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény előírásait megsértő személlyel szemben az (1) bekezdés szerinti ügyészségi alkalmazott fogyasztóvédelmi, illetőleg egészségvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményezhet.

Dohánytermékek forgalmazása

9. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó szerveknél dohányterméket árusítani csak a jogszabályi előírások megtartásával, az erre engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységben (pl. munkahelyi büfé) szabad.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott árusítóhelyeken dohánytermék csak a jogszabályban előírt címkézéssel és csomagolásban forgalmazható.

Vegyes és hatályba léptető rendelkezések

10. § Az utasításban előírt korlátozások és tilalmak nem érintik a korábban, jogszabályban meghatározott érdekből és célból elrendelt dohányzási és nyílt láng használatára vonatkozó tilalmakat és korlátozásokat.

11. § Ügyészi szerv elhelyezésére szolgáló épület létesítése, vagy meglévő épület, helyiség átalakítása, illetőleg felújítása, továbbá ügyészi szerv elhelyezésének megváltoztatása esetén a nemdohányzók védelmét szolgáló jogszabályokban és az utasításban meghatározott előírásokat már a tervezés során érvényesíteni kell.

12. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 16/2012. (VII. 16.) LÜ utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2012. július 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére