• Tartalom

9/1999. (III. 31.) PM rendelet

9/1999. (III. 31.) PM rendelet

a Vám- és Pénzügyőrség Öltözködési Szabályzatáról1

2012.08.24.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 342. §-a (2) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a Vám- és Pénzügyőrség hivatásos állományú tagjaira (a továbbiakban: pénzügyőr), valamint azon nyugállományba helyezett tagjaira terjed ki, akik egyenruha viselésére engedélyt kaptak.

(2) Állományilletékes parancsnokon, illetve szolgálati elöljárón a Hszt. 2. § és a 308. §-ban, valamint a 15/1997. (V. 8.) PM rendelet 98. § c) és d) pontjában írt személyeket kell érteni.

A Vám- és Pénzügyőrségnél
az ellátás körébe vont ruházati termékek
csoportosítása

2. § (1) A Vám- és Pénzügyőrségnél az alábbi termékeket lehet a központi ellátás körébe tartozónak tekinteni:

a) egyenruházati termékek (felsőruházat, fehérnemű, lábbelik, sapkák, valamint a személyi felszerelési termékek),

b) jelvények, kitüntetések és tartozékaik,

c)–d)2

e) az egyenruházattal együtt árusítandó sportruházat,

f) az egyenruházattal együtt, egyenruházati boltban árusított választéki termékek.

(2) Az (1) pontban felsorolt termékcsoportok közül az a), b) és c) pontban jelzett termékek pontos felsorolását (megnevezését) az 1. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az egyenruházati termékek részletes leírását, az egyenruházati termékeken kívül árusítható termékek körét és azok beszerzési, illetve értékesítési lehetőségét, az ellátás rendjét részletesen az országos parancsnok külön utasításban szabályozza.

A pénzügyőr ellátási normák
alaptípusa szerinti besorolása

3. § (1) Egyenruhás állomány: A Vám- és Pénzügyőrség hivatásos állománya, a (2) bekezdésben felsoroltak kivételével. Az egyenruhás állomány személyre szólóan biztosított alapruházati normája kizárólag egyenruházati termékeket tartalmaz. Az egyenruhás állomány a szolgálatát egyenruhában látja el.

(2)3 Vegyesruhás állomány: A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága, a regionális nyomozó hivatalok, a Vám- és Pénzügyőrség Központi Ellenőrzési Parancsnoksága, a regionális ellenőrzési központok, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Vám- és Pénzügyőrség rendszerfejlesztésért felelős szerve, illetve a Vám- és Pénzügyőrség informatikai üzemeltetésért felelős szerve állományában szolgálatot teljesítő hivatásos állományú testületi tagok. A vegyesruhás állományt a kinevezési okmánya alapján az e szabályzatban előírt egyenruházati alapellátmánnyal kell felszerelni.

(3)4 A vegyesruhás állomány a szolgálatát általában polgári ruhában látja el.

Egyenruházat

4. § (1) Az egyenruházat alapváltozatai:

a) Zenekari díszöltözet: a zenekar tagjai viselhetik hangversenyek, térzene adása alkalmával, ha az állományilletékes parancsnok elrendeli.

b) Díszelgő öltözet: a díszegységek, a díszőrök, a testületi zászlót kísérő pénzügyőrök, a zenekar tagjai viselik állami és nemzeti ünnepeken, testületi ünnepségeken, illetve az állományilletékes parancsnok rendelkezése alapján.

c) Társasági öltözet: a pénzügyőrök és az egyenruhát engedéllyel viselő nyugállományú pénzügyőrök viselete minden esetben állami és nemzeti ünnepen, kiemelkedő testületi és társadalmi rendezvényeken, ha az állományilletékes parancsnok elrendeli, továbbá, ha az állományilletékes parancsnok vagy a szolgálati elöljáró engedélyezi.

d)5 A szolgálati (köznapi) öltözet: az egyenruhás állomány egész napos szolgálata során viselt öltözete.

e)6 Gyakorlóöltözet: a pénzügyőrök speciális szolgálati feladatai ellátásához előírtan viselhető öltözet.

(2) Az egyenruha viselésének időszakai:

a) nyári időszak: május 1-jétől szeptember 30-áig,

b) átmeneti időszak: március 1-jétől április 30-áig,

október 1-jétől november 30-áig,

c) téli időszak: december 1-jétől február végéig tart.

(3) Az egyenruházati termékek részletes felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4)7 Az (1) bekezdésben írt alapváltozatok különböző viselési időszak szerinti változatait a 2. számú melléklet tartalmazza.

(5)8 a) Újonnan bevezetett egyenruházat: alapellátmány részét képező olyan egyenruházati termék, amely a normajegyzékben még nem szerepelt, rendszeresítve eddig nem volt, funkcióját tekintve új termék.

b) Újonnan rendszeresített egyenruházat: funkcióját tekintve a meglévő, rendszeresített ruházati termék kiváltására szolgál, de anyagában, színében, formájában stb. változás következett be. A rendszeresítés bevezetésének végső határidejét az országos parancsnok külön utasításban szabályozza.

A testületi rendfokozati jelzések

5. § (1) A szolgálati és társasági zubbony és a nyári gyakorló öltözet kivételével, a szolgálati és gyakorló öltözeten a különböző rendfokozatokat jelölő váll-lapokat kell viselni.

(2) A társasági zubbony gallérján a rendfokozatokat jelölő fűzöld alapszínű parolit kell elhelyezni.

(3)9 A szolgálati zubbonyon a rendfokozatokat jelölő parolit kell elhelyezni.

(4)10 A társasági felöltőn a felöltő mindkét ujján különböző színű és méretű paszománycsíkok jelölik a rendfokozatot.

(5)11 A nyári gyakorló öltözet viselésénél a rendfokozati jelzéseket jelölő (karlapot) a gyakorló öltözet bal ujján kell elhelyezni.

(6) A rendfokozati jelzések részletes leírását a 3. számú melléklet tartalmazza.

A Vám- és Pénzügyőrség jelvénye
és a szolgálati jelvény

6. § (1) A Vám- és Pénzügyőrség (a továbbiakban: testület) jelvénye a stilizált ,,Merkurbot''.

(2) A szolgálati jelvény ovális alakú, arany szegélyű, sötétkék alapon tartalmazza:

a)12 a felső részen Magyarország címerét,

b) középső részén, világoszöld mezőben, nemzeti színű ovális keretben a stilizált ,,Merkurbot''-ot és a szolgálati jelvény számát, egyes szolgálati ágaknál a szolgálati ág betűjelét,

c) alsó részén magyar, német és angol nyelven a ,,Vám'' feliratot.

(3)13 A testület jelvényét csak egyenruházaton, a testület hivatalos kiadványain, továbbá a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal Katonai Vámügyi és Határforgalmi Igazgatóság (Katonai Vámügyi Szerv) jelvényében és annak kiadványain lehet használni, illetőleg alkalmazni.

(4) Az egyenruházaton alkalmazható díszítőelemek részletes leírását a 4. számú melléklet tartalmazza.

7. § A rendszeresített szolgálati jelvényt – a jelvény számának a személyi nyilvántartási könyvbe történő bejegyzését követően – az átvétel igazoltatása után kell a pénzügyőr részére kiadni. A kiadás és nyilvántartás részletes szabályait az országos parancsnok állapítja meg.

Az egyenruha,
illetve a polgári ruha viselés szabályai

8. § (1)14 Az egyenruhás állomány köteles a szolgálatát kifogástalan állapotú, az általános szabályok, illetve az esetenkénti utasítás (engedély) szerint az időszaknak megfelelő változatú egyenruházatban teljesíteni, és azt a jelen rendeletben meghatározott módon és az előírt kivitelben viselni. A vegyesruhás állomány a szolgálat jellegének és az alkalomnak megfelelő és kifogástalan állapotú polgári ruhát hordhat, a szolgálati elöljáró rendelkezésének megfelelően.

(2) A szolgálat érdekében vagy más indokolt esetben az egyenruhás állomány tagja részére a szolgálati elöljáró elrendelheti, illetőleg engedélyezheti a szolgálat polgári ruhában való teljesítését.

(3) Zárt rendben, illetve két vagy több pénzügyőr együttes szolgálat teljesítése esetén egységes egyenruhát kell viselni. Az állományilletékes parancsnok időszakonként, állományparancsban szabályozza a hordható egyenruha változatokat.

(4) Az időjárás szélsőséges változásakor a szolgálati elöljáró ideiglenesen engedélyezheti az adott időszakra megállapított változatoktól való eltérést.

(5) A külföldön létesített szolgálati helyen szolgálatot teljesítők a vonatkozó nemzetközi szerződések előírásainak megfelelően viselhetik egyenruhájukat és szolgálati fegyvereiket. Hivatalos külföldi szolgálati úton, és külföldre történt vezénylés ideje alatt egyenruha a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka engedélyével viselhető.

(6) A 2. számú mellékletben rögzített kiegészítő öltözeteket és felszereléseket szükség szerint lehet, illetve kell viselni (használni), vagy a szolgálati elöljáró engedélyével, illetőleg utasítására viselhetők (használhatók).

(7) Az egyenruhás állományba tartozó nők szolgálati öltözetként szolgálati szoknyát vagy szolgálati pantallót egyaránt viselhetnek.

(8) Az egyenruha viselésére nem kötelezettek körét az országos parancsnok külön utasításban – munkakörönként, beosztásonként – részletesen szabályozza.

Az egyenruha viselésére vonatkozó tiltó
és könnyítő rendelkezések

9. § Az egyenruha viseletére vonatkozó tiltó és könnyítő rendelkezések részletes szabályait az országos parancsnok határozza meg.

Kitüntetések, jelvények viselésének rendje

10. § (1)15 Az egyenruházaton csak a köztársasági elnök, a Kormány, az adópolitikáért felelős miniszter, továbbá a jogszabályban feljogosított más személyek által alapított kitüntetéseket lehet viselni.

(2) Külföldi kitüntetést csak az viselhet, aki erre engedélyt kapott az országos parancsnoktól.

(3) A kitüntetések eredeti formában csak külön parancsra viselhetők. A kitüntetéseket szalagsávon a társasági és a szolgálati zubbony bal oldalán belülről kifelé, több sorban, felülről lefelé haladva kell elhelyezni. Egy sorban négy kitüntetést lehet viselni.

(4) A kitüntetések viselésének részletes szabályait az 5. számú melléklet tartalmazza.

11. § (1) Az egyenruhán csak a miniszter, a fegyveres szervek országos vezetői által adományozható jelvényeket, illetőleg a hivatásos állományjelzést, és az iskolai végzettséget tanúsító – testület által alapított – jelvényt lehet viselni. Külföldi jelvény csak akkor tűzhető ki, ha a viselését az országos parancsnok engedélyezte.

(2) A jelvények viselési rendjét a 6. számú melléklet tartalmazza.

Felszerelési tárgyak

12. § (1) A felszerelési tárgyak a

a) pisztoly,

b) pisztolytáska,

c) tártartótok,

d) kutató overáll,

e) szolgálati jelvény,

f) golyóálló mellény,

g) patentbilincs, tok,

h) szálfegyver (szablya) kardbojttal és csatlékkal (díszőrök részére),

i) könnyfakasztó spray,

j) vegyi-elektromos sokkoló,

k) jelsíp, jelsípzsinór,

l)16 láthatósági védőmellény,

m)17 névkitűző,

n)18 hímzett azonosítószám.

(2) A felszerelési tárgyak a testület tulajdonát képezik, azok átadása-átvétele aláírás ellenében történhet meg. A pénzügyőrnek a külföldre vagy más szervhez történő vezénylésekor, a szolgálati viszonya szüneteltetésekor, továbbá megszűnésekor azokkal el kell számolnia a felvétel helyén. A felszerelési tárgyak hiánya, megrongálódása esetén a kártérítési eljárást le kell folytatni.

(3) A felszerelési tárgyak öltözeten való elhelyezésének (hordmód) szabályait az országos parancsnok határozza meg.

Az egyenruházattal való ellátás

13. § (1)19 A pénzügyőrt

a) próbaidős ruházati ellátmányban

b) alapruházati ellátmányban, ezt követően pedig

c) utánpótlási ellátmányban

kell részesíteni.

Az igényjogosultaknak – a 4. §-ban foglaltakra tekintettel – az országos parancsnok által meghatározott normajegyzékben felsorolt valamennyi egyenruházati termékkel rendelkezniük kell. Az újonnan rendszeresített egyenruházati termékek kivételével valamennyi egyenruházati cikket alapellátásként kell biztosítani. Az újonnan rendszeresített egyenruházati termék is alapellátásként jár, ha az a 15. § (3) bekezdése alapján kerül kiadásra.

(2) A próbaidős, valamint az alapruházati ellátmány természetbeni, míg az utánpótlási ellátmány egyéni pénzgazdálkodáson alapuló ellátás.

(3)20 A próbaidős ruházati ellátmány az egyenruhás szolgálat minimális feltételeinek biztosítását, az alapruházati ellátmány az egyenruházat minden változatot felölelő teljes körű megalapozását, az utánpótlási ellátmány pedig az elhasználódott egyenruházati cikkek pótlását, az újonnan rendszeresített egyenruházati termékek, a sportruházat és a választéki cikkek beszerzését, valamint az öltözet tisztíttatását szolgálja. A pénzügyőrt alapruházati ellátmánnyal való felszerelése során új ruházati cikkekkel kell ellátni (konfekcionált vagy méretes).

(4)21 A pénzügyőr a szolgálati elöljáró rendelkezése alapján köteles a próbaidős és alapruházati ellátmányát felvenni, majd a későbbiekben önmaga annak utánpótlását a testület ruházati boltjában és a kijelölt méretes szabóságok útján beszerezni. Köteles gondoskodni továbbá azok folyamatos karbantartásáról.

(5) A szolgálati elöljárók kötelesek beosztottaik ruházatát folyamatosan ellenőrizni, és mindazon cikkeket pótoltatni, amelyek az alapellátási normában előírtakkal szemben hiányoznak, vagy amelyek pótlása elhasználtságuk miatt szükségessé vált.

(6)22 Aki egyenruházati ellátmányban részesült, a 2. számú mellékletben meghatározott változatoknak megfelelő, a normákban felsorolt egyenruházati cikkek bemutatására kötelezhető.

(7)23 A nyugállományba helyezett pénzügyőr, amennyiben egyenruha viselésére az országos parancsnoktól engedéllyel rendelkezik, saját költségén egyenruházati cikkeket vásárolhat, és az ezen szabályzatban előírtak szerint öltözködhet.

14. §24 A próbaidős pénzügyőrt a véglegesítés napjáig csak ún. próbaidős normában meghatározott ruházati termékekkel lehet ellátni, ettől eltérni csak az országos parancsnok és az állományilletékes parancsnok névre szóló engedélyével lehet. A próbaidős normát az országos parancsnok határozza meg.

A próbaidős és az alapruházati ellátmány
biztosításának rendje

15. § (1) A próbaidős ruházati ellátmány a szolgálati viszony létesítéséhez kapcsolódik, míg az alapruházati ellátmány a véglegesítés napjától jár.

(2) Az alapruházati ellátmány 12 hónapra szóló egyszeri járandóság.

(3) Az alapruházati norma az első ellátáshoz (alapellátáshoz) szükséges ruházati anyagok körét és mennyiségét határozza meg. Az alapruházati norma magába foglalja a próbaidős ruházatot is.

(4) Az alapfelszereléskor kiadott ruházati cikkek a normában meghatározott kihordási idő letelte, illetve az alap-ruházati normából való kivonása után a hivatásos állomány tulajdonát képezik.

(5)25 Az alapnormát és a különböző norma táblákat az országos parancsnok külön utasításban szabályozza.

(6)26 Különböző szakmai területeken történő áthelyezés, vezénylés esetén, amennyiben pénzügyőr az országos parancsnok által meghatározott a maximális alapellátási normáját még nem vette át, és arra az új feladatának ellátásához szüksége van, úgy a különbözetként jelentkező termékeket az alapellátás szabályai szerint 30 napon belül felveheti.

(7) Konfekcionált kivitel hiányában az alapruházati ellátás méretre készítéssel biztosítható.

(8) A testületi azonosító jelektől meg nem fosztott egyenruházati cikket és felszerelési tárgyat tilos kereskedelmi forgalomba hozni, illetve átadni, kivételt képez, testületi tagok egymás között történő átadása. Egyéb célú átadást (filmforgatás, reklám stb.) az országos parancsnok engedélyezi.

Szolgálati viszony megszűnése esetén
a ruházati ellátmány, felszerelés elszámolása

16. § A próbaidős pénzügyőr köteles a részére kiadott ruházattal és felszerelési tárgyakkal maradéktalanul elszámolni. Ha a visszaadási kötelezettségének nem tud eleget tenni, a hiányzó cikkek értékét meg kell térítenie. Az elszámolás során az új ruházati cikkek visszavételre kerülnek, illetve a használt cikkek esetében az aktuális értékesítési ár 50%-át köteles megtéríteni.

17. § (1)27 Ha a szolgálati viszony a Hszt. 53. § a), b), e), f) pontja, az 56. § (2) bekezdés b) pontja, illetve az 59. § (1) bekezdésének b) vagy d) pontja alapján szűnik meg, az utolsó alapellátmányként felvett egyenruházati termék felvételétől számított három évig elszámolási kötelezettség keletkezik.

(2)28

(3) Az elszámolás során a visszavett ruházati ellátmány újraértékesíthető. Az újraértékesítés feltételeit és szabályait az országos parancsnok határozza meg.

(4) Az elhunyt testületi tag felszerelési tárgyait térítési kötelezettségének megállapítása nélkül vissza kell venni.

(5) Nyugdíjazás esetén az alapfelszereléssel elszámolni nem kell. Az új egyenruházat ebben az esetben is, a (4) bekezdésben foglaltak szerint visszavásárolható.

(6)29 A 16. § szerinti megtérítési kötelezettség alól az országos parancsnok méltányosságból részben vagy egészben felmentést adhat, kivéve, ha a szolgálati viszony a Hszt. 53. § e)f) pontja, 56. § (2) bekezdésének b) pontja, vagy az 59. § (1) bekezdésének b) vagy d) pontja alapján szűnik meg.

Alapruházati ellátmánnyal kapcsolatos
eljárás rendje átminősítés, illetve más fegyveres szervhez való áthelyezés esetén

18. § (1)30 A köztisztviselőnek, illetve közalkalmazottnak átminősített pénzügyőrt az alapruházati ellátmánnyal nem kell elszámoltatni, de a felszerelési tárgyakat köteles a hivatásos állományúak kártérítési felelősségére vonatkozó szabályok alkalmazásának terhe mellett leadni. A pénzügyőrnek átminősített köztisztviselő és közalkalmazott testületi tagot az alapruházati ellátás szabályai szerint fel kell szerelni.

(2) A más fegyveres szervhez áthelyezett pénzügyőrt, ha az áthelyezésre az alapruházati ellátás időszakának végéig kerül sor, a 17. §, valamint a szolgálati viszonyukat a 18. § (1) bekezdésben felsoroltak szerint megszüntető testületi tagokra vonatkozó szabályok szerint kell elszámoltatni. Ezt követően az elszámolási kötelezettség csak a felszerelési tárgyakra vonatkozhat. A más fegyveres szervtől áthelyezettek a teljes alapruházati ellátásra jogosultak.

Tábornoki alapruházati ellátmány

19. § (1) Teljes alapruházati ellátmányra jogosult a tábornokká kinevezett pénzügyőr, ha a tábornoki rendfokozat az első rendfokozata.

(2)31 Kinevezéskor a tábornokot az országos parancsnok által kiadott alapruházati normában meghatározott ruházati cikkekkel kell ellátni, ha a tábornoki rendfokozat nem az első rendfokozata.

Utánpótlási ellátmány

20. § (1) Az utánpótlási ellátmány naptári évre szóló ellátás. Az utánpótlási ellátmány iránti igény először az alapfelszerelés időtartama lejártának napján, ezt követően pedig évente, január első napjával nyílik meg. Kivételt képez, ha az utánpótlási ellátmányra való jogosultság az (5) bekezdésben foglaltak miatt szünetel.

(2) A vegyesruhás állományt a teljes utánpótlási ellátmány megilleti.

(3)32 Az utánpótlási ellátmány [Hszt. 245/G. § (2) bekezdés a) pont] kifizetésének szabályait az országos parancsnok állapítja meg.

Az újonnan rendszeresített egyenruházattal történő ellátás esetén a hivatásos állomány tagja a mindenkori ruházati utánpótlási illetmény terhére 50%-os mértékben köteles a ruházat költségeit fedezni [Hszt. 245/G. § (2) bek. b) pont].

(4) Az utánpótlási ellátmányt legkésőbb minden év május 31-éig lehet a jogosult részére, az országos parancsnok által meghatározott módon kifizetni.

(5) Nem jár utánpótlási ellátmány:

a) a három hónapot meghaladó illetmény nélküli szabadság időtartamára, a Hszt. 96. § a), b) és c) pontjában foglalt eseteket kivéve,

b) a szolgálati beosztásból való felfüggesztés, valamint az előzetes letartóztatásba helyezés időtartamára, ha a fegyelmi, illetőleg a büntetőeljárás következményeként a szolgálati viszony megszüntetésére kerül sor,

c) szolgálati viszony szünetelése esetén (Hszt. 51. §).

Az utánpótlási ellátmány elszámolása
a szolgálati viszony megszűnése esetén

21. § (1) Ha a szolgálati viszony – a (2) bekezdésben meghatározott eseteket kivéve – év közben szűnik meg, az utánpótlási egyenruházati ellátmánynak a szolgálatban töltött hónapokra eső, időarányos része jár.

(2) A szolgálati viszony nyugdíjazás vagy elhalálozás következtében történő megszűnése esetén az utánpótlási ellátmány a tárgyév végéig jár.

(3) A szolgálati beosztásából felfüggesztés, illetőleg előzetes letartóztatásba helyezés esetén, ha a szolgálati viszony megszüntetésére kerül sor, az utánpótlási egyenruházati ellátmány a szolgálati beosztásból való felfüggesztés, illetőleg az előzetes letartóztatásba helyezés napjáig jár. Ha a szolgálati viszony nem szűnik meg, az utánpótlási egyenruházati ellátmányt a felfüggesztés, illetőleg az előzetes letartóztatásba helyezés időtartamára jóvá kell írni.

Utánpótlási ellátmánnyal kapcsolatos eljárás rendje átminősítés, illetve más fegyveres szervhez való
áthelyezés esetén

22. § (1) A köztisztviselőnek, illetve közalkalmazottnak átminősített pénzügyőrt az utánpótlási ellátmánnyal nem kell elszámoltatni. A járandóságok közötti különbözetet az érintett részére az országos parancsnok által meghatározott módon ki kell fizetni.

(2) A hivatásos állományúvá történő átminősítés esetén az (1) bekezdés rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.

(3)33 A más fegyveres szervhez áthelyezett pénzügyőr utánpótlási ellátmánnyal való elszámoltatását a 21. § (1) bekezdésében írtaknak megfelelően kell végrehajtani, kivéve, ha az országos parancsnok az érintett társ fegyveres szerv vezetőjével másban állapodott meg.

Záró rendelkezések

23. § Ez a rendelet a kihirdetést követő 8. napon lép hatályba, azzal, hogy először az 1999. évre megállapított normák esetében kell alkalmazni, egyidejűleg a 16/1997. (V. 8.) PM rendelet hatályát veszti.

1. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez34

RUHÁZATI TERMÉKEK FELSOROLÁSA
I. Férfiruházati termékek
– társasági zubbony
– társasági pantalló
– társasági ing
– társasági nyakkendő
– társasági tányérsapka
– társasági cipő
– társasági zokni
– társasági deréköv
– társasági felöltő
– társasági kesztyű
– társasági sál
– szolgálati zubbony
– szolgálati pulóver
– szolgálati pantalló
– szolgálati ing
– szolgálati ingzubbony
– szolgálati hosszú ujjú ing
– szolgálati nyakkendő
– szolgálati deréköv
– szolgálati nyári cipő
– szolgálati zárt cipő
– szolgálati zokni
– szolgálati baseball sapka
– szolgálati tányérsapka
– szolgálati dzseki
– tányérsapka szerelvény
– téli sapka
– téli sapka szerelvény
– szolgálati kesztyű
– szolgálati sál
– széldzseki
– váll-lap szerelvénnyel
– gyakorlókabát
– gyakorlózubbony
– gyakorlópantalló
– gyakorlópóló
– gyakorlósapka
– gyakorlósapka szerelvény
– gyakorlócipő
– gyakorlózokni
– gyakorló rendfokozati jelzés szerelvényekkel.
– díszzubbony
– díszpantalló
– díszfelöltő
– csákó
– díszöv
– fehér kesztyű.
II. Női ruházati termékek
– társasági zubbony
– társasági blúz
– társasági szoknya
– társasági nyakkendő
– társasági kalap
– társasági cipő
– társasági deréköv
– társasági felöltő
– társasági kesztyű
– társasági sál
– szolgálati zubbony
– szolgálati pulóver
– szolgálati szoknya
– szolgálati pantalló
– szolgálati blúz
– szolgálati ingzubbony
– szolgálati hosszú ujjú blúz
– szolgálati deréköv
– harisnya
– baseball sapka
– szolgálati kalap
– szolgálati kalap szerelvény
– szolgálati dzseki
– széldzseki
– téli sapka
– téli sapka szerelvény
– szolgálati kesztyű
– szolgálati sál
– gyakorlókabát
– gyakorlózubbony
– gyakorlópantalló
– gyakorlópóló
– gyakorlósapka
– gyakorlósapka szerelvény
– gyakorlócipő
– gyakorlózokni
– gyakorló rendfokozati jelzés szerelvényekkel
– váll-lap szerelvénnyel.

2. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez35

EGYENRUHÁZATI ÖLTÖZETI VÁLTOZATOK
I. FÉRFIÖLTÖZETI VÁLTOZATOK
1. DÍSZELGŐ ÖLTÖZETEK
1.1. Díszöltözetek
1.1. a) Nyári változat
– díszzubbony,
– díszpantalló,
– csákó,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– fehér kesztyű.
1.1. b) Átmeneti változat
– díszzubbony,
– díszpantalló,
– csákó,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– fehér kesztyű.
1.1. c) Téli változat
– díszzubbony,
– díszpantalló,
– csákó,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– díszfelöltő,
– fehér kesztyű.
1.2. Társasági díszöltözetek
1.2. a) Nyári változat
– társasági zubbony,
– társasági pantalló,
– szolgálati ing,
– társasági nyakkendő,
– társasági tányérsapka,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– társasági deréköv,
– díszöv,
– fehér kesztyű;
kiegészítő felszerelés: kard a bojttal és a csatlékkal.
1.2. b) Átmeneti változat
– társasági zubbony,
– társasági pantalló,
– társasági ing,
– társasági nyakkendő,
– társasági tányérsapka,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– társasági deréköv,
– díszöv,
– fehér kesztyű;
kiegészítő felszerelés: kard a bojttal és a csatlékkal,
kiegészítő öltözet: társasági felöltő.
1.2. c) Téli változat
– társasági zubbony,
– társasági pantalló,
– társasági ing,
– társasági nyakkendő,
– társasági tányérsapka,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– társasági deréköv,
– fehér kesztyű,
– társasági felöltő,
– díszöv,
– társasági sál;
kiegészítő felszerelés: kard a bojttal és a csatlékkal.
1.3. Megengedett díszelgő öltözetek
1.3. a) Nyári változat
– gyakorlózubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv,
– fehér kesztyű;
kiegészítő felszerelés: AMD 65. M gépkarabély, egy tárral, vezénylő parancsnoknak szolgálati pisztoly tokban.
1.3. b) Átmeneti változat
– gyakorlókabát,
– gyakorlózubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv,
– fehér kesztyű;
kiegészítő felszerelés: AMD 65. M gépkarabély, egy tárral, vezénylő parancsnoknak szolgálati pisztoly tokban.
1.3. c) Téli változat
– gyakorlókabát,
– gyakorlózubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlócipő,
– téli sapka,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv,
– fehér kesztyű;
kiegészítő felszerelés: AMD 65. M gépkarabély, egy tárral, vezénylő parancsnoknak szolgálati pisztoly tokban.
2. TÁRSASÁGI ÖLTÖZETEK

2. a) a) Nyári változat

2. a) b) Nyári változat

– társasági pantalló,

– társasági zubbony,

– szolgálati ingzubbony,

– társasági pantalló,

– társasági tányérsapka,

– társasági ing,

– társasági cipő,

– társasági nyakkendő,

– társasági zokni,

– társasági tányérsapka,

– társasági deréköv.

– társasági cipő,

 

– társasági zokni,

 

– társasági deréköv.

2. b) Átmeneti változat
– társasági zubbony,
– társasági pantalló,
– társasági ing,
– társasági nyakkendő,
– társasági tányérsapka,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– társasági deréköv,
– társasági felöltő.
2. c) Téli változat
– társasági zubbony,
– társasági pantalló,
– társasági ing,
– társasági nyakkendő,
– társasági tányérsapka,
– társasági cipő,
– társasági zokni,
– társasági deréköv,
– társasági kesztyű,
– társasági sál,
– társasági felöltő.
3. SZOLGÁLATI ÖLTÖZETEK

3. a) a) Nyári változat

3. a) b) Nyári változat

– szolgálati pantalló,

– szolgálati pantalló,

– szolgálati ing,

– szolgálati ingzubbony,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati nyári cipő,

– szolgálati nyári cipő,

– szolgálati zokni,

– szolgálati zokni,

– szolgálati tányérsapka;

– szolgálati tányérsapka;

kiegészítő öltözet: széldzseki,

kiegészítő öltözet: széldzseki,

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

3. b) a) Átmeneti változat

3. b) b) Átmeneti változat

– szolgálati pantalló,

– szolgálati zubbony vagy szolgálati dzseki,

– szolgálati ing vagy szolgálati hosszú ujjú ing,

– szolgálati pantalló,

– szolgálati nyakkendő,

– szolgálati ing vagy szolgálati hosszú ujjú ing,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati nyakkendő,

– szolgálati zárt cipő,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati zokni,

– szolgálati zárt cipő,

– szolgálati tányérsapka;

– szolgálati zokni,

kiegészítő öltözet: széldzseki,

– szolgálati tányérsapka;

kiegészítő öltözet: gyakorló kabát,

kiegészítő öltözet: gyakorló kabát vagy társasági felöltő,

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

3. b) c) Átmeneti változat
– szolgálati pulóver,
– szolgálati pantalló,
– szolgálati ing vagy szolgálati hosszú ujjú ing,
– szolgálati deréköv,
– szolgálati nyakkendő,
– szolgálati zárt cipő,
– szolgálati zokni,
– szolgálati tányérsapka;
kiegészítő öltözet: széldzseki,
kiegészítő öltözet: gyakorló kabát,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

3. c) a) Téli változat

3. c) b) Téli változat

– gyakorló kabát,

– gyakorló kabát vagy társasági felöltő,

– szolgálati pulóver,

– szolgálati zubbony vagy szolgálati dzseki

– szolgálati pantalló,

– szolgálati pantalló,

– szolgálati ing vagy szolgálati hosszú ujjú ing,

– szolgálati ing vagy szolgálati hosszú ujjú ing,

– szolgálati nyakkendő,

– szolgálati nyakkendő,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati zárt cipő vagy gyakorló cipő,

– szolgálati zárt cipő vagy gyakorló cipő,

– szolgálati zokni,

– szolgálati zokni,

– szolgálati tányérsapka,

– szolgálati tányérsapka,

– szolgálati kesztyű,

– szolgálati kesztyű,

– szolgálati sál;

– szolgálati sál;

kiegészítő öltözet: téli sapka,

kiegészítő öltözet: téli sapka,

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

II. NŐI ÖLTÖZETI VÁLTOZATOK
1. TÁRSASÁGI ÖLTÖZETEK

1. a) a) Nyári változat

1. a) b) Nyári változat

– társasági szoknya,

– társasági zubbony,

– szolgálati ingzubbony,

– társasági szoknya,

– társasági kalap,

– társasági blúz,

– társasági cipő,

– társasági kalap,

– harisnya.

– társasági deréköv,

 

– társasági cipő,

 

– harisnya.

1. b) Átmeneti változat
– társasági zubbony
– társasági szoknya,
– társasági blúz,
– társasági nyakkendő,
– társasági kalap,
– társasági deréköv,
– társasági cipő,
– harisnya;
kiegészítő öltözet: társasági felöltő.
1. c) Téli változat
– társasági felöltő,
– társasági zubbony,
– társasági szoknya,
– társasági blúz,
– társasági nyakkendő,
– társasági kalap,
– társasági deréköv,
– társasági cipő,
– harisnya,
– társasági kesztyű,
– társasági sál.
2. SZOLGÁLATI ÖLTÖZETEK

2. a) a) Nyári változat

2. a) b) Nyári változat

– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,

– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,

– szolgálati blúz,

– szolgálati ingzubbony,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati kalap;

– szolgálati kalap;

kiegészítő öltözet: széldzseki,

kiegészítő öltözet: széldzseki,

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

2. b) a) Átmeneti változat

2. b) b) Átmeneti változat

– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,

– szolgálati zubbony,

– szolgálati blúz,

– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati blúz,

– harisnya,

– szolgálati deréköv,

– szolgálati kalap;

– harisnya,

kiegészítő öltözet: széldzseki,

– szolgálati kalap;

kiegészítő öltözet: gyakorló kabát,

kiegészítő öltözet: széldzseki,

kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

kiegészítő öltözet: gyakorló kabát vagy társasági felöltő, kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka*.

2. b) c) Átmeneti változat
– szolgálati pulóver,
– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,
– szolgálati blúz,
– szolgálati deréköv,
– harisnya,
– szolgálati kalap;
kiegészítő öltözet: széldzseki,
kiegészítő öltözet: gyakorló kabát,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball-sapka.*
2. c) a) Téli változat
– szolgálati zubbony,
– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,
– szolgálati blúz vagy szolgálati hosszú ujjú blúz,
– szolgálati deréköv,
– harisnya,
– szolgálati kalap,
– szolgálati kesztyű,
– szolgálati sál,
– gyakorló kabát vagy társasági felöltő;
kiegészítő öltözet: téli sapka,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka.*
2. c) b) Téli változat
– szolgálati pulóver,
– szolgálati szoknya vagy szolgálati pantalló,
– szolgálati blúz vagy szolgálati hosszú ujjú blúz,
– szolgálati deréköv,
– harisnya,
– szolgálati kalap,
– gyakorló kabát,
– szolgálati kesztyű,
– szolgálati sál;
kiegészítő öltözet: téli sapka,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball sapka.*
III. GYAKORLÓÖLTÖZETI VÁLTOZATOK
a) a) Nyári változat
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv;
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball-sapka.*
a) b) Nyári változat
– gyakorló zubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv;
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball-sapka.*
b) Átmeneti változat
– gyakorlózubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlópóló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– szolgálati deréköv;
kiegészítő öltözet: gyakorló kabát,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball-sapka.*
c) Téli változat
– gyakorló kabát,
– gyakorlózubbony,
– gyakorlópantalló,
– gyakorlósapka,
– gyakorlócipő,
– gyakorlózokni,
– gyakorlókesztyű,
– szolgálati deréköv;
kiegészítő öltözet: téli sapka,
kiegészítő öltözet: szolgálati baseball-sapka.*
__________
* A szolgálati tányérsapka, téli sapka vagy a gyakorló sapka helyett a meghatározott személyi kör részére.”

3. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez36

I. Váll-lapok
Váll-lap általános leírása
A 90 mm hosszú, 40 mm széles mindkét végén egyenes váll-lap körbehajtott zöld színű anyagból, alja közepén varrott bújtatós kialakítással készül. A rendfokozatnak megfelelő paszomány és csillag rá van hímezve.
Körben a széleken élben 2 mm-es, a rendfokozatnak megfelelő ezüst vagy arany szállal készített szélhímzéssel.
1. Tiszthelyettesi rendfokozati jelzések
A váll-lap végétől 30 mm-re a hossztengely vonalán fektetett ,,V ,, alakú ezüstszínű, 10 mm szélességű paszomány van hímezve. A szélek hímzése ezüstszínű.
1.1. Őrmester
A paszomány belső szögletétől – a csillag közepéig – 32 mm-re 1 db 15 mm átmérőjű hatágú ezüst csillag van hímezve a hossztengely vonalán.
1.2. Törzsőrmester
A paszomány belső szögletétől – a csillagok középvonaláig – 32 mm-re, a váll-lap széleitől a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű hatágú ezüst csillag van hímezve.
1.3. Főtörzsőrmester
A paszomány belső szögletétől – a csillag közepéig – 20 mm-re a hossztengely vonalán 1 db, valamint a belsőszöglettől 32 mm-re -a csillagok középvonaláig, a váll-lap széleitől a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 3 db 15 mm átmérőjű hatágú ezüst csillag van hímezve.
2. Zászlósi rendfokozati jelzések
A váll-lap végétől 30 mm-re a hossztengely vonalán fektetett ,,V'' alakú ezüstszínű, 10 mm szélességű paszomány van hímezve. A szélek hímzése aranyszínű.
2.1. Zászlós
A paszomány belső szögletétől – a csillag közepéig – 32 mm-re 1 db 15 mm átmérőjű hatágú arany csillag van hímezve a hossztengely vonalán.
2.2. Törzszászlós
A paszomány belső szögletétől – a csillagok középvonaláig – 32 mm-re, a váll-lap széleitől a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű hatágú arany csillag van hímezve
2.3. Főtörzszászlós
A paszomány belső szögletétől – a csillag közepéig – 20 mm-re a hossztengely vonalán 1 db, valamint a belsőszöglettől 32 mm-re a csillagok középvonaláig, a váll-lap széleitől a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 3 db 15 mm átmérőjű hatágú arany csillag van hímezve.
3. Tiszti rendfokozati jelzések
A váll-lap szélek hímzése aranyszínű.
3.1. Hadnagy
A váll-lap végétől 70 mm-re – a csillag közepéig – a hossztengely vonalán 1 db 15 mm átmérőjű arany csillag van hímezve.
3.2. Főhadnagy
A váll-lap végétől 70 mm-re – a csillagok középvonaláig, a széleitől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű arany csillag van hímezve.
3.3. Százados
A váll-lap szélétől 55 mm-re – a csillag közepéig – a hossztengely vonalán 1 db, valamint a váll-lap szélétől 70 mm-re – a csillagok középvonaláig, a szélétől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 3 db arany csillag van hímezve.
4. Főtiszti rendfokozati jelzések
A váll-lap szélei körben aranyszínű szállal hímezve. A váll-lap szélétől 37 mm-re csúcsban végződő, a szélhímzésig érő aranyszínű szállal hímzett paszomány.
4.1. Őrnagy
A váll-lap végétől – a paszomány egyenes vége felől – a csillag közepéig 17 mm-re a hossztengely vonalán 1 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve az arany paszományra.
4.2. Alezredes
A váll-lap szélétől – a paszomány egyenes vége felől a csillagok középvonaláig 17 mm-re, a szélétől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db 15 mm átmérőjű, összesen 2 db ezüst csillag hímezve az arany paszományra.
4.3. Ezredes
A váll-lap szélétől – a paszomány egyenes vége felől a csillag közepéig a hossztengely vonalán 30 mm-re 1 db, a csillagok középvonaláig 17 mm-re, a szélétől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 3 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag, hímezve az arany paszományra.
5. Tábornoki rendfokozati jelzések
A váll-lap teljes felülete – szélhímzéstől szélhímzésig – aranyszínű paszományhímzéssel készül. A váll-lap egyik szélétől 35 mm-re a hossztengelyre szimmetrikusan mindkét oldalon 30 mm-es ezüst tölgyfalomb van hímezve.
5.1. Dandártábornok
A váll-lap másik végétől a csillag közepéig 17 mm-re a hossztengely vonalán 1 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag van hímezve az arany paszományra.
5.2. Vezérőrnagy
A váll-lap másik végétől a csillagok középvonaláig 17 mm-re, a szélétől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve az arany paszományra.
5.3. Altábornagy
A váll-lap másik végétől a csillag közepéig a hossztengely vonalán 30 mm-re 1 db, a csillagok középvonaláig 17 mm-re, a szélétől pedig – a csillagok közepéig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 3 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag, hímezve az arany paszományra.
5.4. Vezérezredes
A váll-lap másik végétől a csillagok közép vonaláig 17 mm-re, a széltől pedig 12-12 mm-re 1-1 db, felette az alja vonaltól a csillagok közép vonaláig 30 mm-re, a széltől pedig 12-12 mm-re 1-1 db, összesen 4 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag van hímezve.
II. Parolik
1. Társasági zubbony paroli általános leírása
95 mm, a végén található hurokkal együtt 110 mm hosszú, 38 mm széles zöld lampasztból készült a rendfokozatnak megfelelően ezüst vagy arany sujtással szegélyezett parolik. Rendfokozattól függően az ék alakú kezdeténél, és az ék alak lábánál egy-egy vitézkötés, csúcsánál pedig minden változatnál egy hurok van kialakítva a sujtásból. A paroli ék alakú végétől 10 mm-re ezüst vagy aranyszínű testületi jelvény található.
1.1. Tiszthelyettesi zubbony parolik
Ezüst sujtással szegélyezve, az ék alakú kezdeténél egy-egy vitézkötés, és ezüstszínű testületi jelvénnyel ellátott.
1.1.1. Őrmester
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
1.1.2. Törzsőrmester
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
1.1.3. Főtörzsőrmester
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
1.2. Zászlósi zubbony parolik
Aranyszínű sujtással szegélyezve, az ék alakú kezdeténél egy-egy vitézkötés.
Az egyenes végétől 35 mm-re ék alakban – az ék alak csúcsa a paroli egyenes végétől 50 mm-re található egy 10 mm széles ezüstszínű paszomány van rávarrva.
Aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
1.2.1. Zászlós
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengely vonalán.
1.2.2. Törzszászlós
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
1.2.3. Főtörzszászlós
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található.
1.3. Tiszti zubbony parolik
Arany sujtással szegélyezve, az ék alak lábánál és az ék alakú kezdeténél két-két összesen négy db vitézkötés, és aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
1.3.1. Hadnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengely vonalán.
1.3.2. Főhadnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
1.3.3. Százados
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található.
1.4. Főtiszti zubbony parolik
Arany sujtással szegélyezve, az ék alak lábánál és az ék alakú kezdeténél két-két összesen négy db vitézkötés, és aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
A paroli csúcsától 40 mm-re csúcsban végződő, ívelt záróvonalú, 30 mm széles aranyszínű paszomány van rátűzve.
1.4.1. Őrnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
1.4.2. Alezredes
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
1.4.3. Ezredes
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
1.5. Tábornoki zubbony parolik
Aranyszínű paszománnyal borítva és arany sujtással szegélyezve. Az ék alak két oldalán egymástól 15-15 mm-re három-három db, összesen hat db vitézkötés. A paroli egyenes végétől 45 mm-re egy ezüstszínű tábornoki tölgyfalomb van.
1.5.1. Dandártábornok
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
1.5.2. Vezérőrnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
1.5.3. Altábornagy
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
2. Társasági felöltő paroli általános leírása
Mindkét oldalán íves csúcsban végződő, a tengelyvonalban mérve 100 mm hosszú, a csúcsszöglet kezdeténél mérve 40 mm széles zöld lampasztból készült paroli. A ferde alja vonal a gallér vonalát követi, a paroli az alja vonalán 50 mm széles.
A tábornoki rendfokozat kivételével a csúcstól a szúrógomb a közép vonaláig 25 mm-re, a testületi jelvény az alja vonalától 5 mm-re van elhelyezve a paroli tengelyvonalán.
2.1. Tiszthelyettesi felöltő paroli
A szúrógomb és a testületi jelvény minden rendfokozatnál ezüstszínű.
2.2. Zászlósi, tiszti és főtiszti felöltő paroli
A szúrógomb és a testületi jelvény minden rendfokozatnál aranyszínű.
2.3. Tábornoki felöltő paroli
Piros lampasztból készült, a hossztengely vonalán aranyszínű tölgyfalomb hímzéssel.
3. Szolgálati zubbony paroli általános leírása
95 mm hosszú, 38 mm széles zöld lampasztból készült a rendfokozatnak megfelelően ezüst vagy arany sujtással szegélyezett parolik.
3.1. Tiszthelyettesi szolgálati zubbony parolik
Ezüst sujtással szegélyezve, és ezüstszínű testületi jelvénnyel ellátott.
3.1.1. Őrmester
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
3.1.2. Törzsőrmester
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
3.1.3. Főtörzsőrmester
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
3.2. Zászlósi szolgálati zubbony parolik
Aranyszínű sujtással szegélyezve.
Az egyenes végétől 35 mm-re ék alakban – az ék alak csúcsa a paroli egyenes végétől 50 mm-re található egy 10 mm széles ezüstszínű paszomány van rávarrva.
Aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
3.2.1. Zászlós
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengely vonalán.
3.2.2. Törzszászlós
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
3.2.3. Főtörzszászlós
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található.
3.3. Tiszti szolgálati zubbony parolik
Arany sujtással szegélyezve, és aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
3.3.1. Hadnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengely vonalán.
3.3.2. Főhadnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
3.3.3. Százados
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, aranyszínű csillag található.
3.4. Főtiszti szolgálati zubbony parolik
Arany sujtással szegélyezve, és aranyszínű testületi jelvénnyel ellátott.
A paroli csúcsától 40 mm-re csúcsban végződő, ívelt záróvonalú, 30 mm széles aranyszínű paszomány van rátűzve.
3.4.1. Őrnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
3.4.2. Alezredes
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
3.4.3. Ezredes
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 15 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
3.5. Tábornoki zubbony parolik
Aranyszínű paszománnyal borítva és arany sujtással szegélyezve. A paroli egyenes végétől 45 mm-re egy ezüstszínű tábornoki tölgyfalomb van.
3.5.1. Dandártábornok
A paroli egyenes végétől 15 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengely vonalán.
3.5.2. Vezérőrnagy
A paroli egyenes végétől 15 mm-re, szélétől 13 mm-re a csillag középpontjáig számítva 1 db, 15 mm-re további 1 db, összesen 2 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található a hossztengelyre merőlegesen.
3.5.3. Altábornagy
A paroli egyenes végétől a csillag középpontjáig számítva 15 mm-re, egymástól 15 mm-re a hossztengelyre merőlegesen 2 db, az egyenes végétől 30 mm-re a hossztengelyen 1 db, összesen 3 db, 18 mm átmérőjű, hatágú, ezüstszínű csillag található.
III. Gyakorló póló rendfokozat jelölő
Rendfokozat jelölő általános leírása:
Zöld posztó alapanyagra készült 50 mm széles, 95 mm hosszú, felső vége 40 x 40 mm-es csúcsban végződő rendfokozat jelölő, körben a szélektől 3 mm-re 2 mm széles ,,mogyoró'' színű hímzéssel. Teljes hátoldali részre tépőzár van varrva, mellyel a póló ujjára rögzíthető.
1. Tiszthelyettesi rendfokozat jelölő
A csúcsos felső végétől – a hímzéstől 20 mm-re fordított ,,V'' alakban 10 mm széles ,,mogyoró'' színű paszomány van hímezve.
1.1. Őrmester
Egyenes alja hímzéstől a csillag közepéig 15 mm-re a hossztengely vonalában egy db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve.
1.2. Törzsőrmester
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal szélétől 12-12 mm-re – a csillagok középpontjáig – 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve.
1.3. Főtörzsőrmester
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal szélhímzéstől 12-12 mm-re – a csillagok középpontjáig 1-1 db, az alja hímzéstől a csillag közepéig 27 mm-re a hossztengely vonalán 1 db 15 mm átmérőjű, összesen 3 db ezüst csillag hímezve.
2. Zászlósi rendfokozat jelölő
A csúcsos felső végétől – a hímzéstől 20 mm-re fordított ,,V'' alakban 10 mm széles ,,mogyoró'' színű paszomány van hímezve.
2.1. Zászlós
Egyenes alja hímzéstől a csillag közepéig 15 mm-re a hossztengely vonalában egy db 15 mm átmérőjű arany csillag van hímezve.
2.2. Törzszászlós
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal szélétől 12-12 mm-re – a csillagok középpontjáig 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű arany csillag van hímezve.
2.3. Főtörzszászlós
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal szélhímzéstől 12-12 mm-re – a csillagok középpontjáig 1-1 db, az alja hímzéstől a csillag közepéig 27 mm-re a hossztengely vonalán 1 db 15 mm átmérőjű, összesen 3 db arany csillag van hímezve.
3. Tiszti rendfokozat jelölő
3.1. Hadnagy
Egyenes alja hímzéstől a csillag közepéig 15 mm-re a hossztengely vonalában 1 db 15 mm átmérőjű arany csillag van hímezve.
3.2. Főhadnagy
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal szélétől 12-12 mm-re – a csillagok középpontjáig 1-1 db, összesen 2 db 15 mm átmérőjű arany csillag hímezve.
3.3. Százados
Egyenes alja hímzéstől a csillagok középvonaláig 15-15 mm-re és az oldal széle hímzéstől 12-12 mm-re a csillagok középpontjáig 1-1 db, az alja hímzéstől a csillag középpontjáig 27 mm-re a hossztengely vonalában 1 db, összesen 3 db aranyszínű 15 mm átmérőjű csillag hímezve.
4. Főtiszti rendfokozat jelölő
Az alja hímzés vonalától, a két oldaltól szimmetrikusan elhelyezve 25 mm széles, 60 mm hosszú íves csúcsban végződő paszomány van a zöld posztó felületre hímezve.
4.1. Őrnagy
Hímzés alja vonalától 15 mm-re a hossztengely vonalában 1 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve a paszományra.
4.2. Alezredes
A hímzés alja vonalától 15-15 mm-re – a csillagok közép vonaláig – 1-1 db összesen 2 db ezüstszínű 15 mm átmérőjű ezüstszínű csillag hímezve szimmetrikusan a paszományra.
4.3. Ezredes
A hímzés alja vonalától 15-15 mm-re – a csillagok középvonaláig – szimmetrikusan 1-1 db, a hossztengely vonalán a hímzés alja vonalától 27 mm-re 1 db, összesen 3 db ezüstszínű 15 mm átmérőjű csillag hímezve a paszományra.
5. Tábornoki rendfokozat jelölő
A rendfokozat jelölő teljes felületén mogyorószínű paszomány hímezve, a csúcsban koszorúszerűen azonos színű tölgyfalomb hímzéssel.
5.1. Dandártábornok
Hímzés alja vonalától 15 mm-re a hossztengely vonalában 1 db 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve a paszományra.
5.2. Vezérőrnagy
A hímzés alja vonalától 15-15 mm-re – a csillagok középvonaláig, az oldalhímzéstől pedig 12-12 mm-re – 1-1 db összesen 2 db ezüstszínű 15 mm átmérőjű ezüstszínű csillag van hímezve.
5.3. Altábornagy
A hímzés alja vonalától 15-15 mm-re – a csillagok közép vonaláig, az oldalhímzéstől 12-12 mm-re – 1-1 db, a hossztengely vonalán a hímzés alja vonalától 27 mm-re 1 db összesen 3 db ezüstszínű 15 mm átmérőjű ezüstszínű csillag van hímezve.
5.4. Vezérezredes
A hímzés alja vonalától 15-15 mm-re – a csillagok közép vonaláig, az oldalhímzéstől 12-12 mm-re – 1-1 db, felette a hímzés alja vonalától 27 mm-re, az oldalszéltől 12-12 mm-re szintén 1-1 db összesen 4 db ezüst színű 15 mm átmérőjű ezüst csillag hímezve.
IV. Posztóköpeny rendfokozat jelölő
Posztóköpeny rendfokozat jelölő általános leírása:
A rendfokozat jelölők szürkésített zöld alapanyagra, a rendfokozatoknak megfelelő paszományok felvarrásával készülnek, melyeket a posztóköpeny ujjára kell rögzíteni.
Minden tábornoki rendfokozatnál a rendfokozat jelölő felett középrészen 25 mm átmérőjű kör alakzatban zöld selyem alapanyagra aranyszínű tölgyfalomb hímzéssel készült embléma található.
1. Tiszthelyettesi rendfokozat jelölő
1.1. Őrmester
90 mm hosszú, 15 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 10 mm széles ezüstszínű paszomány varrva.
1.2. Törzsőrmester
90 mm hosszú, 30 mm széles anyagra 5 mm-es közzel 2 db 80 mm hosszú, 10 mm széles ezüstszínű paszomány varrva.
1.3. Főtörzsőrmester
90 mm hosszú, 45 mm széles anyagra, 5 mm-es közökkel 3 db 80 mm hosszú, 10 mm széles ezüstszínű paszomány varrva.
2. Zászlósi rendfokozat jelölő
2.1. Zászlós
90 mm hosszú, 35 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 20 mm széles ezüstszínű, 3 mm-es közzel 1 db 80 mm hosszú, 5 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
2.2. Törzszászlós
90 mm hosszú, 45 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 20 mm széles ezüstszínű, 5 mm-es közzel 2 db 80 mm hosszú, 5 mm széles aranyszínű paszomány felvarrva.
2.3. Főtörzszászlós
90 mm hosszú, 60 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 20 mm széles ezüstszínű, 5mm-es közzel 3 db 80 mm hosszú, 5 mm széles aranyszínű paszomány felvarrva.
3. Tiszti rendfokozat jelölő
3.1. Hadnagy
90 mm hosszú, 15 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
3.2. Főhadnagy
90 mm hosszú, 30 mm széles anyagra, 5 mm-es közzel 2 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
3.3. Százados
90 mm hosszú, 45 mm széles anyagra, 5 mm-es közökkel 3 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
4. Főtiszti rendfokozat jelölő
4.1. Őrnagy
90 mm hosszú, 50 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közzel 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
4.2. Alezredes
90 mm hosszú, 65 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közökkel 2 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
4.3. Ezredes
90 mm hosszú, 80 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú 30 mm széles, 5 mm-es közökkel 3 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
5. Tábornoki rendfokozat jelölő
5.1. Dandártábornok
90 mm hosszú, 50 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közzel 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
5.2. Vezérőrnagy
90 mm hosszú, 65 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közökkel 2 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
5.3. Altábornagy
90 mm hosszú, 80 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közökkel 3 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.
5.4. Vezérezredes
90 mm hosszú, 95 mm széles anyagra 1 db 80 mm hosszú, 30 mm széles, 5 mm-es közökkel 4 db 80 mm hosszú, 10 mm széles aranyszínű paszomány varrva.

4. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez

Az egyenruházaton alkalmazható díszítőelemek
leírása
1. Tábornoki tölgyfalomb
A tábornoki tölgyfalomb 7 tölgyfalevelet és 3 makkot ábrázoló stilizált ágacska. Szúrótű segítségével illeszthető fel a felöltő hajtókájára. Arany védőlakkal bevonva.
2. Tábornoki jelvény
A tábornoki jelvény ezüst színű, száránál összekapcsolt és egy olajág. A tábornoki parolira szúrótű segítségével illeszthető fel.
3.37 Tábornoki sapkadísz
Magyarország címerét egyik oldalról egy tölgyfalomb, a másik oldalról egy olajág szegélyezi.
4. Tábornoki gomb
Tábornoki egyenruhán alkalmazott arany színű fémgombok, két db-ból sajtolva, a hátlapon rögzítve füllel, szúrótűvel készülnek. A domborított felületen egy-egy száránál összekapcsolt tölgyfalomb, rajta keresztbe tett puska található.
5. Testületi jelvény
A 25 mm-es függőlegesen álló botot jobbról és balról egy-egy kígyó fogja közre. A kígyók feje érinti a bot felső végén lévő gömb alsó szélét. A botot stilizált szárny keretezi. Rendfokozattól függően arany és ezüst színű lehet.
6. Társasági sapkadísz tányérsapkára
A sapkadísz 32 mm hosszúságú és 17 mm szélességű, ellipszis alakú domborított kivitelben készül. A domborított ellipszis síkja nemzeti színű. Szúrótű segítségével helyezhető fel a sapkára. A sapkadísz 3 soros zsinórmintázatú szegélye rendfokozattól függően arany vagy ezüst színű lehet.
7. Szolgálati sapkadísz
A sapkadísz 32 mm átmérőjű köralakú kivitelben készül. A domborított kör síkja nemzeti színű. A sapkadísz négysoros zsinórmintázatú szegélye rendfokozattól függően arany vagy ezüst színű lehet. Szúrótű segítségével helyezhető fel a sapkára.
8. Gomb
Az egyenruhán alkalmazott fémgombok két darabból sajtolva, a hátlapon rögzített füllel, szúrótűvel készülnek. A domborított felületen stilizált köralakú tölgyfalomb, melyen két keresztbe tett puska található. Rendfokozattól függően arany vagy ezüst színű lehet.
9. Szolgálati karjelvény
Zöld posztóra (pulóvernél és gyakorló pólónál, szolgálati ingnél, női szolgálati blúznál saját anyagába) színes hímzett kivitelben készül. 80 mm hosszú, 55 mm széles ovális alakú jelvény, felső ívén nemzeti színű sáv, középen a testületi jelvény, alsó ívén a VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG felirat található.
Tábornoki karjelvény piros posztóra hímzett.
10.38 a) Névkitűző: A névkitűző a viselőjének teljes nevét tartalmazó ”BODONI ANTIQUA” betűtípusú, nagy nyomtatott betűvel írott, 80 x 14 mm méretű, lekerekített sarkú, ezüst vagy aranyszínű fémlap. A betűk színe fekete.
b) Hímzett azonosítószám: A hímzett azonosítószám 20 x 65 mm méretű fektetett téglalap alakú, tépőzárra dolgozott zöld szövet. A szövetre 5 db 10 mm magas szám van napsárga fonallal hímezve, míg a nyomozók esetében egy NY betű és 4 db szám található, és a szövet széle 2 mm vastagon körbe hímzett, ugyanazzal a fonallal. A hímzett azonosítószám száma megegyezik a szolgálati jelvény számával.
11. Szolgálati jelvény
A szolgálati jelvény megjelenési formája ovális, közepén Vám- és Pénzügyőrség emblémája (stilizált Merkúrbot) alatta 3 mm vastag számokkal sorszámozás, körül véve nemzeti színű ovális sávval. A nemzeti színű sáv és a gyöngysor között magyar, német, angol nyelvű felirat: VÁM, ZOLL, CUSTOMS.
A rátét plasztikusan kiképzett magyar címer. Kivitel: sajtolt, kivágott, ragasztott, forrasztott. Méret: 68 X 47 mm ovális, 2,5 mm vastag. Anyaga: sárgaréz festve, lakkozva, címer ragasztva, lábak forrasztva.
Nyitható bőr tartótokban kerül elhelyezésre.
12.39 Szolgálati derékövcsat
12.1. Férfi szolgálati övcsat: 70 x 45 mm-es méretű, nikkelezett felületű címeres díszítéssel ellátott szorítócsattal készült övcsat.
12.2. Női szolgálati övcsat: 70 x 30 mm-es méretű nikkelezett felületű címeres díszítéssel ellátott szorítócsattal készült övcsat.
13.40 Társasági derékövcsat
13.1. Férfi társasági derékövcsat: 40 x 30 mm-es méretű arannyal futtatott csat, melyen szürke mezőben a koronás címer látható. A csat rögzítését karmos szorító biztosítja.
13.2. Női társasági derékövcsat: 40 x 15 mm-es méretű kerekített végű, fekete színű öntvénnyel készült aranyszínű fémcsat, melynek rögzítését karmos szorító biztosítja.
14. Tábornoki vállzsinór
Piros posztóra rádolgozott pirossal átszőtt arany zsinór, egyik végén hurokkal.
15. Társasági vállzsinór
Zöld posztóra rádolgozott zölddel átszőtt arany zsinór, (rendfokozattól függően) egyik végén hurokkal.
16. Díszzsinór
3 különböző hosszúságú arany zsinór egymás mellett enyhén ívelve. Középső zsinór szélesebb, mint a két szélső. Két végén hurok. A kisebb huroknál 2 db aranymakk lóg le.
17. Líra sapkadísz
Arany színű fémből készített lírajelvény.
18. Líra karjelvény
Zöld posztóra vastag fémszállal körbehímzett lírajelvény.
,,VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐR'' ,,ZENEKAR'' felirat.
19. Nyakkendőtű
Viselhető kiegészítő arany színű és stilizált merkurbot található rajta.

5. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez

A kitüntetések viselésének rendje
1. A kitüntetéseket az erre vonatkozó rendelkezésekben meghatározott sorrendben kell viselni.
2. Eredeti formában egy kitüntetést a zubbony bal oldalán, a felső zseb fölé kell helyezni úgy, hogy a kitüntetés ékítménye a zsebtakaró felső szélét érintse, középvonala pedig a zsebtakaró középvonalával egybeessen.
3. Eredeti formában két kitüntetést a zseb középvonalától jobbra és balra, a viselési sorrendben megfelelően úgy kell elhelyezni, hogy a magasabban sorolt kitüntetés szalagjából 2 cm látható legyen. Ha a kitüntetések hossza különböző, akkor a zsebtakaró felső szélét a hosszabb kitüntetés ékítményének alsó széle érintse, a szalagok felső szélét pedig azonos magasságban kell elhelyezni.
4. Eredeti formában kettőnél több kitüntetés elhelyezésénél a 2–3. pontban foglaltakat értelemszerűen úgy kell alkalmazni, hogy az első kitüntetés szalagjától a zubbony kihajtása alól 2 cm látható legyen, a legszélső kitüntetés szalagja pedig a zseb bal oldali varrásával egybeessen.
5. Egy sorban általában 6 kitüntetést szabad elhelyezni. Ebben az esetben a 2 cm távolságot a kitüntetések számának megfelelően arányosan csökkenteni kell.
6. A kitüntetéseket két sorban úgy kell viselni, hogy az alsó sor egyezzen meg az egysoros viselési formával, a felső sorban elhelyezett kitüntetés ékítményének alsó széle pedig az alsó sorban elhelyezett kitüntetések szalagjának közepéig érjen.
7. 12-nél több kitüntetés esetén egy sorban 6-nál több kitüntetés is elhelyezhető. Ebben az esetben a sorok közötti távolságot úgy kell arányosan csökkenteni, hogy a felső sorban elhelyezett kitüntetés ékítményének közepéig érjen.
8. Szalagsáv formájában egy sorban 4 kitüntetés viselhető. A szalagsávot a zubbony felső zsebtakarójának széle felett, a zsebtakaró felső szélével párhuzamosan úgy kell elhelyezni, hogy a szalagsáv és a zseb középvonala egybeessen.
9. Több sor esetén a felső sor(ok) mindig négy szalagsávból álljon (álljanak). A 4-nél kevesebb szalagsávot az előbbiekben szabályozott módon, a legalsó sorban kell elhelyezni.

6. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez

Jelvények és viselési rendjük
1. Hivatásos állományjelölő
Zöld posztóra színes hímzett kivitelben készül. Vízszintesen 1-1 tölgyfalomb, azok száránál középen kerek kivitelű köztársasági címer.
A címert jobbról és balról körülvevő tölgyfalombon 1-1 merkúrbot van.
Főtiszteknek, tiszteknek, zászlósoknak és a zenekarnak arany a tölgyfalomb, ezüst a merkúrbot.
Tiszthelyetteseknek ezüst a tölgyfalomb, arany a merkúrbot.
Viselési rendje:
A jobb oldalon a zsebtakaró fölé kell elhelyezni úgy, hogy a jelvény középvonala és a zseb középvonala fedje egymást.
2. Egyetemi (főiskolai) végzettséget jelölő
Ovális alakú, arany színű olajágakkal övezett, piros-fehér kerámiabetéttel, középen ezüst színű merkúrbot.
Viselési rendje:
A jobb oldalon a zsebtasak közepén lévő hajtásra kell helyezni úgy, hogy a jelvény és a zseb középvonala egybeessen.
Adományozott jelvények:
3. Vám- és Pénzügyőrségért Érem jelvények
Jobb oldalon a zsebtakaró tűzésen a gomb fölött középen. Több jelvény esetén viselése a fent meghatározottól jobbra, illetve balra helyezkedik el.

7. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez41

8. számú melléklet a 9/1999. (III. 31.) PM rendelethez42

1

A rendeletet a 44/2013. (X. 8.) NGM rendelet 29. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2013. október 9. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdésének c)–d) pontját a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 3. § (2) bekezdése a 44/2008. (XII. 31.) PM rendelet 22. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdését a 44/2008. (XII. 31.) PM rendelet 22. §-a iktatta be.

5

A 4. § (1) bekezdésének d) pontja a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (1) bekezdésének e) pontja a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (4) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (5) bekezdését a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 2. § (2) bekezdése iktatta be.

9

Az 5. § (3) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

10

Az 5. § (4) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

11

Az 5. § (5) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

12

A 6. § (2) bekezdés a) pontja a 25/2012. (VIII. 23.) NGM rendelet 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 6. § (3) bekezdése a 42/2004. (XI. 17.) PM rendelet 15. §-ával megállapított szöveg, a módosító rendelet 19. §-ának (1) bekezdése alapján rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

14

A 8. § (1) bekezdésének első mondata a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

15

A 10. § (1) bekezdése a 25/2012. (VIII. 23.) NGM rendelet 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 12. § (1) bekezdésének l) pontját a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 3. §-a iktatta be.

17

A 12. § (1) bekezdésének m) pontját a 16/2009. (IX. 24.) PM rendelet 1. §-a iktatta be.

18

A 12. § (1) bekezdésének n) pontját a 16/2009. (IX. 24.) PM rendelet 1. §-a iktatta be.

19

A 13. § (1) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 13. § (3) bekezdésének első mondata a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 13. § (4) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

22

A 13. § (6) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

23

A 13. § (7) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

24

A 14. § a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

25

A 15. § (5) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

26

A 15. § (6) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

27

A 17. § (1) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

28

A 17. § (2) bekezdését a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

29

A 17. § (6) bekezdését a 25/2003. (XI. 7.) PM rendelet 1. §-a iktatta be, e módosító rendelet 2. §-a alapján rendelkezéseit a 2003. november 7. napjáig el nem bírált méltányossági kérelmek tekintetében is alkalmazni kell.

30

A 18. § (1) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

31

A 19. § (2) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

32

A 20. § (3) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

33

A 22. § (3) bekezdése a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

34

Az 1. számú melléklet a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 2. számú melléklet a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 3. számú melléklet a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 9. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 4. számú melléklet 3. pontja a 25/2012. (VIII. 23.) NGM rendelet 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

38

A 4. számú melléklet 10. pontját a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 16/2009. (IX. 24.) PM rendelet 2. §-a iktatta be.

39

A 4. számú melléklet 12. pontja a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

40

A 4. számú melléklet 13. pontja a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

41

A 7. számú mellékletet a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

42

A 8. számú mellékletet a 19/2003. (VII. 31.) PM rendelet 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére