• Tartalom

39/1999. (HK 14.) HM utasítás

39/1999. (HK 14.) HM utasítás

a honvédelmi szervek kincstári számláiról és a pénzkezelési szabályokról*

1999.06.30.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés e) és l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendeletre, továbbá a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség költségvetése tervezésének, gazdálkodásának, előirányzat-felhasználásának, a sajátosságoknak megfelelő szervezeti és eljárási rendjére vonatkozó szabályairól szóló 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet 4. § (2) bekezdésére – a Honvédelmi Minisztérium, az irányítása és a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek kincstári számláinak kezelésére, pénzforgalmának megszervezésére és végrehajtására – a 90/1997. (V. 30.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdésében foglaltak tekintetében a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), hivatalaira és háttérintézményeire,

b) a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra, a katonai felsőoktatási intézményekre és a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalra,

c) a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban az a)–c) pontokban foglaltak együtt: honvédelmi szerv).

Általános szabályok

2. § (1) A honvédelmi szerv bankszámla-kezelési és pénzforgalmi rendjét a HM fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 9/1998. (HK 4.) HM utasítás munkáltató rendelkezései alapján kell megszervezni és végrehajtani.

(2) Ezen utasítást a jogszabályokban1 meghatározott rendelkezésekkel együtt kell alkalmazni.

3. § A honvédelmi szervek kincstári számlái – a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 98–100. § és 102. §-aiban meghatározott bankszámlái és hitelintézeti számlái (a továbbiakban együtt: számla) – megnyitásával, kezelésével, illetőleg megszüntetésével kapcsolatos, a felügyeleti szerv feladatkörébe tartozó teendőket a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) látja el.

4. § Az utasítás alkalmazása tekintetében számlatulajdonosok:

a) a HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat (a továbbiakban: HM PSZSZ) központi és területi szervei,

b) a HM területi pénzügyi és számviteli igazgatóságok (a továbbiakban: TPSZI) által ellátott, költségvetési előirányzattal rendelkező, pénzforgalmat lebonyolító honvédelmi szervek az 5–6. §-okban meghatározott szabályok szerint,

c) az a honvédelmi szerv, amelynek a szervezetében pénzügyi és számviteli (fő)osztály (önálló pénzügyi és számviteli szerv) működik.

A számlatulajdonosi jogok gyakorlása

5. § (1) A tárca fejezeti számlái és a költségvetési (al)címek elsődleges kincstári előirányzat-felhasználási keret számlái feletti rendelkezési jogosultság – eltérő rendelkezés hiányában – a HM KPSZH-t illeti meg.

(2) A tárca egyes fejezeti számlái esetében a kötelezettségvállalásra, utalványozásra és érvényesítésre vonatkozó jogosultságok tekintetében a fejezeti kezelésű előirányzatok tárgyévi felhasználásának rendjéről szóló hatályos2 HM utasítás előírásait kell alkalmazni.

6. § A TPSZI-k ellátási körébe tartozó, jogi személyiségű, pénzügyi és számviteli szervvel nem rendelkező honvédelmi szerv számlatulajdonosi jogait és kötelezettségségeit a következők szerint gyakorolja:

a) A kötelezettségvállalás és az utalványozás a honvédelmi szerv parancsnoka, igazgatója, vezetője (a továbbiakban: parancsnok) hatáskörébe tartozik,

b) a számláról történő készpénzfelvételi jogosultságot a parancsnok vagy megbízottja és az ellátást végző pénzügyi és számviteli szerv (referatura) vezetője vagy megbízottja együttesen gyakorolja,

c) az intézményi kincstári kártya készpénzfelvételre történő használatba adásához – az illetékes TPSZI igazgató ellenjegyzésével – a parancsnok engedélye szükséges,

d) eltérő rendelkezés hiányában a számla feletti kezelési (rendelkezési) jogosultság – b) és c) pontokban foglaltakra is figyelemmel – az illetékes TPSZI jogkörébe tartozik.

Pénzkezelési szabályok

7. § (1) A honvédelmi szerv készpénzszükségletét – a pénzösszeg közvetlen átadásával történő fizetési kötelezettség teljesítéséhez – a házi pénztár útján kell biztosítani.

(2) Annál a honvédelmi szervnél, ahol házipénztár működik, a parancsnok – a HM PSZSZ ellátási körébe tartozó szerv esetében az illetékes TPSZI igazgatójával vagy megbízottjával együttesen – szabályozza:

a) a házipénztár biztonságának, őrzésének és védelmének belső rendjét,

b) külön rendelkezések3 alapján a készpénz, szigorú számadású nyomtatványok, kincstári kártyák átvételének, szállításának és tárolásának (kezelésének) belső rendjét,

c) a pénzkezelők és kincstári kártyabirtokosok kijelölését, felkészítését, elszámoltatását és ellenőrzését.

8. § A honvédelmi szerv parancsnoka – a HM PSZSZ-hez tartozó szerv esetében a TPSZI igazgatóval együttműködésben – gondoskodik a házipénztár (pénzkezelő hely) biztonságos működéséhez szükséges anyagi, technikai feltételekről, különösen a pénztárhelyiség rendelkezésre bocsátásáról, szükség szerinti őrzéséről, pénzszállításhoz szükséges jármű, fegyveres kíséret biztosításáról, a pénztárkulcsok másod- (harmad-) példányainak az ügyviteli szervnél történő megőrzéséről. Az ügyviteli szerv a zárt, lepecsételt és aláírt borítékba elhelyezett pénztárkulcsokról nyilvántartó kartont vezet, amelyen rögzíti a kulcsok átvételének (visszavételének) pontos időpontját, az átvevő nevét és aláírását.

9. § (1) Házipénztár csak a HM PSZSZ, valamint az önálló pénzügyi és számviteli szervezet keretei között működik.

(2) Házi pénztárosi feladatot, az intézményi kincstári kártyával történő készpénzfelvételt és e tevékenység szervezését – az irányadó felelősségi szabályok szerint – megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező és a HM PSZSZ vagy az önálló pénzügyi és számviteli szerv állományába tartozó hivatásos (szerződéses) katona, köztisztviselő és közalkalmazott (pénztáros), továbbá a HM KPSZH főigazgató külön engedélyével rendelkező személy végezhet.

10. § A honvédelmi szerv költségvetése teljesítésével összefüggő, házipénztáron kívüli készpénzforgalom lebonyolítására, eseti ellátmány kezelésére, készpénz befizetések gyűjtésére-átvételére, illetménykifizetések végrehajtására pénzkezelőhely jelölhető ki. A pénzkezelőhely kijelölése a HM PSZSZ-hez tartozó honvédelmi szerv esetében az illetékes TPSZI igazgatójával egyetértésben – a parancsnok hatáskörébe tartozik.

11. § (1) A házipénztár működésére és a pénztáros felelősségére vonatkozó szabályokat – a HM PSZSZ ellátási körébe tartozó katonai szervezet esetében az TPSZI igazgatójával egyetértésben – belső rendelkezésben kell kiterjeszteni a pénzkezelő helyre, illetőleg a pénzkezelőre és a kincstári kártyabirtokosra.

(2) Eltérő rendelkezés hiányában a pénzkezelő hely elszámolási- és nyilvántartási rendjét a házipénztárakra vonatkozó előírások figyelembevételével, a TPSZI igazgatójának javaslata alapján az illetékes parancsnok határozza meg.

A kincstári kártya alkalmazása

12. § (1) a kötelezettségvállalásra jogosult parancsnok az áru- és szolgáltatásvásárlási szerződésében határozza meg a fizetési kötelezettség teljesítésének módját és határidejét. A kötelezettségvállalás ellenjegyzésére jogosult pénzügyi és számviteli szerv vezetője (meghatalmazottja) a szerződéstervezet fizetési feltételeire vonatkozóan állást foglal. Véleményeltérés esetén az erről készült ügyiratot (záradékot) a bizonylathoz kell csatolni.

(2) Az áru- és szolgáltatás vásárlásból eredő fizetési kötelezettség teljesítési módjának meghatározásakor a Korm. rend. 128. § a) pontjában meghatározott követelményeken kívül figyelemmel kell lenni arra is, hogy a kincstári kártya haditechnikai eszköz, hadi szakanyag ellenértékének kiegyenlítésére nem engedélyezhető.

13. § A honvédelmi szerv részére intézményi kincstári kártya, illetve a külföldön és belföldön készpénzfelvételre áru-, szolgáltatás vásárlásából eredő, közvetlen fizetésre jogosító kincstári (VIP) kártya a külföldi fizetőeszköz kezelésre jogosított honvédelmi szerv pénzügyi és számviteli szervezete részére a HM KPSZH főigazgató álta meghatározott darabszámban – a katonai nemzetbiztonsági szolgálat állományba tartozók esetében az illetékes nemzetbiztonsági szerv főigazgatójának intézkedése szerint – biztosítható.

14. § (1) Áru- és szolgáltatásvásárlásból eredő közvetlen fizetési kötelezettség teljesítésére engedélyezett intézményi kincstári kártya – az egyéb feltételek mellett – annak biztosítható, aki rendszeresen beszerzési feladatot lát el. A kártya birtokba adásának engedélyezése az illetékes (anyagnemfelelős) szolgálati ág vezető javaslata alapján, a pénzügyi és számviteli szerv vezetőjének ellenjegyzése mellett a kötelezettségvállalásra jogosult, illetve munkáltatói jogokat gyakorló parancsnok hatáskörébe tartozik.

(2) A kötelezettségvállalásra jogosult parancsnok belső rendelkezésben határozza meg azon áruk és szolgáltatások körét, amelyek ellenértékének kiegyenlítésére az intézményi kártya használható.

Záró rendelkezések

15. § (1) A Korm. rend. 133. § (4) bekezdésében rögzített értékhatár esetleges felemelésére vonatkozó javaslatot az illetékes TPSZI igazgatója, az önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező honvédelmi szerv esetében a parancsnok, részletes indokolással, a készpénz forgalom csökkentésére tett intézkedések bemutatásával, a HM KPSZH főigazgató útján terjesztheti fel.

(2) A 42/1996. (XII. 28.) PM rendelet VII. fejezetében vagy külön rendelkezésben meghatározott, a honvédelmi szervet terhelő adatszolgáltatási kötelezettséget – eltérő intézkedés hiányában – a HM KPSZH teljesíti. E kötelezettség teljesítése érdekében a HM KPSZH a honvédelmi szervektől adatokat, információkat kérhet.

(3) A házipénztár ellenőrzésére és rovancsolására vonatkozó szabályokat külön rendelkezések tartalmazzák.

16. § Felhatalmazást kap a HM KPSZH főigazgató, hogy intézkedésben részletesen szabályozza a honvédelmi szervek számla kezelési, pénzforgalmi és (házipénztári) pénzkezelési rendjét, a készpénzfizetés felső határának, továbbá a kincstári kártya használatának, alkalmazási feltételeinek engedélyezési, elszámolási és nyilvántartási szabályait. A kincstári kártya alkalmazási szabályait az utasítás és a Magyar Államkincstár által e tárgyban kiadott segédlet alapján kell meghatározni.

17. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Honvédség gazdálkodó szervezeteinek bankszámláiról és pénzforgalmáról szóló 25/1984. (HK 16.) HM utasítás, továbbá a bankszámlakezelés és pénzforgalom rendjéről szóló 52/1984. (HK 16.) MN PÜSZF intézkedés, valamint az azt módosító 3/1988. (HK 6.) MN PÜSZF intézkedés és a 3/1989. (HK 1.) MN PÜSZF intézkedés.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 26. §-a módosította.

3

A pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló 34/1994. (HK 18.) HM utasítás és a végrehajtására vonatkozó 58/1994. (HK 25.) MHPK intézkedés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére