• Tartalom

52/2000. (XII. 27.) GM rendelet

52/2000. (XII. 27.) GM rendelet

a termékek aeroszol csomagolásának műszaki követelményeiről1

2004.05.01.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. §-ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya az 50 milliliter és ennél nagyobb, de a 3. § (1) bekezdésben meghatározott értékeknél nem nagyobb névleges térfogatú, a 2. § (1) bekezdés szerinti aeroszol csomagolású termékekre, valamint az ilyen termékeket gyártó, forgalmazó, valamint importáló (a továbbiakban együtt: gyártó) gazdálkodó szervezetekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Aeroszol csomagolásúnak minősülnek azok a termékek, amelyek palackja együttesen kielégíti az alábbi feltételeket:

– fémből, üvegből vagy műanyagból készül,

– egyszer használhatóak,

– cseppfolyósított, vagy sűrített, vagy nyomás alatt oldott gázt tartalmaznak,

– folyékony, paszta, por alakú, vagy gáz halmazállapotú anyaggal vannak töltve, vagy ilyen töltet nélküliek,

– olyan adagoló szerkezettel (szeleppel) rendelkeznek, amely lehetővé teszi a tartalom kijuttatását akár úgy, hogy szilárd vagy folyékony részecskék vannak a gázban diszpergálva, akár habként, pasztaként, porként vagy folyékony állapotban (a továbbiakban: aeroszol palack).

b) Nyomás: a palackban uralkodó belső túlnyomás bar-ban kifejezve (relatív nyomás).

c) Deformációs vizsgálati nyomás: az a nyomás, amelynek az üres aeroszol palack 25 másodpercig úgy áll ellen, hogy semmilyen tömítetlenséget nem mutat, illetve fém palack esetén a (2) bekezdés a) pontjában meg nem engedett alakváltozás, műanyag palack esetén semmilyen torzulás nem következik be.

d) Roncsolási vizsgálati nyomás: az a legkisebb nyomás, amely az aeroszol palackot megrepeszti, vagy eltöri.

e) A palack névleges térfogata: a nyitott palack térfogata milliliterben, a palackszáj pereméig mérve.

f) Névleges töltőtérfogat: a szeleppel, szeleptányérral és felvezető csővel szerelt palack össztérfogata milliliterben.

g) A folyékony fázis térfogata: a nem gáz fázisú rész térfogata a töltött, lezárt aeroszol palackban, milliliterben.

h) Nyomásállósági vizsgálat: hidraulikus úton, 20±5 °C-on végzett deformációs és roncsoló vizsgálat.

i) ,,3'' (fordított epszilon) jel: ezen jogszabály követelményeinek való megfelelőségét tanúsító jel.

j) Tűzveszélyes tartalom: az aeroszol csomagolásban lévő olyan töltet vagy hajtógáz, amely a külön jogszabályokban2 meghatározottak szerint ,,fokozottan tűzveszélyes'', ,,tűzveszélyes'' vagy ,,kevésbé tűzveszélyes'' besorolású.

(2) E rendelet alkalmazása során:

a)3 Üres aeroszol palackok deformációs vizsgálata

A különböző anyagú aeroszol palackok deformációs vizsgálatát hidraulikus nyomáspróba formájában kell végrehajtani. A műszaki követelményeket e rendelet melléklete tartalmazza. A vizsgálatkor az egyes palackokat 25 másodpercig kell az előírt nyomásnak kitenni. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott öt palack bármelyike nem felel meg a vizsgálatnak, további tíz palackot kell kiválasztani véletlenszerűen ugyanabból a tételből és ezeken is el kell végezni a vizsgálatot. Ha e palackok bármelyike nem felel meg a vizsgálatnak, az egész tételt használatra alkalmatlannak kell minősíteni.

Azokat a fém palackokat, amelyek aszimmetrikus vagy jelentősebb eltorzulást, vagy más hasonló sérülést mutatnak, selejtnek kell minősíteni. Nem minősül jelentősebb eltorzulásnak a palackfal alján vagy a palackfal felső profilján fellépő csekély aszimmetrikus alakváltozás, ha a palack egyébként megfelel a roncsolási vizsgálat követelményeinek.

b)4 Üres fém aeroszol palackok roncsolási vizsgálata

A gyártónak biztosítani kell, hogy a fémpalack roncsolási nyomása legalább 20%-kal magasabb legyen, mint a fémpalack anyagának megfelelő deformációs vizsgálati nyomás.

c) Szilánkvédett üvegpalackos aeroszol csomagolás ejtő vizsgálata

A töltött aeroszol palack 1,8 m magasságból, 20 °C hőmérsékleten beton alapra ejtésekor nem keletkezhetnek szétrepülő üvegrészecskék. A gyártónak biztosítani kell, hogy a védőbevonattal ellátott üveg aeroszol palack e követelménynek megfelel.

d)5 Mintavétel

Üres aeroszol palackok mintavételét a deformációs és roncsolási vizsgálatokhoz véletlenszerűen kiválasztott, 2500 palackból álló homogén tételből kell elvégezni. Homogénnek tekintendő az a tétel, amely azonos anyagokból folyamatosan készül, vagy az egy óra leforgása alatt termelt mennyiség.

e) Töltött aeroszol palackok tömörségi vizsgálata

A töltés során minden töltött aeroszol palackot ellenőrzésnek kell alávetni az f) pont szerinti, vagy az EU-ban elfogadott más vizsgálati módszerrel.

f)6 Vízfürdős vizsgálat

Vízbe merítéses eljárásnál a víz hőmérsékletének és a bemerítés időtartamának olyannak kell lennie, hogy

fa) az aeroszol csomagolás tartalma elérje az egyenletes 50 °C hőmérsékletet, vagy

fb) a belső nyomás a palackban elérje azt az értéket, amely a tartalom 50 °C egyenletes hőmérsékletén jelentkezik.

A veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályozások speciális esetekben lehetővé teszik a csökkentett hőmérsékletű vízfürdő alkalmazását, ha a vízfürdős vizsgálat során a töltet tulajdonságai miatt nem lehet 50 °C hőmérsékletet alkalmazni. Az ilyen esetekben a külön jogszabályok7 csökkentett hőmérsékleten elvégezhető vízfürdős vizsgálatra vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

Minden olyan aeroszol csomagolást, amelyen tömítetlenség vagy maradandó és látható alakváltozás jelentkezik, selejtnek kell minősíteni.

Biztonsági követelmények

3. § (1) Az aeroszol palackok legnagyobb megengedett névleges térfogata:

a) fém palack esetében 1000 ml,

b) nem szilánkvédett üveg és szilánkokra törő vagy repedő műanyag palack esetében 150 milliliter,

c) műanyaggal bevont vagy más módon tartósan szilánkvédett üveg palackok és nem szilánkokra törő vagy repedő műanyag palackok esetében 220 milliliter.

(2) Az üres és töltött aeroszol palackok és a kész aeroszol csomagolások nyomásállóságával és belső nyomásával kapcsolatos követelményeket e rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A szilánkvédett üveg aeroszol palackok bevonatának műanyagból vagy más olyan anyagból kell készülnie, amely törés esetén védelmet nyújtson a szétrepülő üvegrészecskékkel szemben. A palack bevonatát úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen a 2. § (2) bekezdésének c) pontja szerinti vizsgálat követelményeinek.

(4) Azokra a műanyag aeroszol palackokra, amelyek szilánkokra törhetnek vagy repedhetnek, a védőbevonat nélküli üveg aeroszol palackokra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(5) Azokra a műanyag aeroszol palackokra, amelyek nem törnek vagy repednek szilánkokra, a szilánkvédett üveg aeroszol palackokra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

Jelölés

4. § (1) A csomagolások jelölésére vonatkozó külön jogszabályokban2 foglalt kötelezettségek figyelembevétele mellett az aeroszol csomagolásokon – amennyiben e rendelet előírásainak megfelelnek – jól láthatóan, egyértelműen és maradandóan a következő adatokat kell feltüntetni:

a) a töltet gyártási tételét azonosító kód;

b) nettó tartalom mennyisége tömegben és térfogatban megadva;

c) a csomagolás tartalmától függetlenül: ,,A készülékben túlnyomás uralkodik. Felnyitni, ütögetni, felszúrni, 50 °C feletti hőmérsékletnek, napfénynek, sugárzó hő hatásának kitenni, vagy tűzbe dobni még üres állapotban is tilos!'';

d)8 amennyiben a csomagolás tartalma veszélyes anyag vagy veszélyes készítmény, a külön jogszabályok9 előírásait is alkalmazni kell. Ha a csomagolás tűzveszélyes tartalmú, a tűzveszélyességet jelző szimbólum mellett olvashatóan és letörölhetetlenül fel kell tüntetni a tűzveszélyes komponenseket (töltet, készítmény, hajtógáz) és a veszély kockázatára utaló figyelmeztetéseket (R és S mondatokat).

A használattal összefüggésben a következő mondatokat is fel kell tüntetni:

da) Tilos nyílt lángra vagy bármilyen izzó anyagra permetezni.

db) Tűzforrástól távol tartandó és használata közben tilos a dohányzás.

dc) Gyermekek kezébe nem kerülhet.;

e) a csomagolás tartalmától függetlenül azokat a működtetési óvintézkedéseket, amelyek jelzik a fogyasztónak a termék specifikus jellegét;

f)10 A ,,3'' (fordított epszilon) jelet, annak igazolására, hogy a termék megfelel e rendelet előírásainak.

(2) Tilos a ,,3'' (fordított epszilon) jellel összetéveszthető jelölés alkalmazása.

(3) Amennyiben az aeroszol csomagolás megfelel a külön jogszabályban11 meghatározott, az aeroszolként forgalmazott termékek térfogat értéksorainak, akkor a termék névleges töltőtömegét nem kötelező feltüntetni.

5. §12 Ha a 4. § (1) bekezdésének d) pontja szerint a csomagolás tartalma tűzveszélyes, de a gyártó olyan bizonyítékok birtokában van, amelyek szerint az egyébként tűzveszélyesnek nyilvánított tartalmú aeroszol csomagolások a rendeltetésszerű használat során nem jelentenek tűzveszélyt, akkor saját felelősségére eltekinthet a tűzveszélyességre vonatkozó jelölésektől, de köteles jól olvashatóan és letörölhetetlenül jelölni az aeroszol csomagoláson, hogy: ,,A tartalom tömeg szerinti x%-a tűzveszélyes.'' A gyártó a fenti bizonyító erejű dokumentumok 1-1 példányát írásban az Európai Unió többi tagállama rendelkezésére bocsátja.

6. § (1) Az aeroszol palackok szelepeinek biztosítaniuk kell, hogy szivárgásmentesen zárjanak a raktározás, a szállítás és a használat átlagos feltételei esetén.

(2) A védőkupaknak vagy más megoldásnak védelmet kell nyújtania az akaratlan működtetés ellen, és védenie kell a szelepet sérülés vagy károsodás ellen is.

(3) A töltet hatására az aeroszol csomagolás mechanikai szilárdsága nem csökkenhet, még meghosszabbított idejű tárolás során sem. A töltet anyaga az aeroszol palack anyagával nem léphet kémiai kölcsönhatásba.

Megfelelőség tanúsítása

7. § (1) A ,,3'' (fordított epszilon) jelzéssel ellátott aeroszol palack, illetve a töltött aeroszol csomagolás gyártójának rendelkeznie kell olyan vizsgálati eredményeket tartalmazó dokumentumokkal, amelyek bizonyítják, hogy a termék e rendelet előírásainak megfelel. Ezen dokumentumokat a gyártó köteles az ellenőrzést végző szervek rendelkezésére bocsátani.

(2)13 A ,,3'' (fordított epszilon) jelzéssel el nem látott aeroszol palackokat, illetve töltött aeroszol csomagolásokat nem szabad forgalomba hozni.

Ha az ellenőrző hatóság vagy a fogyasztóvédelmi szervezet megállapítja, hogy egy vagy több palack, illetve aeroszol csomagolás annak ellenére veszélyt jelent a biztonságra, hogy az megfelel e rendelet követelményeinek, átmenetileg megtilthatja azok értékesítését, vagy az értékesítést különleges feltételekhez kötheti. Erről haladéktalanul tájékoztatni kell az Európai Bizottságot és a többi tagállamot, megadva a döntés indokait.

(3)14

Vizsgálatok

8. § (1) Üres aeroszol palackokon a következő vizsgálatokat, illetve mintavételeket kell elvégezni:

a) deformációs vizsgálat,

b) roncsolási vizsgálat,

c) mintavétel homogén tételből.

(2) Töltött aeroszol palackokon a következő vizsgálatokat kell elvégezni:

a) tömörségi (vízfürdős) vizsgálat,

b) üvegpalackos aeroszol ejtő vizsgálat.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait 2002. január 1-jét követően kötelező alkalmazni.

(3)–(4)15

(5) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:

a Tanács 75/324/EGK irányelve a tagállamok aeroszol csomagolásokra vonatkozó jogszabályainak közelítéséről (módosítva: a Bizottság 94/1/EGK irányelve).

Melléklet az 52/2000. (XII. 27.) GM rendelethez

 

Jellemző

Fém palackok

Szilánkvédett üveg és nem szilánkokra törő
vagy repedő műanyag palackok

Egyéb üveg és műanyag palackok

 

a.

b.

c.

d.

e.

f.

g.

h.

i.

j.

k.

l.

1.

Névleges térfogat (ml)

50―1000

 

50―80

<80―160

<160―220

 

50―70

<70―150

2.

Belső nyomás
(bar)

Cseppfolyó-
sított gáz és
gázkeverék

≤12
50 °C-on

Gáz tömeg szerinti
részaránya a töltet-
ben 20 °C-on **

20%

≤3,5

≤3,2

≤2,8

Gáz tömeg szerinti
részaránya a töltet-
ben 20 °C-on **

20%

≤1,5

≤1,5

3.

50%

≤2,8

≤2,5

≤2,1

50%

≤1,5

≤1,5

4.

80%

≤2,5

≤2,2

≤1,8

80%

≤1,25

≤1,0

5.

Sűrített gáz

≤9 bar 50 °C-on

Nem engedélyezett

6.

Nyomás alatt
oldott gáz

≤8 bar 50 °C-on

≤8 bar 50 °C-on

7.

Deformációs
vizsgálati
nyomás
20 °C-on
(±5 C)
(bar)

Cseppfolyó-
sított gáz

Töltéskori 50 °C-on,
6,7 barnál kisebb belső
nyomásnál legalább
10 bar

≥10 bar

A belső nyomás 1,5-szerese, de legalább 12 bar

8.

Sűrített gáz

A belső nyomás 1,5-szerese, de legalább 12 bar

Nem engedélyezett

9.

Nyomás alatt
oldott gáz

Töltéskori 50 °C-on,
6,7 bar vagy nagyobb
belső nyomásnál a bel-
ső nyomás 1,5-szerese

A belső nyomás 1,5-szerese, de legalább 12 bar

A belső nyomás 1,5-szerese, de legalább 12 bar

10.

A folyékony fázis aránya a név-
leges töltőtérfogathoz 50 °C-on

≤0,87*

≤0,9

≤0,9

Megjegyzés:
* Homorú fenékkialakítású palack esetében, ha a fenék szétrepedés előtt domborúvá válik, a folyékony fázis térfogata 50 °C-on elérheti a 95%-ot.
** Az itt nem szereplő gáz részarányokhoz tartozó nyomás határértékek extrapolációval, illetve interpolációval határozandók meg.



Megjegyzés:
* Homorú fenékkialakítású palack esetében, ha a fenék szétrepedés előtt domborúvá válik, a folyékony fázis térfogata 50 °C-on elérheti a 95%-ot.
** Az itt nem szereplő gáz részarányokhoz tartozó nyomás határértékek extrapolációval, illetve interpolációval határozandók meg.
1

A rendeletet az 1/2010. (I. 8.) NFGM rendelet 10. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. április 29. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 10. § (2) bekezdését.

2

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény, a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 233/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet és ennek végrehajtásáról intézkedő, többször módosított 4/1997. (II. 21.) NM rendelet.

3

A 2. § (2) bekezdésének a) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdésének b) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (2) bekezdésének d) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 2. § (2) bekezdésének f) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A Nemzetközi Vasúti Árufuvarozási Egyezményre vonatkozó Egységes Szabályok (CIM) mellékleteinek kihirdetéséről szóló 4/1987. (V. 13.) KM rendelet módosításáról szóló 47/2003. (VII. 24.) GKM rendelet és a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás ,,A'' és ,,B'' Mellékletének kihirdetéséről és belföldi alkalmazásáról szóló 20/1979. (IX. 18.) KPM rendelet módosításáról szóló 48/2003. (VII. 24.) GKM rendelet.

8

A 4. § (1) bekezdésének d) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. (V. 5.) Korm. rendelet és a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet.

10

A 4. § (1) bekezdésének f) pontja az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

11

Az előrecsomagolt iparcikkek és élelmiszerek megengedett tömeg- és térfogatértékeiről és azok ellenőrzési módszereiről szóló 25/2000. (VII. 26.) GM–FVM együttes rendelet.

12

Az 5. § az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 7. § (2) bekezdése az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

14

A 7. § (3) bekezdését az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte.

15

A 9. § (3)–(4) bekezdését az 53/2004. (IV. 22.) GKM rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére