• Tartalom

47/1999. (HK 16.) HM utasítás

47/1999. (HK 16.) HM utasítás

a közbeszerzési eljárások megindításának és az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalának rendjéről

1999.07.31.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a közbeszerzési eljárások megindításának és az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalának a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjére a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed:

A Honvédelmi Minisztériumra, a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a katonai felsőoktatási intézményekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire. Az utasítás hatálya nem terjed ki a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok beszerzéseire, továbbá a Magyar Honvédség nemzetközi békemissziós feladatokban szolgálatot teljesítő kontingensekre, illetve a NATO-hoz rendelt különböző katonai képviseletekre a helyszínen történő, devizában fizetendő beszerzésekre.

(2) Az utasítást a közbeszerzésről szóló 1995. évi XL. törvény hatálya alá tartozó, a közbeszerzés értékhatárát meghaladó beszerzésekre (a továbbiakban: közbeszerzés) kell alkalmazni. A közbeszerzés értékhatárát meg nem haladó beszerzések, valamint a központosított beszerzések esetében a hatályban lévő szabályok szerint kell eljárni.

A közbeszerzési eljárás indításának engedélyezési rendje

2. § (1) Közbeszerzést csak a döntésre jogosult engedélyével lehet indítani. Döntésre az alábbi személyek jogosultak:

a) amennyiben a közbeszerzés – általános forgalmi adó nélkül értendő – várható értéke meghaladja a Kbt. szerinti mindenkori értékhatár 15-szörösét a honvédelmi miniszter;

b) amennyiben a közbeszerzés – általános forgalmi adó nélkül értendő – várható értéke a Kbt. szerinti mindenkori értékhatár 10–15-szöröse között van, a HM közigazgatási államtitkára;

c) amennyiben a közbeszerzés – általános forgalmi adó nélkül értendő – várható értéke a Kbt. szerinti mindenkori értékhatár 3–10-szerese között van, a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkára, és

d) amennyiben a közbeszerzés – általános forgalmi adó nélkül értendő – várható értéke a Kbt. szerinti mindenkori értékhatár 3-szorosát nem éri el, a HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály vezetője, illetve építési beruházás, építési felújítás esetén a HM Infrastrukturális Főosztály vezetője.

(2) A közbeszerzések éves finanszírozási tervében nem szereplő beszerzések esetében külön indokolni kell a terven felüli feladat (beszerzés) szükségességét és jogosságát.

3. § (1) A költségvetési előirányzattal rendelkező gazdálkodási szervezet vezetője, illetve a közbeszerzési eljárás kezdeményezője az eljárás megindítása előtt köteles szolgálati úton a melléklet szerinti „Közbeszerzési engedélyezési kérelem” okmányon (a továbbiakban: kérelem) kérelmezni az eljárás megindítását a döntésre jogosult személytől. A kérelem tartalmazza a közbeszerzés megindításának rövid indoklását, az eljárás tervezett fajtáját, a szükséges költségvetési előirányzat biztosításának igazolását és a pénzügyi ellenjegyzést.

(2) Az ellenjegyzői hatáskörök a következők:

a) a honvédelmi miniszterhez felterjesztett kérelem esetén a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár;

b) a HM közigazgatási államtitkárhoz felterjesztett kérelem esetében a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató;

c) a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárhoz felterjesztett kérelem esetében a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató;

d) a HM Haditechnikai Fejlesztési és Beszerzési Főosztály vezetőjéhez felterjesztett kérelem esetén az illetékes HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság igazgatója, illetve a HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat szakmai alárendeltségében tartozó pénzügyi és számviteli (fő)osztályok vezetői.

e) a HM Infrastrukturális Főosztályhoz felterjesztett kérelem esetén a HM Központi Pénzügyi Számviteli Hivatal főigazgatója.

(3) Az ellenjegyzői jogkörrel rendelkezők távolléte esetén ellenjegyzői jogkörüket a szervezetszerű helyettesük vagy az általuk kijelölt személy gyakorolja.

(4) Az azonos tárgyú, összevonható közbeszerzéseket egy közbeszerzési eljárás keretén belül kell végrehajtani.

4. § (1) Közbeszerzési eljárás csak az ellenjegyzett és engedélyezett „kérelem” alapján kezdeményezhető.

(2) Amennyiben a közbeszerzési eljárás kezdeményezője nem azonos az ajánlatkérővel, a megbízáshoz csatolni kell az engedélyezett „kérelem” másolatát.

5. § (1) A közbeszerzési eljárás folyamatában az ajánlatok értékelését követően, az eljárás kezdeményezője köteles indokolással alátámasztott, az ajánlatkérő szervezet szakmai és szakértői bizottsága által kialakított szakvéleményre alapozott döntési javaslatot felterjeszteni a 2. §-ban meghatározott döntésre jogosulthoz.

(2) Ezen döntési javaslat tartalmazzon rövid összefogó értékelést a beérkezett ajánlatokról, valamint javaslatot a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjének kiválasztásához. A bizottsági javaslattól eltérő döntés esetén a döntéshozó indokolása szükséges.

(3) A döntési javaslatot úgy kell elkészíteni, hogy az eredményhirdetési határidő előtt 10 nappal a döntésre jogosulthoz beterjesztésre kerüljön.

6. § A HM Pénzügyi és Számviteli Szolgálat, illetve az illetékes főosztályok fektessenek fel analitikus nyilvántartást a döntésre jogosultakhoz felterjesztett közbeszerzési eljárás megindítását kérelmezőkről és a döntésről.

7. § Amennyiben egy közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárul, az új eljárás megindítását is a 3. §-ban leírtak szerint kell kérelmezni, vagy a döntési javaslatban kell előterjeszteni a döntéshozó felé.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez az utasítás közzétételének napján lép hatályba.

(2) Az illetékes HM és MH szervek (szak-) intézkedéseiket (rendelkezéseiket) jelen utasítás alapján, annak hatálybalépését követően 30 napon belül módosítsák.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egy időben a 9/1998. (HK 4.) HM utasítás 56. § (1)bekezdés a) pontja 2. francia bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„– a honvédelmi szervek importbeszerzéseire, haditechnikai eszközök ipari javítására, haditechnikai eszközök beszerzésére, a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzésére, valamint a nettó 50 Mft várható beszerzési érték felett kizárólagosan (Kivéve az építési beruházásokhoz, építési felújításokhoz kapcsolódó beszerzések).”

(4) Az utasítás hatálybalépésével egy időben a 9/1998. (HK 4.) HM utasítás 56. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3) A HM BH a megbízás kezdetétől, annak befejezéséig a vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések keretein belül – a megbízó igényeinek és az e célból létrehozott, döntést előkészítő bizottságok ajánlásainak figyelembevételével – jár el.
Amennyiben a beszerzés végrehajtása során olyan előre nem látott nehézségek és teljesíthetetlen feltételek állnak elő, melyek a megbízásban kapott felhatalmazást meghaladják, a HM BH a megbízás módosítását kezdeményezi. A létrejött módosításban csak az eredeti megbízástól eltérő feltételeket és feladatokat kell szerepeltetni.”

(5) Az utasítás hatálybalépésével egy időben a 8/1997. (HK 5.) HM utasítás 2. § (7) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:

„a) a honvédelmi szervek importbeszerzéseire, haditechnikai eszközök ipari javítására, haditechnikai eszközök beszerzésére, a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzésére, valamint a nettó 50 MFt várható beszerzési érték felett kizárólagosan (Kivéve az építési beruházásokhoz, építési felújításokhoz kapcsolódó beszerzések). ”

– a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatal.

(6) Az utasítás hatálybalépésével egy időben a 40/1997. (HK 15.) HM utasítás 4. § (2) bekezdés a) pontja második francia bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„– a honvédelmi szervek importbeszerzéseire, haditechnikai eszközök ipari javítására, haditechnikai eszközök beszerzésére, a központosított közbeszerzésbe nem sorolt hajtóanyagok beszerzésére, valamint a nettó 50 Mft várható beszerzési érték felett kizárólagosan (Kivéve az építési beruházásokhoz, építési felújításokhoz kapcsolódó beszerzések).”

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 47/1999. (HK 16.) HM utasításhoz


Közbeszerzési engedélyezési kérelem

Beszerzés tárgya:
Beszerzés mennyisége:
Kötelezettségvállaló szervezet:
Ajánlatkérő megnevezése:
Közbeszerzések éves finanszírozási terv folyószáma:
Beszerzés bruttó költségkihatása:
A költségek évenkénti megoszlása:
ebből ÁFA:
Beszerzés rövid leírása, indoklása:
A közbeszerzési eljárás tervezett fajtája:
Az ajánlati felhívás kiadásának tervezett ideje:
A teljesítés tervezett ütemezése:

................................., ................... év ........................ hó .......... nap.

P. H.

..............................................
kötelezettséget vállaló

A szükséges költségvetési előirányzat meglétét igazolom, azt a fenti közbeszerzésre biztosítom.

................................., ................... év ........................ hó .......... nap.

P. H.

..............................................
költségvetési előirányzatot biztosító
szerv vezetője

Ellenjegyzői záradék:

................................., ................... év ........................ hó .......... nap.

P. H.

..............................................
ellenjegyző

A közbeszerzési eljárás indításának engedélyezése

................................., ................... év ........................ hó .......... nap.

P. H.

..............................................
engedélyező
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére