• Tartalom

4/2000. (ÜK. 4.) LÜ utasítás

4/2000. (ÜK. 4.) LÜ u t a s í t á s

az ügyészségi fogalmazók joggyakorlatáról és szakmai képzéséről*

2000.04.28.
Az ügyészségi fogalmazók joggyakorlatát és szakmai képzését a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának, az Ügyészségi Dolgozók Országos Szakszervezetének és az Ügyészek Országos Egyesületének véleményét is figyelembe véve – a következőkben szabályozom:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed az ügyészségi fogalmazókra, a joggyakorlatot teljesítő ügyészségi nyomozókra és az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) joggyakorlatot teljesítő segédmunkatársaira (a továbbiakban együtt: fogalmazók), a fogalmazók képzésében részt vevő ügyészségi alkalmazottakra.

A joggyakorlat célja

2. § (1) A joggyakorlat célja az, hogy a fogalmazó a munka végzése során, az ügyészségi jogalkalmazás szempontjából meghatározó jogi ismeretek elmélyítése mellett megismerje az ügyészi gyakorlatot, elsajátítsa az ügyészi tevékenység szakmai szabályait, munkamódszerét és a döntéshozatalhoz megkívánt képességeket.

(2) A joggyakorlat eredményeként el kell érni, hogy a fogalmazó képes legyen alkalmazni az ügyészségi ügyvitel szabályait, behatóan ismerje az anyagi jogi és eljárásjogi szabályok gyakorlatát, szerezzen ismereteket az ügyészi munkához nélkülözhetetlen munkaszervezési módszerekről; sajátítsa el az ügyészi jogállásra vonatkozó jogszabályokat, ismerje meg az ügyészi hivatás etikai normáit.

A joggyakorlat (képzés) ideje és számítása

3. § (1) A fogalmazó joggyakorlati ideje legalább három év, amely a munkába lépésének napján kezdődik.

(2) A fogalmazó joggyakorlati idejének számítására a jogi szakvizsgáról szóló jogszabály az irányadó.1.

A joggyakorlat tartalma

4. § (1) A fogalmazót joggyakorlata során olyan munkával kell foglalkoztatni, amely az ügyészi hivatásra való felkészülését segíti.

(2) A joggyakorlat beosztásával és a szakmai feladatok kijelölésével lehetővé kell tenni, hogy a fogalmazó

a) a jogi szakvizsga minden tantárgyához megfelelő gyakorlati ismereteket szerezhessen,

b) az ügyészi tevékenység valamennyi szakterületét – leghosszabb tartamban a büntetőjogi szakterületeket –, valamint az azokhoz kapcsolódó ügyviteli, statisztikai gyakorlatot megismerhesse,

c) az egyes szakterületeken eltöltött idő végén a főügyészségen is gyakorlatot szerezzen.

(3) A joggyakorlat egy része kivételesen a Legfőbb Ügyészségen is teljesíthető.

5. § A joggyakorlat ideje alatt elő kell segíteni, hogy a fogalmazó a jogalkalmazás egyéb területein (bíróság, közjegyzőség, közigazgatás, nyomozó hatóság) is ismereteket szerezzen. Erre a joggyakorlati idő alatt, legfeljebb 6 hónapos időtartamban kerülhet sor, ha a feltételek biztosíthatók.

A fogalmazó képzése

6. § (1) A fogalmazó képzésének alapja az egyéni tanulás.

(2) A jogi szakvizsgára való felkészüléshez és a gyakorlati ismeretek elmélyítése érdekében a megyei (fővárosi) főügyész, a területi katonai ügyészséget vezető ügyész (a továbbiakban: főügyész) szervezett képzést biztosíthat a fogalmazó részére, amelyen a részvétel kötelező.

(3) A fogalmazó számára a joggyakorlati ideje alatt lehetőség szerint biztosítani kell, hogy – elsősorban a szakvizsga tananyagából, európai jogból, számítástechnikai, informatikai ismeretekből – országosan vagy regionálisan szervezett képzésben vehessen részt.

A joggyakorlat szervezése és irányítása

7. § (1) Az ügyészségi fogalmazó joggyakorlatának megszervezéséről, a felkészüléshez szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtéséről a főügyész gondoskodik. A főügyész a joggyakorlat megszervezésére tanulmányi ügyészt jelölhet ki.

(2) A fogalmazó felkészítését a joggyakorlat helye szerinti közvetlen vezető irányítja.

(3) A Legfőbb Ügyészség Személyügyi és Továbbképzési Főosztálya látja el a fogalmazóképzés országos irányítását és ellenőrzését, valamint szervezi a központi képzést (tanfolyamok, szakmai konferenciák, tudományos pályázatok stb.).

8. § (1) A főügyész a fogalmazó mellé a 7. § (2) bekezdésében említett ügyész javaslata alapján instruktort jelöl ki. Az instruktor a fogalmazó munkáját és felkészülését folyamatosan segíti és ellenőrzi.

(2) Instruktornak olyan ügyészt kell kijelölni, aki e feladat ellátásához kellő szakmai felkészültséggel, jó emberi tulajdonságokkal és pedagógiai érzékkel rendelkezik. Az instruktor a fogalmazó felkészítéséért anyagi elismerésben részesülhet.

Felkészülési terv, beszámoló,
joggyakorlati kimutatás

9. § (1) Egy-egy szakterületen folytatott joggyakorlat megkezdése előtt felkészülési tervet kell készíteni.

(2) A fogalmazó az adott szakágban eltöltött időszak végén a főügyész (főügyészhelyettes) előtt beszámol a felkészülési tervben megjelölt tananyagból (szakági beszámoló), ez alkalommal gyakorlati tevékenységét is értékelni kell.

(3) A (2) bekezdésben említett vagy külön beszámoló alkalmával a fogalmazónak számot kell adnia az ügyészi szervezettel, ügyészségi szolgálati viszonnyal, ügyészségi ügyvitellel, statisztikával kapcsolatos ismereteiről.

(4) Ha a fogalmazó a kijelölt elméleti és gyakorlati ismereteket nem sajátította el kellő alapossággal, újabb határidő tűzésével ismételten be kell őt számoltatni. A joggyakorlat ennek megfelelően meghosszabbodik.

(5) A megyei (fővárosi) főügyész az ügyészség sajátosságainak megfelelően határozhatja meg a fogalmazó további beszámoltatásának rendjét.

10. § (1) A fogalmazó a munkájáról joggyakorlati kimutatást vezet (lásd melléklet). A kimutatásba be kell jegyezni a fogalmazó által készített intézkedéstervezetek adatait.

(2) A joggyakorlati kimutatásban a főügyész (főügyészhelyettes) igazolja a szakági, és a 9. § (3) bekezdése szerinti beszámoló megtörténtét. A teljes joggyakorlat befejezése után a főügyész a joggyakorlati kimutatást lezárja és azt mellékleteivel együtt a fogalmazó munkaügyi iratgyűjtőjében helyezi el.

Jelentkezés a szakvizsgára

11. § (1) A fogalmazó a szakvizsgára bocsátás iránti kérelmét az előírt mellékletekkel, továbbá a részvizsgák sorrendjének és az írásbeli vizsga tárgyának megjelölésével a főügyészhez nyújtja be.

(2) A főügyész a kérelmet és mellékleteit a jogszabályban előírt tanúsítvánnyal együtt továbbítja a Szakvizsga Bizottsághoz.

12. § A jogi szakvizsga részvizsgái előtt gondoskodni kell a fogalmazók tanulásához a helyi adottságok szerint legmegfelelőbb feltételek megteremtéséről. Részvizsgánként legalább 15-15 nap felkészülési idő biztosítható.

Vegyes és hatályba léptető
rendelkezések

13. § Az OKRI segédmunkatársai joggyakorlatukat budapesti székhelyű ügyészségen folytatják.

14. § (1) Ha a fogalmazó a jogi szakvizsgán kitűnő vagy jeles eredményt ér el, az általa befizetett vizsgadíj teljes összegének, jó eredmény elérése esetén a vizsgadíj fele összegének megtérítésére jogosult. A megismételt vizsga, illetve pótvizsga díjára ez nem vonatkozik.

(2) A vizsgadíjat a főügyész előterjesztésére a Legfőbb Ügyészség Pénzügyi és Műszaki Főosztálya téríti vissza.

(3) Amennyiben a fogalmazó szolgálati viszonya a szakvizsga letételétől számított hat hónapon belül saját kezdeményezésére, illetve neki felróhatóan szűnik meg, a vizsgadíjat vissza kell térítenie.

15. § Ezen utasítás rendelkezéseit az ügyészségi fogalmazókkal eskütételüket követően ismertetni kell.

16. § (1) Felhatalmazást kapnak a főügyészek, hogy ezen utasítás keretei között – a helyi sajátosságok figyelembevételével – szabályozzák a fogalmazóképzést.

(2) Az utasítás a közzététel napján lép hatályba.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egy időben a 7/1991. Legf. Ü. utasítás hatályát veszti, azonban az 1997. október 1. előtt kinevezett fogalmazókra továbbra is alkalmazni kell a szabályait.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

Melléklet a 4/2000. (ÜK. 4.) LÜ utasításhoz

Joggyakorlati kimutatás

Név:

 

Sorszám

A tanulmányozott ügy vagy jog-
anyag tárgya, száma
(Ügyszak, beosztás kezdete és vé-
ge: év, hó nap sorszám nélkül)

Intézkedési tervezet

Az instruktor aláírása
A beszámoló minősítése

*

Az utasítást utóbb a 9/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás, a 13/2011. (VI. 2.) LÜ utasítás módosította, hatályon kívül helyezte a 16/2014. (VIII. 29.) LÜ utasítás 17. § (2) bekezdése 2014. október 1. napjával.

1.

A jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére