• Tartalom

7/2000. (II. 25.) GM rendelet

7/2000. (II. 25.) GM rendelet

a hajók tartályainak kalibrálására vonatkozó előírásokról1

2011.01.01.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. §-ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a közlekedési és vízügyi2 miniszterrel egyetértésben – az alábbiakat rendelem el:

1. § (1) E rendelet hatálya olyan gyártó, forgalmazó, importáló és felhasználó gazdálkodó szervezetekre, illetve külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeire terjed ki (a továbbiakban együtt: gyártó), amelyek a belvízi és tengeri partmenti szállításban részt vevő folyadéktároló tartályokkal rendelkező hajókat gyártanak, forgalmaznak vagy üzemeltetnek.

(2) A belvízi és tengeri partmenti szállításban részt vevő hajók folyadéktároló tartályait – ideértve a hajó saját működését szolgáló gépi berendezések üzemeltetéséhez szükséges üzemanyagot tároló tartályt vagy tartályokat is (a napitartályok kivételével) – e rendelet előírásai szerint kell kalibrálni és tanúsítani a tartályokban szállított, illetve tárolt folyadék mennyiségének meghatározása céljából.

(3) E rendelet hatálya nem érinti a belvízi hajók köbözéséről szóló és az 1978. évi 19. törvényerejű rendelettel kihirdetett egyezmény és annak végrehajtásáról szóló jogszabályok alapján végzett köbözést és e körben a köböző hatóság által kiállított köbözési bizonyítványok érvényességét.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) kalibrálás: tartály térfogatának vagy a különböző szintekhez tartozó résztérfogatának meghatározására szolgáló mérési eljárás;

b) kalibrációs/űrtartalom táblázat: táblázat, amelyik a referenciaponttól mért folyadékszintre vonatkozóan mutatja a tartályban lévő folyadék mennyiségét;

c) referenciapont: meghatározott pont annak a térbeli helyzetnek a jelölésére, amely mellett a folyadékszint- vagy légtérmérés történik;

d) kalibrálási tanúsítvány: a tanúsításra jogosult szerv által kiadott dokumentum annak igazolására, hogy a hajó folyadéktároló tartály(ai) kalibrálása e rendelet előírásainak megfelelően történt;

e) tanúsítási engedély: a tanúsításra jogosult szervnek a tartály első tanúsítását megelőző eljárását lezáró dokumentum;

f) tanúsítási eljárás: a tanúsításra jogosult szervnek a tartály első tanúsítását megelőző azon eljárása, amelyben megállapítja a tartály kalibrálhatóságát;

g) tanúsításra jogosult szerv: a tanúsítási engedély, a kalibrálási tanúsítvány és a kalibrálási/űrtartalom táblázat kiadására jogosult szerv, külön jogszabály alapján meghatározott szervezet;

h)3 illetékes ellenőrző hatóság: külön jogszabály alapján a fogyasztói forgalmazással kapcsolatos ügyekben a fogyasztóvédelmi hatóság, az üzembe helyezéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatos ügyekben a mérésügyi hatóság;

i) szintmérő eszköz (berendezés): a töltési szintek meghatározására szolgáló, különlegesen kialakított hosszmérő eszköz;

j) mérővezető: olyan szerelvény a tartályban, amelyik a szintmérő eszköz tartályhoz viszonyított helyzetét határozza meg, és rajta jelölik ki a referenciapontot;

k) koppantólap: vízszintes sík lap a tartályfenéken a mérővezető alatt, a referenciaponttól mért H távolságban;

l) szabályos folyadékszint mérés: a töltési szintek meghatározására szolgáló olyan elrendezésű szintmérő berendezéssel végzett tevékenység, amelyik bármely mérendő folyadékszint magasságában, közelítőleg a tartály vízszintes keresztmetszeti síkjának súlypontjában méri a folyadékszintet.

3. § (1) A hajó folyadéktároló tartálya(i) akkor helyezhető(k) üzembe, ha megfelel(nek) e rendeletben meghatározott követelményeknek, és rendelkeznek 4. § (3) bekezdésben foglalt kalibrálási tanúsítvánnyal.

(2) A rendelet hatálybalépésének időpontjában már üzemben lévő hajó tartályait akkor kell kalibrálni, ha azt az üzembentartó kéri.

(3) Forgalomba hozatal előtt a gyártó, annak képviselője vagy az importáló köteles a tanúsításra jogosult szervvel a hajó folyadéktároló tartályát a kalibrálás tanúsítását igazoló bélyeggel elláttatni.

Általános előírások a hajók folyadéktároló tartályainak
a kalibrálásához

4. § (1) Tartály űrtartalmának meghatározása történhet

a) a tartály vízzel vagy más a célra alkalmas folyadékkal való feltöltése útján – a feltöltéshez normáledényt, illetőleg külön erre a célra hitelesített átfolyásmérőt használnak, vagy

b) a tartály mért geometriai méreteinek felvételével és számítással (ez esetben az eljárást, ha a tanúsításra jogosult szerv szükségesnek ítéli, részben kiegészíti folyadékkal történő méréssel).

(2) A tanúsításra jogosult szerv a kalibrálást úgy végzi és a kalibráláshoz olyan pontos mérőeszközt használ, hogy a kalibrációs/űrtartalom táblázatban megadott űrtartalomértékek relatív hibája ne legyen nagyobb, mint

a) szokványos esetben a megadott űrtartalom ±3/1000-ed része, illetőleg

b) nagyon különleges formájú tartályok esetében, ahol a folyadékkal történő mérésre nincs mód, a megadott űrtartalom ±5/1000-ed része.

(3) A tanúsításra jogosult szerv a mérési eredményeket a kalibrálási tanúsítványban rögzíti. A kalibrálási tanúsítványnak részei azok a műszaki rajzok és kalibrációs/űrtartalom táblázatok, amelyek a folyadékszintmérő által mért magasságokhoz centiméterenként vagy deciméterenként a hozzájuk tartozó folyadékmennyiséget literben, köbdeciméterben vagy köbméterben adják meg. A centiméterben vagy deciméterben megadott kalibrációs/űrtartalom táblázatokat ki lehet egészíteni milliméterekben megadott interpolációs táblázattal.

(4) A (3) bekezdésben írt dokumentumok – a mérésügyi jogszabályok szerinti általános előírások megtartása mellett – e rendelet 1–3. számú mellékleteinek előírásai szerint kerülnek kiállításra.

(5) Minden tartályon a mérőnyílás közelében adattáblát kell elhelyezni. Az adattábla tartalmazza:

a) a tartály sorszámát;

b) a tartály alsó és felső referenciapont H távolságát;

c) a kalibrációs tanúsítvány számát.

Az adattábla a használati körülményeknek megfelelően ellenálló anyagból készül, és a tanúsításra jogosult szervnek a kalibrálást tanúsító biztosítóbélyege alkalmazásával úgy kerül felerősítésre, hogy azt a bélyeg megsértése nélkül ne lehessen eltávolítani. A bélyeg ismertető jegyeire és kivitelezésére külön jogszabály előírásai irányadóak.

(6) A tanúsításra jogosult szerv csak azokat a tartályokat kalibrálja és tanúsítja, amelyek felépítése és elhelyezése, valamint a hozzájuk tartozó csővezetékek lehetővé teszik a tartálytér egyszerűen végrehajtható teljes leürítését és teljes feltöltését anélkül, hogy a töltési szint alatt vagy a folyadékszint felett légzsák keletkezne. A szabályos folyadékszintméréstől eltérő esetekre, vagy ha az előírásszerű mérés biztonságos végrehajtása érdekében külön intézkedésekre van szükség, akkor a tanúsításra jogosult szerv ezeket feltételként a kalibrálási tanúsítvány rögzíti.

5. § (1) Amennyiben a tanúsításra jogosult szerv a kalibrálási tanúsítványban rögzíti, hogy szabályos folyadékszintmérés a tartály felépítése miatt nem hajtható végre, akkor a tartályban szintet mérni csak akkor szabad, ha a hajó hossz- és keresztirányban egyenes úszáshelyzetben van.

(2) Folyadékszintmérés esetén a függőleges mérési irány mérővezetővel kerül megvalósításra. A mérővezetőnek kifogástalanul kell vezetnie a szintmérő eszközt, és kialakítása miatt nem okozhat rendszeres mérési hibát. A mérővezető felső pereme referenciapontként szolgál. A felső referenciapont alsó koppantólaptól mért távolságát H-val kell jelölni és értéke a kalibrációs táblázaton kerül feltüntetésre.

(3) A felső referenciapont műszakilag úgy kerül kialakításra, hogy a felső referenciapont tartályhoz képesti helyzete, valamint a felső és alsó referencia síkok közötti H távolság változatlan maradjon.

(4) A tanúsításra jogosult szerv a tanúsítási bélyeget a mérővezető felső peremére helyezi.

(5) A kalibrációs tanúsítványban meg kell adni a relatív hiba felső határát, amellyel a tartályok használata esetén az azokban lévő folyadék mennyisége meghatározható. A relatív hiba felső határa meghatározásakor figyelembe kell venni:

a) a kalibrációs/űrtartalom táblázatban megadott űrtartalomértékek pontosságát;

b) a töltési magasságok méréskor elérhető pontosságát.

(6) A megadott relatív hiba értéke nem lehet nagyobb:

a) a 4. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott általános esetben a kalibrációs táblázatban feltüntetett folyadékmennyiség ±5/1000-ed részénél;

b) a 4. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben pedig a kalibrációs táblázatban feltüntetett folyadékmennyiség ±8/1000-ed részénél.

(7) A legkisebb mérhető töltési magasságot legalább 500 mm-ben kell meghatározni.

6. § (1) A kalibrációs tanúsítvány és a kalibrációs/űrtartalom táblázat érvényét veszti:

a) a kiállítását követő 12 év elteltével;

b) ha a tartály eldeformálódott, vagy más módon sérült, átépítették, javításokat végeztek rajta;

c) ha a tanúsítási bélyeget eltávolították, az megsérült, vagy megsemmisült.

(2) A tanúsításra jogosult szerv a 12 éves – hónapra kerekített – érvényességi időt a kalibrációs tanúsítványban és valamennyi kalibrációs/űrtartalom táblázaton feltünteti.

(3) A kalibrációs tanúsítvány és a kalibrációs/űrtartalom táblázat érvényességének elvesztése után azokat újra kiállítani csak ismételt mérés után szabad.

7. § (1) Ez a rendelet 2001. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a Megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek Tanácsának a tagországoknak a hajók tartályainak kalibrálására vonatkozó jogszabályainak közelítéséről szóló 71/349/EGK irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. számú melléklet a 7/2000. (II. 25.) GM rendelethez

Kalibrációs dokumentációk
A kalibrálásra és tanúsításra jogosult szerv által kiállított kalibrációs dokumentációk az alábbiakat tartalmazzák:
1. A kalibrálási tanúsítványt az alábbi adatokkal:
a) a kalibrációs tanúsítványt kiállító tanúsításra feljogosított szerv megnevezése és címe,
b) a kalibrációt végző személy neve és szolgálati beosztása,
c) a kalibrációs tanúsítvány azonosító száma, amelyet valamennyi egyéb dokumentáción és az adattáblán is fel kell tüntetni,
d) a kalibrációs tanúsítvány kiállítási dátuma és a kalibrálást végző személy szolgálati helye,
e) kalibrációs tanúsítvány érvényessége,
f) a hajó azonosító adatai:
– a hajó neve,
– bejegyzési száma,
– a hajó tulajdonosának neve és címe,
– a hajó építésének éve,
g) a mellékelt dokumentumok felsorolása és megnevezése,
h) a tartálycsoportok, amelyekre azonos űrtartalom érvényes,
i) azoknak a tartályoknak a felsorolása, amelyekben gyűjtővezetékek és előmelegítők vannak,
j) a teljes űrtartalom,
k) az űrtartalom táblázatban való felsorolt kalibrációs eredmények pontossága,
l) a folyadékmennyiség meghatározására szolgáló mérési dokumentációk pontossága,
m) a legkisebb mérhető töltési magasság.
2. Az 1. számú vázlat, amelynek alapján meg lehet állapítani a tartály elhelyezkedését a hajón, s minden tartály esetében a felső és alsó referenciapont közötti távolságot (,,H''), a mérőhelyek elrendezését és a mérőlécek helyzetét az első keresztválaszfalhoz, illetve a középső keresztválaszfalhoz képest.
3. A 2. számú vázlat, a tartályok vázlatos keresztmetszetével, melyből a medersugár, a tartály belmagassága, az akna magassága, valamint a mérőkészülék vezetésének építési módja megállapítható.
4. A 3. számú vázlat, amelyből az előmelegítővel és fenékvízgyűjtő csövekkel ellátott hajóknál a tartályok belsejében az ezek az előmelegítők és gyűjtőcsövek által elfoglalt tér, valamint az egyes zsilipek közötti folyadékmennyiség megállapítható.
5. Kalibrálási/űrtartalom táblázat centiméterenkénti beosztással (minden tartályhoz), amelynél az alsó és felső referenciapont közötti távolság (,,H'') meg van adva, valamint indokolt esetben van egy milliméter beosztású táblázat is.

2. számú melléklet a 7/2000. (II. 25.) GM rendelethez

Kalibrációs tanúsítvány – minta
Tanúsításra jogosult szerv ................
Állam .......... Érvényesség ............
A kalibrációs tanúsítvány száma ...........
,,......................................''*
Az aláíró .................................
(a kalibrálást végző teljes neve és beosztása)
igazolja, hogy ............... megbízásából
elvégezte a ,,.............'' nevű, ....... számon
bejegyzett, ............ tulajdonában lévő,
..................-ban épített hajó folyadéktartályainak kalibrálását.
Az 1. számú vázlat a tartályok mindenkori helyzetét mutatja, azok folyamatos számozása megadja a mérőhelyek helyzetét, valamint minden tartály esetében a felső referenciaponttól az alsóig mért ,,H'' távolságot (ahol a felső referenciapontot ellátták a tanúsító biztosító bélyegével), azaz a mérővezető (mérőcső) felső szélétől a koppantólap érintkezési pontjáig terjedő távolságot.
_______
* Hajó fajtája (rakodó deregje, hajó bárka ...........) és neve.
A 2. számú vázlat a tartályok mérőhelyén keresztül menő vázlatos keresztmetszetét mutatja.
A 3. számú vázlat a tartályokban lévő előmelegítő és gyűjtőcsövek helyzetét és térfogatát mutatja.
A centiméteres beosztású űrtartalom táblázatok használatához meg kell határozni az 1. számú vázlatban megadott mérőhelyeknél a töltési magasságot.
Az alábbiakban felsorolt tartályok esetében ugyanazok az űrtartalom táblázatok érvényesek ...................
A folyadéktartályok kalibrálása során megengedett legnagyobb hibák az alábbiak:
a ............ számú folyadéktartály megadott űrtartalmának ±3/1000-e,
a ............ számú folyadéktartály megadott űrtartalmának ±5/1000-e,
Az egyes tartályok folyadékmennyiségeinek meghatározásánál megengedett legnagyobb eltérések:
a ............ számú folyadéktartály megadott űrtartalmának ±5/1000-e,
a ............ számú folyadéktartály megadott űrtartalmának ±8/1000-e,
feltéve, hogy a hajó kiegyensúlyozott, egyenes úszáshelyzetben lengés- és dőlésmentesen fekszik a vízen és a töltési magasságokat az előírásnak megfelelő készülékkel kifogástalanul bemérték.
Teljes űrtartalom ................
Legkisebb töltési magasság=500 mm
...........................
(a kalibrálást végző hivatalos személy aláírása és bélyegzője)
Kelt: ......................

3. számú melléklet a 7/2000. (II. 25.) GM rendeletéhez

Kalibrálási/Űrtartalom táblázat minta
......................
Tanúsításra jogosult szerv
......................
Érvényesség időtartama
(a vizsgálatot/kalibrálást végző személy szolgálati beosztása)
Melléklet a ........... sz. mérési tanúsítványhoz
,, ...........................................''*
........................... számú folyadéktartály
űrtartalom táblázat a tartályban lévő folyadék űrtartalmának a megadásával köbdeciméterben (literben, köbméterben) a töltési magasságtól függően, azaz a folyadéktükörnek a ............. számú rajzokban, a mérőhelyek lábpontjától számított, megadott magasságától függően.
Teljes űrtartalom ............ a felső és alsó vonatkoztatási pontok közötti ,,H'' távolság.
1. Töltési magasságok 2. Mennyiség
(űrtartalom táblázat vízszintes és függőleges leolvasási lehetőséggel)
_______
* A hajó fajtája és neve.
1

A rendeletet a 36/2011. (IX. 22.) NGM rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 23. napjával.

2

Az időközi szervezeti változásoknak megfelelő szöveg.

3

A 2. § h) pontja a 27/2010. (XII. 31.) NGM rendelet 22. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére