• Tartalom

16/2000. (BK 12.) BM utasítás

16/2000. (BK 12.) BM utasítás

a rendészeti szakközépiskolák tanulóinak a területi rendvédelmi szerveknél folyó szakmai gyakorlatáról*

2000.07.28.
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a szakképzés megkezdésének és folytatásának feltételeiről szóló 45/1999. (XII. 13.) OM rendelet, az egyes szakmai és vizsgáztatási követelmények kiadásáról szóló 38/1997. (VI. 27.) BM rendelet, valamint a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendészeti szakközépiskolákra vonatkozó szabályokról szóló 30/1999. (VIII. 24.) BM–OM együttes rendeletben meghatározottak szerint a rendészeti szakközépiskolák tanulói szakmai gyakorlatának szabályozása céljából kiadom az alábbi
utasítást:
1. Az utasítás hatálya kiterjed a rendészeti szakközépiskolákra (a továbbiakban: szakközépiskolák), a rendőrségre és a határőrségre, a Belügyminisztérium hivatali szervezeti egységeire, a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre (a továbbiakban együtt: belügyi szerv).
2. Az utasítás alkalmazásában
a) gyakorlati képzés: a rendőr, illetőleg a határrendész szakképzés központi programjában előírt szakmai ismeretek komplex gyakorlati alkalmazása, a szakmai gyakorlat tantárgy és az iskolai ügyeleti szolgálat keretében;
b) szakmai gyakorlat tantárgy: a gyakorlati képzésnek a rendőrség és a határőrség kijelölt szerveinél végrehajtott része.
3. A tanulók szakmai gyakorlatát a gyakorlati képzés keretében a szakmai gyakorlat tantárgy központi szakmai programjában meghatározott módszerrel és formában a területi rendvédelmi szervek által kijelölt – a szakközépiskola és a területi rendvédelmi szerv által kötött együttműködési megállapodásban meghatározott – szolgálati helyeken kell végrehajtani.
4. A gyakorlati képzés konkrét tartalma és szakmai követelményei, időtartama, megkezdésének feltételei, a tanulók tevékenysége értékelésének, jellemzésének szempontjai, a helyi pedagógiai program részét alkotó tantervekben kerülnek meghatározásra.
5. A területi rendvédelmi szerveknél a szakmai gyakorlatra az a szolgálati hely jelölhető ki, amelyik:
a) rendelkezik a szükséges számú gyakorlati oktatóval;
b) alkalmas a tantervben meghatározott feladatok gyakoroltatására;
c) biztosítja a szakmai gyakorlat végrehajtásához elengedhetetlen munkavédelmi feltételeket;
d) rendelkezik kulturált helyiségekkel a tanulók oktatásához, elhelyezéséhez, élelmezéséhez, tisztálkodásához és szükség esetén gondoskodik a tanulók éjszakai szállásáról, illetőleg segítséget nyújt annak biztosításához.
6. A területi rendvédelmi szervek vezetői a szakmai gyakorlaton résztvevő tanulók oktatására, közvetlen irányítására, felügyeletére hivatásos állományú – a szakközépiskolák által külön felkészített –, elsősorban zászlósi, tiszthelyettesi állomány-kategóriába tartozó gyakorlati oktatókat (a továbbiakban: mentor) jelöljenek ki.
A mentorok számát úgy kell meghatározni, hogy a mentor egyidőben legfeljebb két tanuló irányításával bízható meg.
7. Mentori feladatok ellátásával az bízható meg, aki
a) a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 17. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően szakirányú szakképesítéssel és legalább kétéves szakmai gyakorlattal – a szolgálati beosztásához előírt állami és szakmai iskolai végzettséggel – rendelkezik;
b) írásos nyilatkozatban vállalja a mentori feladatok ellátását;
c) elvégezte a szükséges felkészítő tanfolyamot és részt vett a tárgyévben az évenkénti aktualizáló továbbképzésen;
d) szolgálati fegyelme, tevékenysége, magatartása és életvitele alapján alkalmas a mentori feladatok ellátására.
8. A mentor közvetlenül felelős a tanulók gyakorlatának és tevékenységének jogszerű és szakszerű teljesítéséért, ezért kiemelt feladata, hogy:
a) készítse fel a tanulót a szolgálatra, ellenőrizze öltözetét, felszerelését;
b) a szolgálat ellátása közben tanúsítandó magatartási szabályokra hívja fel a figyelmet, azok betartását folyamatosan követelje meg;
c) gondoskodjon arról, hogy a tanuló az állampolgárokkal szemben önállóan intézkedést ne kezdeményezzen, ne foganatosítson, de biztosítsa, hogy a részére előírt feladatokat elvégezhesse, az intézkedések végrehajtását közvetlenül megszemlélhesse, az ellenőrzött okmányokba a mentor szolgálati elöljárója által meghatározott mértékben betekintsen, tapasztalatairól a vonatkozó titokvédelmi szabályok betartásával feljegyzéseket készítsen;
d) az intézkedéseit bemutató jelleggel folytassa le, ezt követően minden esetben indokolja meg, hogy mit miért tett, hívja fel a figyelmet az egyes helyzetekhez igazodó szabályos eljárás módjára, gyakorlati fogásaira;
e) tegye lehetővé, hogy a tanuló a jelentések elkészítésében közreműködjön;
f) ellenőrizze és naponta láttamozza a tanuló által vezetett foglalkozási naplót, a tanuló tevékenységét rendszeresen értékelje, hiányzásait rögzítse;
g) tegyen javaslatot a tanuló tevékenységének, fejlődésének, fegyelmi helyzetének értékeléséhez;
h) a tanuló részére a szolgálattal összefüggésben utasítást adhat.
9. A mentorok napi szolgálati teendőik ellátása közben végzik a tanulókkal kapcsolatos feladataikat, ezért a szakközépiskola igazgatójával kötött megbízási szerződés alapján díjazásra jogosultak. A 3. pontban meghatározott együttműködési megállapodás tartalmazza a díjazás mértékét, valamint a kifizetések időpontját. Ezeket a Belügyminisztérium Központi Gazdasági Főigazgatóság vezetője a tárgyévet megelőző év augusztus 31-ig évente állapítja meg.
A megbízási díjakat az érintett rendészeti szakközépiskola tervezi és biztosítja 2001. január 1-jét követően.
10. A tanulók szolgálati felszerelését, ösztöndíját, a gyakorlati képzés időszakában felmerülő élelmezési és szállásköltségeit a rendészeti szakközépiskolák ösztöndíjas és kettős jogállású tanulóinak ellátásáról szóló 35/1999. (BK 22.) BM utasítás alapján a rendészeti szakközépiskola biztosítja.
A tanuló a szakmai gyakorlat ideje alatt egyenruhát köteles viselni, rendészeti szakközépiskolai tanulóra utaló megkülönböztető váll-lap jelzéssel.
Az egyenruha viselése alól a mentor szolgálati elöljárója szolgálati érdekből felmentést adhat.
11. A tanulók a szakmai gyakorlat során a tantervben meghatározott követelmények elsajátítása érdekében a belügyi rendvédelmi szervek objektumaiban – az elhelyezésükre kijelölt helyiségeken túl – a további szolgálati helyiségekbe és körletekbe (előállító, fogda, ügylet stb.) mentoraik, illetőleg oktatóik kíséretében és felügyelete alatt beléphetnek és engedéllyel ott tartózkodhatnak.
12. A tanuló önálló intézkedésre nem jogosult, de jogosult és köteles a felkészültségének megfelelő részfeladatokat felügyelettel végrehajtani. Jogosult továbbá – a vonatkozó előírások és a titokvédelmi szabályok betartása mellett – az eljárás során (a szakmai feladatok végrehajtása és a szükséges intézkedések alkalmával) keletkezett iratokba – feladatához és felkészültségéhez igazodva, a mentor szolgálati elöljárója által meghatározott mértékben – betekinteni, azokat megismerni.
13. A tanulók szakmai gyakorlatával összefüggésben bekövetkezett káreset, kártérítési felelősség kérdésében a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX., továbbá a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény rendelkezései irányadók.
14. A szakmai gyakorlat a szakközépiskolák igazgatói és az érintett területi rendvédelmi szervek vezetői által, legkésőbb a szakmai gyakorlat megkezdése előtt 60 nappal kötött együttműködési megállapodások alapján kerül végrehajtásra. Az együttműködési megállapodásokat évente felül kell vizsgálni.
15. Az együttműködési megállapodások tartalmazzák:
a) az együttműködés és a szakmai gyakorlat megszervezésének, végrehajtásának jogszabályi és pedagógiai alapjait;
b) a szakközépiskolák és a szakmai gyakorlat végrehajtásában résztvevő rendvédelmi szervek közötti konkrét feladat- és munkamegosztást, felelősséget;
c) a szakközépiskola és a területi rendvédelmi szerv közötti kapcsolattartás módját, a kapcsolattartók megnevezését, a tanulók foglalkoztatásának és szakmai fejlődésének figyelemmel kísérésével megbízott felelős személyek jogait és kötelességeit, valamint a mentorok feladatait, felelősségét, jogait, kötelességeit, és díjazását;
d) a szakmai gyakorlatra kijelölt szolgálati helyeket, az anyagi-technikai feltételek biztosításának módját;
e) a szakmai gyakorlaton résztvevő tanulók feladatait, tevékenységük és személyük értékelésének elveit, módszereit;
f) a szakmai gyakorlat idején a tanulói jogviszony kérdéseit;
g) a szakmai gyakorlat ideje alatt a tanulók ellátásával kapcsolatos anyagi-pénzügyi feltételeket, a fegyelmi és kártérítési eljárás rendjét.
16. A szakmai gyakorlat megkezdése előtt legalább 30 nappal a szakközépiskolák igazgatói – az érintett rendvédelmi szervekkel történt előzetes egyeztetés, koordinálás után – írásban rendelkezzenek a tanulóknak az egyes rendvédelmi szerveknél lévő szolgálati helyekre történő beosztásáról.
17. A Belügyminisztérium Oktatási Főosztály az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Határőrség Országos Parancsnokságával koordinálja a tanulók szakmai gyakorlatának tervezését és irányítását.
18. A szakközépiskola igazgatója felelős:
a) a szakmai gyakorlat tervezéséért, szervezéséért, koordinálásáért és ellenőrzéséért;
b) a területi rendvédelmi szervek vezetőinek a szakmai gyakorlatról való tájékoztatásáért;
c) a mentorok folyamatos felkészítéséért, továbbképzéséért, a megbízási szerződések megkötéséért;
d) az együttműködési megállapodás elkészítéséért;
e) a szakmai gyakorlathoz szükséges oktatásigazgatási és tanulmányi dokumentumok biztosításáért.
19. A területi rendvédelmi szerv vezetője felelős:
a) a szakmai gyakorlat végrehajtása személyi és tárgyi feltételeinek kialakításáért, a működési feltételeknek és a tanulók elhelyezésének a biztosításáért;
b) a szakmai gyakorlatnak a területi rendvédelmi szervnél történő koordinálásáért, a mentorok kijelöléséért;
c) a tanulók szakszerű és jogszerű foglalkoztatásáért, az együttműködési megállapodásban rögzített tájékoztatási kötelezettség teljesítéséért.
20. A szakmai gyakorlatot a Belügyminisztérium Oktatási Főosztály vezetője, az országos rendőrfőkapitány, a Határőrség országos parancsnoka és a szakközépiskolák igazgatói által megbízott személyek kötelesek ellenőrizni.
Az ellenőrzés terjedjen ki az együttműködési megállapodásban, valamint a tantervben foglaltak megvalósulására, a tanulók és a mentorok tevékenységének szakszerűségére, jogszerűségére.
A szakközépiskolák és az országos parancsnokságok ellenőrzéseik alapján értékeljék a szakmai gyakorlatok végrehajtását. Jelentésüket az egyes szakmai gyakorlati időszakok befejezését követő 30 napon belül küldjék meg a Belügyminisztérium Oktatási Főosztályára.
21. Az utasítás a közzététele napján lép hatályba.
A mentorok díjazását 2000. december 31-ig a rendvédelmi szervek biztosítják. 2001. január 1-jétől a mentorok díjazására a 9. pontban foglaltak az irányadók.
Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 22/2005. (BK 13.) BM utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte, 2005. július 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére