• Tartalom

24/1999. (VII. 6.) EüM rendelet

24/1999. (VII. 6.) EüM rendelet

egyes daganatos megbetegedések bejelentésének rendjéről1

2017.01.01.

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Eüatv.) 38. §-a (2) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján egyes daganatos megbetegedések megelőzésének, gyógykezelésének, a betegek utógondozásának, valamint – az epidemiológiai vizsgálatok tervezése, szervezése, irányítása és értékelése céljából – egyes daganatos megbetegedések bejelentésének módjáról, idejéről, a bejelentési kötelezettség teljesítéséről, a bejelentendő adatokról az alábbiakat rendelem el:

1. § (1) A Nemzeti Rákregiszter (a továbbiakban: Rákregiszter) számára köteles adatot szolgáltatni az az orvos, aki a (2) bekezdés szerinti daganatos betegség diagnózisát felállítja, kezelését végzi, továbbá, aki szövettani vizsgálatot, boncolást végez vagy azt véleményezi.

(2)2 Az (1) bekezdés szerinti jelentési kötelezettség kiterjed valamennyi egészségügyi szolgáltatónál diagnosztizált vagy ellátott daganatos betegségre, ha a diagnózis – a haláloki diagnózisokat is beleértve – a Betegségek Nemzetközi Osztályozása (a továbbiakban: BNO) 10. revíziója C00–C97, D00–D09 D30.3, D33 tételeinek bármelyike (a továbbiakban: daganatos megbetegedés).

2. §3 (1) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében az 1. § (1) bekezdése szerinti orvos az 1. melléklet szerinti adatokat továbbítja a Rákregiszter részére, a Rákregiszter által biztosított elektronikus programon keresztül, figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra is.

(2) Ha az elektronikus adatszolgáltatás az egészségügyi szolgáltatónál nem működik, vagy adatszolgáltatáshoz szükséges program nem áll az adatszolgáltató rendelkezésére, az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően az 1. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében a 2. melléklet szerinti adatlapot kell a Rákregiszter részére eljuttatni.

(3) Az 1. és a 2. mellékletben foglalt adatok kódolása a 3. melléklet szerinti útmutató alapján történik.

(4) Ugyanazon személy több, egymástól független, elsődleges rosszindulatú daganatos megbetegedését külön-külön kell jelenteni az (1) vagy a (2) bekezdésben meghatározott módon.

2/A. §4 A kezelőorvos által továbbítandó, a 18 év alatti személyekkel kapcsolatos, a megbetegedés felfedezésére, a betegség kiindulására, kiterjedésére és szövettani típusára, prognosztikai faktoraira, a kezelés módjára és eredményességére, illetve a beteg további sorsára, késői utánkövetésére is vonatkozó egészségügyi adatokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó, az adatszolgáltatás tárgyát képező személyazonosító adatokat az 5. melléklet tartalmazza.

3. §5 A patológiai vizsgálatot végző egészségügyi szolgáltató a szövettani minták vizsgálata, illetve a boncolások során felismert rosszindulatú daganatos megbetegedésekről negyedévente, elektronikus formában jelentést küld a Rákregiszter részére a 4. melléklet szerinti adattartalommal.

3/A. §6 (1)7 A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) negyedévente adatszolgáltatást teljesít a Rákregiszter részére a (2) bekezdésben foglaltak szerint, valamint a Rákregiszterben nyilvántartott TAJ azonosítók egyeztetése során megküldi a passzivált TAJ azonosítók listáját a passziválási ok és annak dátuma megjelölésével.

(2)8 Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás teljesítése érdekében a NEAK az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet rendelkezései szerint gyűjtött azon szolgáltatások tételes ellátási adatait küldi meg, amelyek ellátást indokló diagnózisai között a BNO II. Daganatok fejezete szerinti tételeinek (kódjeleinek) valamelyike szerepel. Az ellátási adatkör részletezését és formátumát – beleértve az Orvosi Eljárások Nemzetközi Osztályozása (OENO) és a gyógyhatású anyagok Anatómiai, Terápiás és Kémiai Osztályozása (ATC) szerinti kódjelek használatát, valamint az adatszolgáltatási határidőket – a NEAK és a Rákregiszter egyeztetett megállapodásban állítja össze az adatkezelésre vonatkozó egyéb szabályok figyelembe vételével.

(3)9 A Rákregiszterben nyilvántartott TAJ azonosítókhoz kapcsolódó, a Rákregiszterben tárolt, daganatos eredetű megbetegedésekre vonatkozó egészségügyi adatokat a TAJ azonosítók (1) bekezdés szerinti egyeztetésre megküldésével egyidejűleg a Rákregiszter továbbítja a NEAK részére.

3/B. §10 (1) A Központi Statisztikai Hivatal és a Rákregiszter az Eüatv. 16. § (8) bekezdése szerinti adatkör átadásának részleteit és formátumát megállapodásban határozza meg az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével.

(2) A Rákregiszter a már nyilvántartott daganatos betegek eseteiben rögzíti a halottvizsgálati és haláloki adatokat, illetve nyilvántartásba veszi azon személyek adatait, akiknél ezt a halott-vizsgálat során megállapított daganatos eredetű betegség indokolja.

4. § Az adatkezelési előírások betartásáért az adatvédelmi felelős, a jelentés végrehajtásáért, az adatközlés teljességéért az intézményvezető a felelős. A Rákregiszternek továbbított adatok hitelességéért a beteg ellátását vezető orvos, illetve a patológiai vizsgálatot végző orvos tartozik felelősséggel, a jelentett adatoknak egyezniük kell a beteg orvosi dokumentációjában szereplő adatokkal.

5. §11 (1) Az egészségügyi szolgáltatók az 1. és a 2. melléklet szerinti adatokat naptári negyedévente, a negyedévet követő hónap 15. napjáig továbbítják a Rákregiszter részére.

(2) Az adatszolgáltatás minősége és teljessége, továbbá az orvosi dokumentációval való egyezősége érdekében a Rákregiszter az adatszolgáltatóval évente adategyeztetést tarthat.

6. §12 A Rákregiszter adattisztítás céljából az 5. § (2) bekezdése szerinti adategyeztetések alapján kimutatható hiányosságot vagy hibát tartalmazó jelentésekről rendszeresen visszajelzést küld az érintett adatszolgáltatóknak. Az adatszolgáltató köteles a megkeresés alapján gondoskodni az adattartalom javításáról és a javításnak a Rákregiszter részére történő továbbításáról.

7. § (1) A Rákregiszterbe felvett beteg adatait – a (2) és (3) bekezdésekben foglaltak kivételével – törölni nem lehet. A nyilvántartásban már szereplő adatokat helyesbíteni csak a helyesbítés idejének feljegyzésével és a korábbi adat elérhetőségének biztosításával lehet.

(2) Amennyiben hitelt érdemlően bizonyítást nyer, hogy a Rákregiszterbe felvett személynél a daganat megállapítása és jelentése diagnosztikai tévedésen alapult, akkor a nyilvántartásból törölni kell valamennyi rá vonatkozó adatot.

(3) A Rákregiszterben nyilvántartott személy elhalálozása esetén a személyazonosító adatokat – a TAJ-szám kivételével – az elhalálozást követő 1 éven belül törölni kell, és az egészségügyi adatok csak statisztikai adatkezelési célból tarthatók meg.

8. § (1)13 A Rákregiszter mellett Tanácsadó Testület működik, amely jóváhagyja a Rákregiszter szakmai munkatervét és feladatait, ellenőrzi az adatvédelmi előírások betartását, továbbá javaslatot tesz az egészségügyért felelős miniszter részére a jelentési kötelezettség teljesítésére és adattartalmára, valamint az adathordozók védelmére, továbbítására vonatkozó előírásokkal kapcsolatban.

(2)14 A Tanácsadó Testület összetételére és működésére vonatkozó részletes előírásokat a Rákregiszter szervezetéről és működési rendjéről szóló Szabályzat tartalmazza.

9. § (1)15 A Rákregiszter a daganatos megbetegedések megoszlását – a betegek fővárosi és megyei lakóhelye, tartózkodási helye alapján csoportosítva, illetve BNO-kódonkénti, nemenkénti és korcsoportonkénti bontásban – évente megküldi az országos tisztifőorvos és a NEAK, valamint az egészségügyért felelős miniszter részére az onkológiai tevékenység szervezésének, tervezésének, működésének értékelése céljából.

(2) A Rákregiszter az általa végzett adatgyűjtésről évente jelentést ad közre.

(3)16 Az Eüatv. 16/A. § (2) bekezdése szerinti adatkör átadásának részletezését és formátumát az országos tisztifőorvos és a Rákregiszter megállapodásban állítja össze az adatkezelésre vonatkozó szabályok figyelembe vételével.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő hónap 1. napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg a rosszindulatú daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségről szóló 14/1983. (Eü. K. 16.) EüM utasítás hatályát veszti. Az e rendelet hatálybalépését megelőzően az Eüatv. 18. §-a alapján felvett, illetve kezelt egészségügyi és személyazonosító adatokat e rendelet előírásai szerint kell nyilvántartani.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény alapján az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az 1996–2000. közötti közegészségügyi program keretében a rák elleni küzdelem érdekében akcióterv elfogadásáról szóló 646/96/EK határozatával összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet a 24/1999. (VII. 6.) EüM rendelethez17



Az egészségügyi szolgáltatók által elektronikusan továbbítandó adatok

A betegellátó azonosítása:
A beteget ellátó orvos (kezelőorvos) azonosítója (pecsétszáma)
A munkahely (intézmény, osztály, rendelés) neve, címe, azonosítója

A beteg azonosítása:
A beteg neve, anyja neve, születési neve
A beteg lakóhelyének irányítószáma, címe
A beteg neme
A beteg Társadalombiztosítási Azonosító Jele
A beteg születési ideje
A beteg törzsszáma/naplószáma az ellátó intézménynél
A betegellátás (vizsgálat/kezelés) befejezésének ideje (év-hó-nap)

A daganatos betegség azonosítása:
A daganatos betegség felfedezésének ideje (ha ismert)
A daganat BNO-10 II. Daganatok fejezete szerinti klinikai diagnózisának kódja
A daganat oldalisága (1-4 kód, ld. útmutató)
A daganat kiterjedése (1-6 kód, ld. útmutató)
A daganat TNM besorolása (a külön szabályként meghatározott TNM verzió szerint)
A daganat morfológiai kódja a BNO-10 „Daganatok Morfológiája” fejezete szerint
A diagnózist alátámasztó legmagasabb értékű vizsgálat (1-9 kód, ld. útmutató)
A daganatellenes kezelés (műtét, sugár, gyógyszeres) OENO beavatkozási kódja
A beteg státusa a kezelés végén (1-4 kód, WHO vagy RECIST szerint, ld. útmutató)
A beteg további sorsa (1-5 kód, ld. útmutató)

A beteg halála esetén:
A halál ideje
A halál közvetlen oka
A halálhoz vezető alapbetegség BNO-10 szerinti klinikai diagnózisának kódja

2. melléklet a 24/1999. (VII. 6.) EüM rendelethez18




Nem elektronikus adatszolgáltatás esetén továbbítandó adatlap

4K02813_0

1. A jelentést küldő orvos

munkahelye: …………………………………………………………………..……

címe:

………………………………. város ………………………… utca …… hsz.

osztály/rendelés: …………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………


4K02813_1

azonosítója:

A jelentést küldő orvos (kezelőorvos) azonosítója (pecsétszáma):

2. A beteg neve: ……………………………………………………………………………………………

A beteg anyja neve: …………………………………………………………………………………….

A beteg születési neve: …………………………………………………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:


4K02813_4

neme (ffi = 1; nő = 2):

születési ideje: év

nap

lakóhelye:

………………………………. város …………………………… utca …… hsz.

3. A daganatos betegség felfedezésének ideje (ha ismert): év

nap

4. A daganat BNO-10 II. Daganatok fejezete szerinti klinikai diagnózisának kódja


4K02813_6

oldalisága:

kiterjedése:

TNM besorolása: (a külön szabályként meghatározott TNM verzió szerint)


4K02813_7

5. A diagnózist alátámasztó vizsgálat kódja:

6. A morfológiai vizsgálat kódja a BNO-10 szerint („M” kód)

7. A daganatellenes kezelés (műtét, sugár, gyógyszeres) OENO beavatkozási kódja

 

 

 

 

8. A beteg státusa a kezelés végén WHO

vagy RECIST

(ha ismert)


4K02813_8

9. A beteg további sorsa:

………………………………………… PH

A jelentést küldő orvos aláírása


A 4., az 5., a 8. és a 9. pont alatti adatok kódolását lásd az Útmutatóban.

3. melléklet a 24/1999. (VII. 6.) EüM rendelethez19




Útmutató
az 1. és a 2. melléklet szerint továbbítandó egyes adatok kódolásához

A daganat oldalisága:
1 = bal        2 = jobb    3 = mindkettő        4 = rendszerbetegség
A daganat kiterjedése:
1 = in situ
2 = kiindulási szerven belül
3 = környező szövetekre, szervekre terjed
4 = regionális nyirokcsomóba áttétet ad
5 = távoli szervben áttétet ad
6 = nem körülírható, rendszerbetegség
A diagnózist alátámasztó legmagasabb értékű (kódjelű) vizsgálat típusa:
1 = csak klinikai vizsgálat
2 = rtg. vagy más képalkotó vizsgálat
3 = endoscopos vizsgálat szövettan nélkül
4 = exploratio szövettan nélkül
5 = speciális cytológiai, haematológiai vizsgálat
6 = szövettan áttétből
7 = szövettan primer daganatból
8 = szövettan kórbonctani vizsgálattal
9 = ismeretlen
Ha történt morfológiai vizsgálat, ebbe a mezőbe az 5-8 kód valamelyike kerülhet. A „8” jelzés csak akkor használható, ha a rosszindulatú daganatot csak a boncolásnál igazolták.

A beteg státusa a kezelés végén:
WHO 1980:        1 = a daganat teljes remissziója
2 = részleges remisszió
3 = változatlan állapot
4 = a daganat kiújulása vagy előrehaladása
RECIST            CR = Complete Response
PR = Partial Response
SD = Stable Disease
PD = Progressive Disease

A beteg további sorsa:
1 = további kezelést kap
2 = további kezelést nem igényel
3 = kezelést megtagadta
4 = kezelést máshol kap
5 = elhalálozott

4. melléklet a 24/1999. (VII. 6.) EüM rendelethez20



A patológiai vizsgálatok során diagnosztizált daganatos megbetegedésekről továbbítandó adatok

Az egészségügyi intézmény azonosítása:

Jelentő intézmény, osztály, rendelés neve, címe, azonosítója
A vizsgáló orvos azonosító kódja (pecsétszáma)

A beteg azonosítása:

A beteg neve, anyja neve, születési neve
A beteg lakóhelyének irányítószáma, címe
A beteg neme

A beteg Társadalombiztosítási Azonosító Jele
A beteg születési ideje
A beteg törzsszáma az ellátó intézménynél

A daganat azonosítása:

A patológiai vizsgálat ideje

A daganat BNO-10 II. Daganatok fejezete szerinti klinikai diagnózisának kódja

A daganat morfológiai kódja a BNO-10 Daganatok Morfológiája fejezete szerint

5. melléklet a 24/1999. (VII. 6.) EüM rendelethez21




Jelentés a 0-18 év közötti leukémiás és daganatos betegekről

ADATSZOLGÁLTATÓ MINDEN FEKVŐBETEG GYÓGYINTÉZET ÉS JÁRÓBETEG SZAKRENDELÉS orvosa, aki malignus betegséget diagnosztizál 0-18 év közötti gyermekben.

ADATLAP 0-18 ÉVES KORÚ
LEUKÉMIÁS ÉS DAGANATOS BETEGEK BEJELENTÉSÉRE

A beteg
neve:_________________________________ TAJ száma: ⎕⎕⎕-⎕⎕⎕-⎕⎕⎕
neme (férfi: 1; nő: 2): ⎕          születési ideje: év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕
lakóhelye: ⎕⎕⎕⎕ ___________(település)________________________(utca, házszám)
anyja neve: ______________________születési helye:_______________________________


A diagnózis
Szövettani vizsgálat: nem történt: ⎕ primer daganatból történt: ⎕ áttétből történt: ⎕
Szövettani diagnózis:______________ Szövettani lelet száma:________
Klinikai diagnózis: ________________________________ BNO-10 („C” kód): ⎕⎕⎕⎕⎕
Diagnózis felállításának ideje: év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕

A beteg további sorsa
⎕ A beteget nem küldtük tovább                
⎕ A beteget más intézménybe küldtük tovább, továbbküldés ideje: év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕
fogadó intézmény:___________________________________________________________
fogadó orvos neve: _________________________________ pecsétszáma: ⎕⎕⎕⎕⎕
⎕ A beteg exitált              exitus ideje:        év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕

Kelt: ___________________________, év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕
Intézet hosszú bélyegzőjének helye:
                            _____________________________
                                 aláírás, p.h.
Beküldendő a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat részére


ADATSZOLGÁLTATÓ MINDEN PATOLÓGIA OSZTÁLY orvosa, aki 0-18 év közötti, daganatos betegségben szenvedő gyermek szövettani anyagát vizsgálja, vagy ilyen betegség miatt elhunyt gyermek kórboncolását végzi.

KÖTELEZŐ ADATLAP 0-18 ÉVES KORÚ DAGANATOS BETEGEK PATOLÓGIAI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEINEK BEJELENTÉSÉRE


A beteg
neve:___________________________________ TAJ száma: ⎕⎕⎕-⎕⎕⎕-⎕⎕⎕
neme (férfi: 1; nő: 2): ⎕              születési ideje: év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕
lakóhelye: ⎕⎕⎕⎕ ___________(település)________________________(utca, házszám)
anyja neve: _____________________ születési helye:_______________________________

Vizsgálati anyag vagy cadaver
küldő intézmény:___________________________________________________________
küldő orvos neve:_________________________________      pecsétszáma: ⎕⎕⎕⎕⎕
a vizsgált anyag: _________________________________
mintavétel időpontja:    év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕
⎕ A beteg exitált              exitus ideje:        év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕

A diagnózis
Szövettani diagnózis: ______________ Szövettani lelet száma:________
Klinikai diagnózis: ____________________________     BNO-10 („C” kód): ⎕⎕⎕⎕⎕

Kelt: ___________________________, év ⎕⎕⎕⎕ hó ⎕⎕ nap⎕⎕

Intézet hosszú bélyegzőjének helye:

                            _____________________________
                                 aláírás, p.h.

Beküldendő a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat részére
1

A rendeletet a 49/2018. (XII. 28.) EMMI rendelet 15. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2019. január 15. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2/A. §-t a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 6. §-a iktatta be.

5

A 3. § a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3/A. §-t a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 8. §-a iktatta be.

7

A 3/A. § (1) bekezdése az 54/2016. (XII. 30) EMMI rendelet 12. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3/A. § (2) bekezdése az 54/2016. (XII. 30) EMMI rendelet 12. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 3/A. § (3) bekezdését a 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 22. §-a iktatta be, szövege az 54/2016. (XII. 30) EMMI rendelet 12. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3/B. §-t a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 8. §-a iktatta be.

11

Az 5. § a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 9. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

13

A 8. § (1) bekezdése az 54/2016. (XII. 30) EMMI rendelet 12. § d) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 8. § (2) bekezdése a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 13. §-a szerint módosított szöveg.

16

A 9. § (3) bekezdése a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 11. § (2) bekezdésével megállapított, az 54/2016. (XII. 30) EMMI rendelet 12. § f) pontja szerint módosított szöveg.

17

Az 1. melléklet a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 12. § (1) bekezdés a) pontjával megállapított szöveg.

18

A 2. melléklet a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontjával megállapított szöveg.

19

A 3. melléklet a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 12. § (1) bekezdés c) pontjával megállapított szöveg.

21

Az 5. mellékletet a 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelet 12. § (3) bekezdése iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére