• Tartalom

29/2000. (HK 14.) HM utasítás

29/2000. (HK 14.) HM utasítás

a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről

2000.07.01.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdés l) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium hivatalai és háttérintézményei, a katonai felsőoktatási intézmény (a továbbiakban együtt: HM), a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH), valamint az MK Katonai Felderítő Hivatal és az MK Katonai Biztonsági Hivatal hivatásos és szerződéses katonáira, köztisztviselőire és közalkalmazottaira terjed ki.

(2) Az utasítás célja a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás alapján engedélyezett külföldi szolgálati utazásokkal, továbbá a hivatalos célból és/vagy a HM vagy MH meghívására hazánkba érkező külföldiek fogadásával kapcsolatos protokolláris és vendéglátási kérdések szabályozása.

(3) Nemzetközi megállapodásnak jelen utasítástól eltérő rendelkezése esetén a nemzetközi megállapodást kell alkalmazni.

(4) A protokolláris és vendéglátási teendőket mind a HM, mind az MH tekintetében az MH Nemzetközi Katonai Kapcsolatok és Protokoll Igazgatóság (a továbbiakban: MH NKKPI) szervezi és végzi. A HM állami vezetői által vezetett programok protokolláris teendőit a HM Protokoll Osztály szervezi.

2. § (1) Ezen utasítás alapján a meghatározott jogosultságok és járandóságok a (3) bekezdés szerinti személyi kategóriák szerint vehetők igénybe.

(2) A személyi kategóriákban foglalt beosztási kategóriák a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak beosztási kategóriákba történő részletes besorolásáról és a szolgálati beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 19/1996. (XII. 30.) HM rendelet szerint értelmezendők. A köztisztviselők és a közalkalmazottak személyi kategóriákba sorolása a beosztásuknak megfelelő − ugyanezen rendeletben foglalt − beosztási kategóriák szerint történik.

(3) Személyi kategóriák:

− „A” katagória: honvédelmi miniszter;

− „B” kategória:

a) államtitkárok, illetve államtitkári besorolású személyek,

b) helyettes államtitkárok, illetve helyettes államtitkári besorolású személyek;

− „C” kategória: a IX–VIII. beosztási kategóriájú személyek;

− „D” kategória: a VII–VI. beosztási kategóriájú személyek;

− „E” kategória: az V–IV. beosztási kategóriájú és alacsonyabb beosztású személyek.

(4) Az utasítás mellékleteiben meghatározottaktól való eltérést:

a) az A–B kategóriában a honvédelmi miniszter,

b) a C–E kategóriában a HM állományába tartozók esetében a HM Kabinetfőnök HÁT, a Magyar Honvédség állományában lévő személyek tekintetében a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettese engedélyezi.

Szolgálati utazásokkal kapcsolatos jogosultságok

3. § (1) A kiutazások alkalmával az A–B kategóriába tartozó személyek jogosultak a kormányvárót igénybe venni. A kormányváró foglaltsága esetén az igényjogosult a VIP várót veheti igénybe.

(2) Amennyiben a külföldre utazáshoz a 2. § (3) bekezdésében jelölt személyek katonai repülőgépet vesznek igénybe, úgy a repülőgépen az MH NKKPI az utazás alatt − a beosztási kategóriáktól függő mértékű − repülő ellátást biztosít.

(3) Az A–B kategóriába tartozó személyek szolgálati utazása során házastársuk csak akkor jogosult az európai gyakorlatnak megfelelően repülőjegy ellátásra, ha a szolgálati utazás előzményeként a fogadó fél a házastárs nevére is szóló írásbeli meghívással él, és a meghívásból egyértelműen kiderül, hogy a vendéglátó állja a szállás és a helyi utazás költségeit. Napidíj ebben az esetben sem jár a házastársnak.

(4) Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők ellátásáról szóló, többször módosított 12/1997. (HK 8.) HM utasítás személyi hatálya alá nem tartozó, a HM–MH részéről hivatalos meghívással rendelkező személyek (tolmács, újságíró stb.) a többször módosított 12/1997. (HK 8.) HM utasítás szerinti ellátásban részesülnek azzal, hogy napidíjra nem jogosultak.

4. § (1) Az A–B kategóriába tartozó személyek háromnál több napos kint tartózkodás esetén, illetve a fogadó országbeli gyakorlatnak megfelelően jogosultak viszontrendezvényt tartani.

(2) A C–E kategóriába tartozó személyek nem jogosultak külföldi tartózkodásuk során viszontrendezvényt tartani.

Delegációk fogadása

5. § Az A–B kategóriába tartozó személyek meghívására érkező azonos, vagy magasabb szintű külföldi delegációk a kormányváró igénybevételére jogosultak. A kormányváró foglaltsága esetén az igényjogosult a VIP várót veheti igénybe.

6. § (1) A külföldi vendég, illetve delegáció ellátási szintjét a vendég, illetve a tényleges vendéglátó besorolása közül a magasabb szintű határozza meg.

(2) Általános szabályként a külföldi delegáció viseli az általa igénybe vett szállás költségét. Szükség esetén azonban a takarékosság érdekében fel kell ajánlani az MH vagy MH NKKPI kezelésében lévő szállodákban történő helybiztosítást.

(3) Amennyiben a külföldi delegációk szállásának költségét a magyar fél viseli, úgy a delegációt szintjének megfelelően a 2. sz. mellékletben meghatározottak szerint elsősorban MH szállodában (budapesti tartózkodás esetén az MH NKKPI kezelésében lévő hotelekben) kell elhelyezni.

(4) A fogadó fél fizeti a külföldi delegáció szállásköltségét a (2) bekezdés szerinti esetben is, ha azt a HM meghívására érkező delegáció esetében a HM védelempolitikai HÁT, az MH meghívására érkező delegáció esetében a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettese engedélyezi.

7. § (1) A külföldi delegáció tagjai részére napi háromszori étkezést kell biztosítani az utasítás 3. sz. mellékletében megjelöltek szerint, kivéve, ha a viszonosság figyelembevételével az étkeztetésük nem indokolt.

(2) A külföldi delegáció tagjai részére − kivéve az A–B kategóriában felsoroltakkal azonos szintű személyeket − elsősorban az MH intézményeiben kell biztosítani a napi étkezéseket.

(3) Az A–D kategóriába tartozó személyek vendégeiként Magyarországra látogató külföldi delegáció részére egy alkalommal − elsősorban az MH intézményeiben − díszétkezést kell biztosítani, amelyen a magyar tárgyaló delegáció is részt vesz. A díszétkezés normáit az utasítás 4. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A külföldi delegáció főétkezésein − a díszétkezés kivételével − a fogadó magyar fél vezetője vagy a helyettesítésére kijelölt személy, valamint a delegáció állandó kísérője és a tolmács vehet részt.

(5) A külföldi delegáció programjának lebonyolításához szükséges személyzet (protokolltiszt, állandó kísérő, tolmács, gépkocsivezető) szükséges létszámát és ellátását a fogadási tervben kell szerepeltetni. A jóváhagyott létszámtól való indokolt eltérést a fogadást engedélyező hagyja jóvá.

(6) A kulturális és büfé költségeket a külföldi résztvevők száma alapján az 5. sz. mellékletben megjelölt normák szerint kell megállapítani.

(7) A külföldi delegáció tagjainak az 1. sz. mellékletben meghatározott mértékben adható személyi ajándék.

8. § (1) A külföldi delegáció tagjai szállítására a takarékossági elvekre tekintettel elsődlegesen az MH NKKPI-nál rendelkezésre álló MH tulajdonú személygépkocsikat és mikrobuszokat kell igénybe venni.

(2) Amennyiben a külföldi vendég „védett személy”1, úgy részére a vonatkozó jogszabályok szerint kell biztosítani a védelem személyi és technikai feltételeit.

(3) Amennyiben a külföldi vendég nem „védett személy”, úgy részére a (2) bekezdés szerinti szolgáltatások a vonatkozó jogszabályok szerint biztosíthatóak az azokban foglalt térítés ellenében. A biztosítást HM meghívására érkező delegáció esetében a HM kabinetfőnök HÁT, az MH meghívására érkező delegáció esetén a Honvéd Vezérkar − vezérkari főnök helyettese engedélyezi.

9. § Más állami szerv (pl. Országgyűlés, Kormány, minisztérium) vendégeként hazánkban tartózkodó hivatalos külföldi delegációk HM-et, illetőleg MH-t érintő látogatásai programját és költségeinek, valamint a fogadó szerv kérelmére esetleges elszállásolásuk, étkezésük stb. költségeinek elszámolását a HM vonatkozásában a HM kabinetfőnök HÁT, az MH tekintetében a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettese engedélyezi.

10. § (1) A honvédelmi miniszter, illetve az MH parancsnoka, vezérkari főnök szintjének megfelelő személy által vezetett hivatalos látogatásra érkező delegációk részére katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadást kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérő szintű delegációk esetében katonai tiszteletadással és zászlófelvonással egybekötött fogadás tartását a honvédelmi miniszter engedélyezi.

Az ajándékozás rendje

11. § (1) A külföldre utazó személy az utasítás 1. sz. mellékletében meghatározottak szerinti személyi ajándék2 külföldre vitelére csak kétoldalú kapcsolat viszonylatában jogosult a fogadó partner megajándékozása céljából.

(2) A honvédelmi miniszter engedélyével a miniszteri és a Magyar Honvédség parancsnoki, vezérkari főnöki ajándékozási keretösszeg túlléphető.

(3) A NATO Szövetséges Hatalmak Európai Legfelsőbb Parancsnokságával (SHAPE), továbbá az alárendeltségébe tartozó parancsnokságokkal és szervekkel megvalósuló szakmai együttműködés keretében történő utazások és fogadások, továbbá bármilyen konferenciára történő utazások esetén személyi ajándék nem igényelhető. Ettől különleges esetekben (kapcsolatfelvétel, beosztásba történő kinevezés, beosztásból távozás, nemzeti ünnep, nemzeti képviselet működésének megkezdése stb.) el lehet térni, ilyenkor a 2. § (4) bekezdése szerint kell engedélyt kérni ajándékozásra.

12. § (1) Az éves utazási és fogadási terveknek megfelelően az utasítás mellékleteiben meghatározott értékösszegek figyelembevételével a HM Protokoll Osztály és az MH NKKPI a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalával (a továbbiakban: HM KPSZH) együttműködve tervezi az éves ajándékok szükségletét és az éves költségvetés előirányzatát. A HM Protokoll Osztály és az MH NKKPI a költségvetési keret figyelembevételével elkészíti az éves beszerzési tervet, amelyet a HM kabinetfőnök HÁT, illetve az MH tekintetében a Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettese hagy jóvá.

(2) Az éves utazási, illetőleg fogadási tervben szereplő, továbbá az engedélyezett terven felüli utazásért vagy fogadásért felelős szerv vezetőjének írásos igényére − az utasításban szabályozott értékhatáron belül − a szükséges ajándékot az MH NKKPI átadja, és erről nyilvántartást vezet.

(3) Az A–B kategóriában a HM állományúak személyi ajándékát a HM Protokoll Osztály veszi át.

(4) A Honvédelmi Minisztérium követelménye alapján az MH NKKPI biztosítja a hazánkba akkreditált katonai attasék részére szervezett éves és terven felüli programok megvalósítási feltételeit. A minisztériumi követelményeket a HM Nemzetközi Főosztály javaslata alapján a HM védelempolitikai HÁT határozza meg.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott feltételek megteremtéséhez szükséges költségvetési igényt a HM Nemzetközi Főosztály és a MH NKKPI a HM KPSZH-val együttműködve tervezi.

Záró rendelkezések

13. § A tartós külszolgálatot teljesítőkre, a külföldi tanintézetekben tanulmányokat folytatókra − ideértve a rövid időtartamú tanfolyamokat is − a tudományos továbbképzésben résztvevők tanulmányi útjaira, az ösztöndíjszerződések alapján külföldön tartózkodókra, a hadtörténeti kutatókra, valamint a nemzetközi kötelezettségek alapján külföldön feladatokat teljesítők protokoll kötelezettségei ellátására jelen utasításban meghatározott normákat kell alkalmazni azzal, hogy az ajándékozásnál legfeljebb a „D” kategóriát megillető keretösszegeket lehet alkalmazni.

14. § (1) Ez az utasítás 2000. július 1-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló 35/1997. (HK 14.) HM utasítás és az ezt módosító 47/1998. (HK 14.) HM utasítás hatályát veszti.

(2) Ezen utasítás hatálya alá tartozó fogadásokkal kapcsolatban felmerülő igényléseket az MH NKKPI részére a 6. sz. mellékletben foglaltak szerint kell megküldeni.

(3) Ezen utasítás mellékleteinek szükség szerinti módosítására a Miniszterelnöki Hivatal és a Külügyminisztérium vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével a HM Nemzetközi Főosztály vezetője − a HM KPSZH főigazgatójával és az MH NKKPI igazgatójával való egyeztetés után − tesz javaslatot.

Dr. Szabó János s. k.,
honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz

A KÜLFÖLDI PARTNEREK SZÁMÁRA ADHATÓ AJÁNDÉKOK KERETÖSSZEGEI ÁFÁ-VAL SZEMÉLYENKÉNT

 

AJÁNDÉKOZÓ

AJÁNDÉKOZOTT

A.
KATEGÓRIA

B.
KATEGÓRIA

C.E.
KATEGÓRIA

A. KATEGÓRIA

12 600 Ft-ig

8 400 Ft-ig

B. KATEGÓRIA

10 500 Ft-ig

8 400 Ft-ig

6 300 Ft-ig

C.–E. KATEGÓRIA

5 250 Ft-ig

5 250 Ft-ig

4 200 Ft-ig


A szimbolikus ajándék kategóriája megszűnt!

2. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz

SZÁLLODAI ELHELYEZÉSEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK KÖLTSÉGEI

Kategória

Szállodai elhelyezés

Minibár Ft/fő

Telefon, telefax

A

lakosztály

2 500−

elszámolható

B

lakosztály

2 000−

elszámolható

C

lakosztály*
2 ágyas szoba

 

D−E

1 ágyas szoba

 


* Lakosztály csak MH objektum esetén vehető igénybe.

3. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz

NAPI ELLÁTÁS KÖLTSÉGEI

Kategória

Napi ellátás Ft/fő

A

12 500

B

10 000

C

6 000

D

5 500

E

4 000

Az MH objektumban a „Napi ellátás” egy főre eső összegének.

A, B kategória esetén

50%-a,

CE kategória esetén

75%-a

használható fel.

4. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz

DÍSZÉTKEZÉSEK ÉS ÁLLÓFOGADÁSOK KÖLTSÉGEI

Vendég, Vendéglátó kategória

Díszétkezés

A

11000 Ft-ig/fő

B

8000 Ft-ig/fő

C

7000 Ft-ig/fő

D

6000 Ft-ig/fő

E

6000 Ft-ig/fő

A delegációt kiszolgáló technikai személyzet

3000 Ft-ig/fő

Vendég, Vendéglátó kategória

Állófogadás

A

8000 Ft-ig/fő

B

6000 Ft-ig/fő

C–D

5000 Ft-ig/fő

E

4000 Ft-ig/fő

A delegációt kiszolgáló technikai személyzet

3000 Ft-ig/fő

Az MH objektumokban a díszétkezés és állófogadás egy főre eső összegének 75%-a használható fel.

5. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz

A JÓVÁHAGYOTT PROGRAM ALAPJÁN SZÁMÍTHATÓ KULTURÁLIS ÉS BÜFÉ KÖLTSÉGEK

Kategória

Kulturális költség Ft/fő/alkalom

Büfé költség Ft/fő/nap

A

4000 Ft-ig

2000 Ft-ig

B

3500 Ft-ig

1600 Ft-ig

C

3000 Ft-ig

1200 Ft-ig

D

2500 Ft-ig

900 Ft-ig

E

2000 Ft-ig

900 Ft-ig

6. számú melléklet a 29/2000. (HK 14.) HM utasításhoz



............................................
szerv megnevezése
Nyt. szám:

........................ ................................... ...........................
a Magyar Honvédség Nemzetközi Katonai
Kapcsolatok és Protokoll Igazgatóság igazgatója

Budapest

Tisztelt
A ................................................................ meghívására érkező delegációval kapcsolatban az éves tervben jóváhagyott program és a mellékelt jóváhagyó ügyirat alapján az alábbi szolgáltatásokat és ellátást kérem biztosítani:

A) A delegációra vonatkozó adatok

1. Ország:     
2. Fogadó szerv, személy:     
3. Érkező delegáció vezetője:     
4. Érkező delegáció létszáma:     
5. A delegáció érkezési ideje:     
elutazási ideje:     
6. A magyar delegáció vezetője:     
7. A magyar delegáció létszáma:     
8. A delegációt kiszolgáló technikai személyzet létszáma:     
9. Állandó kísérő:     
10. Ügyintéző neve, telefonszáma:     
11. Besorolási kategória:     
12. Egyéb:    

B) Igényelt szolgáltatások

1. Kormányváró biztosítása ................. fő részére érkezéskor, elutazáskor.
2. VIP váró biztosítása ........................ fő részére érkezéskor, elutazáskor.
3. Ideiglenes határnyitás biztosítása .................. fő részére érkezéskor, elutazáskor.
4. A delegáció szállítására ............... db személygépkocsi, ............ kisbusz biztosítása 200.... év ................... hónap ....... naptól ................... hónap ........ napig.
A gépjármű kiállítási ideje: ........................................................................................................
A gépkocsivezetők jelentkezzenek: ...........................................................................................
5. Szállás biztosítása .................................. fő részére, a következő megoszlásban:
...... db lakosztály ................ db kétágyas szoba .............. db egyágyas szoba
200 ...... év ................... hó .................... naptól ...................... hó ......... napig

 

Reggeli
fő/alkalom

Ebéd
fő/alkalom

Vacsora
fő/alkalom

Vendég:

 

 

 

A delegációt kiszolgáló technikai személyzet:

 

 

 

6. Díszétkezés biztosítása ........ fő vendég és ........ fő közreműködő részére.
Helye: ..................................................
Ideje: ...................................................
7. Büfé biztosítása: ................. fő részére, .................... alkalommal.
8. ........... fő tolmács biztosítása (............ fő ....................... nyelvű, ......... fő ................. nyelvű, ......... fő ................... nyelvű)
200...... év .......................... hó ............ naptól .................... hó .............. napig
9. Ajándék biztosítása ....... fő részére.

10. Kulturális program biztosítása ................ fő részére, ........................ alkalommal.
11. Delegációt biztosító szerv: ............
Bíztosítók létszáma: ......... fő.
12. Egyéb, esetlegesen felmerülő szolgáltatások (fotó, virág, zászló stb.) biztosítása a delegáció érkezésekor/elutazásakor.

C) Előzetes költségvetés

B/1.

(kormányváró)

.................................................... Ft

B/2.

(VIP váró)

 

B/3.

(ideiglenes határnyitás)

.................................................... Ft

B/4.

(szállítás)

.................................................... Ft

B/5.

(szállás)

.................................................... Ft

B/6

(étkezés)

.................................................... Ft

B/7.

(díszétkezés)

.................................................... Ft

B/8.

(büfé)

.................................................... Ft

B/9.

(tolmács)

.................................................... Ft

B/10.

(ajándék)

.................................................... Ft

B/11.

(kulturális költség)

.................................................... Ft

B/12.

(személyi biztosítás)

.................................................... Ft

B/13.

(egyéb)

.................................................... Ft

Összesen:

 

.................................................... Ft

Melléklet: Programtervezet
............................, 200.......... év ................ hó ...... nap
......................................................
(szerv vezetőjének aláírása)
1

160/1996. (XI. 5.) Korm. rendelet a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelméről.

2

A szimbolikus ajándék kategóriája megszűnt!

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére