• Tartalom

31/1999. (HK 13.) HM utasítás

31/1999. (HK 13.) HM utasítás

a NATO nukleáris információk kezelésének szabályairól*

1999.05.01.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdése l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a NATO nukleáris információk kezelésére vonatkozóan a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, háttérintézményeire, a Magyar Honvédségre, továbbá a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra.

2. § (1) A NATO nukleáris információk körébe tartozik a NATO Nukleáris Tervező Csoport és valamennyi albizottsága tevékenységével, a szövetséges nukleáris erők létezésével, eszközeinek fajtáival, mennyiségével, minőségével, telepítésével, tárolásával, biztonságával, alkalmazási elveivel kapcsolatos valamennyi információ és dokumentum, továbbá a szövetséges tagállamok és magyarország ezekkel összefüggő álláspontja, szándékai és tevékenysége.

(2) Nem tartoznak a NATO nukleáris információk körébe a nukleáris baleset elhárításával, a nukleáris energia békés célú felhasználásával kapcsolatos kérdések.

3. § (1) A NATO nukleáris információk kezelésével kapcsolatos koordinációt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség egésze vonatkozásában a HM Védelempolitikai Főosztály látja el.

(2) A NATO nukleáris információkkal kapcsolatos munkába az alábbi személyek és szervezetek kerülnek bevonásra:

– honvédelmi miniszter

– HM politikai államtitkár

– HM közigazgatási államtitkár

– HM védelempolitikai helyettes államtitkár

– Magyar Honvédség Parancsnoka, vezérkari főnök

– vezérkari főnök első helyettese

– HM NATO Együttműködési Főosztály

– HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

– HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség

– HVK Védelmi Tervezési Főcsoportfőnökség

– HVK Műveletirányító Központ

– MH Légierő Vezérkar

– MH Szárazföldi Vezérkar

– MH Logisztikai Főigazgatóság

– MK Katonai Felderítő Hivatala

– MK Katonai Biztonsági Hivatala

– NATO Képviselt Védelempolitikai Részleg

– NATO Képviselet Katonai Képviselő Hivatala

– SHAPE Magyar Összekötő Csoport.

(3) A NATO nukleáris információkkal kapcsolatos tárcán kívüli kapcsolattartás a HM Védelempolitikai Főosztály feladata.

4. § (1) A 3. § (2) bekezdésében megjelölt szervezetek vezetői állítsanak össze listát saját szervezetükre vonatkozóan azokról a beosztásokról, a beosztást betöltőkről, akikkel kapcsolatban kezdeményezik a NATO nukleáris információkhoz való hozzáférés engedélyezését. A hozzáférésre jogosultak körének jóváhagyására a HM védelempolitikai helyettes államtitkárát hatalmazom fel.

(2) A hozzáférési jogosultság megadásának feltétele az 1999. január 7-e után elrendelt és végrehajtott „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés alapján kiadott – biztonsági kockázati tényezőt nem tartalmazó – nemzetbiztonsági szakvélemény.

(3) A hozzáférési jogosultsággal rendelkezőkről a HM Védelempolitikai Főosztály rendelkezzen naprakész nyilvántartással, a felhatalmazottak adatait – a felhatalmazás mértékének megjelölésével – adja át a HM NATO KOZMIKUS KÖZPONTI NYILVÁNTARTÓ számára.

5. § (1) A NATO nukleáris információkat a nyilvántartó helyeken külön alapnyilvántartásban (gyűjtőívben) kell nyilvántartani, azokat csak a 4. § (1) bekezdése szerint megadott jóváhagyással rendelkező személyek számára szabad hozzáférhetővé tenni.

(2) Saját hatáskörben készítendő NATO nukleáris információkat tartalmazó iratot a HM VPF vezetőjének javaslatára a HM védelempolitikai helyettes államtitkár minősíti. Az ilyen információ minősítése, jelölése előtt az ATOM jelölést alkalmazni kell.

6. § (1) A NATO nukleáris információkkal kapcsolatos nyilvánosságra hozatal a NATO illetékes szerve által összeállított és kiadott, mindenkor érvényes tájékoztatási útmutató alapján történhet. A tájékoztatási útmutatót a HM Védelempolitikai Főosztály juttassa el a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok vezető állományának.

(2) A nyilvánosságot a HM Sajtófőosztály szervezze, nyilatkozattételre a HM Védelempolitikai Főosztály vezetője vagy az általa felhatalmazott személy jogosult.

7. § Ezen utasítás az aláírása* napján lép hatályba.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 25. §-a módosította.

*

Az utasítás aláírásának napja: 1999. április 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére