• Tartalom

11/2000. (K.Ért.5.) KöM utasítás

11/2000. (K.Ért.5.) KöM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatok 2000. évi felhasználási szabályairól szóló 5/2000. (K.Ért.4.) KöM utasítás módosításáról

2000.08.29.
A fejezeti kezelésű előirányzatok 2000. évi felhasználási szabályairól szóló 5/2000. (K.Ért.4.) KöM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) az alábbiak szerint módosul:

1. § Az Utasítás 1. § 2. pontja a következő 2.16 ponttal egészül ki:

,,2.16 Tisza–Szamos revitalizáció (8/2/17)”

2. § Az Utasítás 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) Az előirányzatok tárgyévi feladatait meghatározó éves feladattervét és annak évközi módosításait az utasítás mellékletében az előirányzat koordinátoraként megjelölt vezető (a továbbiakban: koordinátor) javaslata alapján – a Környezetvédelmi alap célfeladatok és a nemzetközi segélyprogramok feladatterve kivételével – a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetőjének felterjesztésére a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.”

3. § Az Utasítás 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(4) Az eredeti előirányzatok felhasználási javaslatát, az előirányzat-, és felhasználási javaslat módosításait a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetőjének előterjesztésére a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.”

4. § Az Utasítás 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A fejezeti kezelésű előirányzatok közvetlen felhasználása esetén – a külön szabályozott Környezetvédelmi alap célfeladatok kivételével – kötelezettségvállaló és utalványozó a keretkoordinátor, ellenjegyző a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetője.”

5. § Az Utasítás 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(3) Az előirányzat-maradványok felhasználása az Áht. 24/A. §, valamint 93. § szerint történik. A maradvánnyal kapcsolatos előirányzat-módosítást a közigazgatási államtitkár engedélyezi.”

6. § Az Utasítás 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A programfinanszírozás körébe vont fejezeti kezelésű előirányzatok tekintetében az Ámr. 70–77/A. §-ok előírásai szerint kell eljárni. A Programismertetőt és a Részprogram engedélyokiratot a kötelezettségvállaló készíti el, melyet a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetője jóváhagyásra terjeszt fel. A Programismertető és Részprogram engedélyokirat jóváhagyója (engedélyezője) a Környezetvédelem beruházásai előirányzat esetében a környezetvédelmi helyettes államtitkár, a Természetvédelem beruházásai előirányzat esetében a természetvédelmi helyettes államtitkár, minden más előirányzat esetében a közigazgatási államtitkár. A Programismertetőt és a Részprogram engedélyokiratot a jóváhagyást követően a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály küldi meg a Magyar Államkincstár részére.”

7. § Az Utasítás 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) A nemzetközi segélyprogramok működtetésére a keretkoordinátornak belső szabályzatot kell készíteni, illetve évente karban kell tartani, amelyet a miniszter hagy jóvá. A szabályzatnak tartalmaznia kell az előirányzat rendeltetését, a kedvezményezettek körét, a kötelezettség-vállalás és utalványozás rendjét, a devizában érkező bevételek felhasználási szabályait (figyelembe véve az adományozó feltételeit), a devizaszámla, a célelszámolási számla és a fejezeti programfinanszírozási számla közötti pénzmozgásokat, továbbá az előirányzatok módosításának rendjét.”

8. § Az Utasítás 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(3) A segélyprogramokhoz tartozó devizaszámlák és célelszámolási számlák pénzforgalmát igazoló banki kivonatok másolati példányát a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály részére kell átadni. A bevételek és kifizetések igazolására szolgáló bizonylatok másolati példányát – illetve könyvelési bizonylatot – a banki kivonatokhoz kell csatolni, amely a koordinátor által kijelölt munkatárs feladata.”

9. § Az Utasítás 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) A bevételi többletek felhasználására a koordinátor tesz javaslatot, melyet a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetője jóváhagyásra terjeszt fel a közigazgatási államtitkár részére. A Környezetvédelmi alap célfeladatok bevételi többletének (elmaradásának) jóváhagyását és a kiadási jogcímek annak megfelelő módosítását külön miniszteri utasítás szabályozza.”

10. § Az Utasítás 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére – a Környezetvédelmi alap célfeladatok kivételével – kötelezettségvállalás csak a tárgyévi előirányzat mértékéig történhet. Bármelyik fejezeti kezelésű előirányzat terhére megvalósuló intézményi beruházás, vagy egyéb központi beruházás esetén, ha a kivitelezés előre láthatóan az egy évet meghaladja, vagy a kivitelezéshez a tárgyévben rendelkezésre álló forrást a következő év(ek) költségvetéséből kell kiegészíteni, a kivitelezői szerződés megkötéséhez a közigazgatási államtitkár előzetes engedélye szükséges.”

11. § Az Utasítás Mellékletének 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,1. Beruházás (8/1)
1.1. Törvényhozó és végrehajtó szervek beruházásai (8/1/1)
1.2. Meteorológiai szolgáltatás beruházásai (8/1/2)
1.3. Környezetvédelem beruházásai (8/1/3)
1.4. Természetvédelem beruházásai (8/1/4)
Az egyéb központi beruházások a programfinanszírozás keretei között, a teljesítésnek megfelelően kerülnek a megvalósító intézményekhez. A törvényhozó és végrehajtó szervek beruházásai fogalomkörébe a fejezethez tartozó valamennyi intézmény működtetésével összefüggő fejlesztés, míg a meteorológiai, környezetvédelmi és természetvédelmi beruházások terhére a szakmai célokat szolgáló fejlesztések és azok intézményi hátterének megteremtése tartozik.
Az előirányzatokból megvalósításra tervezett egyes beruházások tételes feladattervét és azok évközi módosításait (ide értve a maradványból és egyéb saját forrásból való kiegészítéseket is) a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetőjének előterjesztésével a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.
Az egyes jogcímcsoportok koordinátorai:

Törvényhozó és végrehajtó szervek beruházásai

közigazgatási államtitkár

Meteorológiai szolgáltatás beruházásai

közigazgatási államtitkár

Környezetvédelem beruházásai

környezetvédelmi helyettes államtitkár

Természetvédelem beruházásai

természetvédelmi helyettes államtitkár

A programismertetőt és Részprogram engedélyokiratot engedélyezőként a koordinátor írja alá, ellenjegyző a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály vezetője, kötelezettségvállaló, rendelkező, utalványozó a megvalósító intézmény vezetője (KöM igazgatás esetében a Műszaki és Ellátási Önálló Osztály vezetője), pénzügyi ellenjegyző a megvalósító intézmény gazdasági vezetője (KöM igazgatás esetében a Pénzügyi és Számviteli Főosztály vezetője).”

12. § Az Utasítás Mellékletének 2.6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,2.6 Védett természeti területek védettségi szintjének helyreállítása program (8/2/6)
A tárgykörrel kapcsolatban megalkotott, a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló 1995. évi XCIII. törvény végrehajtásának folytatását szolgálja az előirányzat. A felhasználás elsősorban a fokozottan védett területekre, ezek közül is a kiemelten védett vizes élőhelyekre és a füves pusztákra, az UNESCO MAB bioszféra rezervátumokra és az egyéb nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó területekre terjed ki. Kiterjed továbbá a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 68. § (6) bekezdése alapján a védett természeti érték és a terület tulajdonjogának változásakor a Magyar Államot megillető elővásárlási jog gyakorlására.
Az előirányzat koordinátora a természetvédelmi helyettes államtitkár.
A program alapján 2000. évben megvásárlásra (kisajátításra) kerülő földterületek nagyságát nemzeti park igazgatóságonkénti és művelési ág szerinti bontásban külön KöM rendelet állapítja meg.
Eljárási rendje a következő:
– Az előirányzat koordinátora összeállítja az előirányzat nemzeti park igazgatóságonkénti felosztási javaslatát, melynek alapján a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály elkészíti a Programismertetőt és Részprogram engedélyokiratot.
– A KöM rendeletben meghatározott, megvásárlásra (kisajátításra) kerülő földterületekre a Magyar Állam tulajdonjogának megszerzését a nemzeti park igazgatóság kezdeményezi. Az adás-vételi szerződést az igazgatóság köti meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felhatalmazásával, melyet a koordinátornak jóváhagyásra felterjeszt.
– A szerződést a törvény végrehajtását koordináló iroda vezetője és a nemzeti park igazgatóság gazdasági vezetője ellenjegyzi.
– A vagyonkezelés tekintetében a 183/1996.(XII. 11.) Korm. rendelet szabályai szerint kell eljárni.”

13. § Az Utasítás Mellékletének 2.13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,2.13 Természetvédelmi kezelési tervek készítése (8/2/14)
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 36. § (3-4) bek. alapján a kezelési tervek készítésére, tartalmára, jóváhagyására vonatkozó, jogszabályba foglaltak szerint kezelési terveket kell készíteni minden védett természeti területre.
A 2000. évre vonatkozó program magában foglalja a korábban már elkészült kezelési tervek aktualizálását, a meglévő országos jelentőségű védett természeti területek, illetve a védetté nyilvánítási program alapján előkészítés alatt álló területek kezelési tervét.
Az előirányzat koordinátora a természetvédelmi helyettes államtitkár.”

14. § Az Utasítás Mellékletének 2.14. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,2.14 Országos Környezetvédelmi Tanács működtetése (8/2/15)
Az előirányzat az Országos Környezetvédelmi Tanács működtetési kiadásainak finanszírozását szolgálja. Az előirányzat koordinátora a közigazgatási államtitkár.”

15. § Az Utasítás Mellékletének 2. pontja a következő 2.16 ponttal egészül ki.

,,2.16 Tisza–Szamos revitalizáció (8/2/17)
Az előirányzat a 2000. február–márciusi, a Szamos és a Tisza-folyók romániai vízgyűjtő területén bekövetkezett vízszennyezések által okozott magyarországi környezeti károknak a csökkentését, a károk mértékének megállapítására indított monitoring-rendszer fejlesztését (intézményfejlesztés, laboratóriumi eszközök beszerzése stb.), a revitalizációs folyamatok gyorsításával kapcsolatos feladatok támogatását szolgálja.
A pénzügyi forrást azok a külföldi állami, illetve jogi és természetes személyek felajánlásai biztosítják, akik adományaikkal hozzá kívánnak járulni a fenti feladatok finanszírozásához. A keret felhasználása a beérkezett adományok függvényében, az adományozó által esetlegesen megjelölt támogatási javaslattal összhangban történik.
Az előirányzat koordinátora a környezetvédelmi helyettes államtitkár.”

16. § Az Utasítás Melléklete 3. pontjának (Környezetvédelmi alap célfeladatok előirányzat) utolsó sorában a ,,közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár” szövegrész ,,közigazgatási államtitkár”-ra módosul.

17. § Az Utasítás Melléklete 4.3. pontjának (Környezetvédelmi PHARE program (HU-9513) (8/5/3) előirányzat) utolsó sorában a ,,közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár” szövegrész ,,közigazgatási államtitkár”-ra módosul.

18. § Az Utasítás Melléklete 4.4. pontjának (Környezetvédelmi PHARE program (HU-9807) (8/5/4) előirányzat) utolsó sorában a ,,közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár” szövegrész ,,közigazgatási államtitkár”-ra módosul.

19. § Az Utasítás Melléklete 4.5. pontjának (ISPA segélyprogram (8/5/5) előirányzat) utolsó sorában a ,,közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár” szövegrész ,,közigazgatási államtitkár”-ra módosul.

20. § Az Utasítás Melléklete 4.6. pontjának (EU környezetvédelmi támogatások pályázati feltételeinek megteremtése (8/5/6) előirányzat) utolsó sorában a ,,közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár” szövegrész ,,közigazgatási államtitkár”-ra módosul.

21. § Az Utasítás Mellékletének 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,5. Fejezeti tartalék (8/10)
A fejezeti tartalék a fejezethez tartozó költségvetési szerveknél, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatokat terhelő kiadások terén felmerülő többletfeladatok kiadásainak finanszírozására szolgál. A felhasználásra tervezett tartalék összegét címenként és intézményenként, kiemelt előirányzatonkénti bontásban a Közgazdasági és Költségvetési Főosztály terjeszti elő.
Az előirányzat koordinátora a közigazgatási államtitkár.”

22. § Az utasítás a kiadmányozása napján* lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Dr. Ligetvári Ferenc s. k.

környezetvédelmi miniszter

*

A kiadmányozás napja: 2000. július 4.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére