• Tartalom

2022/2000. (II. 4.) Korm. határozat

2022/2000. (II. 4.) Korm. határozat1

a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízminőségének javításáról

2002.11.07.
A Kormány a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízminőségének javítása érdekében a mellékelt intézkedési tervben foglalt feladatok végrehajtására hívja fel az érintett minisztereket.

Melléklet a 2022/2000. (II. 4.) Korm. határozathoz

Intézkedési terv a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízminőségének javításával összefüggő 2000-től esedékes fejlesztéséről

1. A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (a továbbiakban: Duna-ág) jó vízállapotának elérése érdekében állami feladatként 2001-ben el kell kezdeni a Duna-ágban évtizedek alatt felhalmozódott, kiülepedett iszap eltávolítását. A kitermelt iszapot a természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi, területfejlesztési és termőföldvédelmi követelmények kielégítésével kell elhelyezni. Az elvégzendő feladatok költségét a központi költségvetés Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezetében évenként külön soron kell megjeleníteni.

Felelős: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; környezetvédelmi miniszter; földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter; egészségügyi miniszter

Határidő: folyamatos

2. Meg kell vizsgálni a Duna-ág vízminőségét közvetlenül veszélyeztető part menti üdülőterület szennyvízelvezetési beruházásaihoz szükséges állami támogatások lehetséges módjait, meg kell teremteni az ehhez szükséges jogi-közgazdasági feltételeket.

Felelős: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; belügyminiszter; környezetvédelmi miniszter

Határidő: 2000. december 31.

3. Ki kell dolgozni a Duna-ág monitoring rendszerét, amely a jó vízállapot elérése és megtartása érdekében a felszíni és felszín alatti vízminőség, illetve a potenciális vízszennyezések megfigyelésére hosszú távon alkalmas.

Felelős: környezetvédelmi miniszter; közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; egészségügyi miniszter

Határidő: 2001. december 31.

4. A vízáramlás folyamatos biztosítására figyelmet kell fordítani.

Felelős: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; környezetvédelmi miniszter

Határidő: folyamatos

5. A Fővárosi Önkormányzat bevonásával – a Duna-ág tápanyag-forgalmára is figyelemmel – műszaki-gazdasági szempontból meg kell vizsgálni a Dél-pesti szennyvíztisztító telepen tisztított szennyvíz Nagy-Dunába történő átvezetésének szükségességét és lehetőségét.

Felelős: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; környezetvédelmi miniszter

Határidő: 2002. december 31.

6.2

7. A vízminőség-védelmi elvek és a természeti értékek védelmének elsődlegességével szabályozni kell a Duna-ágon folytatott horgászati tevékenységet.

Felelős: földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter; környezetvédelmi miniszter; gazdasági miniszter

Határidő: 2000. december 31.

8. Az önkormányzatok bevonásával fel kell térképezni a víziállások (stégek), a felépítményes víziállások higiénés helyzetét, és ha a feltételek nem biztosítottak, gondoskodni kell azok megteremtéséről. Amennyiben ez nem lehetséges, a víziállások megszüntetését kell kezdeményezni.

Felelős: egészségügyi miniszter; környezetvédelmi miniszter; közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter; belügyminiszter

Határidő: 2003. december 31.3

1

Megjelent: Határozatok Tára 2000. évi 4. szám.

2

A melléklet 6. pontját a 2056/2002. (II. 27.) Korm. határozat 2. pontja hatályon kívül helyezte.

3

A melléklet 8. pontjában szereplő határidő a 2333/2002. (XI. 7.) Korm. határozat 1. a) pontjának tizedik francia bekezdése szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére