• Tartalom

4/1999. (II. 24.) GM rendelet

4/1999. (II. 24.) GM rendelet

a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól1

2009.01.01.

A műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelöléséről szóló 182/1997. (X. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 11. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a gazdasági miniszter (a továbbiakban: kijelölő) feladat- és hatáskörébe utalt szakágazatok vonatkozásában a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésére.

2. § Jogszabályban előírt vizsgálati, ellenőrzési és tanúsítási tevékenységre a kijelölés a kijelölő döntése alapján történik.

3. § (1) A kijelölő a kijelölési bizottság (a továbbiakban: bizottság) javaslata alapján – mérlegelve az abban foglaltakat – hozza meg döntését.

(2)2 A bizottság a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban működik.

(3) A bizottság működési rendjét maga alakítja ki.

4. § (1) A bizottság tagjait a kijelölő határozza meg. Ezt a feladatát átruházhatja a bizottság általa kinevezett vezetőjére. A bizottság vezetőjének és állandó tagjainak megbízása öt évre szól.

(2)3 A bizottság munkájába a kijelölő a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium érintett szakmai területeinek 1-1 képviselőjét állandó tagként bevonja.

(3)4 A bizottságban a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, a Nemzeti Akkreditáló Testület (a továbbiakban: NAT), továbbá az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium egy-egy állandó taggal képviselteti magát.

(4) Abban az esetben, ha a kijelölés más miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységet is érint, a bizottság a bizottság vezetőjének írásos felkérésére kiegészül az adott minisztérium képviselőjével mint ideiglenes taggal.

(5) A kijelölési eljárás résztvevői és a Ptk. 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozóik nem viselhetnek tisztséget a kérelmező választott testületeiben, nem tölthetnek be vezető beosztást a kérelmezőnél, és nem lehetnek a kérelmező tulajdonosai. Az összeférhetetlenségi feltételek teljesülését az 1. számú mellékletben szereplő nyilatkozat aláírásával kell igazolniuk.

5. § (1) A kijelölést kérelmező vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezet (a továbbiakban: kérelmező) kijelölés iránti kérelmét (a továbbiakban: kérelem) a bizottsághoz nyújtja be.

(2)5 Kijelölés iránti kérelmet kizárólag gyártó, importáló és forgalmazó gazdálkodó szervezettől független, hatósági jogosítványokkal nem rendelkező szervezet nyújthat be.

A kérelmezővel szembeni általános követelmények

6. §6 (1) A kérelmezőnek a kérelem tárgyára vonatkozóan igazolnia kell, hogy a kormányrendelet 4. §-ában és az e rendelet 6. § (2) bekezdés és 7–11. §-aiban foglalt követelményeknek megfelel.

(2) Amennyiben a kijelölés olyan területre történik, amely az Európai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) és az Európai Unió többi tagállama (a továbbiakban: tagállamok) felé bejelentési kötelezettséget előíró európai közösségi irányelvnek megfelelést biztosító jogszabály hatálya alá tartozik, a kérelmezőnek rendelkeznie kell

a) angol, német vagy francia nyelvtudással bíró személyzettel,

b) a tevékenység végzésével összefüggő dokumentumok fordításával,

c) az Európai Unióban az adott szakterületen folyó bizottsági munkákban való részvételhez szükséges anyagi, személyi és tárgyi adottságokkal.

(3) A megfelelőség igazolása a NAT minősítő jegyzőkönyvével történik.

7. § (1) A NAT által kijelölt szakértő csoport (a továbbiakban: auditáló csoport) a minősítő jegyzőkönyv elkészítése során a kijelölés tárgyát alkotó tevékenységgel, illetve tevékenységekkel kapcsolatban vizsgálja, hogy a kérelmező rendelkezik-e a szükséges személyi, szakmai és tárgyi feltételekkel.

(2) Az auditáló csoport eljárása során különösen vizsgálja:

a)7 a kérelmező szervezeti felépítését, működési és eljárási szabályait, beleértve kiemelten a kérelem tárgyát képező jogszabály szerinti eljárás(ok), általános üzleti feltételek szabályzatainak meglétét;

b) a vezetők és a személyzet szakmai képzettségét, gyakorlati felkészültségét, a felelősségviselés rendjét;

c) a kérelmező függetlenségét gyártó, importáló és forgalmazó gazdálkodó szervezettől;

d) működő minőségbiztosítási rendszer meglétét.

A vizsgálatra kijelölést kérelmezővel szembeni
különös követelmények

8. §8 Az auditáló csoport a vizsgálati tevékenységre kijelölést kérelmezővel kapcsolatban a 7. §-ban foglaltakon kívül vizsgálja, hogy a kérelmező rendelkezik-e a kijelölés területére vonatkozó

a) szabványokkal és egyéb műszaki előírásokkal;

b) szabványokban és egyéb műszaki előírásokban meghatározott vizsgáló helyiségekkel és terekkel;

c) szabványokban és egyéb műszaki előírásokban meghatározott vizsgáló berendezésekkel, eszközökkel és segédanyagokkal.

9. § Az auditáló csoport az ellenőrzési tevékenységre kijelölést kérelmezővel kapcsolatban a 7. §-ban foglaltakon kívül vizsgálja, hogy a kérelmező rendelkezik-e

a) a kijelölés területére vonatkozó szabványokkal és egyéb műszaki előírásokkal;

b) az ellenőrzési tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítási szerződéssel.

A tanúsításra kijelölést kérelmezővel szembeni különös követelmények

10. § Az auditáló csoport tanúsítási tevékenységre kijelölést kérelmezővel kapcsolatban a 7. §-ban foglaltakon kívül vizsgálja, hogy a kérelmező rendelkezik-e

a) a kijelölés területére vonatkozó szabványokkal és egyéb műszaki előírásokkal;

b)9 a kijelölés területére vonatkozó tanúsítási, megfelelőség-értékelési rendszer és eljárásai leírását tartalmazó részletes szabályzattal;

c) a tanúsítási tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítási szerződéssel;

d) védjegyezett tanúsítási vagy jóváhagyási jellel, illetve a jelhasználat engedélyezése, visszavonása során követett eljárási szabályzattal.

11. § (1) Amennyiben a kérelmező egyes tevékenységek elvégzését alvállalkozásba kívánja adni, az auditáló csoport az alvállalkozók személyi, szakmai és tárgyi feltételeinek meglétét a kérelmezővel azonos módon vizsgálja.

(2) Vizsgálati és ellenőrzési eredmények kiértékelésével és a megfelelőség tanúsításával, illetve igazolásával kapcsolatos tevékenység alvállalkozásba nem adható.

(3)10 Megfelelőségi tanúsítvány csak a hivatkozott jogszabály(ok) által előírt követelményeknek való megfelelést igazoló, a termékre előírt teljes körű vizsgálat alapján adható ki.

A kérelem

12. § (1) A kijelölés iránti kérelmet a 2. számú mellékletben közölt formanyomtatványon kell a bizottsághoz benyújtani. A kérelem elbírálásának határideje 30 nap.

(2) A kérelemhez csatolandó, illetve csatolható anyagok vonatkozásában a kormányrendelet 5. §-a szerint kell eljárni.

(3) A kérelmezőnek a kormányrendelet 3–4. §-a szerinti megfelelősége igazolása céljából be kell mutatnia

a) a cégbírósági bejegyzés hiteles másolatát;

b) a társasági szerződést, alapító okiratot, alapszabályt, illetve ezzel egyenértékű okmányt;

c) a kijelölési kérelem tárgyát képező tevékenységre vonatkozó szabványok jegyzékét;

d) a minőségügyi kézikönyvet, vagy ennek a kijelölési kérelemben megjelölt tevékenységhez kapcsolódó részét;

e) a NAT minősítő jegyzőkönyvét.

(4)11

A kijelölés

13. § (1) A bizottság javaslata alapján – mérlegelve az abban foglaltakat – a kijelölő a jogszabályban meghatározott termékcsoportra vonatkozó vizsgálati, ellenőrzési, tanúsítási tevékenységre a kérelmezőt kijelöli, és erről a 3. számú mellékletben feltüntetett kijelölési okiratot kiállítja.

(2) A kijelölési kérelem elutasításra kerül, ha a kérelem, illetve a kérelmező nem felel meg a kérelemmel, illetve a kérelmezővel kapcsolatos általános és különös követelményeknek.

14. §12 A kijelölés tényét a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben és a közlekedésért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzé kell tenni.

15. § (1) A kijelölésekről a bizottság titkársága nyilvántartást vezet.

(2) A kijelölési eljárással kapcsolatos valamennyi iratot a bizottság titkársága megőrzi.

(3)13 A bizottság iratkezelésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium iratkezelési szabályzata vonatkozik.

Bejelentés

15/A. §14 Amennyiben a kijelölés olyan területre történik, amely a Bizottság és a tagállamok felé bejelentési kötelezettséget előíró európai közösségi irányelvnek megfelelést biztosító jogszabály hatálya alá tartozik, a kijelölő a kijelölést követően a szervezet Bizottságnak és a tagállamoknak történő bejelentésével kapcsolatban a kormányrendelet szerint jár el.

A kijelölt szervezet megfelelőségének ellenőrzése

16. §15 A kijelölt vizsgáló, ellenőrző, tanúsító szervezetnek folyamatosan meg kell felelnie a kijelölés feltételeinek. A szervezettel szembeni esetleges panasszal a kijelölőhöz kell fordulni, aki elrendeli a panasznak a bizottság általi kivizsgálását.

17. § A kijelölt szervezet a kijelölési okirat kiállításának alapjául szolgáló személyi, szakmai és tárgyi feltételekben bekövetkezett változást a bizottságnak köteles írásban haladéktalanul bejelenteni. A bizottság köteles megvizsgálni, hogy a bejelentett változás nem teszi-e alkalmatlanná a kijelölt szervezetet a kijelölési okiratban meghatározott tevékenységek elvégzésére.

18. § (1) A kijelölés feltételeinek betartását és meglétét a bizottság ellenőrzi.

(2) A bizottság ellenőrzés céljából

a) a kijelölés tárgyát alkotó tevékenységgel kapcsolatos iratokat, jegyzőkönyveket, tanúsítványokat és egyéb dokumentumokat bekérheti, a kijelölt szervezetet a szükséges információk megadására felszólíthatja;

b)16 helyszíni szemlét, illetve műszeres és egyéb vizsgálatokat végeztethet.

(3)17 Ha a szervezet a kijelölés területére egyidejűleg akkreditált is, és akkreditáltságát a NAT felfüggesztette vagy visszavonta, illetve akkreditáltsága megszűnt, a bizottság a NAT-tól kapott tájékoztatás alapján megvizsgálja, hogy a szervezet továbbra is megfelel-e a kijelölés feltételeinek.

(4)18 Abban az esetben, ha az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a kijelölt szervezet nem felel meg a kijelölés feltételeinek, vagy kötelezettségeit nem teljesíti, a bizottság a kijelölt szervezet megfelelőséget vizsgáló, ellenőrző, illetve tanúsító tevékenységét meghatározott időtartamra felfüggeszti, és meghatározza a szükségesnek tartott intézkedéseket.

(5)19 A tevékenység végzésének felfüggesztéséről szóló tájékoztatót a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben és a közlekedésért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzé kell tenni.

(6)20 Ha a felfüggesztés időtartamán belül meghatározott határidőre a kijelölt szervezet az előírt feltételeket nem teljesíti, a bizottság a kijelölés visszavonását kezdeményezi.

19. § A kijelölt szervezet köteles a bizottsággal a kijelöléssel kapcsolatos tevékenységben és az ellenőrzés során együttműködni.

20. § A kijelölt szervezet köteles a kijelölés alapján végzett tevékenysége során kiadott vizsgálati jegyzőkönyveket, tanúsító okmányokat és egyéb iratokat 10 évig megőrizni.

21. § A kijelölt szervezet a bizottság részére évente jelentést készít. A jelentés tartalmi követelményeit, benyújtásának idejét és módját a kijelöléssel egy időben a kijelölő határozza meg.

A kijelölés megszűnése

22. § A kijelölés törléssel vagy visszavonással szűnik meg.

23. § A kijelölést a kijelölő törli, ha

a) a kijelölt szervezet azt kéri;

b) a kijelölt szervezet jogutód nélkül megszűnik;

c)21 a kijelölés tárgyára vonatkozó jogszabály megváltozása miatt – amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – a kijelölés érvénytelenné válik.

24. §22 (1) A bizottság javaslata alapján a kijelölő a kijelölést visszavonja, ha a kijelölési okirat kiadását követően olyan változás áll be, amely miatt a kijelölt szervezet nem felel meg a vele szembeni általános, illetve különös követelményeknek.

(2) Ha a kijelölést a kijelölés területére akkreditált szervezettől vonják vissza, illetve ilyen szervezet tevékenységét függeszti fel a bizottság, a NAT a szervezet akkreditáltságát felülvizsgálja.

(3)23 Bejelentett szervezet kijelölésének visszavonása esetén a kijelölő a bejelentést a kormányrendelet 8/A. §-ában foglaltaknak megfelelően visszavonja.

25. §24 A kijelölés megszűnésének tényét a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben és a kijelölő által vezetett minisztérium honlapján közzé kell tenni.

Záró rendelkezés

26. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. számú melléklet a 4/1999. (II. 24.) GM rendelethez25

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
-----------------
Hivatkozási szám:
(GKM tölti ki)
-----------------
Nyilatkozat
Alulírott ............... (név) kijelentem, hogy a ................... (kérelmező) esetében sem magam, sem közvetlen hozzátartozóim vonatkozásában az összeférhetetlenség nem áll fenn.
Budapest, 199...............
.........
(aláírás)

2. számú melléklet a 4/1999. (II. 24.) GM rendelethez26

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Hivatkozási szám:

 

(GKM tölti ki)

KÉRELEM
műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző, tanúsító szervezetként való kijelölésre a gazdasági miniszter 4/1999. (II. 24.) GM rendelete alapján
1. A kijelölést kérő szervezet adatai
a) A szervezet neve és címe (székhelye)
Név:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
b) A cégbejegyzés adatai
Cégbíróság:     
A cégbejegyzés iránti kérelem benyújtásának kelte:     
A cégbejegyzés kelte:     
száma:     
Szervezeti forma (rt., kft. stb.):     
Állományi létszám:     
c) A szervezet felelős vezetője
Név:     
Beosztás:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
d) A szervezet részéről a GKM-mel való kapcsolattartásért felelős személy
Név:     
Beosztás:     
Cím:     
Telefon:     
Telefax:     
E-mail:     
2. Mire kéri a kijelölést?
vizsgálat*    ellenőrzés*    tanúsítás*
3. A kijelölés szakterülete a vonatkozó jogszabályok megjelölésével
4. A kijelölés szakterületén dolgozó felelős alkalmazottak**

Neve

Szakterületének részletezése

 

 

5. A kérelmező szervezet a kijelölés iránti kérelem megalapozottságát a következő dokumentumokkal igazolja:
a) Alapító okirat (vagy ezzel egyenértékű okmány, pl. társasági szerződés)
Kelte:     
Száma:     
A szervezet tevékenységének megnevezése:     
b) A cégbírósági bejegyzés hiteles másolata;
c) A NAT minősítő jegyzőkönyve;
d) A kijelölési kérelem tárgyát képező tevékenységre vonatkozó minőségirányítási kézikönyv és a szolgáltatást igénybe vevők részére hozzáférhető eljárási szabályzat;
e) Akkreditálási okiratok (ha vannak ilyenek);
f) Nemzetközi tanúsítási rendszerekben kapott elismerések (ha vannak ilyenek);
g) Rendelkezik-e védjegyeztetett tanúsítási vagy jóváhagyási jellel?
Igen*    Nem*
h) A jelet (védjegyet) a gyártók alkalmazzák-e?
Igen*    Nem*
6. A kijelölést kérelmezővel szembeni követelményrendszer teljesítése
a) Teljesíti-e a 182/1997. (X. 17.) Korm. rendelet 1. és 4. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen*    Részben, éspedig:*
b) Ha a kijelölést vizsgálatra kérelmezi, teljesíti-e a jelen rendelet 7. és 8. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen*    Részben, éspedig:*
Ha már végzett vizsgálatot, közölje a kérelem benyújtását megelőző 2 év alábbi vizsgálati adatait**

Vonatkozó előírás

Az elvégzett vizsgálatok száma

 

 

c) Ha a kijelölést ellenőrzésre kérelmezi, teljesíti-e a jelen rendelet 7. és 9. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen*    Részben, éspedig:*
Ha már végzett ellenőrzést, közölje a kérelem benyújtását megelőző 2 év alábbi ellenőrzési adatait**

Vonatkozó előírás

A lefolytatott vizsgálatok száma

 

 

d) Ha a kijelölést tanúsításra kérelmezi, teljesíti-e a jelen rendelet 7., 10. és 11. §-ában meghatározott követelményeket?
Igen*    Részben, éspedig:*
Ha már végzett tanúsítást, közölje a kérelem benyújtását megelőző 2 év alábbi tanúsítási adatait**

Vonatkozó előírás

A lefolytatott eljárások száma

 

 

e) Ha a kijelölést ellenőrzésre, illetve tanúsításra kérelmezi, rendelkezik-e a tevékenységével okozott kár pénzügyi fedezetére kötött felelősségbiztosítási szerződéssel egy, a Magyar Köztársaságban engedélyezett biztosítónál?
Igen, éspedig:*    Nem*
f) Ha a kijelölést vizsgáló, illetve ellenőrző tevékenységre kérelmezi, rendelkezik-e érvényes együttműködési megállapodással valamely kijelölt tanúsító szervezettel?
Igen, éspedig*    Nem*
g) A kijelölés tárgyát képező tevékenységgel foglalkozó főállású, szakképzett munkatársak száma és a saját vizsgáló laboratóriumok alapterülete (ha van)**

Munkatársak száma

Laboratórium

Alapterület

 

 

 

7. Alvállalkozás
a) A kijelölés tárgyát képező tevékenységhez igénybe vesz-e a szervezet alvállalkozókat?
Igen*    Nem*
b) Ha igen, sorolja fel alvállalkozóit (névvel, címmel) és részletezze ezek igénybe vett tevékenységét.**
c) Van-e érvényes írásbeli megállapodása az alvállalkozóival?
Igen*    Nem*
d) Minősíti-e az alvállalkozóit?
Igen*    Nem*
e) Ha igen, van-e írásos eljárása az alvállalkozók minősítésére?
Igen*    Nem*
f) Meggyőződött-e a szervezet arról, hogy az alvállalkozók laboratóriumai megfelelnek-e a vizsgáló laboratóriumok felkészültségének követelményeire vonatkozó szabványnak?
Igen*    Nem*
g) Meggyőződött-e a szervezet arról, hogy az ellenőrzést végző alvállalkozók megfelelnek-e az ellenőrzést végző szervezetek működésének feltételeire vonatkozó szabványnak?
Igen*    Nem*
8. Bizalmas ügykezelés
Biztosítva van-e az információk bizalmas kezelése a szervezet minden szintjén?
Igen*    Nem*    Részben*
9. Kiadványok
a) Nyilvánosságra hozza-e az eljárási szabályzatát a tevékenységét igénybe vevők számára?
Igen*    Nem*
b) Ha a kijelölést tanúsításra kéri, van-e eljárása a tevékenységével érintett szervezetek, termékek és tanúsító iratok jegyzékének elkészítésére, ennek karbantartására, valamint nyilvánosságra hozatalára?
Igen*    Nem*
10. Tanúsító iratok, tanúsítási jelek alkalmazásának ellenőrzése
a) Van-e a szervezetnek dokumentált eljárása az általa kiadott tanúsító iratok és tanúsítási jelek alkalmazásának hatékony ellenőrzésére?
Igen*    Nem*
b) Tesz-e a szervezet megfelelő intézkedéseket a tanúsító iratok és tanúsítási jelek megtévesztő használata vagy a tanúsításra vonatkozó helytelen hivatkozások esetén?
Igen*    Nem*
c) Van-e a szervezetnek dokumentált eljárása az általa kiadott tanúsító iratok és tanúsítási jel visszavonására és törlésére?
Igen*    Nem*
11. Panaszok
Megköveteli-e a tanúsító szervezet, hogy a megrendelői tartsanak nyilván minden, a tanúsító iratok tárgyával<R> kapcsolatos panaszt és ezek kivizsgálását?
Igen*    Nem*
12. A kijelölés tárgyát képező tevékenységgel kapcsolatos referenciák
Felsorolandó, hogy a szervezet kijelölés tárgyát képező tevékenységét az elmúlt 5 évben mely szervek, szervezetek értékelték, egyúttal bemutatandók az erről készült dokumentumok.**

Az értékelő neve és címe

Az értékelt tevékenység fajtája

Az értékelés tárgya és az okirat száma

Az értékelés

időpontja

érvényessége

 

 

 

 

 

13. Új megközelítésű irányelvvel összeegyeztethető jogszabály esetén, az Európai Bizottságnak és az Európai Unió tagállamainak való bejelentéshez:
a) Rendelkezik-e a személyzet az Európai Unió Belső Piacán való tevékenység végzéséhez angol, német vagy francia nyelvtudással?
Igen*    Nem*
b) Rendelkezésre állnak-e a tevékenység végzésével összefüggő dokumentumok fordításai?
Igen*    Nem*
c) Rendelkezik-e a szervezet az Európai Unióban a bejelentési szakterületen folyó bizottsági munkákban való részvételhez szükséges anyagi, személyi és tárgyi adottságokkal?
Igen*    Nem*
Alulírott mint a kijelölést, illetve a bejelentést kérelmező szervezet felelős vezetője kijelentem, hogy az 1–13. pontokban közölt válaszok és adatok a valóságnak megfelelnek.
Kelt: ..........................................…………………….....
.....................…………......................
a szervezet felelős vezetője
Mellékletek:
* A nem kívánt válasz törlendő.
** Szükség esetén külön lapon folytatandó.

3. számú melléklet a 4/1999. (II. 24.) GM rendelethez27

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM
MINISZTER
Szám: ............./20.....
KIJELÖLÉSI OKIRAT
A műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet alapján megállapítom, hogy a .................................. (szervezet) ....................................................... (cím) megfelel a hivatkozott jogszabályban előírt feltételeknek, ezért írásban előterjesztett kérelme alapján kijelölöm a következő tevékenységek elvégzésére:
szakterület:    
tevékenység jellege:    
a tevékenységre vonatkozó jogszabály(ok):    
A kijelölt szervezet a kijelölést képező tevékenységét mindenkor az arra vonatkozó jogszabályok és szabványok előírásainak következetes és pontos betartásával, az ilyen tevékenységet ellátó szervezettől elvárható pontossággal és színvonalon köteles ellátni. Ennek megítélése céljából a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint kijelölő szerv általi ellenőrzés lefolytatásában közreműködni tartozik.
Jelen okirat visszavonásig érvényes.
Budapest, 20.….... év .......................................... hó ….... nap.
..................................................
aláírás
1

A rendeletet az 5/2010. (I. 14.) NFGM rendelet 12. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. január 22. napjával.

2

A 3. § (2) bekezdése a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 12. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (3) bekezdése a 127/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 11. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdése a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (2) bekezdésének a) pontja a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 10. § b) pontja a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 11. § (3) bekezdését a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 5. §-a iktatta a szövegbe.

11

A 12. § (4) bekezdését a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 7. §-a hatályon kívül helyezte.

13

A 15. § (3) bekezdése a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 12. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

14

A 15/A. §-t és az azt megelőző alcímet a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 6. §-a iktatta a szövegbe.

15

A 16. § a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 18. § (2) bekezdésének b) pontja a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 8. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 18. § (3) bekezdése a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 5. §-ával beiktatott szöveg.

18

A 18. § (4) bekezdése a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 5. §-a iktatta be, szövege a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 8. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 18. § (5) bekezdését a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 8. §-ának (2) bekezdése iktatta be, szövege a 41/2008. (XII. 31.) KHEM rendelet 6. § (2) bekezdésének 14. pontja szerint módosított szöveg.

20

A 18. § (6) bekezdését a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 8. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

21

A 23. § c) pontját a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 9. §-a iktatta a szövegbe.

22

A 24. § a 26/2001. (X. 4.) GM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

23

A 24. § (3) bekezdését a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 10. §-a iktatta a szövegbe.

25

Az 1. számú melléklet a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 12. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

26

A 2. számú melléklet a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 11. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 3. számú melléklet a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelet 11. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére