• Tartalom

19/1999. (BK 12.) BM utasítás

19/1999. (BK 12.) BM utasítás

A közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, valamint környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével kapcsolatos egyes díjakról szóló 11/1998. (IV. 17.) KHVM–BM együttes rendelet egyes rendelkezéseinek végrehajtásával kapcsolatos feladatokról*

1999.06.30.
A közúti járművek forgalomba helyezésével és forgalomban tartásával, valamint környezetvédelmi felülvizsgálatával és ellenőrzésével kapcsolatos egyes díjakról szóló 11/1998. (IV. 17.) KHVM–BM együttes rendelet (a továbbiakban: ER.) 5. §-ában és az 1. számú melléklete I. Fejezetének 2. e)–h) pontjai alapján az új típusú állandó gépjármű forgalmi engedély és törzskönyv 1999. január 1-jei bevezetésével összefüggő díjelszámolási, kezelési, nyilvántartási és könyvvezetési feladatok ellátására a következő
utasítást
adom ki.
Általános szabályok
1. Az utasítás hatálya kiterjed
a) az új típusú állandó forgalmi engedély és a törzskönyv iránti kérelmek elbírálására jogosult rendőrhatóságokra,
b) a „Nemzetközi követelményeknek megfelelő okmánycsalád bevezetése” megnevezésű ágazati célfeladat bevételből finanszírozott kiadási előirányzatai felett rendelkező, valamint a könyvvezetési és beszámolási feladatokat ellátó belügyminisztériumi szervezeti egységekre.
Értelmező rendelkezések
2. Ügyben eljáró rendőrhatóság: a rendőrhatóság azon szakigazgatási egysége, amely jogosult az új típusú állandó gépjármű forgalmi engedély és törzskönyv iránti kérelem elbírálására, az ER. szerinti igazgatási szolgálati díj megállapítására, beszedésére.
3. Rendelkező: a BM Fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjére a belügyminiszter által – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – kiadott szabályzatban a „Nemzetközi követelményeknek megfelelő okmánycsalád bevezetése” ágazati célfeladatra meghatározott belügyminisztériumi szervezeti egység, illetve a kijelölt témafelelős.
4. Adóelszámolás, könyvvezetés: a BM fejezeti kezelésű előirányzatok főkönyvi könyvelését és beszámolását elkészítő belügyminisztériumi szervezet feladata az általános forgalmi adó (Áfa) nyilvántartásával, elszámolásával és bevallásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítése, az Áfáról szóló 1992. évi LXXIV. törvény és az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény előírásainak megfelelően. Ugyanezen szervezet látja el a főkönyvi könyvelési és költségvetési beszámolási feladatokat a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló – többször módosított – 54/1996. (IV. 12.) Korm. rendeletnek megfelelően.
5. Egyszerűsített számla: a készpénzfizetéses számlatömb (MSZ 16114–90. számú szabvány) vagy más módon előállított, adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylat, amely legalább a következő adatokat tartalmazza:
– a számla sorszáma,
– a számla kibocsátójának neve, címe és adóigazgatási azonosító száma,
– a vevő (ügyfél) neve és címe,
– a szolgáltatás megnevezése,
– a szolgáltatás mennyiségi egysége és mennyisége,
– a szolgáltatás adóval együtt számított egységára,
– a szolgáltatás adóval együtt számított ellenértéke tételenként és összesen,
– a meghatározott adó százalékértéke (a 25%-os felszámított adó mértéknél: 20,00%).
6. Számla kibocsátó: az ER. 1. sz. melléklete I. Fejezetének 2. e)–h) pontjaiban felsorolt szolgáltatási díjak esetében
BM Fejezeti kezelésű előirányzat
1051 Budapest, József A. u. 2–4.
Adóigazgatási azonosító szám: 15720209-2-51
Kincstári számlaszám: 10023002 01009349 50000005
7. Számlát kiállító: az ügyben eljáró rendőrhatóság.
Eljárási rend
8. A benyújtott kérelmet a területileg illetékes rendőrhatóság bírálja el és állapítja meg az igazgatási szolgáltatási díjat, amit a kérelmező készpénzátutalási megbízással egyenlít ki.
9. Az eljáró rendőrhatóság a bemutatott készpénzátutalási megbízás feladóvevényének másolatán igazolja a befizetést, vagy a befizető kérésére az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 43. §-a alapján – a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet előírásait figyelembe véve – egyszerűsített számlát állít ki a 6. pontban meghatározott számla kibocsátó nevében.
10. A befizetési bizonylatokról a rendőrhatóság köteles időrendben, folyamatos és naprakész analitikus nyilvántartást vezetni, és betartani a bizonylati elv és fegyelem előírásait a számvitelről szóló 1991. évi XVIII. tv. 83–87. §-aiban foglaltaknak megfelelően. A nyilvántartást úgy kell kialakítani, hogy az alkalmas legyen a visszakeresésre, illetve az ellenőrzésre.
11. A téves befizetés rendezésére a rendőrhatóság jogosult intézkedni. Amennyiben a rendőrhatóság visszafizetési kötelezettséget állapít meg, a visszafizetés jogcímének és összegének feltüntetésével írásban köteles a könyvvezetési feladatokat ellátó szervet értesíteni, amely szervezet gondoskodik a pénzösszeg haladéktalan visszautalásáról.
12. A rendőrhatóság a számlakibocsátó nevében beszerzett egyszerűsített (készpénzfizetési) számlatömböket a szigorú számadású bizonylatokra előírt szabályok szerint elkülönítetten köteles nyilvántartani, kezelni és megőrizni.
13. A fejezeti kezelésű előirányzatoknak a Magyar Államkincstárnál vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájára beérkező bevételt a 911. Alaptevékenység bevételei (ezen belül: Egyéb alaptevékenységi bevétel) főkönyvi számlán kell elszámolni. A könyvviteli elszámolás rendjét a Fejezeti kezelésű előirányzatok Számviteli Politikájában kell rögzíteni.
14. Az adófizetési kötelezettség teljesítéséhez az áfa-törvényben meghatározott adat-tartalmú analitikus nyilvántartást egyszerűsített módon kell vezetni. Eszerint a napi bevételt egy tételben kell nyilvántartásba venni a Magyar Posta Elszámoló Központja által másolatban csatolt készpénz átutalási megbízásokról készített összesítő jegyzék alapján. A könyvvezetési és adó-elszámolási feladatokat végző szerv nem jogosult az egyedi befizetések összegének felülvizsgálatára.
15. A 13. pont szerinti befolyt bevételek terhére a fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámláról közvetlenül nem teljesíthető kifizetés az Áfát kivéve. Az Áfa-befizetési kötelezettség teljesítése után fennmaradó összeget havonta át kell vezetni a fejezeti programfinanszírozási előirányzat-felhasználási keretszámlára.
A 16. pont szerinti kiadásokat az államháztartás működési rendjéről, szóló 217/1998. (XII. 30.) Kormányrendeletnek a Programfinanszírozás körébe vont előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló VII. Fejezete szerint kell teljesíteni, elszámolni.
16. Az igazgatási szolgáltatási díjbevételből kell biztosítani a rendszer bevezetésével kapcsolatos ráfordításokat; a folyamatos működési és ügyintézési ráfordításokat; valamint a felhalmozási kiadásokat:
a) a rendszer bevezetésével kapcsolatos ráfordítások:
– nyomtatványok (befizetési csekk) és az okmányok első előállítási költsége,
– az ügyintézők oktatása, továbbképzése,
– a lakossági tájékoztatáshoz szükséges PR tevékenység;
b) folyamatos működési és ügyintézési ráfordítások:
– a nyomtatvány és okmány előállítás összes költsége,
– az okmány kiállítás, valamint a szolgáltatási díjak beszedéséhez kapcsolódó postai és adminisztrációs kiadások;
c) felhalmozási kiadások:
– a biztonsági okmányokkal összefüggő biztonsági fejlesztések,
– az okmánykiadás korszerűbb nyilvántartási alapokra helyezésével kapcsolatos fejlesztések,
– az okmány kitöltő berendezések törlesztő részlete.
17. Amennyiben a nemzetközi követelményeknek megfelelő okmánycsalád bevezetésére jóváhagyott fejezeti kezelésű ágazati célfeladat bevételei eltérnek az eredetileg megtervezett előirányzattól, úgy a 16. pontban foglalt jogcímektől eltérő felhasználásról a távközlési és informatikai, valamint a közgazdasági helyettes államtitkárok közös előterjesztése alapján döntök. Távollétemben e jogkört a közigazgatási államtitkár gyakorolja.
18. Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba rendelkezéseit azonban 1999. január 1-jétől kell alkalmazni.
Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 27/2001. (BK 11.) BM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2001. június 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére