• Tartalom

79/1999. (HK 1/2000.) HM utasítás

79/1999. (HK 1/2000.) HM utasítás

a baleset– és vagyonbiztosítás rendjéről*

2000.01.25.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a baleset– és vagyonbiztosítás rendjéről a következő utasítást adom ki.

1. §

a) Az utasítás hatálya – a b) pontban említett esetek kivételével – kiterjed a Honvédelmi Minisztérium, a HM hivatalai és háttérintézményei, a miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: MH) jogszabályban1 meghatározott baleset– és vagyonbiztosításaira, az ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalásokra és a biztosító által nyújtott biztosítási szolgáltatások érvényesítésére.

b) Nem terjed ki az utasítás hatálya a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatala, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala által – speciális feladatokkal összefüggő – saját hatáskörben kötött biztosításokra.

2. § A biztosítással kapcsolatos feladatokat a HM költségvetési felügyelete alá tartozó szerveknél a következő személyek végzik:

a) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) Pénzügyi Igazgatóságánál a biztosítási referens;

b) A HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságainál – egyéb feladatai ellátása mellett – erre kijelölt személy, valamint a katonai szervezeteknél a pénzügyi és számviteli referens;

c) az a)–b) pontba nem tartozó szervezeteknél a pénzügyi és számviteli szervezet állományából – egyéb feladatai ellátása mellett – megbízott személy(ek).

d) a biztosítási díjfizetéshez és elszámoláshoz szükséges adatszolgáltatások, kárbejelentések tekintetében az 1. számú mellékletben megnevezett szervek szakszolgálatilag érintett vezetői, előadói, ügyintézői.

3. § Biztosítási szerződés kötésére jogosult:

a) az MH személyi állománya baleseteire, gépjárműveivel okozott károk megtérítésére, az egészségügyi szolgáltatások (orvosi) felelősségbiztosítására, az MH központi költségvetése terhére, a 2. számú mellékletben részletezett biztosítások tekintetében – a HM KPSZH megbízása alapján – a 8. § szerint lefolytatott közbeszerzési eljárást lebonyolító szervezet vezetője (parancsnoka, /vezér/igazgatója);

b) az a) pontba nem tartozó biztosítások tekintetében indokolt esetben, a szolgálati út betartásával – az illetékes HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóság útján – felterjesztett (megküldött) kérelem alapján a HM KPSZH főigazgató engedélyével a kérelmező MH szerv vezetője (parancsnoka, igazgatója);

c) az MH által nem alaptevékenység keretében végzett munkák tekintetében a vállalkozó MH szervezet vezetője (parancsnoka, igazgatója).

4. § A 3. § szerinti szerződéseket, az MH biztosításainak kezelését a 8. § szerint lebonyolított közbeszerzési eljáráson elnyert biztosítóval kell megkötni.

5. § A 3. § a) pontja szerint megkötött szerződést a közbeszerzési eljárást lebonyolító szervezet a kötelezettségek (biztosítási díj megfizetése, elszámolása, a kárszolgáltatás teljesülésének követése) végrehajtására és a kapcsolatos jogok gyakorlása, a szerződés módosítására, a HM KPSZH-ra átruházza.

6. § A 3. § a) pontja szerinti biztosítási szerződés megkötéséhez, a biztosítási díjak központilag történő megfizetéséhez és elszámolásához szükséges adatokat az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek az 1. számú mellékletben meghatározottak szerint kötelesek a HM KPSZH-nak megküldeni.

7. § A 3. § b) pontjában szereplő kérelemben be kell mutatni a tervezett biztosítás célját (mire vonatkozik), költségkihatását és a biztosítási díj fizetésének költségvetési forrását (fedezet meglétét). A 3. § c) pontjában említett biztosítás díját a vállalkozás költségei között kell elszámolni.

8. § Az MH biztosítási módozatai kezelésével egy biztosító szervezetet kell megbízni. A biztosítót a közbeszerzési eljárásra vonatkozó hatályos jogszabály2 előírásai szerint kell kiválasztani.

9. § Az MH szervezeteinek a 3. §-ban meghatározottak szerinti biztosítási szerződést és az abban bekövetkezett változtatást tájékoztatásul meg kell küldeni a HM KPHSZ-nak. A szerződésben foglaltak teljesítéséről – a fizetett biztosítási díj összegéről, a biztosító által teljesített szolgáltatásokról és azok összegéről – az éves költségvetési beszámoló mellékletében kell beszámolni.

10. § A személyi állomány javára kötött balesetbiztosítás esetében a biztosítási szolgáltatás a biztosított életében a biztosítottat, halál esetén a biztosított örökösét illeti meg.

11. § Az MH költségvetése terhére fizetett biztosítások körében, a bekövetkezett biztosítási esemény alapján a biztosító által nyújtott szolgáltatás értékét a Magyar Honvédségnek a hadköteles katonával, továbbá a hivatásos (szerződéses) állományú tagjával, valamint köztisztviselővel, közalkalmazottal szemben fennálló kártérítési felelőssége megállapításánál figyelembe kell venni és folyósításánál – a Polgári Törvénykönyv 361. § (1) bekezdése értelmében – le kell vonni.

12. § A biztosítási szerződés alapján a biztosítási szolgáltatás igénybevételéhez, megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához a biztosítási szerződésben meghatározott okmányokat a biztosítónak meg kell küldeni.

13. § Az 5. § szerint a HM KPSZH feladatkörébe tartozó

a) balesetbiztosítások körében bekövetkezett biztosítási eseménynél a biztosítási szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához a 3. számú mellékletben felsorolt okmányokat a HM KPSZH-nak kell megküldeni;

b) vagyonbiztosítások körében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, valamint a CASCO biztosítás tekintetében bekövetkezett biztosítási esemény alapján a biztosítási szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához szükséges eljárási szabályokat, a kiállítandó okmányok formáját és tartalmát az MH páncélos– és gépjárműtechnikai szolgálatfőnök hatályos intézkedése tartalmazza.

c) az orvos felelősségbiztosítás körébe tartozó káresetek tekintetében a károsult kárigényét az érintett MH egészségügyi intézménynél jelentheti be. Az egészségügyi intézmény kivizsgálás után az elismert vagy vitatott kárigényt állásfoglalásával az MH egészségügyi csoportfőnöknek terjeszti fel a biztosítóhoz történő továbbításra.

14. § A biztosított honvédségi gépjárműben és a gépjárműben ülő személyek tekintetében a biztosítási káreseménnyel összefüggésben keletkezett olyan kárösszegre, amelyre a biztosító a biztosítási szerződésben meghatározott esetekben kárszolgáltatást nem teljesít (meg nem térülő kár), a káreseményben felelős személy(ek) ellen a kártérítési eljárást a hatályos rendelkezés(ek)3 szerint le kell folytatni.

15. § A HM KPSZH feladatkörébe tartozó – ezen utasítás hatálybalépésekor – érvényben lévő biztosításokat a 2. számú melléklet tartalmazza.

16. § Ez az intézkedés közzétételekor lép hatályba, rendelkezéseit a 2000. január 1-től hatályban lévő biztosításoknál kell alkalmazni. Egyidejűleg a Magyar Honvédség baleset– és vagyonbiztosítási rendjéről szóló 55/1997. (HK 19.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 79/1999. (1/2000.) HM utasításhoz

Kimutatás a 6. § szerinti adatközlő szervezetekről
1) Tanulóbiztosítás
Az Utasítás 2. számú melléklet 1. fsz. alatt részletezett biztosítottak létszáma az oktatási intézmények statisztikai adatszolgáltatásai alapján készült 602. és 606. sz. statisztikai táblák szerint részletezett HM-MH összesített adatai.
Határidő: a tárgyévről a tárgyévet követő év február 28.
Adatközlő: HM PSZNYI
2) Fokozottan veszélyes beosztást ellátó állomány biztosítása
Az Utasítás 2. számú melléklet 2. fsz. alatt részletezett biztosítottak MH szinten összesített létszáma havonta, a tárgyhónap utolsó napjának megfelelően.
Határidő: a tárgyhónapot követő hónap 10. napja.
Adatközlők:
a) Repülőgép-, helikoptervezető (pilóta) és egyéb hajózó (navigátor, fedélzeti mérnök stb.) hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben.
Adatközlő: MH Légierő Vezérkar, a HM 2. sz. TPSZI útján.
b) Tűzszerészi, robbantásoktatói feladatokat ellátó hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben.
Adatközlő:    – MH Szárazföldi Vezérkar és
– MH Légierő Vezérkar a HM 2. sz. TPSZI útján.
c) Ejtőernyős ugrást végző hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben.
Adatközlő:    – HVK Felderítő Csoportfőnökség közvetlenül a HM KPSZH-nak
– MH Légierő Vezérkar a HM 2. sz. TPSZI útján.
d) Búvármerülést végző hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben.
Adatközlő: MH Szárazföldi Vezérkar a HM 2. sz. TPSZI útján.
e) Katonai létesítményi tűzoltást végző hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben, valamint közalkalmazott.
Adatközlő: MH Szárazföldi Vezérkar a HM 2. sz. TPSZI útján.
A HVK közvetlen szervezetek, a Légierő Vezérkar alárendelt szervezetei, a Logisztikai Főigazgatóság alárendelt szervezetei adatukat a Szárazföldi Vezérkarnak küldik meg.
f) Az Országgyűlés és kormányzati szinten vállalt, külföldön békefenntartó szolgálatot ellátó hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts. részletezésben.
Adatközlő:    – HVK Művelet Irányító Központ a szolgálati alárendeltségébe tartozó ENSZ, EBESZ, MFO missziók állománya tekintetében, közvetlenül a HM KPSZH-nak;
– MH Szárazföldi Vezérkar az SFOR, KFOR feladatban részt vevő állomány tekintetében HM 2. sz. TPSZI útján.
g) NATO/PfP „békepartnerség” program alapján külföldön nemzetközi gyakorlaton részt vevő hivatásos, szerződéses és hadköteles katona állomány, tiszt, tts. hadköteles részletezésben.
Adatközlő: a gyakorlatot szervező és lebonyolító vezérkari szervezet a gyakorlat kezdete előtt 30 nappal, közvetlenül a HM KPSZH-nak.
h) NATO szervezetekbe delegált, külföldön szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses katona, tiszt, tts, valamint köztisztviselő, közalkalmazott, családtag részletezésben.
Adatközlő: HM 1. sz. TPSZI (nemzetközi osztály deviza alosztály) közvetlenül a HM KPSZH-nak.
i) Katonai attasé és véderő hivatalok hivatásos és szerződéses katona, köztisztviselő és közalkalmazott állománya, valamint családtag részletezésben.
Adatközlő: MK Katonai Felderítő Hivatal közvetlenül a HM KPSZH-nak.
j) Külföldön tartósan* – 3 hónapot meghaladó – szakmai, nyelvi tanfolyamon részt vevő hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tts, valamint köztisztviselő közalkalmazott részletezésben.
Adatközlő: HM 1. TPSZI (nemzetközi osztály deviza alosztály) közvetlenül a HM KPSZH-nak.
3) Utasbiztosítás
Az Utasítás 2. számú melléklet 3. fsz. alatt részletezett biztosítottak ellátásához az MH KPSZH által a biztosítónál lekötött (megvásárolt, kifizetett) utasnapot, az annak terhére felhasznált utasnapot, a 4. sz. melléklet szerinti formában és tartalommal a HM 1. sz. TPSZI (nemzetközi osztály, deviza alosztály) tartja nyilván.
Adatközlés: ha a lekötött utasnap felhasználás utáni maradványa 500 utasnap alá csökken, ezt a tényt az említett nyilvántartó szerv közli a HM KPSZH-val és javaslatot tesz a tárgyévben még szükséges utasnap megvásárlására.
4) Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
Az Utasítás 2. számú melléklet 4. fsz. alatt részletezett biztosítottak üzemeltetésében levő forgalmi rendszámmal ellátott, hatályos jogszabályban meghatározott csoportosítású gépjárművei mennyiségi (darab) adatai, MH szinten összesítve, a tárgyhónap utolsó napjának megfelelően.
Határidő: a tárgyhónapot követő hónap 10. napja.
Adatközlő: MH Páncélos– és Gépjármű-technikai Szolgálatfőnökség közvetlenül a HM KPSZH-nak.
5) Casco biztosítás
Az Utasítás 2. számú melléklet 5. fsz. alatt részletezett biztosítottak üzemeltetésében lévő, forgalmi rendszámmal ellátott személygépjárművek, mikrobuszok, mentőgépjárművek, vegyes használatú gépjárművek (2 t hasznos terhelésig) mennyiségi (darab) adatai MH szinten összesítve, a tárgyhónap utolsó napjának megfelelően.
Határidő: a tárgyhónapot követő hónap 10. napja.
Adatközlő: MH Páncélos– és Gépjármű-technikai Szolgálatfőnökség közvetlenül a HM KPSZH-nak.
6) Orvos-felelősségbiztosítás
Az Utasítás 2. számú melléklet 6. fsz. alatt biztosítottak állományában lévő orvosok, egészségügyi szakdolgozók betöltött beosztás szerint részletezett, MH szinten összesített létszáma a tárgyhónap utolsó napjának megfelelően. Ha az állománytábla szerint rendszeresített beosztás nincs feltöltve határozatlan időre szóló szolgálati (munka) viszonyú személlyel, úgy az ideiglenes helyettesítő személyt (pl. tartalékos orvos) is számításba kell venni.
Határidő: a tárgyhónapot követő hónap 10. napja.
Adatközlő: MH Egészségügyi Csoportfőnökség közvetlenül a HM KPSZH-nak.

2. számú melléklet a 79/1999. (1/2000.) HM utasításhoz

A HM KPSZH feladatkörébe tartozó biztosítások jegyzéke

Fsz.

A biztosítás

A kárszolgáltatás

Megnevezése

Hatálya (mire terjed ki) és célja

jogcíme

összege (Ft)

1

2

3

4

5

 

A) Baleset-biztosítások

 

 

 

1.

Tanulóbiztosítás

Biztosítottak: a Magyar Honvédség katonai felsőoktatási intézmények ösztöndíjas hallgatói a polgári felsőoktatási intézményekben tanuló nem hivatásos honvédségi ösztöndíjas hallgatók, a katonai szakközépiskola és kollégium, a honvéd középiskola és kollégium növendékei (együtt hallgató).

– haláleset
– baleseti rokkantság 100% esetén
– baleseti részleges rokkantság esetén 10% felett

100 000
800 000
a rokkantság %-os fokának megfelelően a 800 000 arányos része

 

 

A biztosítás célja, hogy a tanintézet hallgatójának a biztosítás tartamán belül bármely okból bekövetkezett halála, továbbá bármely okból bekövetkezett balesete, fekvőbeteg gyógyintézeti ápolása miatt a biztosító a hallgatónak, illetve általa megnevezett kedvezményezettnek kárszolgáltatást nyújtson.

– baleseti részleges rokkantság 10% alatti csonkolásos esetben egyszeri, egyösszegű
– u.az de csonkolás nélkül
– csonttörés, 28 napot meghaladó gyógytartamú egyéb

24 000
12 000

 

 

 

sérülés esetén egyszeri egyösszegű

3 000

 

 

 

– 14 napot meghaladó kórházi ápolás költségtérítés

200/nap

2.

Fokozottan veszélyes beosztást ellátó állomány biztosítása

Biztosítottak: a fokozottan veszélyes beosztást ellátó személyi állomány:

– haláleset

1 200 000

 

 

– baleseti rokkantság 100% esetén

2 400 000

 

a) repülőgép-, helikopter-vezető (pilóta) és egyéb hajózó (navigátor, fedélzeti mérnök stb.) hivatásos és szerződéses katona;

– baleseti részleges rokkantság esetén

a rokkantság %-os fokának megfelelően a 2 400 000 arányos része

 

b) tűzszerész és robbantásoktatói feladatokat ellátó hivatásos és szerződéses katona;

 

 

 

c) ejtőernyős ugrást végző hivatásos és szerződéses katona;

 

 

 

d) búvár merülést végző hivatásos és szerződéses katona;

 

 

 

e) katonai létesítményi tűzoltást végző hivatásos és szerződéses katona, közalkalmazott;

 

 

 

f) a külföldön a békefenntartó szolgálatot ellátó (ENSZ, EBESZ, MFO, UNFICYP, SFOR, ÁFOR, KFOR stb.) hivatásos és szerződéses katona állomány;

 

 

 

 

g) NATO és Pfp „békepartnerség” program alapján külföldön nemzetközi gyakorlatokon részt vevő hivatásos, szerződéses és hadköteles katona állomány;

 

 

 

 

h) NATO szervezetekbe delegált, külföldön szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses katona, köztisztviselő, közalkalmazott állomány és velük együtt külföldön tartózkodó családtagjaik (házastárs, élettárs, 18 éven aluli gyerek);

 

 

 

 

i) katonai attasé és véderő hivatalok hivatásos és szerződéses katona, köztisztviselő és közalkalmazott állománya és velük együtt külföldön tartózkodó családtagjaik (házastárs, élettárs, 18 éven aluli gyerek);

 

 

 

 

j) külföldön 3 hónapot meghaladó szakmai-nyelvi tanfolyamon részt vevő hivatásos és szerződéses katona, köztisztviselő, közalkalmazott állomány.

 

 

 

 

A biztosítás célja: a biztosított – a biztosítás tartamán belül bekövetkezett – baleseti halála, baleseti teljes vagy részleges rokkantsága esetén a biztosító kárszolgáltatást nyújtson.

 

 

3.

Utasbiztosítás

Biztosítottak: a HM és az MH hivatásos és szerződéses katona állománya, köztisztviselői, közalkalmazottai.

– baleseti halál
– balesetből eredő teljes 100%-os rokkantság esetén

500 000
500 000

 

 

A biztosítás célja: a biztosítottak külföldi – a világ bármely országába történő – ideiglenes, 3 hónapot meg nem haladó, bármely (szárazföldi, vízi, légi) közforgalmú közlekedési eszközzel, továbbá honvédségi járművel, honvédségi légi járművel (szállító repülőgép, helikopter) lebonyolított szolgálati utazása idején elszenvedett baleseti halál, baleseti teljes vagy részleges rokkantság, valamint útipoggyász-kár esetére kárszolgáltatás, továbbá a szolgálati úton előforduló sürgősségi orvosi ellátás (asszisztencia) sürgősségi orvosi szállítás és hazaszállítás, holttest hazaszállítás és a koporsó költségei, családtag – ideértve az élettársat is – beteglátogatási, utazási és szállásköltségei, a biztosított helyettesítésére kiutazó személy utazási költségeinek biztosító által történő viselése, megtérítése.

– balesetből eredő részleges rokkantság esetén
– sürgősségi tényleges orvosi költségek de legfeljebb
– fogászati költségek
– sürgősségi orvosi ellátás, hazaszállítás
– holttest hazaszállítása
– holttest száll. koporsó
– családtag utazás-szállás költségei
– sürgősségi utazás helyettesítésre
– poggyászbiztosítás

a rokkantság %-os fokának megfelelően az 500 000 arányos része
700 000
100 000
5 000 000
500 000
460 000
1 150 000
1 150 000
500 000

 

 

 

– ügyvédi költségek

500.000

 

 

 

– óvadék előleg

1 000 000

 

B) Vagyonbiztosítások

 

 

 

4.

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

Biztosítottak: a Magyar Honvédség – ideértve a HM-et, a HM hivatalait, háttérintézményeit, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat, a katonai felső– és középfokú oktatási intézményeket, az MH katonai szervezeteit, a katonai ügyészségeket – mint üzembentartó a használatában levő forgalmi rendszámmal ellátott közúti gépjárművei.

Az okozott teljes vagyoni és személyi kár

értékhatár (limit) nélkül

 

 

Biztosítás célja: az MH gépjárműveivel másnak – ideértve a károkozó honvédségi gépjárműben ülő (utazó) személyeket is – okozott károk biztosító által történő megtérítése, a gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló hatályos jogszabály alapján.

 

 

 

 

Megjegyzés: 58/1991. (IV. 13.) Korm. rendelet.

 

 

5.

Casco biztosítás

Biztosítottak: a Magyar Honvédség – ideértve a HM-et, a HM hivatalait, háttérintézményeit, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat, a katonai felső– és középfokú oktatási intézményeket, az MH katonai szervezeteit, a katonai ügyészségeket – mint üzembentartó a használatában levő, forgalmi rendszámmal ellátott személygépjárművek, mikrobuszok, mentőgépjárművek, vegyes használatú kishaszon-gépjárművek (2 tonna hasznos terhelésig) vonatkozásában.

Totálkár és a gépjármű ellopása esetén a forgalmi engedélybe bejegyzett forgalomba helyezéskori aktivált érték alapján az amortizációnak megfelelő kárösszeg. Totálkár esetén a roncsértéknek a tényleges értékesítéskori értéket kell tekinteni.

 

 

A biztosítás célja: a biztosított gépjárművekben és tartozékaiban keletkezett elemi-, törés-, lopás-, (ideértve a gépjármű ellopását) poggyász– üvegkárokat a biztosító megtérítse.

Elemi-, törés– üvegkár esetén a javításra fordított kárösszeg. Részkárok esetén az alkatrészek és a fényezés költségeiből az avulásnak és elhasználódási foknak megfelelő levonás, illetve értékemelkedés nem számítható fel.

 

 

 

Poggyászkár esetén a gépjárműben elhelyezett személyi használatú vagyontárgyak biztosítási esemény általi sérülése, a lezárt gépjárműből annak feltörése útján ellopott vagyontárgyak kártérítése 100 000 Ft összeghatárig.

6.

Orvos-felelősségbiztosítás

Biztosítottak: az MH egészségügyi intézményei (kórházak, szanatóriumok) és csapatorvosi rendelői (együtt: egészségügyi intézmények), az állományukba tartozó orvosok, egészségügyi szakdolgozók által végzett egészségügyi szolgáltatás tekintetében, ideértve a külföldön békefenntartó tevékenységet végző állományban egészségügyi szolgáltatást végző orvosokat.

A tényleges kár

Értékhatár (limit) 5 000 000

 

 

A biztosítás célja, hogy az egészségügyi intézmények az egészségügyről szóló hatályos jogszabályban (az utasítás hatálybalépésekor az 1997. évi CLIV. tv. 108. § (2) bek.) előírt felelősségbiztosítással rendelkezzenek, és ennek alapján az egészségügyi szolgáltatás során okozott kárt – helyettük – a biztosító megfizesse.

 

 

 

 

Biztosítási eseménynek kell tekinteni

 

 

 

 

a) az egészségügyi intézményben kezelt, ápolt beteg az egészségügyi szolgáltatások alatt, vagy annak következményeként orvosi műhibára vagy egyéb kezelési eljárásra visszavezethetően egészségkárosodást (tartós gyógykezelés rokkantság, halál) szenved.

 

 

 

 

b) az egészségügyi intézményben dolgozó orvos, egészségügyi szakdolgozó végzett munkájával összefüggésben szenved egészségkárosodást (tartós gyógykezelés, rokkantság, halál)

 

 

 

 

c) a biztosítottakat mint munkáltatót

 

 

 

 

– a Munka Törvénykönyve, továbbá a hivatásos (szerződéses) és hadköteles katona állomány vonatkozásában a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. tv. 172-178. §-aiban, illetve a hadköteles katonák szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIV. tv. 122-129. §-aiban foglaltak szerint terhelő kártérítési kötelezettségbe tartozó eseteket

 

 

 

 

– a használatukban lévő ingatlanok üzemeltetése során másnak – ideértve a beteglátogatókat is – okozott kárért terheli.

 

 

3. számú melléklet a 79/1999. (1/2000.) HM utasításhoz

Jegyzék
a biztosítási szolgáltatás megállapításához és a biztosítási összeg folyósításához felterjesztendő okmányokról
1) Balesetről készült jegyzőkönyv
2) Illetékes orvosi szerv megállapítását tartalmazó határozat a maradandó egészségkárosodás mértékéről.
3) Kárbejelentő baleseti, betegségi szolgáltatás igényléséhez.
4) Baleset-biztosítási kárjelentés, balesetből eredő rokkantság, csonkolás és halál esetére.
5) Halálozás esetén az előzőeken túl):
a) az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata (másolatban);
b) a baleset kivizsgálásáról, megállapításairól és lezárásáról szóló katonai ügyészségi határozat;
c) a biztosítási díj felvételéhez szükséges örökösi minőséget igazoló hagyatéki végzés.
Megjegyzés: a 3. és 4. pontban megnevezett nyomtatványt adott esetben a HM KPSZH-tól kell kérni

4. számú melléklet a 79/1999. (1/2000.) HM utasításhoz

„MINTA” Nyilvántartás a felhasznált utasnapokról

Fsz.

Az utasbiztosítási kártya
átvevőjének

Az utazás

Felhasznált
utasnap

Biztosítási
kártya
száma

Az átvétel-
visszavétel
igazolása

Az utasnap
maradványa

neve,
rendfokozata

kiküld.
rendelv. sz.

célországa

kezdő

utolsó

napja

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.

... sz. Számla
szerint vásárolt
utasnap

-

-

-

-

-

 

50000

2.

Kiss Péter alez.

122/2000 VKF

Belgium
Brüsszel

2000.01.10.

2000.01.20.

11

5842

Kiss Péter
Nagyné

49989

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 28. §-a módosította.

1

Az utasítás hatálybalápésekor: Az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 62. §-a.

2

Az utasítás hatálybalépésekor: A közbeszerzésekről szóló módosított 1995. évi XL. törvény és annak HM költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjéről szóló módosított 8/1997. (HK 5.) HM utasítás, valamint a 47/1999. (HK 16.) HM utasítás.

3

Az utasítás hatálybalépésekor:
– a hadköteles katonák kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 9/1997. (III. 19.) HM rendelet;
– a hivatásos katonák kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 10/1997. (III. 19.) HM rendelet;
– a köztisztviselők és a közalkalmazottak tekintetében a Munka Törvénykönyvében, a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben maghatározottak szerint.

*

A 3 hónapon belüli tanfolyamon résztvevőket „utasbiztosítás”-i kártyával kell ellátni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére