• Tartalom

15/1999. (HK 7.) HM utasítás

15/1999. (HK 7.) HM utasítás

a NATO bizottságaival történő kapcsolattartásról*

1999.03.31.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a NATO csatlakozással járó követelmények teljesítése érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, hivatalaira és háttérintézményeire, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra, a katonai felsőoktatási intézményekre és a Magyar Honvédség katonai szervezeteire a NATO bizottságaival, albizottságaival és egyéb szervezeteivel (a továbbiakban: Bizottság) történő hivatalos kapcsolattartás (a továbbiakban: kapcsolattartás) során.

(2) A jelen utasítás alkalmazása során:

a) kapcsolattartásban érintett szervezet: jelen utasítás hatálya alá tartozó irányító, felelős vagy együttműködő hazai szervezet;

b) irányító szervezet: a bizottsági rendszert alkotó alsóbb szintű Bizottságok munkáját összefogó, legfelső szintű Bizottság tekintetében felelős hazai szervezet;

c) felelős szervezet: az adott Bizottsággal közvetlen kapcsolatot tartó, a kapcsolattartást irányító, az együttműködő szervezetek munkáját koordináló hazai szervezet;

d) együttműködő szervezet: az adott Bizottság munkájában a felelős szervezet munkáját segítő hazai szervezet.

2. § A kapcsolattartással összefüggő feladat- és hatáskörmegosztás kialakításakor megfelelő módon érvényesíteni kell:

a) a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikai érdekeit;

b) a szakmai kérdésekben a szakmai szempontok elsődlegességét;

c) a szakmai szempontokat úgy, hogy valamennyi szakmailag érintett szervezet szakértelme és szakmai érdeke koordinált módon jelenjen meg.

3. § (1) A kapcsolattartás során elsősorban a képviseleti elvet kell érvényesíteni, amely a Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviselete (a továbbiakban: NATO Misszió) útján valósul meg. Ebben az esetben a NATO Misszió kijelölt képviselője gondoskodik az adott ügyben képviselendő álláspont beszerzéséről és a kapott mandátumnak megfelelően jár el.

(2) A Bizottságok munkájában való részvétel érdekében szakértők kiutazására a következő esetekben kerülhet sor:

a) ha a Bizottság olyan jellegű szakmai kérdésről tárgyal, amellyel kapcsolatban a NATO Misszió nem tudja felelősséggel ellátni a magyar nemzeti érdekek képviseletét;

b) ha az adott Bizottság általában a NATO Misszió személyi állományába nem tartozó szakértők részvételével ülésezik;

c) ha az adott bizottsági ülést kifejezetten a NATO Misszió személyi állományába nem tartozó szakértők, illetve vezetők részére hirdetik meg.

(3) A kapcsolattartás módjáról a NATO Misszióval és az érintett együttműködő szervekkel való konzultáció után a felelős szervezet vezetője dönt.

4. § (1) Az irányító szervezet:

a) ellátja a felelős szervezet feladatait az adott bizottsági rendszer legfelső szintű Bizottságával kapcsolatban;

b) koordinálja a bizottsági rendszert alkotó alsóbb szintű Bizottságok felelős szervezeteinek a kapcsolattartással összefüggő tevékenységét.

(2) A felelős szervezet:

a) az irányító szervezettel együttműködve dönt a Bizottság munkájában való részvétel szintjéről, gyakoriságáról és az 5. §-ban foglalt követelményeknek megfelelő képviselő személyéről;

b) a hatáskörét meghaladó kérdésben döntési javaslattal él a döntésre jogosult szervezet, illetve személy felé;

c) koordinálja és összefogja az érintett Bizottság és albizottságai munkájában való részvételt;

d) az érintett együttműködő szervezetek számára teljes körű tájékoztatást nyújt az adott Bizottságban folyó munkáról és megküldi a Bizottságtól érkező dokumentumokat;

e) összegyűjti és egységes állásponttá formálja az együttműködő szervezetektől érkező szakmai és politikai információkat;

f) rendszeres elemző és tájékoztató munkával biztosítja, hogy az irányító szervezet, az érintett együttműködő szervezetek, a politikai irányítást gyakorló szervezetek és személyek folyamatos és részletes tájékoztatást kapjanak a Bizottság munkájával kapcsolatos magyar álláspont alakulásáról, valamint hatékonyan hozzá tudjanak járulni a magyar álláspont kialakításához;

g) az adott Bizottság munkája vonatkozásában kapcsolatot tart a NATO Misszióval és megfelelő időben tájékoztatja az adott ügyben képviselendő álláspontról.

(3) Az együttműködő szervezet

a) a saját szakmai területét érintő kérdésekben segíti a felelős szervezet tevékenységét;

b) a felelős szervezet megkeresésére rendelkezésére bocsát minden olyan információt, amelyek valamilyen módon befolyásolhatják az adott Bizottság munkájában való részvételt.

(4) Az együttműködő szervezetek az adott Bizottsággal, illetve az adott Bizottság munkájával kapcsolatos kérdésekben a NATO Misszió tagjaival a felelős szervezeten keresztül tarthatnak kapcsolatot. Közvetlen kapcsolat – a felelős szervezet vezetőjének egyidejű tájékoztatása mellett – abban az esetben tarthatnak, ha az adott ülésre az együttműködő szervezet képviselője utazik.

(5) A Bizottságokat, és a velük történő kapcsolattartásban érintett szervezeteket a HM NATO Együttműködési Főosztály a HM közigazgatási államtitkár által jóváhagyott táblázatban foglalja össze, és a kapcsolattartásban érintett valamennyi szervezet részére haladéktalanul megküldi.

(6) A kapcsolattartásban érintett szervezetekre vonatkozó, a kapcsolattartást érintő szervezeti vagy személyi változások alapján a HM NATO Együttműködési Főosztály – a változtatással érintett szervezetek vezetőivel egyetértésben – a táblázatot félévente, jelentősebb változások esetén haladéktalanul pontosítja és jóváhagyás után a kapcsolattartásban érintett valamennyi szervezet részére megküldi.

5. § (1) Bizottságokkal kapcsolatot tartó személyekkel szemben támasztott alapvető követelmények:

a) szakmai illetékesség és alkalmasság;

b) tárgyalóképes angol nyelvtudás (STANAG 6001 szerinti 3333-as szint).

(2) A szakmai illetékesség és alkalmasság megítélése – a kiküldő szervezet vezetőjével (parancsnokával) történt konzultáció után – a felelős szervezet vezetőjének (parancsnokának) a feladata.

(3) Tolmács kiutaztatása csak felső vezetők (HÁT, VKFH vagy magasabb szint) esetében finanszírozható.

(4) Valamennyi kapcsolattartó személy esetében alapvető követelmény az előírt nemzetbiztonsági ellenőrzésen történő megfelelés.

(5) A NATO által előírt, az érintett által kitöltött biztonsági kérdőívet a Bizottság munkájában való részvétel érdekében történő első kiutazás kezdete előtt 5 nappal, a többi esetben legkésőbb a kiutazás kezdete előtt 2 nappal a felelős szervezet az adott bizottsági ülést rendezők részére telefaxon megküldi.

6. § (1) A bizottsági ülésekről minden esetben a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás 15. §-ában foglaltaknak megfelelően összefoglaló jelentést kell készíteni és az abban megjelölt személyek részére kell felterjeszteni.

(2) Ha a Bizottságokkal való kapcsolattartás a NATO Misszió útján valósul meg, az illetékességi körébe tartozó Bizottságok munkájáról – a felelős szervezetek és irányító szervezetek egyidejű tájékoztatása mellett – a NATO Misszió Politikai Osztályának részét alkotó Védelempolitikai Részleg a HM NATO Együttműködési Főosztálynak, a NATO Misszió keretein belül működő Katonai Képviselő Hivatala a HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökségnek (HVK VTFCSF-ség) is megküldi a jelentéseit. Az együttműködő szervezetek tájékoztatása ezek után a felelős szervezet feladata.

(3) Szakértő kiutazása esetén a jelentést a kiutazó személy készíti el. Delegáció kiutazása esetén a delegáció vezetője gondoskodik a jelentés elkészítéséről. A jelentést – az (1) bekezdésben megjelölteken kívül – a felelős és az irányító szervezet részére, valamint

a) amennyiben a kiküldő HM szervezet, a HM NATO Együttműködési Főosztály részére;

b) amennyiben a kiküldő MH szervezet, a HVK VTFCSF-ség részére is meg kell küldeni.

7. § (1) A Bizottságokkal történő együttműködés éves és havi végrehajtási terveit – az illetékes HM és MH szervek bevonásával – a HM NATO Együttmműködési Főosztály készíti el és terjeszti fel jóváhagyásra. Az éves végrehajtási tervet a HM Kollégium hagyja jóvá, a tervezett és terven felüli feladatokat tartalmazó havi végrehajtási tervet pedig a szakterületért illetékes helyettes államtitkárok, valamint az MHPK, VKF egyetértése után a HM közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

(2) A végrehajtási terv költségvetési előirányzat szükségletének megállapításához a HM NATO Együttműködési Főosztály a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatallal együttműködve költségvetési tervet készít. A költségvetési tervet az éves működési költségvetés jóváhagyási eljárásának megfelelően kell jóváhagyatni.

(3) A jóváhagyott költségvetési terv alapján ezen feladatokra önálló, a nemzetközi feladatok költségvetési kereteinek rendszerébe tartozó, a Bizottságokkal való kapcsolattartási keretet kell képezni. A keret gazdája és kezelője a HM NATO Együttműködési Főosztály.

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 22. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére