• Tartalom

6/2000. (K. Ért. 4.) KöM utasítás

6/2000. (K. Ért. 4.) KöM utasítás

a Környezetvédelmi alap célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat kezelésének és működtetésének szabályairól szóló 4/1999. (K. Ért. 4.) KöM utasítás módosításáról

2000.06.06.
A Környezetvédelmi alap célfeladatok fejezeti kezelésű előirányzat kezelésének és működtetésének szabályairól szóló 4/1999. (K. Ért. 4.) KöM utasítást (a továbbiakban: utasítás) – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – az alábbiak szerint módosítom:

1. § (1) Az utasítás 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény, az Ámr., a költségvetés alapján gazdálkodó szervek beszámolási és könyvvezetési kötelezettségéről szóló 54/1996. (IV. 12.) Korm. rendelet, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok Számviteli Politikája betartásával a Kac számviteli-könyvviteli és azzal összefüggő nyilvántartásait a KÖFI vezeti. A nyilvántartások alapján a KÖFI a KgKF-on keresztül információt szolgáltat a költségvetési gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok által meghatározott formában, tartalommal és határidőre. A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény alapján felmerülő adatszolgáltatást szintén a KÖFI végzi a KgKF felé.
A KÖFI elvégzi továbbá mindazokat a feladatokat, amelyeket a gazdálkodással kapcsolatban a Kac-ra vonatkozóan a fejezettel kapcsolatos felügyeleti jogkörében a közigazgatási államtitkár meghatároz.”

(2) Az utasítás 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(3) A KÖFI készíti el a nyilvántartások alapján a Kac negyedéves mérlegjelentését, féléves és éves költségvetési beszámolóját a mérlegkészítésre, fejezeti beszámolásra és a zárszámadásra vonatkozó előírások alapján, majd adathordozón (K11) és nyomtatott formában átadja a KgKF részére a külön jogszabályban meghatározott határidőn belül. A KgKF a Kac-al együtt valamennyi fejezeti kezelésű előirányzatról összevont költségvetési beszámolót készít, és együttesen terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére. A jóváhagyást követően a KgKF a mérleg- és pénzforgalmi beszámoló Kac-ra vonatkozó kivonatát megküldi a KAKF részére.”

2. § Az utasítás 4. § (1)–(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A Kac-ból a környezetvédelmi célú fejlesztések támogatási igényeire vonatkozó pályázati felhívást a hatályos jogszabályok alapján az illetékes főosztályok javaslatainak figyelembevételével a KAKF állítja össze és a miniszter hagyja jóvá.
(2) A KÖFI gondoskodik arról, hogy a jóváhagyott pályázati felhívás a Környezetvédelmi Értesítőben, a pályázati felhívásról szóló tájékoztatás pedig legalább egy országos napilapban megjelenjen.
(3) A pályázati útmutatót és adatlapokat a KÖFI állítja össze, a közgazdasági és informatikai helyettes államtitkár hagyja jóvá és megküldi a pályázati felhívással együtt az abban felsorolt területi szerveknek, valamint a Környezeti informatikai és szervezési főosztálynak az interneten történő megjelentetéshez.”

3. § (1) Az utasítás 5. § (1)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A pályázati felhívás alapján benyújtott pályázatokat a Rendelet 5. § (1) a), b), c), e), f), g), h) pontokban meghatározott környezetvédelmi fejlesztések esetén az illetékes környezetvédelmi felügyelőség, a Rendelet 5. § (1) d) és i) pontban meghatározott fejlesztések esetén az illetékes nemzetipark-igazgatóság veszi nyilvántartásba. A Rendelet 5. § (1) bekezdés h) pontja szerinti fejlesztésekre vonatkozó pályázatok beérkezését követően a területi szerv haladéktalanul értesíti a Nemzetközi támogatási önálló osztályt (továbbiakban: NTÖO), amely nyilatkozik a pályázatra vonatkozó, együtt alkalmazandó nemzetközi pályázati feltételekről.
(2) A nyilvántartásba vételt követő 15 napon belül a területi szerv véleményének csatolásával 7 példányt megküld a KÖFI-nek. A KÖFI haladéktalanul továbbít 1–1 példányt a döntés-előkészítésben részt vevő külső szakértőknek és a Minisztérium érintett szakmai egységeinek képviselőiből és a KAKF témafelelőseiből álló munkabizottság tagjainak. A munkabizottság tagja egyúttal nem lehet tagja a Tárcaközi Bizottságnak.
(3) A területi szerv
a) iktatja a beérkezett pályázatot a beérkezés napján és ellátja a területi szerv kódjával,
b) pályázati felhívásban szereplő formai vagy tartalmi feltételeknek nem megfelelő pályázatok esetében (kivéve a Rendelet 5. § (1) bekezdés h) pontja szerinti fejlesztéseket) a területi szerv – a pályázat nyilvántartásba vételének mellőzésével – haladéktalanul felhívja a pályázót a hiányok pótlására,
c) pályázati felhívásban szereplő formai és tartalmi feltételeknek megfelelő pályázatokat nyilvántartásba veszi, és véleményével együtt a benyújtást követő 15 napon belül megküldi a KÖFI-nek,
d) a nyilvántartásba vételt a pályázati információs rendszerbe történő teljes adatbevitellel végzi, amelyet a nyilvántartásba vett pályázatokkal együtt küld meg a KÖFI-nek,
e) a pályázatokkal kapcsolatos ügyfélszolgálati nyilvántartásba-vételi és véleményezési feladatait a KÖFI-vel kötött megállapodás szerinti tartalommal végzi.
(4) A KÖFI a külső szakértők értékelése alapján döntés-előkészítő anyagot készít a munkabizottság részére, amelyet a munkabizottság tagjainak a munkabizottság ülése előtt legalább 5 nappal átad. A Rendelet 5. § (1) bekezdés h) pontja szerinti fejlesztésekre vonatkozó pályázatok értékelését a KÖFI előzetesen az NTÖO-val egyezteti. A munkabizottság véleményezi a döntés-előkészítő anyagot, elvégzi a pályázatok összehasonlító értékelését és a Tárcaközi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) részére elbírálási ajánlást készít. A munkabizottsági ülésen megtárgyalt és véleményezett döntés-előkészítő anyagból a KÖFI előterjesztési anyagot állít össze, amelyet a KAKF ellenőrzése után a Bizottság ülése előtt legalább 10 munkanappal megküld a Bizottság tagjainak, a KAKF-nak, a miniszternek, az államtitkároknak, a helyettes államtitkároknak, a kabinetfőnöknek és a döntés-előkészítő anyag összeállításában részt vevőknek.”

(2) Az utasítás 5. § (6)–(11) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(6) A KÖFI az ülést követő 5 munkanapon belül elkészíti a Bizottság ülésének jegyzőkönyvét és megküldi a Bizottság elnökének. A Bizottság elnöke a döntési javaslatról előterjesztést készít a miniszter részére.
(7) A miniszteri döntéstől számított 15 munkanapon belül a KÖFI értesíti a pályázókat a döntésről és annak indoklásáról. Az erről készített összefoglalót egyidejűleg a területi szerveknek is megküldi.
(8) Amennyiben a pályázó elfogadja a támogatási ajánlatot, illetve teljesíti az abban foglalt szerződési előfeltételeket, a KÖFI az ajánlat elfogadásától, illetve a feltételek teljesítése igazolásának kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül elkészíti a szerződés tervezetét, és jóváhagyásra megküldi a miniszternek.
(9) A miniszter által jóváhagyott szerződést a miniszter, vagy az általa megbízott személy írja alá és juttatja vissza a KÖFI-hez. Ezt követően a KÖFI gondoskodik a szerződés pályázó részéről történő aláírásáról.
(10) A miniszteri döntésben foglaltakat érintő minden szerződésmódosítási kérelmet a KÖFI megküld a KAKF-nak, amely a Minisztérium illetékes szakmai főosztályával történő egyeztetést követően javaslatot tesz. A javaslatot a KÖFI a soron következő bizottsági ülés elé terjeszti. A miniszteri döntésnek megfelelően a KÖFI elkészíti a szerződés-módosítás tervezetét, melynek aláírása a szerződéskötésre vonatkozó szabályok szerint történik.
(11) A szerződésben foglalt ütemezésnek megfelelően a támogatások teljesítmény- és forrásarányos utalását a támogatott kezdeményezésére a KÖFI végzi.”

4. § (1) Az utasítás 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A Rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjába tartozó feladatok finanszírozására az éves felhasználási tervben e célra jóváhagyott előirányzaton belül az egyes keretek%-os és összegszerű felosztását és a keretkoordinátorokat az 1. sz. melléklet tartalmazza.”

(2) Az utasítás 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(3) A Rendelet 5. § (3) bekezdés a)–h) pontjaiban meghatározott feladatok finanszírozására a Rendelet 15. § (2) bekezdése szerint képzendő tartalék mértékéről a miniszter az utasítás hatálybalépését követő 15 napon belül értesíti a keretkoordinátorokat. A tartalék csak a miniszter eseti engedélyével használható fel.”

5. § (1) Az utasítás 7. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A Rendelet 5. § (3) bekezdés a)d), f) és h) pontokban meghatározott feladatok esetén a nyilvánosan meghirdetett pályázatokra beérkezett és pályázaton kívüli támogatási igények miniszteri döntésre történő előkészítését az e célra létrehozott Szakértői Bizottságok végzik. A Rendelet 5. § (3) bekezdés e) és g) pontokban meghatározott feladatokra beérkező támogatási igények, illetve ezen keretekből finanszírozott tárcafeladatok miniszteri döntésre történő előkészítését pedig – az illetékes főosztályok bevonásával – a keretkoordinátorok végzik.
(2) A Szakértői Bizottsági tagok személyére, illetve a megbízás visszavonására a keretkoordinátor tesz javaslatot, melyet a miniszter hagy jóvá. A Szakértői Bizottság adminisztratív ügyeinek intézését a Bizottsági titkár végzi, akit a keretkoordinátor jelöl ki.”

6. § (1) Az utasítás 8. § (3)–(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(3) A támogatási igényt a – a 2. sz. mellékletet képező adatlapon – KÖFI-hez kell benyújtani, illetve eljuttatni.
(4) A formai feltételeknek nem megfelelő támogatási igény esetén a KÖFI a támogatási igényt benyújtót haladéktalanul felhívja a hiányok pótlására.
(5) A formai feltételeknek megfelelő, nem nyilvános pályázati felhívás alapján benyújtott igények (a továbbiakban: támogatási igény) esetében a KÖFI a nyilvántartásba vételről az igényt benyújtót tájékoztatja.”

(2) Az utasítás 8. § (7) bekezdés számozása (6) bekezdésre módosul és helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(6) A KÖFI az igényeket bizottságonként és évenként elkülönítve tartja nyilván, és felelős azért, hogy a KAKF és a keretkoordinátorok számára a szükséges információ havonkénti összesítésben rendelkezésre álljon. A KÖFI a Szakértői Bizottsági üléseket megelőzően tájékoztatást ad a KAKF-on keresztül a keretkoordinátornak a még rendelkezésre álló szabad keret nagyságáról.”

7. § (1) Az utasítás 9. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A formai feltételeknek megfelelő, de nem nyilvános pályázati felhívásra benyújtott támogatási igényeket a KÖFI sorolja be a megfelelő közcélú kerethez.
(2) A nyilvános pályázati felhívásra benyújtott igényeket a KÖFI – az illetékes Szakértői Bizottság jóváhagyott bírálati szempontrendszere alapján – külső szakértők bevonásával előzetesen értékeli, összesíti és a Szakértői Bizottság elé terjeszti. Az adott döntési ciklusban kezdeményezett támogatási igényeket a keretkoordinátor összesíti és terjeszti a Szakértői Bizottság elé.”

8. § Az utasítás 10. § (1)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A Rendelet 5. § (3) bekezdés a)d), f) és h) pontjában meghatározott feladatokra benyújtott támogatási igényeknél a keretkoordinátor gondoskodik a Szakértői Bizottság üléseinek előkészítéséről és a lebonyolítás technikai feltételeinek biztosításáról, az ülés jegyzőkönyvének elkészítéséről, a döntési javaslat összeállításáról és azok megküldéséről a KAKF-nak. A döntési javaslatot az ülés jegyzőkönyvével együtt a KAKF – a közigazgatási államtitkár egyetértésével – terjeszti fel miniszteri jóváhagyásra.
A Rendelet 5. § (3) bekezdés e) és g) pontjában meghatározott feladatokra benyújtott igények támogatásáról döntési javaslatot a keretkoordinátor készít, melyet a KAKF útján terjeszt fel – a közigazgatási államtitkár egyetértésével – miniszteri jóváhagyásra.
(2) A miniszteri döntésről a KAKF tájékoztatja a keretkoordinátorokat és – intézkedés céljából – a KÖFI-t. A KÖFI a miniszteri döntést nyilvántartásába átvezeti és értesíti a pályázókat, illetve a támogatási igényt benyújtókat a döntésről.
(3) A KÖFI előkészíti a támogatási megállapodásokat és haladéktalanul megküldi a nyertes pályázóknak, illetve támogatási igényt benyújtóknak aláírásra. A támogatott által aláírt szerződést a Minisztérium részéről történő aláírásra a KÖFI megküldi a KAKF-on keresztül a keretkoordinátornak.
(4) A mindkét fél által aláírt szerződés egy-egy példányát a KÖFI megküldi a keretkoordinátornak és a támogatottnak.”

9. § Az utasítás 11. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A bizottságok feladataival, működésével összefüggő költségeket az egyes közcélú keretek költségvetésében kell megtervezni, a kiadások forrása a Kac működési kerete. A keretek költségvetési tervét a keretkoordinátorok állítják össze és a KAKF útján a közigazgatási államtitkár jóváhagyásával miniszteri döntésre felterjesztik.
(2) A bizottsági tagsággal összefüggésben felmerülő, a tagot terhelő költségeket a tagok részére meg kell téríteni. A bizottsági munkáért a Minisztériummal vagy a Minisztérium felügyelete alá tartozó szervvel közszolgálati jogviszonyban nem álló tagoknak díjazás fizethető. A díj mértéke a bizottság tevékenységének jellegétől, a bizottsági tag által végzett munkától függ. A díjazással összefüggő eljárási szabályokat a keretkoordinátorok állítják össze és a közigazgatási államtitkár véleményével együtt terjesztik fel miniszteri jóváhagyásra. A teljesítést a keretkoordinátor igazolja, a kifizetésről a KÖFI gondoskodik.”

10. § Az utasítás 12. § rendelkezése helyébe az alábbi (1) és (2) bekezdések lépnek:

,,(1) A Rendelet 5. § (3) bekezdés g) és i) pontjában szereplő fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásával összefüggő feladatok eljárási szabályait a miniszter külön utasításban határozza meg.
(2) A Rendelet 5. § (3) bekezdés e) és g) pontjában szereplő – az illetékes főosztályok által kezdeményezett – feladatok esetében, értékhatártól függően a szabadkézi vétellel történő beszerzés, valamint a közbeszerzési eljárások lebonyolításának szabályai szerint kell eljárni.”

11. § Az utasítás 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) Nem megfelelő teljesítés vagy szerződésszegés esetén a szerződésben, illetve a Polgári Törvénykönyvben meghatározott jogkövetkezmények alkalmazásáról a KÖFI előterjesztése alapján a döntést a miniszter vagy az általa megbízott személy hozza meg és a KÖFI hajtja végre.”

(2) Jelen utasítás a kiadmányozása napján* lép hatályba, egyidejűleg az utasítás 7. § (6) bekezdése hatályát veszti.

Dr. Pepó Pál s. k.,

környezetvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 6/2000. (K. Ért. 4.) KöM utasításhoz

2000. évi közcélú keret felosztása

Megnevezés

Keretkoordinátor

%-os felosztás
2000. évi
kererösszeg (Ft)

a1

a környezet védelmét szolgáló mérő- és ellenőrző hálózat fejlesztése

környezetvédelmi helyettes államtitkár

3,70
115 920 000

a2

a környezet védelmét szolgáló információs rendszerek fejlesztése

közgazdasági és informati-
kai helyettes államtitkár

3,70
115 920 000

b

védett természeti területek és értékek védelme, biodiverzitás megőrzése

természetvédelmi helyettes államtitkár

6,89
215 863 000

c1

a természet védelmét szolgáló kutatás-fejlesztési feladatok kivételével a környezet védelmét szolgáló kutatás-fejlesztési feladatok

környezetvédelmi helyettes államtitkár

4,20
131 742 000

c2

a természet védelmét szolgáló kutatás-fejlesztési feladatok

természetvédelmi helyettes államtitkár

4,21
131 743 000

d

a környezet védelmét szolgáló ágazati oktatási, nevelési, ismeretterjesztési feladatok ellátása, támogatása

személyügyi és oktatási főosztályvezető

7,28
227 930 000

e

a környezet védelmét szolgáló intézkedések meghatározását és bevezetését elősegítő szakmai és intézményi háttér megerősítése, környezetvédelmi programok megvalósíthatósági tanulmányainak elkészíttetése

közigazgatási államtitkár

11,25
352 482 000

f

a társadalom környezet-, és természetvédelmi szemléletének alakítása

sajtó önálló osztály vezetője

11,19
350 640 000

g

országos, illetve regionális jelentőségű, a környezet védelmét komplex módon szolgáló, továbbá a nemzetközi környezet- és természetvédelmi egyezményekkel összefüggő ágazati feladatok, programok elősegítése

közgazdasági és informati-
kai helyettes államtitkár

31,30
980 536 000

h

a környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek és mozgalmak környezetvédelmi programjainak, kezdeményezéseinek támogatása

politikai államtitkár

9,90
310 224 000

i

külön jogszabályokban meghatározott, a védettségi szint helyreállítását szolgáló intézkedések

közigazgatási államtitkár

6,38
200 000 000

 

Összesen

 

100,00
3 133 000 000

2. számú melléklet a 6/2000. (K. Ért. 4.) KöM utasításhoz

KÖRNYEZETVÉDELMI ALAP
CÉLELŐIRÁNYZAT

 

Azonosító: ………………………..
Beérkezett: ……………………….
Bizottság: ………………………...
(KÖFI tölti ki)

ADATLAP
KAC közcélú környezetvédelmi feladat megvalósításának támogatásához
1. KEZDEMÉNYEZŐ

1.1. Megnevezése (neve): ……………………………………………………………………………………………

1.2. Címe: ……………………………………………………………………………………………………………

Irányítószám: ………………………………………………………………………….. Helység:.......................

Utca ………………………………………………………………………………..házszám:...........................…

Telefon: .......................................................................................... Telefax: …………………………………...

 

1.3. Képviselőjének

1.3.1. Neve: ………………………………………………………………………………………………………

1.3.2. Beosztása: …………………………………………………………………………………………………

1.3.3. Telefon: ................................................................... Telefax: …………………………………………….

1.4. Szervezeti formája: (a megfelelőt kérjük aláhúzni):.

Helyi költségvetési szerv, központi költségvetési szerv, nonprofit szervezet, gazdasági társaság, egyéb:

……………………………………………………………………………………………………………………

1.5. Bankszámlaszáma: !!!!!!!! - !!!!!!!! - !!!!!!!!
1.6. Adószáma: !!!!!!!! -! - !!
2. TÁMOGATÁSI CÉL
2.1. Kiírás szerint: …………………………………………………………………………………………………...
2.2. Rövid leírása: ……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
3. MEGVALÓSÍTÁS
3.1. Megvalósítás időszaka
3.1.1. Kezdés időpontja: ...................év ............................................. hó ............ nap
3.1.2. Befejezés időpontja: .............. év ............................................. hó ............ nap
3.2. Megvalósításhoz szükséges teljes összeg: …………………………………………………………….. ezer Ft
3.2.1. Megvalósításhoz meglévő saját forrás összege: …………………………………………………. ezer Ft
3.2.2. Megvalósításhoz rendelkezésre álló egyéb forrás
– megnevezése: ……………………………………………………………………………………………
– összege: …………………………………………………………………………………………. ezer Ft
3.3. Megvalósítást ajánló szervezetek (ajánlatok másolatát mellékelem):
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………..
4. IGÉNYELT TÁMOGATÁS
Teljes összege: ………………………………………………………………………………………………..ezer Ft
A támogatás folyósításának ütemezése:
.................. év ……………………………………………………………… hó ................ nap ....................... ezer Ft
.................. év ………………………………………………………………. hó ................ nap ....................... ezer Ft
.................. év ………………………………………………………………. hó ................ nap ....................... ezer Ft
.................. év ………………………………………………………………. hó ................ nap ....................... ezer Ft
.................. év ………………………………………………………………. hó ................ nap ....................... ezer Ft
.................. év . ……………………………………………………………… hó ................ nap ....................... ezer Ft
Az igényelt támogatás igénybevételének célja:
felhalmozás (beruházás) ……………………………………………………………………………………….ezer Ft
működés (dologi) ……………………………………………………………………………………………..ezer Ft
5. EGYÉB ADATOK
5.1. A Központi Környezetvédelmi Alapból kapott korábbi támogatások azonosító számai:
……………………………………………………………………………………………………………………..
5.2. A kezdeményező szervezet alapítására vonatkozó okiratokat (alapszabályt, alapító okiratot, társasági szerződést, a szervezet bejegyzésére vonatkozó bírósági végzést, bankszámlaszerződés másolatát stb.), aláírási jogosultság igazolását másolatban csatolom.
5.3. Kezdeményező egyéb közlendői:
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
Mellékletek:    3.2.2. ponthoz .............. oldal
    3.2.3. ponthoz .............. oldal
    3.3. ponthoz .............. oldal
    5.2. ponthoz .............. oldal
Egyéb mellékletek:
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………..
6. Az igényelt támogatás részletes és tételes költségkalkulációja:
...................................................., 2000 ..................................................................
..........................................................
(cégszerű aláírás)
*

A kiadmányozás napja: 2000. június 6.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére