• Tartalom

16/2000. (K. Ért. 9.) KöM utasítás

16/2000. (K. Ért. 9.) KöM utasítás

az Országos Környezeti Kármentesítési Program irányításáról, működtetéséről, továbbá a Környezetvédelmi alap célfeladat 2000. évi kármentesítési előirányzatának felosztásáról és felhasználási szabályairól*

2000.11.08.

1. § A felszín alatti vizek minőségét érintő tevékenységekkel összefüggő egyes feladatokról szóló 33/2000. (III. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 4. § (4) bekezdése szerinti Országos Környezeti Kármentesítési Program (a továbbiakban: OKKP) részletes irányítási, működtetési szabályait jelen utasítás 1. számú melléklete, a Környezetvédelmi alap célfeladat kármentesítési előirányzatának felosztási és felhasználási szabályait jelen utasítás 2. számú melléklete, illetve Függeléke tartalmazza.

2. § A Kr. 4. § (8) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján, a Kr. 4. § (3) bekezdés b) pontja szerint a Környezetvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: KöM) felelősségi körébe tartozó kármentesítések irányításával megbízott szervezet a Környezetvédelmi Fejlesztési Intézet (a továbbiakban: KöFI).

3. § Az OKKP általános és országos, továbbá egyedi feladatokból áll.

4. § Az általános feladatok magukban foglalják: az OKKP irányításához és összehangolt végzéséhez szükséges stratégiai-, kutatási-, koordinációs-, tájékoztatási-, információs-, ellenőrzési-, műszaki-, gazdasági- és jogi szabályozási feladatok ellátását a nemzetközi tapasztalatok, támogatások felhasználásával.

5. § Az országos feladatok magukban foglalják:

a) a felszín alatti vizek, a földtani közeg veszélyeztetésének, szennyezettségének, károsodásának megismerését;

b) térinformatikai rendszerre támaszkodóan a felszín alatti vizet, a földtani közeget veszélyeztető szennyezőforrások, szennyezett területek – felelősségi körtől független – országos számbavételét;

c) az a) és b) pontban foglalt feladatok végrehajtásához a felszín alatti vízminőségi monitoring rendszer (FAVIMER) és a Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer (TIM) szükséges kiegészítő fejlesztését, a 2205/1996. (VII. 24.) Korm. határozat 6. pontja szerint;

d) a Kr. 4. § (9) bekezdésében foglaltak szerint, a Nemzeti Kármentesítési Prioritási Lista (a továbbiakban: NKPL) módszertani fejlesztését és összeállítását;

e) a kormányzati munkamegosztás szerint felelős miniszter irányítása alá tartozó Alprogramok indításának segítését, koordinációját.

6. § Az 5. § d) pontja szerinti módszertani fejlesztés magában foglalja a szennyezőforrások, szennyezett területek előzetes, egyszerűsített relatív kockázatbecslése és előminősítése alapján meghatározott fontossági sorrend felállítását. Ezen belül kerülnek elkülönítésre, a Kr. 4. § (3) bekezdés b) pontja szerint állami felelősségi körbe tartozó kármentesítések, a kormányzati munkamegosztás szerint felelős miniszterhez tartozó Alprogram, illetve ha nincs más felelős, a KöM felelősségének feltüntetésével.

7. § Az NKPL adataira támaszkodva készül el a fontossági sorrend és a források figyelembevételével összeállított, a környezetvédelmi miniszter felelősségi körébe tartozó kármentesítési feladat-végrehajtások évenként aktualizált ütemterve is.

8. § A KöM felelősségi körébe tartozó egyedi feladatok részét képezik:

a) a Kr. 4. § (3) bekezdés b) pontja szerinti egyedi projektek keretében, a veszélyeztetett területeken a szennyezettség kockázatának csökkentése, illetve a kármentesítések végrehajtása évente aktualizált ütemterv szerint;

b) az OKKP-t érintő kormányhatározatokkal kiemelt – nem a KöM beruházásába tartozó – egyedi projektekkel kapcsolatos KöM feladatok ellátása.

9. § Az OKKP feladat-végrehajtását munkacsoportok, illetőleg bizottságok támogatják, amelyek szervezési, előkészítési, lebonyolítási feladatait a KöFI keretében működő Kármentesítési Iroda (a továbbiakban: KöFI–KPI) látja el.

10. § A környezetvédelmi miniszer Kr. 4. § (7) bekezdése szerinti feladatának ellátását, az Alprogramok koordinálását tárcaközi koordináló munkacsoport segíti.

Elnöke: a közigazgatási államtitkár, alelnöke a környezetvédelmi helyettes államtitkár.

a) külső tagok:

a Miniszterelnöki Hivatal és ezen belül a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az Állami Privatizációs Rt., a Pénzügyminisztérium, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium, az Egészségügyi Minisztérium, az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Országos Területfejlesztési Tanács, továbbá az Alprogramok irányítóinak

kijelölt képviselői.

b) belső tagok:

a környezetvédelmi helyettes államtitkár, a KöFI főigazgatója és az általa kijelölt képviselők,

c) tanácskozási jogú tagok:

a KöM témában érintett főosztályainak, az érintett szakértői szervezetek meghívott képviselői.

11. § Az OKKP KöM-öt érintő feladatainak, továbbá az érintett tárcák felelősségi körébe tartozó kármentesítések előrehaladásának figyelemmel kísérésére, az OKKP-ban résztvevő KöM-szervezetek (háttérintézetek, környezetvédelmi felügyelőségek) tevékenységének összehangolására, illetőleg a résztvevők folyamatos informálására Kármentesítési Programcsoport (a továbbiakban: Programcsoport) működik, amelynek elnöke a környezetvédelmi helyettes államtitkár.

Tagjai: az OKKP végrehajtásában közvetlenül érintett KöM-egységek és szervezetek, továbbá a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség kijelölt képviselői, illetőleg a környezetvédelmi felügyelőségek delegált koordinátorai.

Az ülésre meghívást kapnak a napirend szerint érintett KöM szervezeti egységek, illetve külső szakértők.

A Programcsoport alkalomszerűen, de minimum félévente ülésezik.

12. § A környezetvédelmi helyettes államtitkár a KöFI által készített, tételes indokolással rendelkező javaslatokra támaszkodóan a KöM beruházásában indítandó kármentesítési egyedi projektek kiválasztásához bizottságot működtet, amelynek tagjai:

a) a közigazgatási államtitkár által megbízott személy, mint az állami kötelezettség indokoltságának ellenőrzője;

b) a környezetvédelmi helyettes államtitkár, mint a bizottság elnöke;

c) a KöFI főigazgatója.

13. § A közigazgatási államtitkár az elnöke a 8. § a) pontja szerinti egyedi projektek végrehajtása során, közbeszerzés útján megtett ajánlatokat elbíráló bizottságnak, és egyben a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény 31. § (3) bekezdés szerinti, a közbeszerzési eljárást lezáró döntést hozó személy.

14. § A 13. § szerinti bizottság

a) szavazati jogkörrel rendelkező állandó tagjai:

– a közigazgatási államtitkár,

– a környezetvédelmi helyettes államtitkár,

– a KöFI főigazgatója,

– a Kac Koordinációs Főosztály vezetője;

b) szavazati jogkörrel rendelkező meghívott tagja:

a természetvédelmi helyettes államtitkár, ha az egyedi kármentesítési projekt védett természeti területet vagy értéket érint;

A bizottság titkári feladatait a KöFI főigazgatója, vagy az általa kijelölt személy látja el és ennek keretében feladata Értékelő Szakértői Csoport működtetése, továbbá a bizottsági döntésről a szerződéskötéssel egyidejűleg a döntést előkészítő munkában részt vevő, tanácskozási jogkörű tagok értesítése.

15. § A 8. § a) pontja szerinti egyedi projekt esetében, a 14. § szerinti pályázat nyertese által – szerződés szerint – végzett munka elfogadásához a KöFI Tervzsűrit működtet.

16. § Az OKKP feladatait, továbbá a környezetvédelmi tárcán belüli irányítását és felügyeletét részletezetten az 1. számú melléklet tartalmazza.

17. § Az OKKP általános irányítását a közigazgatási államtitkár végzi, aki az 1. számú mellékletben részletezett egyes feladatok irányítását az ott megnevezett felelősöknek engedi át.

Az OKKP keretében folyó tevékenységek pénzügyi és műszaki ellenőrzését a közigazgatási államtitkár belső és külső szervezet megbízásával végzi. A közigazgatási államtitkár – a megbízásából végzett átfogó ellenőrzés mellett – az OKKP egészét, vagy annak egyes kiemelt részeit érintő részletes ellenőrzést is elrendelhet.

18. § A közigazgatási államtitkár felelősségi körébe tartozó feladatvégrehajtást a Függelék 2. sora szerinti forrás terhére alkalmazott programmenedzser, a környezetvédelmi helyettes államtitkár felelősségi körébe tartozó feladatvégrehajtást pedig a Függelék 1. sora szerinti forrás terhére alkalmazott programkoordinátor segíti.

19. § Az OKKP keretein belül létrejött adatok, dokumentumok, tanulmányok, információk – külön jogszabály, illetőleg rendelet szerint tilalom alá esők kivételével – közérdekű adatok, azok adatszolgáltatásáért csak a másolási költségek számíthatók fel.

20. § Jelen utasítás hatálybalépését megelőzően 2000. szeptember 30-ig, a 2000. évre vonatkozóan, az OKKP irányítására, működtetésére, továbbá a kármentesítési előirányzatot terhelő kifizetések szabályaira a környezetvédelmi miniszer 10/1999. (K. Ért. 8.) utasításában (a továbbiakban: utasítás) foglaltak az irányadók. Ott, ahol az utasítás közgazdasági és informatikai helyettes államtitkárt említ, 2000. október 1-jétől környezetvédelmi helyettes államtitkár értendő.

21. § Jelen utasítás kiadmányozása napján* lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a környezetvédelmi miniszter 10/1999. (K. Ért. 8.) KöM utasítása hatályát veszti.

Ligetvári Ferenc s. k.,

környezetvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 16/2000. (K. Ért. 9.) KöM utasításhoz

OKKP feladatainak részletezése a felelősök feltüntetésével

ÁLTALÁNOS FELADATOK

1. Szakmai koordináció

1.1. Az OKKP általános irányítása, gondoskodás a Kr. 4. §-ában foglaltak szerint a KöM-re háruló kormányzati feladatok ellátásáról, a tárcaközi kapcsolattartás koordinációja.


Felelős:     közigazgatási államtitkár

1.2. Javaslat kidolgozása az OKKP szakmai koncepciójának felülvizsgálatára és korrekciójára, a szakmai stratégiai irányok megfogalmazására, továbbá a szakmai szabályozások és a K+F feladatok koordinációja, irányítása.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár

2. Irányítás

2.1. Ezen utasítás 2. és 5., továbbá a 6.–9. §-aiban foglalt feladatok ellátásának koordinált irányítása.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár

2.2. Az OKKP-val kapcsolatosan az Országgyűlés, illetve a Kormány részére készítendő előterjesztések, jelentések előkészítésének irányítása, különös tekintettel a 2205/1996. (VII. 24.) Korm. hat. 5. pontja, illetve a 2304/1997. (X. 8.) Korm. hat. 2. és 4. pontjai szerinti kötelezettségekre.


Felelős:     közigazgatási államtitkár

3. Ellenőrzés


Az OKKP keretében folyó tevékenységek átfogó, illetőleg részletes pénzügyi és szakmai ellenőrzése belső és külső szervezet megbízásával.


Felelős:     közigazgatási államtitkár

4. Az OKKP működtetése

4.1. Koordináció, döntés-előkészítés

– Kapcsolattartás a KöM érintett egységeivel, a tárcákkal, a környezetvédelmi felügyelőségekkel, az érintett szakhatóságokkal, szakértőkkel, hazai és külföldi vállalkozókkal, társadalmi szervezetek szakértőivel.

– Az OKKP szakmai koordinációját biztosító munkacsoportok, bizottságok működtetésének előkészítése, illetve ezek munkájában való részvétel.

– Az OKKP-val kapcsolatosan az Országgyűlés, a Kormány, illetve a KöM vezetői számára készítendő előterjesztések, jelentések, tájékoztatók, kommünikék, előadások összeállítása, valamint az ezekhez kapcsolódó egyeztetések lebonyolításával kapcsolatos feladatok.

– Nemzetközi együttműködésekkel, támogatásokkal kapcsolatos operatív feladatok ellátása. Ezen belül kiemelten a nemzetközi tapasztalatcserék, vezetői találkozások szakmai előkészítése.

4.2. KöM beruházásába tartozó egyedi projektek pályáztatása és bonyolítása

– E miniszteri utasítás 2. §-a szerinti feladatok ellátása, a KöM beruházásába tartozó egyedi projektekre vonatkozó kármentesítések engedélyeinek beszerzése a Kr. rendelkezései szerint.

– E miniszteri utasítás 8. §-a szerint, az aktuális KöM kármentesítési feladat-végrehajtási ütemterv – Programcsoporttal egyeztetett – előterjesztésének elkészítése, különös tekintettel a Kr. 4. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt állami felelősségi kör kérdésére.

– Egyedi projektek közbeszerzési törvény szerinti pályáztatása.

– A pályázatok bírálatát segítő Értékelő Szakértői Csoport működtetése.

– A pályáztatott munkák megvalósításának műszaki ellenőrzése.

– A pályáztatott munkák elfogadását segítő Tervzsűri működtetése.

– Nemzetközi támogatással megvalósuló projektek intézése.

4.3. A dokumentumtár és archívum kezelése

– Az OKKP során keletkezett levelezés, dokumentumok, tanulmányok rendszerezése, rendezett tárolása.

– A kijelölt dokumentáció folyamatos, digitális archiválása.

– Szakirodalmi gyűjtemény, kézi könyvtár kezelése.

– Megkeresés esetén adatszolgáltatás, információ átadás.

4.4. Pénzügyi gazdálkodási feladatok

A miniszteri utasításban foglalt, a Környezetvédelmi alap célfeladatot érintő pénzforgalom folyamatos figyelemmel kísérése, nyilvántartása és ennek alapján a szükséges intézkedésekre javaslatok kidolgozása, továbbá szükség szerinti mélységben és időtartamra költségvetési tervek összeállítása.


Felelős:    a környezetvédelmi helyettes államtitkár a
    KöFI főigazKatójának bevonásával

5. Kutatási és műszaki fejlesztési feladatok


Az OKKP szakmai megalapozásával kapcsolatos kutatási és műszaki fejlesztési feladatok ellátása.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár

6. PR-feladatok


Az OKKP-t érintő KöM kommunikációs tevékenység ellátása, a jelentősebb eredményének közreadása (kiadványok szerkesztőbizottság működtetésével, internet, CD-lemez stb.).


Felelős:    a Kommunikációs Iroda vezetője a környezet-

    védelmi helyettes államtitkár bevonásával

7. Hazai és nemzetközi kapcsolattartás


A nemzetközi együttműködésekkel, támogatásokkal kapcsolatos tárcaszintű feladatok ellátása, illetve a programhoz kapcsolódó továbbképzési, oktatási feladatok szakmai irányítása, továbbá részvétel hazai és nemzetközi konferenciákon előadások tartásával.


Felelős:    az EU integrációs és nemzetközi kapcsolat-

    tartásért felelős helyettes államtitkár

8. Szabályozás


Az OKKP megalapozott működtetéséhez szükséges jogi, műszaki, gazdasági szabályozás koncepcionális előkészítése, kidolgozása, előterjesztése, továbbá a témakört érintő hatályos jogszabályok hatékony és eredményes működtetési feltételeinek elősegítése.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár
    a közigazgatási és jogi helyettes államtitkár
    bevonásával

9. KÁRINFO-val kapcsolatos feladatok

9.1. A Kr. 17. §-a szerinti Környezetvédelmi Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) részeként, a felszín alatti vizet, illetve földtani közeget veszélyeztető, szennyező, károsító szennyező források, továbbá a szennyezett területek térinformatikai rendszerének (KÁRINFO) továbbfejlesztése.

9.2. A FAVI nyilvántartási rendszerrel összhangban, a KÁRINFO-hoz kapcsolódó eszközbeszerzések és informatikai oktatási programok végrehajtása.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár
    a közigazgatási és jogi helyettes államtitkár
    bevonásával



ORSZÁGOS FELADATOK

10. Monitoring koordináció


A Talajvédelmi Információs és Monitoring Rendszer (TIM) és a felszín alatti vízminőségi monitoring rendszerek (FAVIMER) összehangolását szolgáló koordinációs feladatok ellátása, a 2205/1996. (VII. 24.) Korm. hat. 6. pontja szerint.


Felelős:    környezetvédelmi helyettes államtitkár

11. Szennyezőforrások/szennyezett területek számbavétele


A környezeti elemekre vonatkozó egységes adatszolgáltatási és nyilvántartási követelményekre figyelemmel, a 9. pont szerinti információs rendszerekre támaszkodóan a felszín alatti vizet, illetve földtani közeget veszélyeztető szennyezőforrások teljes körű, országos számbavétele [a 2205/1996. (VII. 24.) Korm. hat. 6. pontja szerint].


Felelős:    a környezetvédelmi helyettes államtitkár
    a KöFI főigazgatójának bevonásával

12. Alprogramok


A Kr. 4. § (3) bekezdés b) pontja szerint állami felelősségi körű, különböző tárcákhoz tartozó, kármentesítésekkel kapcsolatos koordinációs feladatok ellátása a Kr. 4. § (6) és (7) bekezdései alapján, a 2205/1996. (VII. 24.) Korm. hat. 3. pontja, illetve a 2304/1997. (X. 8.) Korm. hat. 2. és 3. pontjaira is figyelemmel.


Felelős:    közigazgatási államtitkár a környezetvédelmi
    helyettes államtitkár bevonásával

13. Kormányhatározattal kiemelt kármentesítési beruházások, célprogramok


Kormányhatározatok szerint a KöM-t érintő (pl. a Szilárd-ásványbányászati alprogram részét képező volt mecseki uránbányászat, Tiszavasvári Alkoloida stb.) kármentesítési beruházásokkal kapcsolatos, KöM-re háruló feladatok ellátása.


Felelős:    a közigazgatási államtitkár a környezetvédelmi
    helyettes államtitkár bevonásával



EGYEDI FELADATOK

14. KöM felelősségi körébe tartozó kármentesítések végrehajtása


Ezen utasítás 2. §-a szerinti feladatok ellátása, a Kr. szabályainak megfelelően, az illetékes környezetvédelmi felügyelőség engedélye alapján, a közbeszerzési eljárás szabályai szerint bevont alvállalkozókkal.


Felelős:    a környezetvédelmi helyettes államtitkár a
    KöFI főigazgatójának bevonásával

15. KTI létrehozása


A Kármentesítési Területkezelési Iroda létrehozását szolgáló tevékenységek ellátása.


Felelős:    a közigazgatási államtitkár a környezetvédelmi
    helyettes államtitkár bevonásával

16. Monitoring, utóellenőrzés


A 14. pontok szerinti, a KöM felelősségi körébe tartozó kármentesítések részét képező monitoring rendszerek fenntartása, kezelése, üzemeltetése.


Felelős:    a környezetvédelmi helyettes államtitkár a
    KöFI főigazgatójának bevonásával

17. Finanszírozás-technikai konstrukciók


2001-ben jelentős forrással induló – az Ae. 82. § (1) bek. a) pontja szerinti – megelőlegezési, illetve az állami felelősségi körbe kerülés megelőzését szolgáló támogatási rendszer előkészítése, pályázati felhívás, pályázati űrlapok, értékelő rendszer kidolgozása, szervezeti feltételek kialakítása, ügyrendek megfogalmazása.


Felelős:    a közigazgatási államtitkár a környezetvédelmi
    helyettes államtitkár és a KöFI főigazgató-
    jának bevonásával

2. számú melléklet a 16/2000. (K. Ért. 9.) KöM utasításhoz

A 2000. évi kármentesítési előirányzat részletes felosztási és felhasználási szabályai

1. Az OKKP feladataira fordítható 2000. évi kármentesítési előirányzat tervezett költsége 1 500 000 000 Ft, azaz egymilliárd ötszázmillió forint.

2. A 2000. évet terhelő, korábbi kötelezettségvállalás összege 535,996 millió Ft, a 2001. évet terhelő eddigi kötelezettségvállalások összege 112,631 millió Ft.

3. Az OKKP végrehajtásával kapcsolatos bevételeket (mint pl. a megtérített kármentesítési költségek, a tenderdokumentációk értékesítéséből származó bevételi összegek stb.) a 2000. évi költségvetési törvény szerint a Kac kármentesítési előirányzat növelésére kell fordítani.

4. A korábbi években kötött és a 2000. évi kármentesítési előirányzatot terhelő kötelezettségek esetében jelen miniszteri utasítás szabályai szerint kell eljárni.

5. Az OKKP kármentesítési előirányzat terhére kötelezettséget a Függelékben megnevezett kötelezettségvállalók vállalhatnak.

6. Az OKKP végrehajtására rendelt 2000. évi források felosztását feladatok szerinti bontásban, a kötelezettségvállalók és a keretfelelősök feltüntetésével a Függelék tartalmazza.

7. A döntésre feljogosítottak akadályoztatása esetén a szervezet szerinti helyettes(ek), illetve az ezzel megbízott(ak) jogosultak.

8. A Függelék 4. sorában meghatározott keret felhasználására forrást a KöFI–KPI részére a határidőknek megfelelően, időarányosan és egyenletesen kell biztosítani.

9. A Függelék 5. oszlopa szerinti feladataira Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) munkatervet és finanszírozási költségtervet készít, amelyet a környezetvédelmi helyettes államtitkár hagy jóvá. Utalványozó a környezetvédelmi helyettes államtitkár a KEV vezetőjének teljesítés- igazolását követően.

10. A környezetvédelmi felügyelőségek, illetőleg az érintett tárcák feladatait a Függelék 6. és 7. oszlopai tartalmazzák. Az ezekben meghatározott, feladatok szerint bontott források felhasználására a környezetvédelmi helyettes államtitkár a KöFI bevonásával külön megállapodásokat készíttet elő a környezetvédelmi felügyelőségek, továbbá az OKKP-ban érintett minisztériumok, illetőleg szervezeteik feladataira. E megállapodásokban kell rögzíteni a finanszírozás ütemtervét. A megállapodások kötelezettségvállalója és utalványozója a közigazgatási államtitkár, a KöFI gazdasági vezetőjének ellenjegyzésével. A teljesítés szakmai igazolója a környezetvédelmi helyettes államtitkár.

11. A Függelék 8. oszlopában meghatározott összes forrást a környezetvédelmi helyettes államtitkár utalványozásával a KöFI utalja át a KöM Igazgatás részére. Ezek a feladatok szerint bontott keretek részét képezik a KöM Igazgatás dologi és felhalmozási kiadásaira meghatározott keretnek, a felhasználás az erre vonatkozó szabályok szerint történik, a 13–18. pontokban részletezettek figyelembevételével.

12. A Függelék 1. számú sorában meghatározott, szakmai koordinációs feladatokhoz rendelt forrás terhére kötött megállapodások esetében a kötelezettségvállaló és az utalványozó a környezetvédelmi helyettes államtitkár a KEV vezetőjének teljesítés-igazolását követően. Ennek a keretnek a terhére a környezetvédelmi helyettes államtitkár szakmai program koordinátort alkalmaz a felelősségi körébe tartozó feladatok szakmai koordinációjára.

13. A Függelék 2. számú sorában meghatározott koordinált irányítási feladathoz rendelt forrás esetében a kötelezettségvállaló és az utalványozó a közigazgatási államtitkár. Ennek a keretnek a terhére a kötelezettségvállaló programmenedzsert alkalmaz a felelősségi körébe tartozó feladatok ellátására.

14. A Függelék 3. számú sorában meghatározott ellenőrzési feladatokhoz rendelt forrás terhére, külső szervezet által végzett ellenőrzések teljesítését a közigazgatási államtitkár a környezetvédelmi helyettes államtitkár bevonásával igazolja.

15. A Függelék 5. számú sorában meghatározott – a KöM K + F feladatok részét képező – kutatási és műszaki fejlesztési feladatok esetében a keretfelelős és az utalványozó a környezetvédelmi helyettes államtitkár a KöM érintett egységvezetőinek szakmai teljesítés igazolásával.

16. A Függelék 6. számú sorában meghatározott OKKP kiadványokhoz, PR-feladatokhoz rendelt források felhasználására a környezetvédelmi helyettes államtitkár előzetes tervet készít a feladatokról a keretfelelős Kommunikációs Iroda vezetője részére. A teljesítés szakmai igazolója a környezetvédelmi helyettes államtitkár vagy az általa kijelölt személy.

17. A Függelék 7. számú sorában meghatározott nemzetközi kapcsolattartás és hazai konferenciákhoz rendelt források keretfelelőse az EU integrációért és nemzetközi kapcsolattartásért felelős helyettes államtitkár. Ezeket a forrásokat be kell illeszteni a KöM nemzetközi és hazai rendezvény-finanszírozási rendszerébe, az azokra vonatkozó felhasználási szabályok alkalmazásával.

18. A Függelék 8. számú sorában a szabályozási feladatok felhasználására a keretfelelős környezetvédelmi helyettes államtitkár tervet készít a költségek és a KöM érintett témafelelős egységeinek feltüntetésével. Az OKKP szabályozási terv szerinti feladatok teljesítésének szakmai igazolója az érintett KöM egység vezetője, utalványozó a környezetvédelmi helyettes államtitkár.

19. A Függelék 14. sorában meghatározott források felhasználására a feladatok felelőse a kötelezettségvállaló és utalványozó, aki a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott vállalkozóval kötött szerződés szabályai szerint jár el. Ellenjegyző a KöFI gazdasági vezetője és a KöFI–KPI vezetője. Érvényesítő a KöFI gazdasági vezetője. A teljesítés szakmai igazolója a környezetvédelmi helyettes államtitkár.

20. A Függelék 15. és 17. sorában történő keret felhasználását a környezetvédelmi helyettes államtitkár bevonásával a közigazgatási államtitkár utalványozza.

21. A Függelékben rögzített keretek (továbbiakban: keret) szükségessé váló módosítását a környezetvédelmi helyettes államtitkár javaslatára a közigazgatási államtitkár engedélyezi.

22. A keretfelelős a felelősségébe tartozó lekötetlen keret terhére átcsoportosítást kezdeményezhet a közigazgatási államtitkárnál.

23. A költségvetési előirányzatok módosításáról, a keretfelelősökkel egyeztetett döntéséről a közigazgatási államtitkár tájékoztatja a keretfelelősöket, a KöFI főigazgatóját.

24. A kármentesítési előirányzat felhasználásának naprakész nyilvántartásáért a KöFI főigazgatója a felelős. Feladata – többek között – a keretfelelősök kezdeményezésére bármikor, megkeresés hiányában 2000. október 31-ig áttekinteni a lekötetlen kereteket, és arról a közigazgatási államtitkárt és a keretfelelősöket tájékoztatni.

25. A KöFI az általa készített nyilvántartás alapján (a szükséges egyeztetések lefolytatása után) negyedévente kimutatást készít és juttat el a keretfelelősök részére a kármentesítési előirányzat költségvetési helyzetéről.

26. A KöM Pénzügyi és Számviteli Főosztálya a KöM igazgatáshoz átutalt pénzek költségvetési helyzetéről a keretekre bontott nyilvántartást vezet és erről (a keretfelelősökkel folytatott egyeztetések után) negyedévente kimutatást készít és juttat el a keretfelelősök részére.

Függelék a 16/2000. (K. Ért. 9.) KöM utasításhoz

Kármentesítési előirányzat felosztása (E Ft)
2000.

1

2

3

2000. évet terhelő szerz. kötele-
zettség

4

5

6

7

8

9

Szerz. kötele-
zettség
2001. évre

FELELŐS
(2000. október 1-jétől)

Sor-
szám

Feladat megnevezése

Felhasz-
nálható keret
2000.

KÖFI

KGI

KF-ek

Tárcák

Szolgál-
tatás

Szolgál-
tatás

KÖM
igazga-
tás

Közvet-
len
KAC-
ból

Kötelezettségvállaló, utalványozó

KVHÁ

KVHÁ

Közig. Á

Közig. Á

Felelős

ÁLTALÁNOS FELADATOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Szakmai koordináció

15 500

 

 

7 500

 

 

8 000

 

 

környezetvédelémi
h. államtitkár

2.

Irányítás

0

 

 

0

 

 

0

 

 

közigazgatási államtitkár

3.

Ellenőrzés

16 000

 

 

 

 

 

16 000

 

 

közigazgatási államtitkár

4.

OKKP működtetése

119 200

 

105 000

 

14 200

 

 

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

5.

K + F

33 500

 

 

 

 

 

33 500

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

6.

PR

30 000

 

 

 

 

 

30 000

 

 

Kommunikációs Iroda vezetője

7.

Hazai és nemzetközi kapcs.

0

 

 

 

 

 

0

 

 

EU Integrációs helyettes államtitkár

8.

Szabályozás

39 000

 

 

 

 

 

39 000

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

9.

KÁRINFO

18 500

3 450

4 200

 

 

 

10 850

3 450

3 450

környezetvédelmi
h. államtitkár

ÁLTALÁNOS ÖSSZESEN

271 700

3 450

109 200

7 500

14 200

0

137 350

3 450

3 450

 

ORSZÁGOS FELADATOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Monitoring koordináció

18 000

 

 

6 000

12 000

 

 

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

11

Szennyezőforrások/
szennyezett területek számbavétele

160 000

 

 

 

150 000

10 000

 

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

12

Alprogramok

22 000

7 000

 

 

6 000

16 000

 

 

 

közigazgatási államtitkár

13

Kormányhatározattal kiemelt projektek, célprogramok

13 500

13 500

 

 

 

 

 

13 500

6 021

közigazgatási államtitkár

ORSZÁGOS ÖSSZESEN

213 500

20 500

0

6 000

168 000

26 000

0

13 500

6 021

 

1–13 ÖSSZESEN

485 200

23 950

109 200

13 500

182 200

26 000

137 350

16 950

9 471

 

EGYEDI FELADATOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Egyedi projektek
(KöM kármentesítések)

515 000

512 046

 

 

 

 

 

515 000

103 160

környezetvédelmi
h. államtitkár

15

KTI létrehozása

0

 

 

 

 

 

0

 

 

közigazgatási államtitkár

16

Monitoring, utóellenőrzés

145 000

 

 

 

145 000

 

0

 

 

környezetvédelmi
h. államtitkár

17

Finanszírozás-tech-
nikai konstrukciók

354 800

 

 

 

 

 

354 800

 

 

közigazgatási államtitkár

EGYEDI ÖSSZESEN

1 014 800

512 046

0

0

145 000

0

354 800

515 000

103 160

 

MINDÖSSZESEN

1 500 000

535 996

109 200

13 500

327 200

26 000

492 150

531 950

112 631

 

*

Az utasítást a 12/2004. (K. Ért. 6.) KvVM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2004. április 30. napjával.

*

A kiadmányozás napja: 2000. november 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére