• Tartalom

68/2000. (HK 1/2001.) HM utasítás

68/2000. (HK 1/2001.) HM utasítás

a hivatásos és szerződéses katonák 2001. évi illetményfejlesztéséről

2001.02.09.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 338. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezésekre – a hivatásos és szerződéses katonák 2001. évi illetményfejlesztésére a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumban, a honvédelmi miniszter felügyelete és irányítása alá tartozó hivatalokban, háttérintézményekben, katonai nemzetbiztonsági szolgálatoknál, katonai felsőoktatási intézményben, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél (a továbbiakban: katonai szervezet) szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonákra terjed ki.

2. § (1) A 2001. évi illetményfejlesztés végrehajtása során a (4) bekezdésbe tartozók kivételével a hivatásos és szerződéses katonák illetményét – 30 600 Ft-os köztisztviselői illetményalap figyelembevételével – fel kell emelni.

(2) Annak a hivatásos és szerződéses katonának, akinek az (1) bekezdés szerinti illetményemelések következtében a beosztási illetménye 8,75%-nál kisebb mértékben vagy egyáltalán nem emelkedik, azt erre a mértékre ki kell egészíteni. A beosztási illetmény azonban ez által sem haladhatja meg 40%-nál nagyobb mértékben a Hszt. szerinti összeget. A január 1-jei illetményfokozat emelkedése miatti illetménynövekményt a beosztási illetményemelés kötelező mértékénél figyelembe kell venni.

(3) Azoknál a hivatásos és szerződéses katonáknál, akiknek alacsonyabb beosztásba helyezés vagy nómenklatúra-módosítás miatti beosztási illetmény csökkenés kompenzálásaként kiegészítő illetményt folyósítanak – a 4/1997. (II. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 6. § (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően – a jelen utasítás alapján 2001. január 1-jével végrehajtott beosztási illetményemelés összegével ezt a kiegészítő illetményt nem kell csökkenteni.

(4) Nem vonatkozik az illetményfejlesztés arra a hivatásos és szerződéses katonára, aki 2001. január 1-jén a felmentési idejét tölti és mentesítve van a szolgálati kötelezettség teljesítése alól.

3. § Annak a hivatásos és szerződéses katonának, akit – a Hszt. 50. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – az eredeti beosztása ellátása alóli mentesítéssel bíztak meg más beosztás ellátásával, mind a megbízás alapján betöltött, mind pedig az eredeti beosztásában rendezni kell az illetményét.

4. § (1) a 2001. évi illetményfejlesztést a HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (a továbbiakban: HM PSZNYI) külön feladás nélkül hajtja végre.

(2) Az illetményemelés végrehajtása megkívánja az illetményadatok ellenőrzését, amelynek keretében a HM PSZNYI az általa központilag végrehajtott illetményemelésekről, illetőleg a felemelt illetményekről külön listát készít, amelyet ellenőrzés és adategyeztetés végett megküld a katonai szervezetnek.

(3) A katonai szervezet a (2) bekezdés szerinti lista alapján ellenőrzi az adatok helyességét (például a háromévenkénti kötelező beosztási illetményemelés végrehajtás) és eltérés esetén kezdeményezi a kijavításukat.

(4) A HM PSZNYI csak (3) bekezdés szerinti adategyeztetés és ellenőrzés után intézkedhet a felemelt illetmények átutalására.

5. § (1) A 2001. évi illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy január végén már a felemelt illetmények kerüljenek átutalásra.

(2) Tekintettel arra, hogy az illetményfejlesztés végrehajtása központilag történik, az R. 75. § (3) bekezdése szerinti besorolási parancsot a HM PSZNYI által megadott adatok alapján kell elkészíteni.

(3) Ezt az utasítást az érintett állománnyal ismertetni kell.

6. § (1) Az utasítás a közzététel napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2001. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a hivatásos és szerződéses katonák 2000. évi illetményfejlesztéséről szóló 76/1999. (HK 1/2000.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére