• Tartalom

77/1999. (XII. 22.) GM rendelet

77/1999. (XII. 22.) GM rendelet

a háztartási mosógépek energiafelhasználásának ismérveiről való tájékoztatásról1

2000.06.30.

A villamos energia termeléséről, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi XLVIII. törvény 56. §-a (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a villamos energiát hatékonyan felhasználó háztartási mosógépek elterjedésének elősegítése, valamint a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben meghatározott, a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához fűződő érdek érvényre juttatása céljából a következőket rendelem el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel – a villamos hálózatról működtetett háztartási mosógépekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya

a) a centrifugálási képességgel nem rendelkező háztartási mosógépre,

b) a külön mosó és külön centrifugáló-szárító egységekkel készített háztartási mosógépre,

c) a kombinált mosó-szárító gépre,

d) a más energiaforrás felhasználásával is működtethető háztartási mosógépre,

e) a használt állapotban értékesítésre kerülő háztartási mosógépre.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) energiahatékonysági címke: olyan tájékoztató lap, amely tartalmazza a háztartási mosógép azonosítására szolgáló adatokat, az energiafelhasználás, valamint más lényeges segédanyag felhasználás hatékonyságára vonatkozó adatokat, a kiegészítő adatokat, továbbá azok szemléletes értékelését,

b) adatlap: olyan tájékoztatás, amely tartalmazza a háztartási mosógép azonosítására szolgáló adatokat, az energiafelhasználás, valamint más lényeges segédanyag felhasználás hatékonyságára vonatkozó adatokat, a kiegészítő adatokat, valamint azok szabványos vizsgálati értékeit,

c) kiegészítő adat: a háztartási mosógép működésére vonatkozó adat, amely a háztartási mosógép energia- vagy más lényeges segédanyag felhasználásával kapcsolatos, vagy felhasználható annak értékeléséhez,

d) más lényeges segédanyag: víz, kémiai anyag vagy más közeg, amit a háztartási mosógép rendeltetésszerű működése során használ,

e) honosított harmonizált szabvány: a CEN vagy CENELEC által jóváhagyott és az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában kihirdetett európai szabvány, amelyet a vonatkozó magyar eljárási rendnek megfelelően honosítottak, és hivatalosan közzétettek.

3. § (1) Nem lehet a háztartási mosógépen olyan, az energia-felhasználásra vonatkozó címkét, jelzést, szimbólumot vagy feliratot elhelyezni, amely az e rendeletben foglaltaknak nem felel meg, és alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

(2) A környezetbarát, környezetkímélő megkülönböztető jelzést a külön jogszabályban2 meghatározott módon kell a háztartási készüléken elhelyezni.

4. § (1) A műszaki dokumentáció, az adatlap, valamint az energiahatékonysági címke adatainak egymással összhangban kell állni.

(2) A műszaki adatok valódiságáért a gyártó felelős.

Műszaki dokumentáció

5. § (1) A gyártó, illetve meghatalmazott képviselője (a továbbiakban együtt: gyártó) köteles műszaki dokumentációt összeállítani.

(2) A műszaki dokumentációnak tartalmaznia kell:

a) a gyártó nevét és székhelyét,

b) az importáló nevét és székhelyét,

c) a háztartási mosógép azonosítására szolgáló adatokat,

d) a típus fő tervezési jellemzőire vonatkozó információt – beleértve a műszaki rajzokat is –, különös tekintettel az energiafogyasztást lényegesen befolyásoló adatokra,

e) a vonatkozó honosított, harmonizált szabványok alapján végzett vizsgálatok jegyzőkönyveit vagy eredményeit,

f) a használati és kezelési útmutatót.

(3) A gyártó köteles a műszaki dokumentációt a gyártás megszűnése után 5 évig megőrizni.

Címkézés

6. § A háztartási mosógép energiafelhasználásának ismérveiről a fogyasztókat adatlappal és energiahatékonysági címkével kell tájékoztatni.

7. § (1) A háztartási mosógép csak a 9. § (1) bekezdésben meghatározott adatlappal ellátva hozható forgalomba.

(2) Az adatlapot a gyártónak kell rendelkezésre bocsátani. Ha a gyártó nem látja el adatlappal a háztartási mosógépet, a forgalmazó, illetve a háztartási mosógép bérbe- vagy lízingbeadója (a továbbiakban együtt: forgalmazó) köteles arról gondoskodni.

8. § (1) A forgalmazó köteles a 9. § (1) bekezdésben meghatározott energiahatékonysági címkét a fogyasztó részére bemutatott háztartási mosógép külsején elöl vagy felül, jól láthatóan, takarásmentesen elhelyezni.

(2) A gyártó az általa megválasztott módon köteles az energiahatékonysági címkét a forgalmazó rendelkezésére bocsátani. Ha a forgalmazó energiahatékonysági címkét igényel, a gyártó köteles azt haladéktalanul rendelkezésre bocsátani.

9. § (1) Az energiahatékonysági címke tartalmát és kialakítását a rendelet 1. számú melléklete, az adatlap tartalmát a rendelet 2. számú melléklete határozza meg.

(2) Csomagküldés útján vagy egyéb távértékesítéssel történő forgalmazás esetén a háztartási mosógép reklámjának vagy az értékesítéssel kapcsolatos más fogyasztói tájékoztatásnak tartalmaznia kell a rendelet 3. számú mellékletében foglaltakat.

(3) A háztartási mosógép energiahatékonysági osztályát, mosási teljesítmény osztályát és centrifugálási hatékonyságát a rendelet 4. számú mellékletében foglaltak szerint kell meghatározni, és az energiahatékonysági címkén, illetve az adatlapon feltüntetni.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2000. június 30-án lép hatályba.

(2) A rendeletben foglaltak nem vonatkoznak azokra a háztartási mosógépekre, amelyek gyártását a rendelet hatálybalépése előtt megszüntették.

11. § Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:

a) a Tanács 92/75/EGK a háztartási készülékek energia- és más erőforrás fogyasztásának címkézéssel és szabványos terméktájékoztatóval történő feltüntetéséről szóló irányelvével,

b) a Bizottság 95/12/EK irányelvével, a Tanács 92/75/EGK irányelvének végrehajtásáról, tekintettel a háztartási mosógépek villamosenergia-fogyasztásának címkén történő jelölésére.

1. számú melléklet a 77/1999. (XII. 22.) GM rendelethez

1.1. Az energiahatékonysági címke kialakítása
1.2. Jelölések az energiahatékonysági címkén
I. A gyártó neve vagy védjegye.
II. A készülék típusazonosítója.
III. A készülék energiahatékonysági osztálya a 4. számú mellékletnek megfelelően. A készülék osztálybesorolását a vonatkozó nyíllal azonos szinten kell elhelyezni.
IV. Az EU eco-label (EU környezetvédelmi öko-címke) követelményeinek való megfelelés jele, vagy a ,,környezetbarát védjegy'' jele, ha azt a termék elnyerte.
V. Az energiafogyasztás (kWh/ciklus) 60 °C-os pamutprogramra a szabványos vizsgálati eljárásnak megfelelően.
VI. Mosási teljesítmény osztály a 4. számú melléklet szerint.
VII. Centrifugálási hatékonyság osztály a 4. számú melléklet szerint.
VIII. A ,,normál 60 °C pamut program'' mellett mért legnagyobb centrifugálási fordulatszám a vonatkozó szabvány vizsgálati eljárásának megfelelően.
IX. A készülék kapacitása 60 °C pamut programra vonatkozó szabványnak megfelelően.
X. A mosási ciklusonkénti vízfogyasztás a 60 °C pamut program használata esetén, a vonatkozó szabványos vizsgálati eljárásnak megfelelően.
XI. Zajteljesítmény a mosási és centrifugálási ciklusok alatt a normál 60 °C-os pamut program használata esetén, amennyiben meghatározásra kerül a vonatkozó szabványok szerint.
2. Nyomdai előírások
2.1. Az energiahatékonysági címke méretei
2.2. Alkalmazott színek
CMYB – kékeszöld, bíborvörös, sárga, fekete.
Példa: 07X0: 0% kékeszöld, 70% bíborvörös, 100% sárga, 0% fekete.
Nyilak:
– A: X0X0
– B: 70X0
– C: 30X0
– D: 00X0
– E: 03X0
– F: 07X0
– G: 0XX0
Körvonal színe: X070
Az energiahatékonysági címkén szereplő szöveg fekete, a háttér fehér színű.

2. számú melléklet a 77/1999. (XII. 22.) GM rendelethez

Az adatlap
Az adatlap elkészíthető szöveges vagy táblázatos formában, egy meghatározott készülékre vagy a gyártó által forgalmazott készüléktípusokra, -családokra vonatkozóan.
Az adatlap az alábbi információkat tartalmazza, a megadott sorrendben:
1. A gyártó védjegye.
2. A készülék típusazonosítója.
3. A típus energiahatékonysági osztálya a 4. számú melléklet szerint. Az energiahatékonysági osztályt A-tól G-ig terjedő skálán kell feltüntetni (A – hatékonyabb; G – kevésbé hatékony). Ha a tájékoztató táblázatos formában készül, az energiahatékonysági osztály kifejezhető más módon is, ha egyértelmű, hogy a skála A-tól G-ig terjed.
4. Ha a tájékoztató táblázatos formában készül, a táblázatban felsorolt készülékek közül ,,környezetbarát védjeggyel'' rendelkező készüléknél a sor fejrovatában a környezetbarát feliratot, a bejegyzés rovatban a környezetbarát jelet kell szerepeltetni.
5. Energiafogyasztás ciklusonként kWh-ban, normál 60 °C-os pamut program használata esetén, a vonatkozó szabványos, vizsgálati eljárásoknak megfelelően, ezt ciklusonkénti XYZ energia fogyasztásként kell megadni, a 60 °C-os pamut programnak megfelelő szabványos vizsgálat alapján. A tényleges energiafogyasztás függ a készülék használatától.
6. Mosási teljesítmény osztály a 4. számú melléklet szerint. Ennek kifejezése a mosási teljesítmény osztály skálán történik A-tól (nagyobb) G-ig (kisebb) terjedő határok között. Ez kifejezhető más módon is, ha egyértelmű, hogy a skála A-tól (nagyobb) G-ig (kisebb teljesítmény) terjed.
7. Centrifugálási hatékonyság osztály a 4. számú melléklet szerint. Ennek kifejezése a centrifugálási hatékonyság osztály skáláján történik A-tól (jobb) G-ig (rosszabb) terjedően, amit az alábbi tájékoztatás követ:
,,Ha a mosás után külön szárítógépet használunk és G-osztályú centrifugás mosógép helyett, A-osztályú centrifugás mosógépet választunk, a szárítógép üzemköltsége felére csökken. A ruhák szárítógépben történő szárítása rendszerint több energiát fogyaszt, mint a kimosásuk.''
Ezt az ismertetést lábjegyzetként is meg lehet adni.
Ha az információ táblázatban van megadva, ez kifejezhető más eszközzel is, amennyiben egyértelmű, hogy a skála A-tól (nagyobb) G-ig (kisebb) terjed. Az üzemköltségre vonatkozó ismertetést a táblázatban vagy a lábjegyzetben kell feltüntetni.
8. Centrifugálási hatékonyság a szabványos vizsgálati eljárásoknak megfelelően, normál 60 °C pamut programra. Ennek kifejezése: a centrifugálás utáni víz maradék %-ban (a ruha száraz súlyának százalékában).
9. Legnagyobb centrifugálási fordulatszám normál 60 °C pamut programra, a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően.
10. A készülék kapacitása normál 60 °C pamut programra, a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően.
11. Ciklusonkénti vízfogyasztás normál 60 °C pamutszövet ciklus használatával, a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően.
12. Program-idő normál 60 °C pamut program használatával, a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően.
13. A gyártók a 6–12. pontok szerinti információkat más mosási programokra vonatkozóan is megadhatják.
14. Az átlagos évi energia- és vízfogyasztást, 200 ciklusra, normál 60 °C pamut programra négyszemélyes háztartásra becsült évi 200 mosásra, normál 60 °C pamut programra vonatkozó fogyasztásban kell kifejezni.
15. Zajteljesítményt a mosási és centrifugálási ciklusok alatt normál 60 °C pamut program használata mellett a vonatkozó szabványok szerint kell meghatározni.
Ha az adatlapon az energiahatékonysági címke egy másolata színesben vagy fekete-fehérben szerepel, akkor csak az adatlap további információit kell megadni.

3. számú melléklet a 77/1999. (XII. 22.) GM rendelethez

Csomagküldés és egyéb távértékesítés
A csomagküldés útján vagy egyéb távértékesítéssel történő forgalmazás esetén a háztartási mosógép reklámjának vagy az értékesítéssel kapcsolatos más fogyasztói tájékoztatónak az alábbi adatokat kell tartalmaznia, a megadott sorrendben:
1. Energiahatékonysági osztály (2. számú melléklet, 3. pont).
2. Energiafogyasztás (2. számú melléklet, 5. pont).
3. Mosási teljesítmény osztály (2. számú melléklet, 6. pont).
4. Centrifugálási hatékonysági osztály (2. számú melléklet, 7. pont).
5. Legnagyobb centrifugálási fordulatszám (1. számú melléklet, VIII. adat).
6. Kapacitás (1. számú melléklet, IX. adat).
7. Vízfogyasztás (1. számú melléklet, X. adat).
8. Becsült évi fogyasztás négyszemélyes háztartásra (2. számú melléklet, 14. pont).
9. Zajteljesítmény (1. számú melléklet, XI. adat).
Ha a táblázatban az adatlapon megjelenített egyéb adatot is feltüntetnek, azt a 2. számú mellékletben meghatározott módon és sorrendben kell megadni.

4. számú melléklet a 77/1999. (XII. 22.) GM rendelethez

A háztartási mosógépek egyes jellemzőinek
osztályba sorolási adatai
1. Mosógépek osztályba sorolása energiahatékonyság alapján
1. számú táblázat

Energiahatékonyság osztály

Energiafogyasztás ,,C” kWh/mosott ruha kg, ,,normál 60 °C pamut programra” a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően

A

C≤0,19

B

0,19<C≤0,23

C

0,23<C≤0,27

D

0,27<C≤0,31

E

0,31<C≤0,35

F

0,35<C≤0,39

G

0,39<C

2. Mosógépek osztályba sorolása mosási teljesítmény alapján
2. számú táblázat

Mosási teljesítmény osztály

Mosási teljesítmény ,,P”, ,,normál 60 °C pamut programra” a vonatkozó szabványok vizsgálati eljárásainak megfelelően

A

P>1,03

B

1,03≥P>1,00

C

1,00≥P>0,97

D

0,97≥P>0,94

E

0,94≥P>0,91

F

0,91≥P>0,88

G

0,88≥P

3. Mosógépek osztályba sorolása centrifugálási hatékonyság alapján
3. számú táblázat

Centrifugálási hatékonyság osztály

Vízkivonási hatásfok ,,D”, ,,normál 60 °C pamut programra” a vonatkozó szabványok szerint meghatározva

A

D>45%

B

45%≤D>54%

C

54%≤D>63%

D

63%≤D>72%

E

72%≤D>81%

F

81%≤D>90%

G

90%≤D

1

A rendeletet a 40/2011. (X. 14.) NGM rendelet 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2011. december 20. napjával.

2

29/1997. (VIII. 29.) KTM rendelet a környezetbarát, környezetkímélő megkülönböztető jelzés használatának feltételrendszeréről.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére