• Tartalom

9/1999. (K. Ért. 7.) KöM utasítás

9/1999. (K. Ért. 7.) KöM utasítás

a Környezetvédelmi Minisztérium Ellenőrzési Szabályzatának kiadásáról (Egységes szerkezetben)1.

1999.11.30.
A központi, a társadalombiztosítási és a köztestületi költségvetési szervek kormányzati, felügyeleti, valamint belső költségvetési ellenőrzéséről szóló 15/1999. (II. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R) 5. §-a alapján az alábbiakat rendelem el:
Általános rendelkezések

1. § A R. 2. §-a (1) bekezdés b) pontja szerinti ellenőrző szerv a központi költségvetés fejezete tekintetében a Környezetvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium), a R. 2 §-a (2) bekezdés b) pontja szerinti ellenőrzési szervezet a Minisztériumnak – a közigazgatási államtitkár közvetlen felügyelete alatt működő – Ellenőrzési Önálló Osztálya (a továbbiakban: Osztály).

2. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed:

a) Minisztériumi belső ellenőrzés tekintetében a minisztérium saját tevékenységére, valamint gazdálkodására (a Minisztérium igazgatására és a fejezeti kezelésű előirányzatokra).

b) felügyeleti ellenőrzés tekintetében a(z)

ba) Országos Meteorológiai Szolgálatra,

bb) Környezetgazdálkodási Intézetre,

bc)2.

bd) nemzeti park igazgatóságokra,

be) környezetvédelmi felügyelőségekre,

bf) Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőségre.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervek által, illetve részvételével alapított gazdasági társaságok és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. §-a (1) bekezdés 4. pontja szerinti egyéb szervezetek (a továbbiakban: egyéb szervezetek) nem tartoznak az utasítás hatálya alá.3.

(3) Az egyéb szervezetek ellenőrzését az ezekre vonatkozó jogszabályokban és az alapító okiratban megjelölt módon kell végezni. Az egyéb szervezetek működését jelentéseiken, illetőleg beszámolóikon keresztül az alapító által megjelölt szakmai felügyeletet ellátó minisztériumi szervezeti egység köteles figyelemmel kísérni.4.

Az ellenőrzések tervezése

3. § (1) A minisztérium által végzendő ellenőrzésekről éves munkatervet kell összeállítani, amelyet az Osztály a tárgyév január 31-ig készít el. A munkatervet a miniszter hagyja jóvá. A Minisztérium a jóváhagyott munkatervet megküldi tájékoztatásul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.5.

(2) Az Osztály feladatait a munkaterv alapján, illetve a közvetlen irányítást és felügyeletet gyakorló közigazgatási államtitkár utasítása alapján végzi. A munkaterven kívüli ellenőrzési feladatokat a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.6.

(3) Munkaterven kívüli ellenőrzési feladatok elrendelésére a miniszter is jogosult a Minisztérium saját tevékenységét és gazdálkodását érintő bármely témában.

4. § (1) Az ellenőrzésekhez az Osztály a Minisztérium más szervezeti egysége, illetve külső szakértő segítségét is igénybe veheti.

(2) Az ellenőrzésekhez más minisztériumi szervezeti egység bevonására az Osztály vezetője kérhet javaslatot az ellenőrzésben érintett, szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkártól. Más minisztériumi szervezeti egység ellenőrzésbe történő bevonását a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá. Az Osztály az átfogó felügyeleti ellenőrzések során ellátja a szakmai (természet- és környezetvédelmi, hatósági munkával kapcsolatos) ellenőrzések koordinációját.7.

(3) Az ellenőrzésekhez külső szakértők bevonására az Osztály vezetője tehet javaslatot, amelyet a közigazgatási államtitkár hagy jóvá. Külső szakértők bevonásánál a szerződésben kell rögzíteni a megbízott ellenőrzési feladatait, jogait, kötelezettségeit, az ellenőrzésre vonatkozó eljárási szabályokat.

5. § A R. 3. § (2) bekezdés szerint legalább háromévenként kell átfogó ellenőrzést tartani, amely szerint a szakmai feladatok teljesítésének értékelése egy időpontban történik a költségvetési ellenőrzéssel. A költségvetési gazdálkodás ellenőrzését végző személyeket az Osztály vezetője jelöli ki. A szakmai feladatok ellenőrzéséért felelős személy(eke)t a környezetvédelmi, illetve természetvédelmi helyettes államtitkár jelöli ki.

6. § Az ellenőrzési megbízóleveleket – mind a pénzügyi-gazdasági mind a szakmai feladatok ellenőrzését végzőkét – a közigazgatási államtitkár kiadmányozza.

7. § Az Osztály vezetője által elkészített ellenőrzési programot a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

8. § (1) Az Osztály az ellenőrzés megkezdéséről a Minisztériumon belül írásban tájékoztatja a közigazgatási államtitkárt és az ellenőrzésben érintett szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárt.8.

(2) Az Osztály vezetője a helyszíni vizsgálatot – annak megkezdése előtt legalább 3 munkanappal – szóban vagy írásban bejelenti az ellenőrzendő szerv vezetőjének vagy az általa kijelölt személynek.

Az ellenőrzések végrehajtása

9. §9.

10. § Az ellenőrzés során tett megállapításokat az ellenőr(ök)nek minden esetben írásba kell foglalni a R. 18 §-ának megfelelő formában és a R. tartalmi követelményeinek megfelelően. A jelentésnek tartalmaznia kell a záradékot, amelyben az ellenőrzött szerv vezetője nyilatkozik arról, hogy a jelentésben foglaltakat megismerte, és azokkal kapcsolatban észrevételt nem kíván tenni vagy a megismeréstől számított 8 munkanapon belül észrevételt kíván tenni.

11. § Az elkészült ellenőri jelentést az Osztály megküldi a közigazgatási államtitkárnak, aki a vizsgálat teljes anyaga alapján dönt az elkészült ellenőri jelentés elfogadásáról és az ellenőrzés lezárásáról, illetve további folytatásáról.

12. § Az elkészült – a közigazgatási államtitkár által jóváhagyott – jelentést az Osztály megküldi tájékoztatásul a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkárnak, valamint a Közgazdasági és Költségvetési Főosztálynak, továbbá az ellenőrzésben érintett további szervezeti egységek vezetőinek.10.

13. § Amennyiben az ellenőrzés az ellenőrzött szervezetnél hiányosságokat állapít meg, az ellenőrzött szervezetnek intézkedési tervet kell készítenie a jelentésben foglalt hiányosságok pótlására, végrehajtására. Ezt a tervet a realizáló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a közigazgatási államtitkárnak megküldi. A közigazgatási államtitkár – az Osztály vezetőjének javaslatára – dönt az ellenőrzött szerv intézkedési tervének jóváhagyásáról, meghatározza a teljesítésről szóló beszámoló elkészítésének határidejét.11.

14. § Az Osztály vezetője véleményezi az ellenőrzött szerv által készített, az intézkedési terv végrehajtásáról szóló beszámolót, és arról tájékoztatja az ellenőrzött szerv vezetőjét. Az írásban történő beszámoló a végrehajtás szintjéig elfogadható, ha az intézkedési tervben foglalt feladatokat teljesítették. A végrehajtás ellenőrzése a soron következő felügyeleti költségvetési ellenőrzés, illetve utóvizsgálat keretében történik.12.

Beszámoló készítése13.

15. § (1) Az Osztály félévenként beszámolót készít – az adott időszakban elvégzett ellenőrzésekről, az ezek során feltárt hiányosságokról és megszüntetésükre tett intézkedésekről –, amelyet a közigazgatási államtitkár a miniszter elé terjeszt.14.

(2) A közigazgatási államtitkár a súlyosabb, személyes felelősség felvetését is igénylő esetekről azonnal jelentést készít a miniszternek.

(3) Az Osztály adott évi tevékenységéről beszámolót készít a R. 33. §-ában rögzítetteknek megfelelően. Az éves beszámolót a Minisztérium vezető testületei (államtitkári vezetői értekezlet, miniszteri értekezlet) kötelesek megtárgyalni. A Minisztérium az elfogadott beszámolót tájékoztatásul megküldi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.15.

Belső ellenőrzés

16. §16. (1) A belső ellenőrzési rendszer magában foglalja:

a) azt a folyamatosan elvégzendő vezetői ellenőrzést, amely minden vezető beosztású dolgozó munkájának részét alkotja,

b) a munkafolyamatba épített, valamint,

c) a függetlenített belső ellenőrzést.

(2) A felügyeleti költségvetési ellenőrzések mellett a Minisztérium függetlenített belső ellenőrzési feladatait az Osztály látja el. A függetlenített belső ellenőrzés vonatkozásában a R. 7–40. §-ában és jelen utasításban foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.

(3) A belső ellenőrzés kiterjed a PHARE és egyéb nemzetközi támogatás útján a Minisztérium rendelkezésére bocsátott pénzeszközök felhasználásának ellenőrzésére. Az Osztály a Nemzetközi Támogatások Főosztályával közösen kidolgozza az EU elvárásoknak megfelelő ISPA projektek pénzügyi ellenőrzési rendszerét. A rendszer működtetéséért az ISPA Végrehajtó Szervezet felelős, az Osztály szakmai ismereteinek és kapacitásának megfelelően vesz részt a tevékenységben.

16/A. §17. (1) Az Osztály elkészíti a Közigazgatási Államtitkári Titkárságtól folyamatosan kapott tájékoztató anyagok alapján a külső szervek által végzett ellenőrzések nyilvántartását.

(2) Koordinálja az intézkedési tervek elkészítését, ellátja az abban foglalt végrehajtási határidők betartásának ellenőrzését, a végrehajtásáért felelős személy(ek) írásban történő beszámoltatását.

(3) A végrehajtás figyelemmel kísérése, valamint a Minisztérium vezetésének információs igényei kielégítése érdekében a birtokában lévő adatok rendszerezett nyilvántartását megoldja.


16/B.18. Ez az utasítás a R.-ben foglaltakkal együtt érvényes és a belső ellenőrzések során a R. előírásait is alkalmazni kell.

Vegyes rendelkezések

17. § (1) Ez az utasítás a kihirdetés napján19. lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium Ellenőrzési Szabályzatának kiadásáról szóló 6/1996. (K. Ért. 14.) KTM utasítás.


A 18/2001. (K. Ért.8.) KöM utasítás hatályba léptető rendelkezései

13. § (1) Ez az utasítás a kiadmányozása20. napján lép hatályba.

(2) 2121.

1.

Az utasítást a 6/2003. (K. Ért. 3.) KvVM utasítás módosította, a 2/2004. (K. V. Ért. 2.) KvVM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2004. augusztus 17. napjával.

3.

A 2. § (2) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4.

A 2. § (3) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 12. §-ával megállapított szöveg

5.

A 3. § (1) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 2. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6.

A 3. § (2) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 2. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7.

A 4. § (2) bekezdésének utolsó mondatát a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 3. §-a állapította meg.

8.

A 8. § (1) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

10.

A 12. § a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

11.

A 13. § a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

12.

A 14. § a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

13.

A 15. §-t megelőző címet a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 8. §-a állapította meg.

14.

A 15. § (1) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15.

A 15. § (3) bekezdése a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 8. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

16.

A 16. § a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

17.

A 16/A. §-t a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 10. §-a állapította meg.

18.

A 16/B. §-t a 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás 11. §-a állapította meg.

19.

Az utasítás kiadmányozásának napja: 1999. november 30.

20.

A 18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás kiadmányozásának napja: 2001. augusztus 29.

21.

Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz, amelyek az utasítás szövegébe beépítésre kerültek.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére