• Tartalom

7/1999. (HK 5.) HM utasítás

7/1999. (HK 5.) HM utasítás

a határidőn túli tartozásállomány kezelésének rendjéről

1999.02.28.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés e) és l) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet XVIII. Fejezet 161. §-ának rendelkezéseire – a határidőn túli tartozásállomány kezelésére és az azzal kapcsolatos adatszolgáltatás rendjére a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM közvetlen felügyelete és irányítása alatt álló szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: gazdálkodó szervezetek).

2. § A határidőn túli tartozásállomány és a tartós fizetésképtelenség kialakulásának megakadályozása érdekében szigorítani kell a költségvetési gazdálkodást. A gazdálkodó szervezetek vezetői kötelezettséget csak a havi előirányzat-felhasználási keretük ütemezésének a figyelembevételével, a jóváhagyott előirányzatok terhére, a bevételi tervteljesítésre is tekintettel vállalhatnak.

3. § (1) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknél általuk elismert, esedékességet követő, határidőn túli tartozásállomány halmozódik fel, a melléklet szerinti és tartalmú adatszolgáltatási bizonylatot (bizonylatokat) állítanak ki a pénzügyi és számviteli szervek, illetve a pénzügyi referensek közreműködésével, amelyek:

a) egy példányát az önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező gazdálkodó szervezetek – az MH Kulturális és Média Igazgatóság kivételével – a tárgyhónapot követő hónap 5-ei kincstári leadási határidő előtt két munkanappal közvetlenül a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) részére küldik meg. Az adatszolgáltatási bizonylatoknak a költségvetési szerv által elismert adósságállomány tárgyhó 25-ei állapotát kell tükröznie;

b) két példányát a pénzügyi referenssel rendelkező gazdálkodó szervezetek és a Kulturális és Média Igazgatóság a területileg illetékes HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság (a továbbiakban: HM TPSZ) részére küldik meg.

(2) A területileg illetékes HM TPSZI-k a jelentéseket összesítik és azt a szükséges esetekben a kijelölt gesztor (címgazda) részére megküldik.

(3) Az (1) bekezdés szerinti bizonylathoz (bizonylatokhoz) – 30 napon túli tartozásállomány megléte esetén – feljegyzést kell csatolni, amely tartalmazza:

a) a határidőn túli tartozásállomány kialakulásának okát;

b) a tartozásállomány megszüntetése érdekében tett intézkedéseket;

c) a saját hatáskörben nem rendezhető tartozásállomány számszaki és szöveges indoklását.

(4) Az adatszolgáltatási bizonylatok kitöltésére vonatkozó szabályokat a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. számú melléklete szerinti kitöltési útmutató tartalmazza.

4. § (1) A logisztikai főigazgató, a haderőnemi vezérkari főnökök – a HM TPSZI-k (a kijelölt gesztor) közreműködésével – a bizonylatokon kimutatott tartozásállomány rendezése érdekében a hatáskörükben szükséges intézkedéseket tegyék meg.

(2) A bizonylat egy példányát záradékkal lássák el, amely tartalmazza:

a) a tartós fizetésképtelenség megszüntetése érdekében tett, vagy tervezett intézkedéseket;

b) a hatáskörükben nem rendezhető tartós fizetésképtelenség megszüntetésére vonatkozó, felsőszintű döntést igénylő javaslatokat. Ez esetben számszaki és szöveges bizonyítással kell alátámasztani a jóváhagyott előirányzatot és a meghatározott feladatok fedezethiányát.

(3) A záradékkal ellátott bizonylatokat, a melléklet szerinti – költségvetési (al-) cím bontású, külön-külön csapat- és központi tagozatú – összesített adatszolgáltató bizonylatokkal együtt a HM KPSZH részére a tárgyhónapot követő hónap 5-ei kincstári határidő előtt két munkanappal megküldik. A melléklet szerinti összesített adatszolgáltatási bizonylatot (AT-01) a tartozásállomány hiánya (nemleges jelentés) esetén is kitöltve meg kell küldeni.

5. § (1) A HM KPSZH a bizonylatokat elemzi és a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 161. § szerinti adatszolgáltatást a számlavezető kincstári fiók részére a tárgyhónapot követő hónap 5-éig megküldi.

(2) A bizonylatok elemzése alapján a HM KPSZH az érintett haderőnemi vezérkarral, a Logisztikai Főigazgatósággal és a Honvéd Vezérkar Logisztikai Főcsoportfőnökséggel együttműködve a hatáskörébe tartozó intézkedéseket a tartozásállomány megszüntetésére tegye meg.

(3) A hatáskörében nem rendezhető tartós fizetésképtelenség okának és felelősének megállapítása, valamint megszüntetése érdekében javaslatot tesz a HM gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkár részére:

a) a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 150. § (1) bekezdése szerinti értékhatár vagy határidő alatti tartozásállomány esetén az MH Gazdasági Ellenőrzési Hivatal, illetve a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal helyszíni ellenőrzésére;

b) a 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 150. § (1) bekezdése szerinti értékhatár és határidő elérése esetén a kincstári biztos kijelölésének kezdeményezésére és a kialakult tartozásállománnyal kapcsolatos vizsgálat elrendelésére a gazdálkodó szervezet parancsnoka (vezetője) és gazdasági vezetője személyi felelősségének megállapítása céljából.

6. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Rendelkezéseit először az 1999. január havi tartozásállomány esetén kell alkalmazni. Egyidejűleg a határidőn túli tartozásállomány kezelésének rendjéről szóló 10/1998. (HK 3.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 7/1999. (HK 5.) HM utasításhoz

Adatszolgáltatás
a fizetési határidő lejártát követő
tartozásállományról

Bizonylat kódja

 

 

 

A

T

-

0

1

 

 

 

Bizonylat sorszáma:

 

 

 

 

Összes oldal:

Költségvetési szerv neve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalszám:

 

Költségvetési szerv számlaszáma (1-16 pozíció)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Államháztartási egyedi azonosító:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fejezet

cím/alcím

év

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eredeti éves költségvetés
kiadási előirányzata millió Ft-ban

eredeti éves költségvetés
kiadásai előirányzat 4%-a millió Ft-ban

Sorsz.

Tartozásállomány
megnevezése

Tartozásállomány millió Ft-ban

30 nap alatti
állomány

 

30-60 nap közötti
állomány

 

60 napon túli
állomány

 

Összesen

 

 

1.

Állammal szembeni tartozások

 

 

 

 

2.

Központi költségvetési szervekkel
szemben fennálló tartozás

 

 

 

 

3.

Elkülönített állami pénzalapokkal
szembeni tartozás

 

 

 

 

4.

Tb alapokkal szembeni tartozás

 

 

 

 

5.

Tartozásállomány önkormányzatok
és intézményeik felé

 

 

 

 

6.

Egyéb tartozásállomány

 

 

 

 

7.

Összesen

 

 

............................................, 199 . ...............................
.................................................
aláírás
(a Magyar Államkincstárnál
bejelentett módon)
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére