• Tartalom

59/2000. (HK 20.) HM utasítás

59/2000. (HK 20.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet létrehozásáról és működési rendjéről*

2000.11.20.

1. § A Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet (Továbbiakban: HM MK) a honvédelmi miniszter tanácsadó testülete. Feladata a miniszter hatáskörébe tartozó és a honvédelmi ágazat működését jelentősen befolyásoló döntések előkészítése, a miniszteri döntések végrehajtásának biztosítása.

2. § (1) A HM MK tagjai:

– a politikai államtitkár;

– a közigazgatási államtitkár;

– a helyettes államtitkárok;

– a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkari főnök;

– a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Referatúra képviselője.

(2) A HM MK üléseinek előkészítéséért és az üléssel kapcsolatos ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásáért a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár felelős.

(3) A HM MK ülésének napirendjén szereplő ügyek tárgyalásán a HM MK tagjain kívül a miniszter vagy megbízásából a közigazgatási államtitkár, vagy a kabinetfőnök, helyettes államtitkár által meghívott, illetve kirendelt személy (Továbbiakban: meghívott) is részt vesz.

(4) A HM MK ülését a miniszter által elrendelt időpontban, szükség szerint általában havonta kell összehívni.

(5) A HM MK ülésén a tagok helyettesítésére csak a miniszter előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

A távolmaradás és esetleges helyettesítés engedélyezése iránti kérelmet a HM kabinetfőnök, helyettes államtitkár útján kell előterjeszteni.

3. § (1) A HM MK ülésén a miniszter - távollétében a politikai államtitkár - elnököl, és a napirenden szereplő kérdésekről a HM MK tagjai, valamint a meghívottak véleményének, illetve javaslatának ismeretében előzetesen dönt.

(2) Halaszthatatlan ok fennállása esetén, amennyiben a miniszter és a politikai államtitkár egyidejűleg távol van, tájékoztatásuk mellett a HM MK ülését a közigazgatási államtitkár hívja össze és azon elnököl.

(3) A közigazgatási államtitkár a (2) bekezdés szerinti esetben a hatáskörébe tartozó ügyben dönt, a miniszter hatáskörébe tartozó ügyben, azokat döntésre előterjeszti.

4. § A HM MK az 1. § szerinti feladatkörében:

(1) A honvédelemmel kapcsolatos országgyűlési, köztársasági elnöki, Országgyűlés Honvédelmi Bizottsági, kormányzati előterjesztéseket, javaslatokat, beszámolókat megvitatja, a meghozott felső szintű döntések végrehajtását biztosítja.

(2) A HM MK (1) bekezdésben meghatározott feladatain túl megtárgyalja a miniszter által elé utalt egyéb ügyeket.

(3) A HM MK tagjainak és a meghívottaknak joga, hogy a napirendben szereplő ügyekben álláspontjukat kifejtsék.

(4) A HM MK tagjainak megkeresésére a Magyar Honvédség vezérkari főnök útján, a Magyar Honvédség szervezetei kötelesek a szükséges adatokat haladéktalanul rendelkezésre bocsátani.

5. § Az ülések napirendjét, időpontját, helyét a közigazgatási államtitkár, illetve a kabinetfőnök, helyettes államtitkár javaslatára a miniszter hagyja jóvá.

Halasztást nem tűrő kérdések napirendre tűzésére, illetve a soron kívüli ülések megtartására a miniszter döntése alapján kerül sor.

6. § (1) A HM MK napirendje szerinti tárgyalásra

a) Előterjesztést kell készíteni a miniszteri, illetőleg felsőbb szintű döntések kezdeményezésére,

b) Jelentést kell készíteni a miniszter tájékoztatására.

(2) Az előterjesztést vagy a jelentést (Továbbiakban: ülésanyag) az ügykör szerint illetékes szerv vezetője készíti elő. Az ülésanyagot előterjesztheti a HM MK tagja vagy más meghívott személy.

(3) Az ülésanyagot – a szükséges egyeztetést követően – az ülés időpontja előtt legalább 8 nappal a közigazgatási államtitkárnak benyújtására történő jóváhagyásra fel kell terjeszteni.

(4) Az ülésanyagot legkésőbb az ülés időpontja előtt 3 nappal a résztvevőknek a kabinetfőnök, helyettes államtitkár megküldi.

(5) Előterjesztés vagy jelentés soron kívül csak a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár külön engedélye alapján nyújtható be.

(6) Az előterjesztés vagy jelentés szóbeli is lehet.

7. § Az ülésanyagot tömören kell megfogalmazni, tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és döntési javaslatot.

8. § A döntésre vonatkozó javaslat utaljon a végrehajtás módjára, jelölje meg annak határidejét és felelősét. Az előterjesztő az előterjesztést, jelentést az előterjesztő szóban, röviden, tárgyszerűen kiegészítheti.

9. § (1) A HM MK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendek megtárgyalását rövidített formában, illetőleg a miniszter döntését teljes terjedelmében tartalmazza. Az emlékeztető elkészítéséről a kabinetfőnök, helyettes államtitkár az ülést követő munkanapon gondoskodik. A miniszteri döntést az emlékeztető elkészítése után, haladéktalanul, a hivatali rendben szokásos módon az érintettek tudomására kell hozni. A döntés közlésével kapcsolatban a miniszter másképp is intézkedhet.

(2) A kabinetfőnök, helyettes államtitkár a miniszter döntését a HM MK tagjainak teljes terjedelemben, az egyéb érintett, vagy végrehajtásra kötelezett szervek vezetőinek a reájuk vonatkozó mértékben – kivonatosan küldi meg.

(3) A HM MK ülésén hozott miniszteri döntéseket a kabinetfőnök, helyettes államtitkár tartja nyilván. Figyelemmel kíséri a feladatok végrehajtását, és erről folyamatosan tájékoztatja a HM MK-t. Szükség esetén kezdeményezi a felelős beszámoltatását.

10. § Ezen utasítás az aláírásának napján lép hatályba.*

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 30. §-a módosította.

*

Az utasítás aláírásának napja: 2000. november 20.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére