• Tartalom

6/1999. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

6/1999. (ÜK. 5.) LÜ u t a s í t á s

a katonai büntetőeljárásban folytatott nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a büntetőügyek katonai ügyészségi nyomozásáról* [Az 1/2000. (ÜK. 2.) LÜ utasítással módosított és egységes szerkezetbe foglalt szöveg]

2000.04.28.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény (Ütv.) 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a nyomozás befejezése utáni ügyészi feladatokról szóló 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás, valamint az ügyészségi nyomozásról szóló 10/1995. (ÜK. 12.) LÜ utasítás rendelkezéseit a katonai büntetőeljárás tekintetében a következő eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) A nyomozás törvényessége felett felügyeletet gyakorolnak:

a) a Katonai Főügyészség, a területi katonai ügyészségeknek (a továbbiakban együtt: katonai ügyészség) a katonai büntetőeljárás során végzett nyomozással kapcsolatos tevékenysége felett,

b) a katonai ügyészségek az illetékességi területükön elhelyezett fegyveres erők és fegyveres szervek – ide értve ezek országos hatáskörű szerveit is – illetékes parancsnokának (vezetőjének) a katonai büntetőeljárás keretében folytatott eljárása felett.

(2) Az egyes nyomozások felügyeletét az a katonai ügyészség látja el, amelynek illetékességi területén a nyomozást végző illetékes parancsnok (vezető) állomáshelye van.

3. § (1) Amennyiben az illetékes parancsnok (vezető) a feljelentés-kiegészítés határidejét 15 napon túl – Be. 126. § (1) bekezdés – meghosszabbítja, ennek indokoltságát a katonai ügyész megvizsgálja.

(2) A nyomozás megtagadásáról hozott parancsnoki határozatot a katonai ügyész soron kívül megvizsgálja, és ha szükséges, az iratokat beszerzi.

4. § (1) A parancsnoki nyomozás elrendelésétől számított egy hónap elteltével – ha az illetékes parancsnok (vezető) a nyomozást nem fejezte be – a katonai ügyész az iratokat megvizsgálja.

(2) A parancsnoki nyomozással eltelt időtől függetlenül a katonai ügyész a nyomozást a Be. 18. § (3) bekezdése alapján magához vonja, ha tanú különösen védetté nyilvánításának (Be. 64/A. §) vagy – feltéve, hogy a nyomozás még folyamatban van – a büntetőeljárásban résztvevők személyi védelme elrendelésének (Be. 120/A. és 338/A. §) szükségessége merül fel.

(3) A kérelmet – a Be. 148. § (1) bekezdése szerinti jogorvoslat biztosításával – határozattal kell elbírálni. A kérelem elutasítása elleni panaszt a felettes ügyész bírálja el.

(4) A Be. 338/A. § szerinti kérelemnek helyt adó döntés alapján a katonai ügyész az áthelyezés vagy vezénylés (1996. évi XLIV. törvény 39–40. §) érdekében haladéktalanul – szükség esetén rövid úton – megkeresi az erre jogosult elöljárót.

5. § (1) A parancsnoki nyomozásban a Be. 148. § (1) bekezdése alapján bejelentett panaszt a katonai ügyész bírálja el.

(2) A nyomozás törvényessége feletti felügyeletet gyakorló katonai ügyész utasítása, intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása miatt benyújtott előterjesztés [Ütv. 7. § (4) bekezdés] elbírálása a felettes ügyész hatáskörébe tartozik.

6. § A katonai ügyész az általa folytatott nyomozás során felderíti a bűncselekmények elkövetését lehetővé tevő, illetve az azt megkönnyítő okokat. Vizsgálja, hogy a parancsnoki nyomozás során ezeket feltárták-e, illetve a megszüntetésükre intézkedtek-e. Amennyiben e körben mulasztást észlel, a szükséges intézkedéseket megteszi.

7. § Az eljárás minden szakaszában megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a katonai körülményekre és sajátosságokra.

8. § (1) A katonai ügyészség kizárólagos hatáskörébe tartozik a nyomozás, az Ütv. mellékletének 2. pontja szerint:

a) a katona [Btk. 122. § (1) bekezdés] által elkövetett katonai bűntettek,

b) a katona által elkövetett vétségek miatt akkor, ha

– azzal kapcsolatban más bűncselekményt is elkövetett [Be. 331. § (2) bekezdés],

c) a fegyveres erők tényleges állományú tagjai által tényleges szolgálati viszonynak tartama alatt elkövetett bármely bűncselekmény, valamint a büntetés-végrehajtási szervezet és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai által a szolgálati helyen, illetőleg a szolgálattal összefüggésben elkövetett bűncselekmény miatt.1.

d) a szövetséges fegyveres erők (Btk. 368. §) Magyarországon állomásozó tagja által belföldön, valamint e személyeknek a Magyar Köztársaság határain kívül tartózkodó magyar hajón vagy magyar légi járművön elkövetett, magyar büntető joghatóság alá tartozó bűncselekmény esetén.2.

(2) A szolgálattal összefüggés értelmezéséből adódó vagy egyéb hatásköri összeütközés esetén – ha az a katonai ügyészségen merül fel – az iratokat az eljáró hatóság kijelölése céljából – indokolt előterjesztéssel – a Katonai Főügyészségre kell felterjeszteni.

(3) A katonai ügyészség feljelentés-kiegészítés foganatosítása, illetve egyes nyomozati cselekmények elvégzése érdekében csak katonai nyomozó hatóságot kereshet meg. A megkeresés nem terjedhet ki a személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelésére.

9. § (1) A katonai vétség miatti feljelentést, ha a katonai ügyész nem vonja hatáskörébe, az illetékes parancsnokhoz (vezetőhöz) küldi meg.

(2) A katonai ügyész folytatja a nyomozást katonai vétség miatt a 8. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt eseteken kívül akkor is, ha:

a) a katonai ügyész az ügyet az eljárás lefolytatására magához vonta [Be. 18. § (3) bekezdés],

b) több katona esetén, ha az egyébként parancsnoki (vezetői) hatáskörbe tartozó ügyekben, ha az elkövetők illetékes parancsnokának (vezetőjének) nincs közös elöljárója és az elkülönítés nem indokolt,

c) a katonával együtt, akár részesként is, nem katona is alaposan gyanúsítható,

d) az elkövető szolgálati viszonya már megszűnt,

e)3.

(3) A katonai vétség miatti nyomozásra jogosultnak a külön jogszabályban meghatározott illetékes parancsnokot (vezetőt) és annak elöljáróját kell tekinteni.

10. § A katonának az ügyész által elrendelt őrizetbe vételről, továbbá a vádemelésig elrendelt előzetes letartóztatásáról parancsnokát (vezetőjét) írásban haladéktalanul értesíteni kell.

10/A. § (1) Lakhelyelhagyási tilalom elrendelése esetén a katonai ügyész a gyanúsított illetékes parancsnokát (vezetőjét) a végrehajtás ellenőrzése végett haladéktalanul megkeresi.

(2) A megkeresésnek tartalmaznia kell azt is, hogy a parancsnoknak (vezetőnek) a tilalom megszegéséről a szükséges intézkedés megtétele érdekében tájékoztatni kell a katonai ügyészt.

(3) A katona szolgálati viszonyának megszűnése esetén – amennyiben a lakhelyelhagyási tilalom fenntartása szükséges – a további ellenőrzés végett a rendőrséget keresi meg.4.

10/B. § (1) Szoros felügyelet elrendelésekor a katonai ügyész a végrehajtás érdekében az illetékes parancsnokot keresi meg.

(2) Ha a katonai ügyész a szoros felügyelet egy hónapon túli fenntartását szükségesnek látja, ennek érdekében a lejárat előtt 8 nappal a megyei (fővárosi) bíróság katonai tanácsának indítványt tesz.

(3) A szolgálati viszony megszűnése esetén a katonai ügyész megvizsgálja, hogy más kényszerintézkedés alkalmazása indokolt-e és szükség esetén ennek elrendelése iránt intézkedik.5.

11. § (1) A nyomozás során a gyanúsított katonai dicséreteinek és fenyítéseinek nyilvántartására szolgáló okmányok másolatát, valamint a jellemzést (minősítést) be kell szerezni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott okmányokat, valamint a feljelentett bűnügyi kérdőjegyét már a feljelentés-kiegészítése során be kell szerezni, ha csak ezek adatai alapján lehet állást foglalni, hogy az ügyben indokolt-e a nyomozás elrendelése, vagy lehetőség mutatkozik a Btk. 71. § alkalmazására.

(3) Vádemelés esetén – ha a terhelttel szemben pénzbüntetés vagy pénzmellékbüntetés kiszabása várható – az utolsó hat havi illetményének összegéről kimutatást és minden olyan okmányt, amely vagyoni helyzetének tisztázására alkalmas, be kell szerezni.

(4) Vádemelés elhalasztása (Be. 147/A. §) feltételeinek vizsgálata során különös tekintettel kell lenni arra is, hogy az a gyanúsított szolgálati körülményeire tekintettel ne sértse a függelmi viszonyokat, illetve ne veszélyeztesse a szolgálati rendet és fegyelmet.

12. § (1) A katonai ügyész írásban haladéktalanul tájékoztatja a katona illetékes parancsnokát (vezetőjét) a nyomozás megtagadásának, a katona gyanúsítottkénti kihallgatásának, a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelésének, a nyomozás befejezése után tett érdemi intézkedéseknek, valamint a vádemelés elhalasztásának (Be. 147/A. §) tényéről.

(2) Amennyiben az illetékes parancsnoknak (vezetőnek) az érdemi határozat ellen panaszjoga van, részére a határozatot kell megküldeni.

(3) A katonai ügyész által folytatott nyomozás esetén, ha a hatásköri vagy illetékességi okok miatt a bűnügy más hatósághoz történő áttételére kerül sor, a határozat egy példányának megküldésével, erről az illetékes parancsnokot (vezetőt) is értesíteni kell.

13. § Ha a katonai fegyelem megszilárdítása vagy a szolgálati érdek érvényesülése indokolja és a feltételek fennállnak, a katonai ügyész elsősorban bíróság elé állításra – Be. 345. § – intézkedjen, egyéb esetekben is körültekintően vizsgálja a helyszíni tárgyalásra vonatkozó indítványa szükségességét. A helyszíni tárgyaláson az ügyész részvétele kötelező.

14. § (1) A nyomozás során ügyelni kell arra, hogy államtitkot vagy szolgálati titkot képező adatok illetéktelen szervek, személyek számára ne váljanak hozzáférhetővé. Ilyen adatokat a nem katonai szerveknek és személyeknek kézbesítendő határozatok nem tartalmazhatnak.

(2) Az államtitok és szolgálati titok megismerésével, az ilyen adatokat tartalmazó iratokról másolat készítésével kapcsolatban a Be. 58/A. § és 119/C. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

(3) A katonai büntetőeljárás során, ha a gyanúsított és a tanú kihallgatásához szükséges, a titoktartási kötelezettség alóli felmentés érdekében értelemszerűen az állam- és szolgálati titokról szóló törvény rendelkezései szerint kell eljárni (1995. évi LXV. törvény).

(4) Az iratok minősítését a katonai főügyész, a katonai ügyészség vezetője végzi. Indokolt esetben a katonai ügyész erre előterjesztést tesz (1995. évi LXV. törvény).

15. § (1) A katonai ügyész a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (Nbszt.) 44. § (2) bekezdése alapján a Katonai Főügyészség Katonai Főosztálya útján jogosult a nemzetbiztonsági szolgálatoktól az adatkérésre.

(2) Az Nbszt. 55. § (1) bekezdése szerinti javaslatok elbírálására a Be. 23. § (2) bekezdés alapján az ország egész területére kiterjedő illetékességgel a Katonai Főügyészség katonai főosztályvezetőjét – távollétében helyettesét – jelölöm ki.

(3) A döntés előtt a nemzetbiztonsági szolgálat javaslatát és a büntetőeljárás iratait meg kell vizsgálni. A kijelölt katonai ügyész a hozzájárulás tárgyában elfoglalt álláspontját írásban közli a javaslattevővel.

(4) A kijelölt katonai ügyész a hozzájárulásának megfelelő megállapodás tényéről a kapott tájékoztatást követően a Be. 18. § (3) bekezdése alapján az eljárást a katonai ügyészi nyomozás hatáskörébe vonja, majd az iratokat előzetes jóváhagyása közlésével a nyomozás megtagadása, illetve megszüntetése végett az illetékes katonai ügyészség vezetőjéhez továbbítja.

(5) A határozatok ellen bejelentett panaszt a katonai főügyész bírálja el.

16. § Az utasítás szempontjából Legfőbb Ügyészségen a Katonai Főügyészséget is, megyei főügyészségen és helyi ügyészségen a katonai ügyészséget is, megyei főügyészen és vezető ügyészen a katonai ügyészség vezetőjét is érteni kell.

17. § (1) Ez az utasítás 1999. június 1-jén lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:

a) a katonai büntetőeljárásban folytatott nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a büntetőügyek katonai ügyészségi nyomozásáról szóló 9/1993. Legf. Ü. utasítás,

b) az egyes legfőbb ügyészi utasítások módosításáról szóló 2/1996. (ÜK. 4.) LÜ utasítás 4. §-a.

*

Az utasítást a 15/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 15. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2003. július 1. napjával.

1.

Módosította a 2000. március 1-jén hatályba lépett 1/2000. (ÜK 2.) LÜ utasítás.

2.

Kiegészítette a 2000. március 1-jén hatályba lépett 1/2000. (ÜK 2.) LÜ utasítás.

3.

Hatályon kívül helyezte a 2000. március 1-jén hatályba lépett 1/2000. (ÜK 2.) LÜ utasítás.

4.

Kiegészítette a 2000. március 1-jén hatályba lépett 1/2000. (ÜK 2.) LÜ utasítás.

5.

Kiegészítette a 2000. március 1-jén hatályba lépett 1/2000. (ÜK 2.) LÜ utasítás.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére