• Tartalom

50/1999. (HK 17.) HM utasítás

50/1999. (HK 17.) HM utasítás

a külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató személyek biztonsági védelméről

1999.07.22.

A Magyar Köztársaság NATO tagsága, valamint kiterjedt külkapcsolatai eredményeképpen külföldön szolgálatot teljesítő, illetve tanulmányokat folytató magyar katonák és polgári alkalmazottak biztonsági védelme érdekében, a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 11. § (2) bekezdés a) pontjára is – az alábbi utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Honvédelmi Minisztériumban, a Honvédelmi Minisztérium hivatalaiban és háttérintézményeiben szolgálatot teljesítő katonára, köztisztviselőre és közalkalmazottra;

b) a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalára és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalára valamint személyi állományukra;

c) a Magyar Honvédség vezető szerveire, csapataira, intézeteire és személyi állományára.

2. § (1) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 6. § g)–h) pontja, valamint a 3053/1997. Korm. határozat II. fejezet 7. pont g)–h) bekezdése értelmében a MK Katonai Felderítő Hivatal látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön lévő magyar katonai szervek és létesítmények (intézmények) biztonsági védelmét és ellenőrzését.

(2) A feladat sokrétűségére és széttagoltságára tekintettel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény 7. § a) pontja alapján, a MK Katonai Biztonsági Hivatal is részt vesz az (1) bekezdésben meghatározott biztonságvédelmi feladatok teljesítésében.

(3) Feladatait a két katonai nemzetbiztonsági szolgálat szoros együttműködésben – az egyes területek pontos elhatárolásával – hajtja végre.

3. § A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok illetékességi köre a 2. §-ban jelzett területen az alábbi:

a) az MK Katonai Felderítő Hivatal a felelős:

– a bilaterális kapcsolatokból adódóan külföldön tartózkodók: véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok állománya, valamint a külföldön tanulók;

– a multilaterális nemzetközi szervezetekben: így az MK Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviselet (Misszió) Politikai Osztálya Védelempolitikai Részlegében (Brüsszel); a Misszió keretén belül működő Katonai Képviselő Hivatalban (Brüsszel); a különböző szintű NATO parancsnokságokon; az MK Honvédelmi Minisztériuma és az MH Állandó EBESZ Katonai Képviseletén (Bécsben); a béketámogató műveletek keretén belül az ENSZ katonai megfigyelői missziókban, az EBESZ megfigyelői missziókban és a fegyveres béketámogató műveletekben szolgálatot teljesítő személyi állomány;

biztonsági védelmével kapcsolatos feladatokért.

b) az MK Katonai Biztonsági Hivatal a felelős

– a NATO-, illetve nem NATO alárendeltségű, állandó vagy ideiglenes többnemzetiségű szárazföldi kötelékekben résztvevő magyar kontingens biztonsági védelméért;

– a bilaterális, illetve multilaterális kapcsolatokból adódóan külföldre utazó magyar katonai delegációk és üdülőcsoportok biztonsági védelméért.

4. § (1) A katonai biztonsági szolgálatok külföldön ellátandó feladatainak biztosítása érdekében biztonságvédelmi tiszti (főtiszti) beosztást kell rendszeresíteni.

(2) Tíz főnél kisebb létszámú kontingensnél vagy egy beosztott tiszt (főtiszt) látja el részfeladatként a biztonságvédelemmel kapcsolatos feladatokat, vagy a csoport vezetőjét, illetve kijelölt tagját kell biztonsági felkészítésben részesíteni.

(3) A biztonságvédelmi főtiszt a mindenkori képviseletvezető, kontingensparancsnok közvetlen alárendeltségében, a kiküldő katonai nemzetbiztonsági szolgálat, az MK KFH vagy az MK KBH főigazgatójának szakmai irányításával látja el a biztonságvédelemmel kapcsolatos feladatait.

A biztonságvédelmi tiszt (főtiszt) feladatai

5. § (1) A minősített információk védelme érdekében a személyi-, a fizikai-, a dokumentum, az informatikai és az iparbiztonság állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, így különösen:

– belső biztonsági ellenőrzési feladatok végrehajtása,

– nyílt illetve titkos, köztörvényes-, terror-, vagy titkosszolgálati behatolási törekvések és kísérletek felfedése, megelőzése,

– kolóniavédelmi feladatok ellátása,

– objektumvédelemmel összefüggő biztonsági feladatok, együttműködés a NATO, illetve a fogadó ország biztonsági szerveivel.

(2) Együttműködés a fogadó országban működő magyar véderő-, katonai és légügyi attaséhivatallal, valamint a magyar külképviselet biztonsági felelősével.

(3) A külföldön szolgálatot teljesítő állomány folyamatos biztonsági továbbképzésének megszervezése, végrehajtása.

6. § (1) A minősített információk védelmével kapcsolatos nemzeti, illetve NATO biztonsági követelmények, előírások átfogó ismertetése, tudatosítása céljából, a bilaterális és a multilaterális nemzetközi kapcsolatokból adódóan külföldön szolgálatot teljesítő, vagy tanulmányokat folytató állomány biztonsági felkészítését, a tervezett beosztásba történő kihelyezést megelőzően végre kell hajtani.

(2) A biztonsági felkészítés megszervezéséért és végrehajtásáért az MK KFH a felelős, a tematika programjának összeállításában és a felkészítés gyakorlati végrehajtásában együttműködik a HM illetékes szervével, valamint az MK KBH-val.

(3) A kiutazást megelőző biztonsági felkészítés végrehajtása érdekében, a kiküldő szervezet köteles előzetesen megküldeni az MK KFH és az MK KBH részére a külföldi tanintézetekbe, illetve a NATO és más beosztásokba tervezettek nevét.

7. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba*.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*.

Az utasítás aláírásának napja: 1999. július 22.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére