• Tartalom

4/2000. (II. 16.) KHVM rendelet

4/2000. (II. 16.) KHVM rendelet

a bérelt járművekkel végzett közúti áruszállítás külön feltételeiről1

2009.10.01.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdése b) pontjának 1. és 16. alpontjában kapott felhatalmazás alapján – a belügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a bérelt járművel belföldi vagy nemzetközi forgalomban közúti közlekedési szolgáltatásként árufuvarozást, illetve saját számlás áruszállítást végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra (a továbbiakban együtt: vállalkozás) terjed ki.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában saját számlás áruszállítás a járművel közúton végzett áruszállítás, amennyiben

a) a szállított áru a szállítást végző vállalkozás tulajdonában áll, vagy azt a vállalkozás megvette, eladta, bérbe vette, bérbe adta, illetőleg az a vállalkozás által előállított, kinyert, feldolgozásra, javításra átvett, feldolgozott, javított dolog,

b) a szállítás célja az áruknak a szállítást végző vállalkozáshoz való beszállítása, vagy a vállalkozásból való elszállítása a vállalkozáson belül, vagy – saját szükségletei érdekében – azon kívül,

c) a jármű a vállalkozás tulajdonában van, azt a vállalkozás részletre vette, vagy – a jelen rendelet előírásaira is figyelemmel – bérelte,

d) a járművet az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tagja, vagy a vállalkozással munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy vezeti, és

e) a szállítási tevékenység a vállalkozásnál a főtevékenységhez képest kiegészítő jellegű tevékenység.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl saját számlás áruszállítás, amelyet a vállalkozás a saját, illetőleg a tagja, vagy vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy részére térítés ellenében vagy térítésmentesen végez.

(3) E rendelet alkalmazásában

a) jármű: az a tehergépkocsi, nyergesvontató, pótkocsi, félpótkocsi és járműszerelvény, amely kizárólag árufuvarozásra szolgál;

b) bérelt jármű: minden olyan jármű, amelyet a bérlő a járművet bérbeadóval kötött szerződés alapján – ideértve a bérleti, a lízing- és minden egyéb, a jármű jogos használatát lehetővé tevő szerződést – térítés ellenében, meghatározott időtartamra kizárólag árufuvarozás, illetőleg saját számlás áruszállítás céljára használ.

3. § (1) A bérelt járművel árufuvarozást és saját számlás áruszállítást kizárólag a járművet bérlő vállalkozás folytathat.

(2) A bérelt járművet csak az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tagja, vagy a velük munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy vezetheti. A 2. § (3) bekezdésének b) pontjában meghatározott szerződés nem köthető össze a gépjárművezető vagy a kísérő személyzet foglalkoztatására irányuló szerződéssel.

(3)2 Magyarország területén székhellyel rendelkező vállalkozás bérelt gépjárművének magyar hatósági jelzéssel és engedéllyel kell rendelkeznie.

4. §3 (1) Bérelt járművel végzett árufuvarozás és saját számlás áruszállítás során – a 3. §-ban meghatározott feltételek teljesítésének igazolásául – a járművezetőnek a közúti forgalomban magánál kell tartania:

a) a gépjármű bérletére vonatkozó, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam hivatalos nyelvén készített szerződést vagy a szerződés hitelesített kivonatát, amely tartalmazza a bérbeadó és a bérlő nevét, a szerződéskötés napját és időtartamát, valamint a jármű azonosítási adatait, továbbá

b) ha a járművet nem a bérlő vezeti, a járművezető tagsági, illetve részvényesi jogviszonyát igazoló iratot vagy a járművezető foglalkoztatására vonatkozó szerződést vagy ezek hitelesített kivonatát – amely tartalmazza a járművezetőnek és a foglalkoztatójának a nevét, a foglalkoztatás jogcímét, a foglalkoztatásra irányuló szerződés keltét és időtartamát – vagy a három hónapnál nem régebbi fizetési jegyzéket.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott iratok az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban nyilvántartásba vett gépjármű esetében helyettesíthetőek a járművet nyilvántartó állam illetékes hatósága által kiadott – az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott tartalmú – irattal is.

5. §4 (1)5 Az e rendeletben foglaltak megtartását a közúti forgalomban a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága, a rendőrség és a vámhatóság ellenőrzi.

(2)–(3)6

(4)7 A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatósága a Magyarország területén székhellyel rendelkező vállalkozás esetében – a (3) bekezdésben meghatározott esetben – a közúti árufuvarozói tevékenység gyakorlásának jogát teljesen vagy részben felfüggesztheti.

6. § (1) Ez a rendelet 2000. július 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a nemzetközi közúti áruszállítás végzésének egyes feltételeiről szóló 7/1991. (I. 29.) KHVM rendelet 4. §-ának (2) bekezdése.

(2)8 Ez a rendelet a gépjárművezető nélkül bérelt járművek közúti árufuvarozásra történő használatáról szóló, 2006. január 18-i 2006/1/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

A rendeletet a 70/2011. (XII. 7.) NFM rendelet 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2011. december 8. napjával.

2

A 3. § (3) bekezdése a 10/2008. (III. 26.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a 10/2008. (III. 26.) GKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § a 40/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a 118/2007. (XII. 29.) GKM rendelet 2. § (4) bekezdése szerint módosított szöveg.

6

Az 5. § (2)–(3) bekezdését a 48/2009. (IX. 30.) KHEM rendelet 12. §-a hatályon kívül helyezte, e módosító rendelet 53. § (1) bekezdése alapján a 2009. október 1-jét követően indult vagy megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

7

Az 5. § (4) bekezdése a 10/2008. (III. 26.) GKM rendelet 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (2) bekezdése a 10/2008. (III. 26.) GKM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére