• Tartalom

14/2000. (HK 6.) HM utasítás

14/2000. (HK 6.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól

2000.05.01.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § f) és l) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a szolgálati célú rádiótelefonnal történő ellátásról, valamint e telefonok használatáról az alábbi utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a HM hivatalai és háttérintézményei, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) szervezetei hivatásos, szerződéses, köztisztviselő és közalkalmazott állományára terjed ki.

(2) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok állománya vonatkozásában a rádiótelefon-ellátás és használat szabályait a főigazgatók – a jelen utasítással összhangban – önállóan szabályozzák.

2. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó személyek a szolgálati információk továbbítására, valamint a napi élet és munka megkövetelte kapcsolattartás céljából elsősorban a stacioner (vezetékes) telefonrendszert, azon belül is a honvédségi vonalakat kötelesek használni. Szolgálati rádiótelefon akkor használható, ha más lehetőség nem áll rendelkezésre vagy a szolgálati feladat ellátását lényegesen megkönnyíti.

(2) Rádiótelefon – a jelen utasításban szabályozottak szerint – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak beosztási kategóriákba történő részletes besorolásáról és a szolgálati beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 19/1996. (XII. 30.) HM rendelet 1. és 5. számú melléklete szerint meghatározott VI-os és magasabb szolgálati beosztást betöltő részére adható. Alacsonyabb kategóriába tartozók soron kívüli ellátása – a 3. § szerinti engedéllyel, indokolt esetben – történhet.

(3) A VI. beosztási kategóriába tartozó, nem parancsnoki beosztású személyek szolgálati rádiótelefonnal a 3. § szerinti vezető egyedi engedélye alapján láthatók el. Az egységparancsnokok (önálló zászlóaljparancsnokok és intézményvezetők) ellátása automatikus.

(4) Kiemelt feladat ellátására tartósan vagy ideiglenesen kijelölt személy (különösen az állami vezetők gépkocsivezetői, nemzetközi protokollfeladatokat ellátó, katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatokat irányító személyek, illetve az ügyeleti, készültségi és készenléti szolgálatok) a feladat végrehajtásához szükséges rádiótelefonnal történő ellátása a 3. § szerinti engedély alapján történhet.

(5) A rádiótelefon biztosítása elismervény ellenében, visszaszolgáltatási kötelezettség mellett történik.

3. § (1) A jelen utasítás alapján engedélyezési jogkörrel a HM, hivatalai és háttérintézményei, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vonatkozásában a HM kabinetfőnök helyettes államtitkár; az MH vonatkozásában pedig a vezérkari főnök helyettes rendelkezik.

(2) Kivételesen indokolt esetben az (1) bekezdés szerinti elöljáró azonos személy részére több rádiótelefont is engedélyezhet.

4. § (1) A rádiótelefon használata a felhasználó beosztásának megszűnéséig, illetve az abból való ideiglenes felfüggesztésig tart. Egy hónapot meghaladó külföldi kiküldetés esetén – a kiküldetés időtartamára – a rádiótelefont be kell vonni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megszüntető feltétel esetén a szolgálati rádiótelefont az ellátó szervezet részére vissza kell szolgáltatni.

(3) Gyakorlat, katasztrófavédelmi és válságkezelési feladat, egyéb rendezvény céljából a 2. § (4) bekezdése alapján ideiglenesen kiadott rádiótelefont – a cél megvalósulását követően haladéktalanul – a kiadó szervezet részére vissza kell szolgáltatni.

5. § (1) A rádiótelefonok beszerzésével kapcsolatos feladatokat – a központi költségvetési szervek központosított közbeszerzéseinek részletes szabályairól szóló 125/1996. (VII. 24.) Korm. rendeletre figyelemmel –, a forgalmi nyilvántartások vezetését, valamint az érintett állomány tájékoztatását a HVK Vezetési Főcsoportfőnökség híradó csoportfőnök szakirányításával az MH Főhírközpont végzi.

(2) Az utasítás hatálya alá tartozó szolgálati rádiótelefonokról a HM és az MH önálló összefoglaló nyilvántartást vezet. A használat során bekövetkezett személyi, illetve a rádiótelefont érintő változásokat – a nyilvántartás pontosítása érdekében – 3 munkanapon belül kell közvetlenül felterjeszteni.

6. § (1) A szolgálati rádiótelefon előfizetési díján felül engedélyezett keretösszegeket az utasítás melléklete tartalmazza. A keretösszegek pontosítására évente a költségvetés tervezése során a HVK vezetési főcsoportfőnök tesz javaslatot.

(2) A költségviselő szervezetek parancsnokai (vezetők) az utaltsági rendjükbe tartozókat (általuk ellátottak) a szolgálati rádiótelefonok forgalmáról 3 havonta összefoglalóan tájékoztatják.

(3) A biztosított keretösszegen felüli felhasználást magáncélú igénybevételnek kell tekinteni, összegét a használó a költségviselő szervezet pénztárába köteles befizetni. Amennyiben a használó a keretösszeg túllépését – szolgálati érdekre hivatkozva – vitatja, a költségviselő szerv részletes számlát készíttet, amelyet a felhasználóval egyeztet. A részletes számla készítésének, valamint a biztosított összegen felüli forgalom költségét a szolgálati és a magáncélú használat arányában a két fél viseli, ha a használóra jutó rész az 1000 forintot meghaladja.

(4) A keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész elengedését a felhasználó közvetlen elöljárójának elöljáró parancsnoka (vezető) engedélyezi.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

(2) A hatályba lépéskor a felhasználóknál lévő rádiótelefonok esetében a 3. § szerinti eljárást – az állományilletékes parancsnok (vezető) a hatályba lépéstől számított 30 napon belüli kezdeményezése alapján – 60 napon belül kell lefolytatni.

(3) A nem jogosultaknál lévő szolgálati rádiótelefonokat a hatálybalépéstől számított 30 napon belül be kell vonni és az MH Főhírközpont központi raktárába helyezni.

(4) Az utasítás hatálybalépésétől számított 75 napon belül a szolgálati rádiótelefonok használóival szerződést kell kötni, amely a HM utasításban meghatározott keretösszeget meghaladó – nem engedélyezett – felhasználás esetére megtérítési kötelezettséget tartalmaz.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 14/2000. (HK 6.) HM utasításhoz

Kategória

Beosztás megnevezése a
HM, háttérintézmények és
hivatalok esetében

Beosztás megnevezése
a Magyar Honvédségnél

Engedélyezett
havi (nettó)
keretösszeg (forint)

A

Állami vezetők

VKF és helyettes, haderőnemi vezérkari
főnökök

korlátlan

B

Főosztályvezetők és helyettesek, valamint
az azonos kategóriába tartozó
hivatalvezetők és helyettesek

A IX-es beosztási
kategóriában lévő szolgálati
személyek

20.000

C

Háttérintézmények vezetői és helyetteseik,
valamint az azonos kategóriába tartozó
személyek

A VIII-as beosztási kategóriában
lévő szolgálati személyek

15.000

D

Osztályvezetők és helyettesek, valamint az
azonos kategóriába tartozó személyek

A VII-es beosztási kategóriában
lévő szolgálati személyek

10.000

E

A VI-os (parancsnoki) beosztási kategóriában lévő, valamint az engedéllyel
rendelkező személyek

6.000

F

A nemzetközi delegációkkal kapcsolatos feladatokat ellátók és az ún. Szolgálati (ügyeleti) telefonok

Egyedi elrendelés
szerint

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére