• Tartalom

53/1999. (HK 17.) HM utasítás

53/1999. (HK 17.) HM utasítás

a törvényességi felügyeleti ellenőrzésről

1999.08.31.

A honvédség törvényes működésének biztosítása érdekében a honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 12. § (1) bekezdésében foglalt, a honvédelmi miniszter törvényességi felügyeleti jogkörébe tartozó ellenőrzési feladatok végrehajtására, a Hvt. 11. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a HM hivatalokra és háttérintézményekre, valamint a katonai felsőoktatási intézményekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) terjed ki.

Az ellenőrzések típusai

2. §

a) éves munkatervben előre tervezett átfogó ellenőrzés

b) eseti ellenőrzés

c) utóellenőrzés

Az ellenőrzések fő témakörei

3. § (1) Éves munkatervben előre tervezett átfogó ellenőrzés keretében:

a) a katonai szervezet vezetőjének normatív aktusai (parancsok, intézkedések), azok jogszabályokkal és egyéb normákkal való összhangja;

b) az állományilletékes parancsnok (vezető) hatáskörébe tartozó bűncselekményekkel és szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások;

c) fegyelmi eljárások lefolytatása;

d) káreljárások lefolytatása;

e) a hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak járandóságainak biztosítása, a munkajogi szabályok érvényesülése, az azokra vonatkozó joggyakorlat;

f) a hadkötelesekre, valamint a katonai felsőoktatási intézetek hallgatóira vonatkozó jogok, kötelességek érvényesülése, az e téren kialakult joggyakorlat;

g) a katonai szervezet által kötött polgári jogi szerződések;

h) a panaszok, bejelentések és kérelmek elbírálásával kapcsolatos gyakorlat törvényessége, jogszerűsége.

(2) A miniszter által eseti jelleggel elrendelt ellenőrzési feladat keretében:

a) a korábbi ellenőrzések során feltárt hiányosságok kiküszöbölésének, a megszabott feladatok végrehajtásának visszaellenőrzése;

b) a miniszter által meghatározott konkrét esetek, események, azok körülményeinek kivizsgálása.

Az ellenőrzések tervezése és végrehajtása

4. § (1) A törvényességi ellenőrzések tervezését, koordinálását valamint lefolytatását a Honvédelmi Minisztérium Jogi és Igazgatási Főosztály (a továbbiakban: HM JIF) hajtja végre.

(2) A törvényességi ellenőrzésekről a HM JIF vezetője ellenőrzési tervet készít, amelyet a tárgyévet megelőző év december 15-ig a miniszter részére jóváhagyásra felterjeszt.

(3) Az ellenőrzési tervben meg kell határozni az ellenőrzés célját, tartalmát, módszerét, helyét, idejét, az ellenőrzött szervezetek megnevezését.

(4) A jóváhagyott ellenőrzési tervet a HM JIF vezetője 15 napon belül megküldi a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök részére és az ellenőrzéssel érintett szervezetek vezetői előzetesen tájékoztatja.

(5) Az ellenőrzéssel érintett katonai szervezet parancsnokát (vezetőjét) az ellenőrzés konkrét időpontjáról a kezdőnapot megelőzően legalább 15 nappal a HM JIF igazgatási osztályának vezetője tájékoztatja.

5. § (1) Az ellenőrzéseket a HM JIF vezetője által kijelölt személy vezeti. Átfogó ellenőrzést osztályvezető (osztályvezető-helyettes), vagy annál magasabb beosztású személy vezethet.

(2) Az ellenőrző bizottság tagjait a HM JIF állományából kell kijelölni. Speciális szaktudást igénylő ellenőrzési feladat vagy részfeladat esetén a bizottságot az adott speciális szaktudással rendelkező személlyel (a továbbiakban: szakértő) kell kiegészíteni. A szakértőt a HM JIF vezetőjének igénye alapján az adott szakterülettel érintett katonai szervezet vezetője rendeli el, tervezett átfogó ellenőrzés esetén az igény kézhezvételétől számított 15 napon belül, eseti kirendelés esetén haladéktalanul.

(3) A szakértő kirendelése alóli felmentést, illetőleg más katonai szervezet kijelölését – indokolt esetben – az igénnyel megkeresett katonai szervezet vezetőjének kérelmére a Magyar Honvédség katonai szervezetei esetében a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök (a továbbiakban: MHPK VKF), egyéb esetekben a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára engedélyezi.

(4) A HM JIF vezetője a szakértő iránti igényt, tervezett átfogó ellenőrzés esetén az ellenőrzés kezdő napját megelőzően legalább 30 nappal, eseti ellenőrzés esetén az elrendelést követően haladéktalanul, az adott szakterülettel rendelkező katonai szervezet vezetője részére küldi meg.

Az ellenőrzések tapasztalatainak értékelése, felhasználása

6. § (1) Az ellenőrzés megállapításairól az ellenőrzést vezető bizottság vezetője 15 napon belül az ellenőrzéssel érintett katonai szervezet parancsnokát (vezetőjét) tájékoztatja. A parancsnok (vezető) a kézhezvételtől számított 8 napon belül a megállapításokra írásban észrevételt tehet.

(2) Az észrevételek megtételére nyitvaálló határidő lejártától számított 30 napon belül a HM JIF vezetője az ellenőrzés tapasztalatairól jegyzőkönyvet készít, amelyet a közigazgatási államtitkár útján a miniszter részére jóváhagyásra felterjeszt.

A jóváhagyott jegyzőkönyv egy-egy példányát a HM JIF vezetője az MHPK VKF, valamint az ellenőrzéssel érintett alakulat parancsnoka (vezetője) illetőleg a 7. § (1) bekezdésében meghatározott elöljáró részére haladéktalanul megküldi.

(3) Az ellenőrzésről szóló jelentés tartalmazza:

a) a végrehajtott törvényességi felügyeleti ellenőrzés tárgyát, formáját, időtartamát;

b) a végrehajtott ellenőrzés szöveges értékelését, a fontosabb tapasztalatokat, megállapításokat, következtetéseket;

c) a tett és javasolt intézkedéseket.

7. § (1) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságokat, illetve törvénysértő joggyakorlatot az ellenőrzött katonai szervezet vezetője – hatáskörét meghaladó kérdésekben a hatáskörrel rendelkező elöljáró – az ellenőrzésről szóló jegyzőkönyvben meghatározott módon és határidőn belül köteles megszüntetni, amelyről a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 30 napon belül – ennél hosszabb határidő esetén annak lejártakor haladéktalanul – a Magyar Honvédség katonai szervezetei esetében az MHPK, VKF, egyéb esetekben a HM JIF vezetője útján a miniszter részére írásban jelentést tesz.

(2) Amennyiben az ellenőrzött katonai szervezet vezetője, illetőleg a hatáskörrel rendelkező elöljáró az (1) bekezdésben foglalt jelentési kötelezettségének a meghatározott határidőn belül nem tesz eleget, továbbá ha az ellenőrző bizottság többször ismétlődő vagy súlyosan kirívó hiányosságot, illetve törvénysértő joggyakorlatot észlel, az ellenőrzött katonai szervezetnél utóellenőrzést kell tartani. Az utóellenőrzés elrendelését – indokolt esetben – a HM JIF vezetője kezdeményezi a miniszternél.

8. § (1) A törvényességi ellenőrzések általános tapasztalatait évente összesíteni és értékelni kell, amelyről a HM JIF vezetője összesített jelentést készít és egyben javaslatot tesz a katonai szervezetek törvényes működéséhez, illetve a meglévő állapot javításához szükséges intézkedések megtételére. Az összesített jelentést a HM JIF minden tárgyév december 15-ig – a következő évre vonatkozó ellenőrzési tervvel együtt – a miniszter részére jóváhagyásra felterjeszti.

(2) A jóváhagyott összesített jelentést a HM JIF vezetője haladéktalanul megküldi az MHPK VKF részére. A Magyar Honvédség katonai szervezetei esetében az MHPK VKF, egyéb esetekben a katonai szervezet vezetője gondoskodik arról, hogy a jelentésben szereplő hiányosságok, tapasztalatok értekezleteken, továbbképzéseken, állománygyűléseken, parancskihirdetéseken feldolgozásra kerüljenek.

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére