• Tartalom

5/1999. (ÜK. 1999/4.) LÜ utasítás

5/1999. (ÜK. 4.) LÜ. utasítás

A hadkötelesek rendkívüli állapot idejére szóló meghagyásáról*

1999.04.30.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (Htv.) végrehajtásáról rendelkező, többször módosított 178/1993. (XII. 27.) Korm. rendelet (Vhr.) 106. §-ában kapott felhatalmazás alapján az ügyészi szervezetben a meghagyással kapcsolatos eljárásról a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság ügyészi szerveire – a Katonai Főügyészség és a területi katonai ügyészségek kivételével –, valamint az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetre (OKKRI) (a továbbiakban együtt: ügyészi szervezet).

2. § A Vhr. 8. számú melléklete a kijelölt szervezetek II. kategóriájába sorolja a Legfőbb Ügyészséget, illetve az ügyészségeket. Az ezzel kapcsolatos jogköröket és kötelezettségeket a legfőbb ügyész gyakorolja.

3. § A legfőbb ügyész az ügyészi szervezetben adódó – meghagyással kapcsolatos – feladatok ellátására országos hatáskörrel ügyészt jelöl ki. A kijelölés visszavonásig érvényes. A kijelölt ügyész a legfőbb ügyész közvetlen utasítása szerint jár el.

4. § A megyei (fővárosi) főügyész a meghagyással kapcsolatos feladatok ellátására – egyéb feladatai változatlanul hagyása mellett – főügyészségi ügyészt jelöl ki. A kijelölés visszavonásig érvényes.

5. § A meghagyásnál figyelembe vehető beosztási jegyzék a következő:

a) ügyész,

b) ügyészségi titkár, ügyészségi fogalmazó,

c) ügyészségi nyomozó,

d) ügyészségi tisztviselő,

e) ügykezelő,

f) fizikai alkalmazott (speciális szakképzettségű),

g) OKKRI tisztviselő, fizikai alkalmazott (speciális szakképzettségű).

6. § Meghagyásban részesíthető, aki:

a) sorkatonai szolgálatát letöltötte,

b) tartalékos katonai szolgálatra alkalmas,

c) a rendkívüli állapotban jelentkező munkahelyi feladatai indokolják.

7. § (1) Nem részesíthető meghagyásban az, aki:

a) katonai szolgálatra alkalmatlan,

b) fegyver nélküli katonai szolgálat vagy polgári szolgálat iránti kérelmet nyújtott be, annak jogerős elbírálásáig,

c) háztartásban három vagy ennél több gyermek ellátásáról gondoskodik,

d) polgári szolgálat teljesítésére kapott engedélyt, illetőleg azt letöltötte.

(2) Törölni kell a meghagyásból:

a) akinek megszűnt az ügyészségi szolgálati viszonya,

b) betöltötte a hadkötelezettség felső korhatárát,

c) további meghagyása egyéb okból indokolatlan.

8. § A legfőbb ügyész által kijelölt legfőbb ügyészségi ügyész köteles:

a) évente február 28-iki határidővel, a Legfőbb Ügyészség Személyügyi és Továbbképzési Főosztálya közreműködésével a Honvéd Vezérkar Hadkiegészítési Csoportfőnökségnek névjegyzéket küldeni, amely tartalmazza a Legfőbb Ügyészség, valamint az OKKRI alkalmazottainak a meghagyással kapcsolatos változásait,

b) figyelemmel kísérni a megyei (fővárosi) főügyészségek katonai vonatkozású tevékenységét. Az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket gátló vagy korlátozó körülmények feloldása érdekében köteles eljárni a Honvéd Vezérkar Hadkiegészítési Csoportfőnökségénél, valamint az illetékes megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokságnál,

c) évente – március 31-iki határidővel – a megyei (fővárosi) főügyészségektől beérkező jelentésekre, valamint saját vizsgálati megállapításaira alapozottan a legfőbb ügyésznek jelentést tenni a meghagyással kapcsolatos feladatok ügyészi szervezetben történő végrehajtásáról.

9. § A megyei (fővárosi) főügyész ellenőrzi a meghagyással kapcsolatos feladatok ellátására kijelölt főügyészségi ügyész ezzel kapcsolatos tevékenységét.

10. § (1) A kijelölt főügyészségi ügyész évente – február 28-iki határidővel – köteles egyeztetni a főügyészség illetékességi területén szolgálatot teljesítő hadköteles ügyészségi alkalmazottak névjegyzékét.

(2) A kijelölt főügyészségi ügyész egyeztetési kötelezettsége kiterjed a nem szolgálati hely szerinti illetékességi területen lakó ügyészségi alkalmazottakra is.

11. § Az évente 2 példányban – a tartalékosok állandó lakóhelye szerinti megyei (fővárosi) bontásban – küldendő névjegyzék tartalma és formája az eddig kialakított gyakorlattal egyező (név, születési hely, idő, állandó bejelentett lakcím, anyja neve, beosztása, a hadkiegészítő parancsnokság megjegyzése). A névjegyzék egy példányát – jóváhagyást követően – vissza kell kérni.

12. § Az illetékességi területen esetlegesen jelentkező – hatáskörében fel nem oldható – ellentétekről a főügyésznek a Legfőbb Ügyészség kijelölt ügyészét tájékoztatnia kell.

13. § A meghagyási tevékenység ellenőrzésére jogosult:

a) a legfőbb ügyész a kijelölt legfőbb ügyészségi ügyészre és az ügyészségi szervezetre,

b) a kijelölt legfőbb ügyészségi ügyész az ügyészségi szervezetre,

c) a megyei (fővárosi) főügyész a kijelölt főügyészségi ügyészre, valamint illetékességi területe ügyészségeire,

d) a honvédelmi miniszter az ügyészségi szervezetre,

e) a honvéd vezérkar által megbízott személy az ügyészségi szervezetre,

f) a megyei (fővárosi) hadkiegészítő parancsnokság képviselője az illetékességi területére

vonatkozóan.

14. § Az utasításhoz kapcsolódó névjegyzékeket – évente – a rendkívüli állapot idejére kidolgozott utasítás-tervezetekhez kell csatolni.

15. § A munkakörükben meghagyott hadköteles ügyészségi alkalmazottak a rendkívüli állapot bevezetését követően a szolgálati viszonyukat lemondással nem szüntethetik meg (Vhr. 105. §).

16. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 17/2006. (ÜK. 6.) LÜ utasítás 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte, 2006. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére