• Tartalom

5/1999. (BK 6.) BM utasítás

5/1999. (BK 6.) BM utasítás

Az önkéntes tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek 1999. évi központi támogatásáról*

1999.03.16.
Az önkéntes tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek 1999. évi központi támogatására biztosított BM fejezeti kezelésű előirányzat felosztásának elveire kiadom az alábbi
u t a s í t á s t.
1. A rendelkezésre álló 400 millió forintos előirányzatot az önkéntes tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére egyenlő arányban osztom meg, azaz részükre 175–175 millió forintot biztosítok.
2. Rendkívüli eseményekre és egyéb előre nem prognosztizálható költségekre 50 millió forintot tartalékként visszatartok, amely felett a rendelkezési jogot magamnak tartom fenn.
3. Az önkéntes tűzoltó egyesületek számára felhasználható keretből támogatható célokra a BM Tűzoltóság Országos Parancsnoka – a Magyar Tűzoltó Szövetség Elnöksége véleményének figyelembevételével – 1999. február 28-ig terjesszen elő részletes javaslatot.*
4. A működési területtel rendelkező 32 önkéntes tűzoltóság normatív módon megállapított támogatásban részesüljön.
5. Az önkéntes tűzoltóságok fenntartásához és működéséhez juttatott támogatást a következő normatívák alapján kell meghatározni:
a) általános működési támogatás (önkéntes tűzoltóságonként): 2,25 millió forint;
b) a tűzoltógépjárművek kötelező műszaki felülvizsgálatához és javításához: 240 ezer forint/darab.
A támogatás megállapításánál önkéntes tűzoltóságonként – a tényleges állapot szerint – legfeljebb 2 gépjárműfecskendő, 1 vízszállító és a különleges gépjárművek (műszaki mentő, létra, erdőtüzes, továbbá a tűzoltóságnál rendszeresített egyéb speciális gépjárművek) vehetők figyelembe.
c) A gépjárművek üzemeltetéséhez és karbantartásához: 71 Ft/km.
A támogatás megállapításánál a b) pontban jelzett gépjárművek 1996–1998. október 30. közötti időszak alatti futásteljesítménye 2,75 évre átlagolt értékének az ugyanezen időszakban az egység átlagos riasztási száma alapján – a kárhelyen teljesített üzemóra figyelembevétele érdekében – riasztásonként 50 km-rel pótolt összegét kell figyelembe venni.
d) A tűzoltólaktanya üzemeltetéséhez: 3100 Ft/m2.
A támogatás megállapításának alapja a tűzoltólaktanya (szertár) telekkönyvi nyilvántartásban, illetve használatbavételi engedélyben szereplő, fűtéssel és világítással ellátott nettó alapterülete (maximálisan 400 m2 vehető figyelembe).
e) Lakosságarányos támogatás: 20 Ft/fő.
A támogatás számításánál az önkéntes tűzoltóság működési területén lévő településeken 1998. január 1-jei adatok szerint a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő lakosság számát kell alapul venni.
6. Az önkéntes tűzoltóságok részére az előzőek szerint megállapított támogatás havi egyenlő részletekben történik. A pénzügyi teljesítés az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Kormányrendelet VII. fejezetében foglaltak alapján történjen.
7. Ez az utasítás közzétételét követő 3. napon lép hatályba.
* A javaslat előterjesztése a hatálybalépés előtt már megtörtént.
Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 27/2001. (BK 11.) BM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2001. június 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére