• Tartalom

157/2000. (IX. 13.) Korm. rendelet

157/2000. (IX. 13.) Korm. rendelet

a dokumentumvásárlási hozzájárulásról1

2008.05.16.

A Kormány a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: kulturális törvény) 100. §-a (1) bekezdésének l) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a kulturális törvény hatálya alá tartozó muzeális intézményekben, nyilvános könyvtárakban, közlevéltárakban és közművelődési intézményekben közalkalmazotti jogviszonyban álló, teljes munkaidőben és szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozókra (a továbbiakban: kedvezményezettek). E rendelet alkalmazásában szakmai munkakör a 150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt kulturális közalkalmazotti munkakör, ide nem értve az egyéb közalkalmazotti munkakörök alatt szereplő gazdasági, műszaki, igazgatási szakalkalmazottakat, gazdasági, műszaki, igazgatási ügyintézőket, ügyviteli alkalmazottakat, valamint a műszaki fenntartási, üzemviteli alkalmazottakat, továbbá a szakmunkásokat, segédmunkásokat, kisegítő alkalmazottakat.

(2) A hozzájárulást az a kedvezményezett veheti igénybe, aki a tárgyév január 1-jén az (1) bekezdésben felsorolt intézmények alkalmazásában állt.

(3) A kulturális törvény 94. §-ának (5) bekezdésében meghatározott hozzájárulást a kedvezményezettek természetbeni juttatásként vásárlási utalvány-keret formájában vehetik igénybe.

(4) A hozzájárulás igénybevételének biztosításáról a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (a továbbiakban: minisztérium) gondoskodik. A minisztérium évente január 15-éig közleményt ad ki a hozzájárulás nettó összegéről (a továbbiakban: utalvány-keret), a lebonyolítóval és a lebonyolítással kapcsolatos információkról.

2. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó intézmény vezetője (a továbbiakban: intézményvezető) a kedvezményezettek névjegyzékét minden év január 31-éig megküldi a minisztérium közleményében meghatározott lebonyolítónak (a továbbiakban: lebonyolító).

(2) A lebonyolító a bejelentést követő 30 napon belül az intézmény vezetőjének névjegyzéken visszaigazolja a dokumentumvásárlási utalvány-keret megnyitását.

3. § (1) A lebonyolító negyedévenként eljuttatja az intézményvezetőkhöz a kereskedelmi forgalomban kapható nyomtatott, hangzó és elektronikus dokumentumokra vonatkozó ajánlati listáját, feltüntetve a dokumentumért fizetendő árat.

(2) Az intézményvezető gondoskodik, hogy a kedvezményezettek a dokumentumok listáját 15 napon belül megismerhessék, amely alapján a kedvezményezettek bejelentik igényeiket.

(3) Az intézményvezető a kedvezményezettek által kért dokumentumok listáját szükség szerint negyedévenként, de legkésőbb december 15-éig összeállítja és továbbítja a lebonyolítóhoz.

(4) A lebonyolító a dokumentumokat az igény beérkezését követő 30 napon belül megküldi az intézményvezető által megadott címre. Az intézményvezető gondoskodik a dokumentumoknak a kedvezményezettek részére történő átadásáról.

(5) Az utalvány-keret csak a tárgyévben előterjesztett igények kielégítésére használható fel dokumentumbeszerzésre.

(6) Ha a kedvezményezettnek az intézménnyel fennálló közalkalmazotti jogviszonya január 1-jét követően megszűnik, az intézményvezető kizárólag a kedvezményezett írásbeli kérelmére köteles az e rendeletben az intézményvezetőre vonatkozó előírásokat teljesíteni.

(7) Ha a kedvezményezettet foglalkoztató intézmény jogutód nélkül megszűnik, a megszűnt intézmény korábbi fenntartója köteles az e rendeletben az intézményvezetőre vonatkozó előírásokat teljesíteni.

4. § A lebonyolító gondoskodik arról, hogy a dokumentum-vásárlási hozzájárulással kapcsolatos adók és járulékok a jogszabályoknak megfelelően levonásra kerüljenek.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2)–(4)2

1

A rendeletet a 146/2013. (V. 14.) Korm. rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte 2013. május 22. napjával.

2

Az 5. § (2)–(4) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 1. § 1149. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére