• Tartalom

5/2000. (ÜK. 4.) LÜ utasítás

5/2000. (ÜK. 4.) LÜ u t a s í t á s

a közlekedési ügyészi szakfeladatok ellátásáról*

2000.04.28.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:
A közlekedési szakfeladatokat teljesítő ügyész (a továbbiakban: közlekedési ügyész) kötelessége:
– a közlekedés rendjét és biztonságát sértő vagy veszélyeztető bűncselekmények következetes üldözése;
– törvényességi felügyelet gyakorlása a közlekedés rendjét és biztonságát meghatározó jogszabályok és intézkedések megtartása érdekében.
Ennek keretében biztosítani kell, hogy
– a büntető és egyéb hatósági eljárásokban hatékonyan vizsgálják és felderítsék a közlekedési baleseteket előidéző okokat és körülményeket, a közlekedési útvonalak állapotával, karbantartásával, a közlekedési jelzések és a forgalomszabályozás fogyatékosságaival, a nem megfelelő műszaki állapotú járművek forgalomban való részvételével összefüggő tényezőket;
– a közlekedési balesetek előidézésében vétkes személyek a megelőzés és a visszatartás érdekeit szolgáló, a jogalkalmazás elveinek mindenben megfelelő felelősségre vonásban részesüljenek;
– az illetékes hatóságok a közlekedési útvonalak állapotával, karbantartásával, a közlekedési jelzések és a forgalomszabályozás fogyatékosságaival, a nem megfelelő állapotú járművek forgalomban való részvételével összefüggő baleseti okok megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket megtegyék.
A közlekedési ügyész e tevékenységét a többször módosított 1972. évi V. törvény rendelkezései alapján, az ügyészi tevékenységet szabályozó legfőbb ügyészi alaputasítások rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával látja el, a jelen utasításban foglalt eltérésekkel és kiegészítésekkel.

I.
A KÖZLEKEDÉSI SZAKFELÜGYELET SZERVEZETE

1. § (1) A közlekedési ügyészi szakfeladatokat a Legfőbb Ügyészségen a legfőbb ügyész büntetőjogi szakterületet irányító helyettesének közvetlenül alárendelt Közlekedési Önálló Osztály, főügyészségeken a hasonló elnevezésű szervezeti egységben, illetve külön szervezeti egységbe nem tartozóan működő közlekedési ügyész (ügyészek) a büntetőjogi szakterületet irányító főügyészhelyettes közvetlen alárendeltségében látja el.

(2) Az utasításban meghatározott körben a közlekedési ügyész szakmai irányítása mellett a helyi ügyészségek is eljárnak közlekedési ügyekben.

(3) A katonai ügyészi szervezetben a közlekedési ügyész feladatát a területileg illetékes katonai ügyészek a jelen utasítás rendelkezéseinek értelemszerű alkalmazásával teljesítik.

2. § A közlekedési ügyészek e munkakörre kijelölése, illetve e munkakörük megváltoztatása tárgyában a megyei (fővárosi) főügyész a legfőbb ügyész büntetőjogi szakterületet irányító helyettesének előzetes egyetértésével dönt.

3. § A közlekedési ügyész illetékességi területén a közlekedés rendjével és biztonságával összefüggő ügyekben teljesíti

a) a nyomozás törvényessége feletti felügyeletet;

b) a büntetőbíróság előtti ügyészi tevékenységet;

c) a közigazgatási jogi ügyészi tevékenységet.

4. § A főügyészségek közlekedési ügyészi tevékenységét a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztálya irányítja és ellenőrzi.

5. § A közlekedési ügyészi tevékenységet a következő ügyészi szervek gyakorolják:

a) a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztálya:

– az Országos Rendőr-főkapitányság központi nyomozószervei által bármely közlekedési ügyben folytatott nyomozás törvényessége feletti felügyeletet,

– bármely közlekedési ügyben a büntetőeljárás bírósági szakaszában a Legfőbb Ügyészségre háruló ügyészi feladatokat,

– az országos hatáskörű hatóságok és egyéb szervek a közlekedés rendjével és biztonságával összefüggő intézkedéseinek, rendelkezéseinek és döntéseinek törvényessége feletti felügyeletet;

b) a főügyészségek közlekedési ügyészei:

– a főügyészség működési területére kiterjedő hatáskörrel rendelkező bűnüldöző szervek által bármely közlekedési ügyben folytatott nyomozás törvényessége feletti felügyeletet;

– az általuk emelt vád esetén az I. fokú, a helyi ügyész által emelt vád esetén a II. fokú bírósági eljárásban az ügyészi feladatokat,

– a főügyészség működési területére kiterjedő vagy ennél kisebb hatáskörrel, illetve illetékességgel rendelkező hatóságok és szervek közlekedés rendjével és biztonságával összefüggő intézkedéseinek, rendelkezéseinek és döntéseinek törvényessége feletti felügyelete;

c) a vízirendészeti rendőrkapitányságok székhelyén működő főügyészség közlekedési ügyészei a vízirendészeti rendőrkapitányságok által folytatott nyomozások és szabálysértési eljárások törvényessége feletti felügyeletet;

d) a MÁV Igazgatóság székhelyén működő főügyészségek közlekedési ügyészei az Igazgatóság területére kiterjedő illetékességgel, az Igazgatóság hatósági ügykörébe tartozó intézkedései, rendelkezései és döntései feletti felügyelete;

e) a helyi ügyészségek: – az utasításban meghatározott körben –

– a nyomozások törvényessége feletti felügyeletet,

– a területileg illetékes helyi bíróság előtt általuk emelt vád esetén az I. fokú büntetőbírósági eljárásban az ügyészi feladatokat.

6. § A közlekedési ügyészi tevékenység eredményes gyakorlása érdekében a közlekedési ügyésznek tervszerűen együtt kell működnie az ügyészi szervezeten belül a többi felügyeleti ággal és szakterülettel, továbbá mindazokkal a szervekkel, amelyeknek feladata a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedés rendjének és biztonságának védelme.


II.

A NYOMOZÁS TÖRVÉNYESSÉGE FELETTI FELÜGYELET

7. § (1) A közlekedési ügyész gyakorolja a nyomozás felügyeletét a közlekedési bűncselekmények (Btk. XIII. Fejezet), továbbá foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés (Btk. 171. §) és közérdekű üzem működésének megzavarása (Btk. 260. §) miatt folytatott eljárásban, feltéve, hogy az utóbb említett bűncselekmények a közlekedés rendjét, illetve biztonságát sértő vagy veszélyeztető magatartással valósultak meg.

(2) A közlekedés körében elkövetett, de nem a Btk. XIII. Fejezetében meghatározott bűncselekményeken, az (1) bekezdésben említetteken túlmenően, a gondatlanságból elkövetett emberölést [Btk. 166. § (4) bekezdése], gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértést [Btk. 170. § (6) bekezdés] és a segítségnyújtás elmulasztását (Btk. 172. §) is érteni kell, ha e cselekményeket a közlekedés rendjét, biztonságát sértő, illetve veszélyeztető magatartással követték el. Ilyen ügyekben a nyomozás felügyeletét a közlekedési ügyész gyakorolja, és a Be. 29. § (4) bekezdésében foglaltakra figyelemmel általában a megyei (fővárosi) bíróság székhelyén lévő helyi bíróság előtt kell vádat emelni.

(3) Fiatalkorú és gyermekkorú elkövető esetében a közlekedési ügyész az (1) és (2) bekezdésben említett ügyek iratait érdemi elbírálás végett a fiatalkorúak ügyészének küldi meg.

(4) A nyomozás felügyeletét az (1) és (2) bekezdésekben említett bűncselekmények esetén is, az egyébként hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyész gyakorolja, ha a közlekedési vagy közlekedési jellegű bűncselekmény olyan egyéb bűncselekménnyel (bűncselekményekkel) halmazatban valósult meg, melyek az elkövető egész magatartásában jellemző vagy túlnyomó. Ilyen ügyekben a nyomozás felügyeletét szükség szerint a közlekedési ügyésszel együttműködve kell gyakorolni.

8. § (1) A közlekedési ügyész a nyomozás törvényességének felügyelete körében a helyi vezető ügyészt megillető jogosultságokat is gyakorolja.

(2) A nyomozás befejezéséig a 9. §-ban foglaltakra figyelemmel, az ügy nyomozása felett ténylegesen felügyeletet gyakorló ügyész – a közlekedési ügyész előzetes egyetértésével – intézkedik az előzetes letartóztatásra, a házi őrizetre, az úti okmány elvételére, az óvadékra és a lakhelyelhagyási tilalomra, valamint a biztosítékra vonatkozóan.

9. § (1) A megyei (Fővárosi) főügyészség közlekedési ügyésze gyakorolja a megyei rendőr-főkapitányság által bármely közlekedési ügyben folytatott nyomozás törvényességi felügyeletét.

(2) A főügyészségek székhelyén kívül működő rendőri közlekedési osztályok (alosztályok) által folytatott nyomozások törvényességének felügyeletét rendszerint az a helyi ügyészség gyakorolja, melynek működési területén az osztály (alosztály) székhelye van. Ilyen esetben az ügyészségek az osztály (alosztály) működési területére kiterjedő illetékességgel gyakorolják a felügyeletet.

(3) A (2) bekezdés esetében a felügyeleti tevékenységet a megyei (fővárosi) főügyész által kijelölt ügyész látja el. A felügyelet a nyomozás befejezéséig szükséges felügyeleti teendőkre terjed ki, a 8. § (2) bekezdésében foglaltakon túl, a helyszíni eljárásban történő részvételt és a fokozott ügyészi felügyeletet is ideértve.

(4) A (2) bekezdés esetében a helyi ügyészségek az osztályon (alosztályon) folyamatban lévő nyomozásokról a közlekedési ügyészt tájékoztatják. A befejezett nyomozás iratait a nyomozó hatóság közvetlenül a közlekedési ügyészhez – fiatalkorú és gyermekkorú elkövető esetén a fiatalkorúak ügyészéhez – terjeszti fel. E rendelkezések a balesetekről és elrendelt nyomozásokról szóló napi jelentéseknek a közlekedési ügyészhez történő megküldésére vonatkozó előírásokat nem érintik.

(5) A közlekedési ügyész köteles folyamatosan figyelemmel kísérni a (2) bekezdésben említett nyomozási, illetve ügyészi felügyeleti tevékenységet. Szükség esetén egyes ügyekben utasítást adhat vagy a nyomozás felügyeletét magához vonhatja. A befejezett ügyek érdemi elintézése kapcsán tett megállapításairól az egységes gyakorlat kialakítása érdekében a helyi ügyészséget tájékoztatja.

(6) A megye (főváros) ügyforgalmi és szervezeti sajátosságai alapján a megyei (fővárosi) főügyész úgy is rendelkezhet, hogy a (2) bekezdésben említett egyes osztályok (alosztályok) vagy a megyében (fővárosban) működő valamennyi osztály (alosztály) nyomozásai felett a felügyeletet közvetlenül a közlekedési ügyész gyakorolja.

10. § A Btk. 188. § (1) bekezdésébe, valamint a Btk. 189. § (1) bekezdésébe ütköző vétségek miatt a nyomozás felügyeletét az általános illetékességi szabályok szerinti helyi ügyészségek gyakorolják, vádindítványaikat, esetleges vádirataikat az ennek megfelelő helyi bírósághoz nyújtják be.

11. § (1) A közlekedési ügyész az egységes joggyakorlat biztosítása érdekében az általános illetékességű ügyészségek és nyomozó hatóság a 10. §-ban említett ügyekben folytatott eljárása felett felügyeletet gyakorol. E körben a közlekedési ügyész szükség szerint, de évente legalább egy ízben megvizsgálja az illetékességi területén működő valamennyi ügyészségnél az említett ügyekben végzett nyomozási és ügyészi tevékenységet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti vizsgálat kiterjed a nem ügyész által készített határozatokra is. A vizsgálat megállapításai alapján a közlekedési ügyész köteles megfelelő iránymutatást adni a vizsgált ügyészségnek.

(3) A 10. §-ban említett ügyekben a másodfokú ügyintézést a közlekedési ügyész teljesíti.

12. § (1) A közlekedési ügyekben folytatott nyomozás felügyelet körében a módosított 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás 19. §-ában foglaltakon kívül fokozott ügyészi felügyeletet gyakorol akkor is, ha a bűncselekmény tárgyát képező közlekedési esemény több ember halálát okozta vagy tömegszerencsétlenséget idézett elő.

(2) A bizonyítás szempontjából meghatározó jelentőségű nyomozási cselekménynek kell tekinteni, különösen a szemlét és a bizonyítási kísérletet is, melyek foganatosításánál az ügyész részvétele kötelező.

13. § (1) A megyei (fővárosi) főügyész a szükséghez képest szakmai értekezletet hív össze a közlekedés rendjét és biztonságát sértő vagy veszélyeztető bűncselekmények hatékonyabb üldözése, illetve megelőzése érdekében. Az értekezletre a megyei (Fővárosi) bíróság székhelyén működő helyi bíróság közlekedési szakbíráját, az értekezlet előkészítését végző közlekedési ügyészt, s azoknak a szerveknek a képviselőit is meg kell hívni, amelyeknek működési körében az értekezlet tárgya összefügg.

(2) A közlekedési szakmai értekezlet előkészítésébe be kell vonni az érintett MÁV Igazgatóság, illetve a vízirendészeti rendőrkapitányság illetékességi területén működő közlekedési ügyészt is, ha az értekezlet tárgya a vasúti vagy a vízi közlekedés biztonsága.

14. § (1) A közlekedési büntető ügyekben az érdemi határozatban, vádemelés esetén a vádiratban, illetve a vádindítványban meg kell jelölni azokat a közlekedési szabályokat (KRESZ, forgalmi és egyéb utasítások stb.), amelyek megszegésének gyanúja miatt az eljárás folyt, illetve amelyet az elkövető megszegett. Külföldön történt elkövetés esetén az elkövetés helyén érvényes külföldi szabályokat kell megjelölni.

(2) A bűncselekménnyel összefüggésben elkövetett szabálysértés bírói elbírálását az ügyész indítványozza a szabálysértésre vonatkozó megfelelő jogszabályi rendelkezések felhívásával.


III.

ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG A NEMZETKÖZI VONATKOZÁSÚ ÜGYEKBEN

15. § (1) A büntetőeljárás felajánlása körében a módosított 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás 61. § (4) bekezdésében elrendelt felterjesztéshez a Be. 392. § (2) bekezdése szerinti büntetőeljárást megszüntető határozat két példányát, továbbá az érintett közlekedési szabályok szó szerinti szövegét tartalmazó „Melléklet”-et csatolni kell.

(2) A büntetőeljárás átvétele esetén az eljárás átvételéről, az eljárás eredményéről az illetékes külföldi hatóságot – a főügyészség jelentése alapján – a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztálya értesíti.

(3) A közlekedési ügyekben a vádemelésről a sértett tájékoztatása – a kérelmére – ennek közlését jelenti, a vádemelés alapjául szolgáló tények, továbbá a vádlott személyes adataiból nevének és lakcímének megjelölésével, beleértve a forgalmi rendszám, valamint a biztosítótársaság megnevezését.


IV.

A BÜNTETŐBÍRÓSÁG ELŐTTI ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG

16. § (1) Közlekedési büntető ügyekben – kivéve a 10. §-ban említett, valamint azokat az ügyeket, amelyekben a vádemelés a megyei (Fővárosi) bíróság székhelyén kívül működő helyi bíróság előtt történt – a vád képviseletét a közlekedési ügyész látja el.

(2) Az (1) bekezdésben említett azokban az ügyekben, melyekben a vád I. fokú képviselete nem a közlekedési ügyész feladata, a közlekedési ügyész látja el a II. fokú ügyészi tevékenységet, kivéve, ha az I. fokú bíróság a közlekedési vétséget olyan bűnhalmazat keretében bírálja el, amelyben az elkövető egész tevékenysége tekintetében a nem közlekedési bűncselekmény (bűncselekmények) jellemző vagy túlnyomó.

(3) Azokban az ügyekben, amelyekben az I. fokon a vád képviseletében a közlekedési ügyész jár el, a II. fokú ügyészi tevékenységet a megyei (fővárosi) főügyész által kijelölt ügyész látja el.

17. § A 16. § (3) bekezdésében említett ügyekben a módosított 6/1987. Legf. Ü. utasítás 16. § (2) bekezdésében megjelölt írásbeli észrevétel megküldése helyett elegendő az értékelő feljegyzésben foglaltakról a közlekedési ügyész közvetlen tájékoztatása is.

18. § Közlekedési büntető ügyeket érintő perújítási ügyben a közlekedési ügyész, a 10. §-ban említett esetekben az illetékes helyi ügyészség jár el.

19. § Közlekedési büntető ügyekben a módosított 6/1987. Legf. Ü. utasítás 29. §-ában szabályozott felügyeleti panasz elbírálása szempontjából felettes ügyészen a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztályát kell érteni.


V.

KÖZIGAZGATÁSI JOGI
ÜGYÉSZI TEVÉKENYSÉG

20. § A közlekedési ügyész közigazgatási jogi ügyészi tevékenysége kiterjed:

a) a közlekedés valamennyi ágában a törvényességi felügyeleti feladatok és a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvényben (a továbbiakban: Sztv.) meghatározott feladatok ellátására,

b) a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés közlekedésrendészete körében hozott rendelkezések, intézkedések és döntések törvényességére – amely magában foglalja a közlekedés biztonságát, rendjét, szabályozását, a különböző járművek vezetésére jogosító engedélyek és szakszolgálati engedélyek kiadását, visszavonását vagy korlátozását érintő, a közlekedési események igazgatási úton (szakvizsgálat) történő kivizsgálásával kapcsolatos, valamint e vizsgálatok alapján történő eljárások és a határozatok törvényességi felügyeletére,

c) egyes közlekedési ágakban a járművezetői, illetve szakszolgálati engedély visszavonását elrendelő határozathoz külön jogszabály rendelkezése alapján szükséges ügyészi hozzájárulásra,

d) a munkavédelem és munkajog körében a közlekedés biztonságát közvetlen érintő ügyek intézésére és ennek alapján törvényességi felügyeleti ügyészi intézkedésekre,

e) a közlekedési eseményért való felelősség körében a fegyelmi és kártérítési eljárások törvényességének vizsgálatára és ennek alapján foganatosítandó ügyészi intézkedésekre, ha a fegyelmi, illetve kártérítési eljárás alapja közlekedési esemény volt,

f) a módosított 1972. évi V. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott, a közlekedéssel kapcsolatos minden olyan jogilag szabályozott egyéb tevékenységre, amely a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedést, annak rendjét, biztonságát vagy szabályait érinti, illetve amelynek elbírálása különleges közlekedési ismereteket igényel, különös tekintettel a forgalmi rend kialakítására és a közúti jelzések elhelyezésére vonatkozó hatósági döntésre, illetve útkezelői tevékenységre.

21. § A közlekedési ügyész a 20. §-ban megjelölt hatáskörében

a) intézi a törvényességi kérelmet, panaszokat és közérdekű bejelentéseket,

b) vizsgálatot és utóvizsgálatot tart,

c) vizsgálatot kezdeményez,

d) szükség szerint felelősségre vonást kezdeményez,

e) az 5. §-ban említett hatóságoknál és egyéb szerveknél általános érvényű normatív rendelkezés kiadását, módosítását vagy egyes rendelkezések hatályon kívül helyezését kezdeményezheti,

f) jogszabály-tervezetek és egyéb normatív rendelkezések előzetes észrevételezésével kapcsolatos ügyészi feladatokat lát el,

g) általánosítható megállapításairól esetenként beszámolókat, illetőleg törvényességi tájékoztatókat készít,

h) jogi ismeretterjesztő tevékenységet fejt ki.

22. § (1) A közigazgatási jogi ügyészi tevékenység gyakorlása körében a közlekedési szakterületen is érvényre kell juttatni mindazokat a garanciális elveket, amelyek a tevékenység terjedelmére, személyi és tárgyi hatályára, módszereire és intézkedési gyakorlatára vonatkoznak.

(2) A közlekedési ügyész közigazgatási jogi ügyészi tevékenységének a közlekedés körén túl terjedő vagy átfogó szintű tapasztalatairól és az elvi jellegű törvényességi kérdésekről a magánjogi és közigazgatási jogi ügyészi tevékenységet végző szakágat megfelelő módon tájékoztatja.

(3) Ha vizsgálat, vizsgálat kezdeményezése vagy más ügyészi tevékenység kapcsán a közigazgatási, illetve szabálysértési eljárás általános szabályait vagy a polgári jog szabályait érintő értelmezési kérdés merült fel, az erre vonatkozó álláspont kialakítása, illetve intézkedés benyújtása előtt ki kell kérni a magánjogi és közigazgatási jogi ügyészi tevékenységet végző szakág véleményét.

23. § A jogszabályok tervezetének a 20. § f) pontjában említett észrevételezése a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztályának, illetve a közlekedési ügyésznek a hatáskörébe tartozik, ha a tervezet kizárólag vagy döntő mértékben a közlekedés rendjével, biztonságával vagy a közlekedési igazgatással összefüggő rendelkezéseket tartalmaz.

24. § A közlekedési ügyésznek a közigazgatási jogi ügyészi tevékenységi körében kialakított állásfoglalása ellen irányuló felügyeleti törvényességi kérelmet a Legfőbb Ügyészség Közlekedési Önálló Osztálya bírálja el.

25. § (1) Ez az utasítás a közzététel napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a közlekedési ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 10/1987. Legf. Ü. utasítás és az azt módosító 3/1993. Legf. Ü. utasítás hatályát veszti.

Dr. Györgyi Kálmán s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás 12. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2001. június 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére