• Tartalom

55/2000. (HK 19.) HM utasítás

55/2000. (HK 19.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésébe tartozó feleslegessé vált ingó vagyonelemeknek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság részére történő átadásának szabályairól

2000.11.06.

A honvédelemről szóló 1993. CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetéséről szóló 1999. évi CXXV. törvény 6. § (7) bekezdésében foglaltakra, valamint a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 9/1998. (HK 4.) HM utasításra, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Honvédelmi Minisztérium által 1998. január 15-én megkötött Vagyonkezelői Szerződés vonatkozó rendelkezéseire – a Magyar Állam tulajdonát képező és a HM vagyonkezelésében lévő feleslegessé vált ingó vagyonelemek Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. részére történő átadásának végrehajtására a következő

utasítást

adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a Magyar Honvédségre, a Honvédelmi Minisztérium hivatalaira és háttérintézményeire, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek) terjed ki.

(2) Az utasítás a Magyar Állam tulajdonát képező és a HM vagyonkezelésébe tartozó feleslegessé vált ingó vagyonelemek kincstári vagyoni körből történő kivonására, valamint ezen vagyonelemeknek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (a továbbiakban: ÁPV Rt.) részére történő átadására, a HM és az ÁPV Rt. között az ingó vagyonelemek átadása tárgyában 2000. július 20-án létrejött SZT 23189/2000. számú megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás) végrehajtására, illetve – az utasításban meghatározott különleges esetekben – a felesleges ingó vagyonelemek értékesítésére terjed ki.

Feleslegessé vált ingó vagyonelemek kincstári vagyoni körből történő kivonásának előkészítése és lefolytatása

2. § (1) A honvédelmi szervek a használatukban lévő és számukra feleslegessé vált ingó vagyonelemek kincstári vagyoni körből történő kivonására és az ÁPV Rt. részére történő átadására szakanyag nemenként, valamint a 10 millió forint beszerzéskori egyedi könyv szerinti bruttóérték-határ (továbbiakban: értékhatár) alatti, illetve feletti bontás szerinti javaslatot készítenek. A javaslatot a honvédelmi szervek minden év október 1-jéig megküldik (szolgálati úton felterjesztik) a Magyar Honvédség logisztikai feladatokat ellátó szervezete részére.

(2) A javaslathoz mellékelni kell az utasítás 3. számú melléklete szerinti adattartalommal összeállított táblázatot. Az értékhatár fölötti ingó vagyonelemek esetében a javaslathoz mellékelni kell az utasítás 1. számú melléklete szerint kitöltött Adatlapot is.

(3) Az utasítás 3. számú melléklete szerinti táblázatban fel kell tüntetni az ingó vagyonelem megnevezését, azonosítóját (fegyverszám, motorszám, alvázszám stb.), tárolási helyét, a műszaki állapotra, használhatóságra vonatkozó információt (hadihasználhatóság, megbontottság), várható mennyiségét, mértékegységét, továbbá az egyedi (beszerzéskori) bruttó és a (jelenlegi) nettó könyv szerinti értékadatokat.

(4) Az MH Logisztikai Főigazgatóság (a továbbiakban: MH LFI) a beérkezett javaslatokat feldolgozza, elkészíti a feleslegessé vált ingó vagyonelemek anyagnemenkénti és értékhatár szerinti összevont kimutatásait, továbbá kidolgozza az ÁPV Rt. részére történő átadás éves és negyedéves ütemtervjavaslatát.

(5) A javaslat tartalmazza az ÁPV Rt. részére történő átadás-átvétel javasolt sorrendjét, időrendjét, egyéb információt (Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és egyéb nemzetközi szerződés hatálya alá tartozás, különleges kezelést igényel stb.).

(6) Az MH LFI tervjavaslatát az összesített kimutatásokkal és Adatlapokkal együtt a Magyar Honvédség Parancsnoka, Vezérkari Főnök (a továbbiakban: MHPK, VKF) útján a HM Közgazdasági és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM KVF) részére november 15-éig megküldi.

(7) Az MH PK, VKF az összesített kimutatásokat – egyetértése esetén – ellátja a feleslegessé nyilvánítást rögzítő záradékkal (a továbbiakban: feleslegessé nyilvánítás).

(8) A HM KVF a feleslegessé nyilvánított ingó vagyonelemekről készített kimutatások feldolgozását és az MH LFI-vel történt szükséges egyeztetést követően kijelöli az ÁPV Rt. részére átadásra kerülő ingó vagyonelem jegyzékét az ÁPV Rt. részére december 1-jéig megküldi.

3. § A HM KVF a kimutatások és az Adatlapok alapján – az ÁPV Rt. egyidejű tájékoztatása mellett – a beérkezett javaslatok figyelembevételével lebonyolítja/kezdeményezi a kincstári vagyoni körből történő kivonási eljárást az alábbiak szerint:

a) Az értékhatár alatti ingóságok kincstári vagyonkörből történő kivonását a HM saját hatáskörben végzi. A HM KVF a kimutatások és az egyéb iratanyag egyidejű megküldésével tájékoztatja a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (a továbbiakban: KVI) az ingó vagyonkörben történő változásról,

b) Az értékhatár feletti ingóságok kincstári vagyonkörből történő kivonását a KVI-nél a HM KVF kezdeményezi. A HM KVF a kivonást kezdeményező átirathoz csatolja a kimutatásokat és az Adatlapokat, valamint a szükséges egyéb iratanyagot,

c) A HM KVF a kincstári vagyonkörből történt kivonási eljárás befejezését követően az ÁPV Rt.-vel és az MH LFI-vel együttműködésben elkészíti az átadás-átvétel ütemtervét.

Az ingóságok átadásának ütemezése

4. § (1) Az ingóságok ÁPV Rt. részére történő átadását MH PK, VKF belső rendelkezésben meghatározott személyek (a továbbiakban: Átadó Bizottság), valamint szükség szerint a HM KVF által esetileg kijelölt személyek végzik.

(2) Az átadás negyedéves ütemezésben történik, és a következő negyedév első hónapjának 15-ik munkanapjával kell befejezni.

(3) Az MH LFI a jóváhagyott átadási ütemterv alapján tájékoztatja a honvédelmi szerveket az átadásra kerülő ingó vagyonelemek jegyzékéről, az átadás tervezett időpontjáról és helyéről, illetve szükség esetén inkurrencia-raktárakba történő beszállítás határnapjáról.

(4) Az MH LFI az anyagnemfelelősök útján intézkedik az átadás-átvétel lebonyolításához szükséges mozgás-bizonylatok időben történő kiadásáról.

(5) A honvédelmi szervek az ÁPV Rt. részére átadásra kijelölt ingóságok átadását úgy készítik elő, hogy az ütemterv szerinti határnapon az ÁPV Rt., illetve a megbízottja (a továbbiakban együtt: Átvevő) részére átadásra kerülhessenek.

(6) A honvédelmi szervek az MH LFI-től kapott tájékoztatást követően az átadásra kerülő vagyonelemek minőségéről jegyzőkönyvet készítenek.

(7) Az Átvevő részére történő átadásra előkészítés és a tárolás során az átadandó vagyonelem minőségében – melyet a kincstári vagyonkörből történt kivonás előkészítése során összeállított jegyzőkönyv dokumentál – a természetes elhasználódás kivételével változás nem állhat be.

Az átadásra tervezett ingóságok tárolása

5. § (1) Az ÁPV Rt. részére átadásra tervezett ingó vagyonelemet elkülönítetten kell tárolni, vagy el kell látni olyan azonosításra is alkalmas jellel (megjelöléssel), amellyel a többi vagyontárgytól egyértelműen megkülönböztethető.

(2) A honvédelmi szerv – az anyagnemfelelős rendelkezésének megfelelően – intézkedik a tárolási lehetőségek figyelembevételével a kivonásra tervezett anyagféleség átadási időrendjének megfelelően elkülönített tárolásra.

Az ingó vagyonelemek átadásának előkészítése, az átadás végrehajtása

6. § (1) Az Átvevő képviselői részére a HM KVF hozzájárulásával a mindenkori beléptetési szabályoknak megfelelően biztosítani kell a beléptetést tárgyalás és megtekintés céljából. Honvédségi objektumokba beléptetés csak a HM és az Átvevő között egyeztetett időpontban és rendben történhet. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott titokvédelmi és adatbiztonsági feltételeknek való megfeleltetést az ÁPV Rt. és a HM szervei előzetesen ellenőrzik. Azon személyekről, akik az eszközöket, anyagokat megtekintették (honvédségi objektumba beléptek) az Általános Ügyviteli Szabályzat alapján külön nyilvántartást kell vezetni.

(2) A honvédelmi szervek a HM KVF írásos kérése alapján biztosítják az Átvevő képviselője és a HM KVF munkatársa részére az átadásra tervezett kincstári vagyonelemek megtekintését.

(3) A HM KVF az átadást megelőzően az Átvevővel egyezteti az átadásra kijelölt ingóságok adatait, az átadás helyét, időpontját és tájékoztatást ad az átadás szabályairól. A HM KVF tájékoztatása alapján az MH LFI intézkedik az Átadó Bizottság tagjainak kiértesítésére és az átadás végrehajtására.

(4) A szakanyagnem-felelős az átadás-átvételi ütemtervtől történt, vagy várható eltérés esetén a szolgálati út betartásával soron kívül tájékoztatja a HM KVF-et.

(5) Az ÁPV Rt. részére átadásra kijelölt ingó vagyonelemek átadás-átvétele alapvetően a kijelölt inkurrencia-tároló raktárakban történik.

(6) Az átadásra kijelölt különleges vagyonelem több részből álló, összetett haditechnikai-, technikai eszköz, komplexum – továbbá a veszélyes hulladék, veszélyes hajtóanyag átadása alapvetően jelenlegi tárolási helyén történik.

(7) Egyedi esetekben – az MH LFI javaslata alapján és a HM KVF egyetértésével – az ingóságok átadása szintén történhet jelenlegi tárolási helyükön. Ebben az esetben az átadást végrehajtó Átadó Bizottság munkájában az átadó alakulat képviselője is részt vesz.

(8) Szükség esetén a HM KVF képviselője felügyeleti jogkörében eljárva vesz részt az átadás-átvétel során.

7. § (1) Az átadás-átvétel végrehajtásához az átadó honvédelmi szerv biztosítja a szükséges szakszemélyzetet, technikai eszközt, dokumentációt és hiteles mérőeszközt, valamint a tárolásba vételkor készített állapot-felvételi jegyzőkönyvet.

(2) Az átadás-átvétel során az átadásra kerülő vagyonelemekről az Átadó Bizottság és az Átvevő jegyzőkönyvet készít, melyet az átadás iratanyagához csatol.

(3) Az átadás-átvétel alapbizonylatát az átadás-átvételi jegyzőkönyv képezi. A jegyzőkönyv az alapvető információkon túl tartalmazza az eszközök, anyagok jellemzőit, a különleges kezelési, tárolási, hasznosítási feltételeket, használati-működési leírásokat (azok megnevezését, fellelhetőségét) és az átadott vagyonelemek állapotát, kitérve a hatályos környezetvédelmi előírásokra is.

(4) A HM KVF az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződésben, illetve egyéb nemzetközi szerződésben szabályozott kérdésekben, valamint a különleges kezelést igénylő fegyverekre, fegyverzet-technikai eszközökre, robbanó anyagokra, veszélyes hulladékokra stb. vonatkozó dokumentációkra, a működtetésükre vonatkozó szolgálati, vagy államtitkot képező adatokra vonatkozóan az átadás-átvételt megelőzően külön egyedi szerződéseket köt az Átvevővel. Az egyedi szerződéseket az adott eszközök, anyagok átadás-átvételi jegyzőkönyvéhez mellékletként csatolni kell.

(5) Amennyiben az Átvevő a meghatározott határnappal a kincstári vagyonkörből kivont ingóságokat érdekkörében felmerült okból nem veszi át, úgy azokat a szükséges dokumentációkkal együtt a honvédelmi szerv tovább tárolja. Erről a körülményről a HM KVF főosztályvezetőt soron kívül tájékoztatni kell.

(6) Az Átadó Bizottság a kincstári vagyoni körből kivont haditechnikai eszközökhöz tartozó minősített dokumentációt, fegyvert, lőszert, robbanóanyagot, egyéb pirotechnikai eszközt, veszélyes hulladékot az anyag fajtájára, jellegére kidolgozott kezelési-, tárolási utasításokban, szakhatósági követelményekben meghatározott módon adja át az Átvevő részére.

(7) Az utasítás 2. számú mellékletében felsorolt anyagok értékesítése során a 9. § szerint kell eljárni, az ide nem sorolható anyagokat az Átvevő részére történő átadásra vonatkozó szabályok szerint kell végezni.

Az előzetes birtokba adás

8. § (1) A HM KVF mérlegeli az átadásra javasolt ingóságok kincstári vagyoni körből történő kivonási eljárás lezárását megelőző időszakban az Átvevő részére az ingóságok előzetesen történő birtokba adás lehetőségét. A HM KVF az egyedi hozzájárulást az MH LFI útján a honvédelmi szervek részére megküldi.

(2) Az előzetesen birtokba adott vagyonelem a kincstári vagyoni körből történő kivonás lefolytatásáig el nem idegeníthető.

(3) Az előzetes birtokba adást az (1) és (2) bekezdés figyelembevételével a 6. §-ban meghatározottak szerint kell végrehajtani.

A saját hatáskörben történő értékesítés, a bevétel elszámolása

9. § (1) A ciklikusan keletkező, felhalmozódó vagyonelemek átadása, értékesítése tárgyában a HM az ÁPV Rt. és megbízottja között megkötésre kerülő külön megállapodás (háromoldalú szerződés) hatálybalépéséig a honvédelmi szervek saját hatáskörben folytathatják le az utasítás 2. számú mellékletben felsorolt anyagok értékesítését, a keletkező bevételeket az ÁPV Rt. számlájára átutalják.

(2) A külön megállapodást (háromoldalú szerződés) HM részéről a HM KVF főosztályvezető írja alá.

(3) Az ÁPV Rt.-t megillető bevételeket főkönyvi könyvelésben a honvédelmi szerv átfutó tételként kezeli. Az ÁFA körbe nem tartozó, alanyi adómentes honvédelmi szerv bevételeit bruttó összegben utalja át az ÁPV Rt. számlájára. Az ÁFA körbe tartozó honvédelmi szerv ÁFA bevételét az adójogszabályok szerint helyileg számolja el. (Az (1) bekezdés szerinti saját hatáskörben végrehajtott értékesítések és a (2) bekezdés szerinti befizetések évenkénti ellenőrzésére a szakanyagnem szerinti szakmai elöljáró és a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) együttesen rendelkezik.)

(4) Az értékesítésből befolyt bevételeket a honvédelmi szerv a tárgyhavi értékesítést követő hónap utolsó napjáig közvetlenül az ÁPV Rt. által külön megjelölt egyszámlára fizeti be.

(5) A honvédelmi szerv által jelen utasítás hatályba lépéséig végrehajtott értékesítésekből befolyó bevételeket azonnal utalja át az ÁPV Rt. egyszámlájára. Ennek megtörténtéről az elszámolási okmányok másolatainak csatolásával egyidejűleg írásban értesíti a HM KVF-et.

Az átadott ingóságok nyilvántartásokon történő átvezetése

10. § (1) Az Átvevőnek átadott, illetve a saját hatáskörben értékesített készletet és tárgyi eszközt számviteli bizonylatok alapján a szakmai és számviteli nyilvántartásokból ki kell vezetni.

(2) Az átadási-átvételi eljárás során keletkező bizonylatokat (utalvány, jegyzőkönyv stb.) az átadást követő 15 napon belül az Általános Ügyviteli Szabályzat előírásai szerint meg kell küldeni a szakanyagnem-felelősnek. A szakanyagnem-felelős a bizonylatok alapján az átadott ingóságot kivezeti a nyilvántartásokból és a bizonylatokat az ügyviteli szabályoknak megfelelően tárolja.

Intézkedések, adatszolgáltatások

11. § (1) Az MHPK, VKF belső rendelkezésben határozza meg az ingó vagyonelemek (eszközök, gépek, készletek stb.) megbontásának (alkatrészek, fődarabok, egységek, tartozékok stb. kivételezésének) és a megbontás nyilvántartásának rendjét, az elkülönített tárolás, átadás részletes szabályait és a szükséges okmányolást. Belső rendelkezés határozza meg a HM kezelésében lévő ingó vagyonelemek nyilvántartásokon történő átminősítésének rendjére és az adatszolgáltatással kapcsolatos feladatokat.

(2) Évente a honvédelmi szervek által az ÁPV Rt. részére átadott ingóságokról, ezek mennyiségéről és könyv szerinti értékéről – a honvédelmi szerveknél vezetett nyilvántartás alapján – a HM KPSZH adatszolgáltatást küld a HM KVF részére a tárgyévet követő év április 1-jéig. A HM KPSZH főigazgató határozza meg az adatszolgáltatással kapcsolatosan szakterületét érintő feladatokat.

Záró rendelkezések

12. § (1) A HM KVF felügyeli a Megállapodás és a ciklikusan keletkező és feleslegessé váló ingó vagyonelemek átadása tárgyában megkötésre kerülő külön megállapodás (háromoldalú szerződés) végrehajtását.

(2) Az ingó vagyonelemek átadási eljárása során a honvédelmi szervek az ÁPV Rt.-vel kapcsolatot csak a HM KVF útján létesíthetnek. Az ÁPV Rt. megbízottjával való kapcsolattartás – a technikai lebonyolítást és személyes egyeztetést igénylő kérdésekben – a HM KVF egyidejű tájékoztatása mellett közvetlenül történhet.

(3) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatás 2000. évi határideje 2000. december 1-je, a 2. § (6) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatás határideje 2001. január 15-e, a 2. § (8) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatás határideje 2001. február 15-e.

(4) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*



Dr. Szabó János s. k.,

Honvédelmi miniszter

1. számú melléklet az 55/2000. (HK 19.) HM utasításhoz

ADATLAP

a tárgyi eszközök kincstári vagyonkörből való kikerülésének
jóváhagyása céljából

Vagyonkezelő neve:

Honvédelmi Minisztérium

Címe:

Budapest, V. ker. Balaton u. 7–11.

 

 

Megnevezés:

 

 

 

Ingóság(ok) adatai:

 

 

Gyári szám:

 

Gyártási év:

 

 

Leírási Jellemzők:

 

 

Használhatóság

 

Megbontottság

 

Tárolási hely:

 

 

Könyv szerinti érték (Ft)

 

Bruttó:

 

Nettó:

 

 

 

Az ingóság(ok) per-, teher-, igénymentesek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dátum:

parancsnok aláírása

2. számú melléklet az 55/2000. (HK 19.) HM utasításhoz

A ciklikusan keletkező,
feleslegessé váló anyagok, hulladékok




1. Papírhulladék
2. Konyhai hulladék
3. Mosodai szolgáltatás során keletkezett rongyhulladék.
4. Hulladék lúg
5. Elhasznált egyszer használatos egészségügyi eszközök, vegyszerek, segédanyagok
6. Veszélyes hulladéknak minősülő egészségügyi textíliák

3. számú melléklet az 55/2000. (HK 19.) HM utasításhoz

Tétel
sz.

Megnevezés (azonosító)

Jelenlegi
tárolási hely

Állapot

Mennyiség

Mért.
egys.

Könyv szerinti ért. összesen
(E Ft)

Egyéb információ, hivatkozás

Hadihasználhatóság

Megbontottság

Bruttó
(beszerzéskori)

Nettó
(jelenlegi)

MH ........................... Szolgálatfőnökség

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

Felesleges eszközök, anyagok 10 M Ft (beszerzéskori) egyedi könyv szerinti bruttóérték felett/alatt
*

Az utasítás aláírásának napja: 2000. november 6.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére