• Tartalom

1/2001. (BK. 1.) BM utasítás

1/2001. (BK. 1.) BM utasítás

a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata és a rendvédelmi oktatási intézmények jelentési rendjéről, egyes koordinációs feladatokról*

2001.01.19.
A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata és a BM Oktatási főosztály alárendeltségébe tartozó intézmények belügyminiszteri irányításához, felügyeletéhez és ellenőrzéséhez szükséges információk biztosítása, e szervek feladatainak koordinált végrehajtása érdekében kiadom az alábbi
utasítást:
1. Az utasítás hatálya az Országos Rendőr-főkapitányságra (a továbbiakban: ORFK), a Határőrség Országos Parancsnokságára (a továbbiakban: HŐR), az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóságra (a továbbiakban: OKF) és ezek területi szerveire, a Rendőrtiszti Főiskolára (a továbbiakban: RTF), a BM Oktatási főosztály alárendeltségébe tartozó oktatási intézményekre, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatára (a továbbiakban: Szolgálat) terjed ki.
2. Az utasításban előírt jelentési kötelezettséget a 3., 5., 7., 8. pontokban meghatározott esetekben az irat aláírását követő 5 munkanapon belül – az 5. pontban megjelölt jelentést soron kívül – a Belügyminisztérium Felügyeleti és Ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) vezetőjéhez címezve kell teljesíteni. A 4. pontban meghatározott jelentést a Szolgálat vezetője közvetlenül hozzám terjessze fel. A BM Oktatási főosztály alárendeltségébe tartozó oktatási intézmények, valamint az RTF a jelentési kötelezettségnek a főosztályon keresztül tegyenek eleget.
3. Az utasítás hatálya alá tartozó szervek vezetői a vezetésük, irányításuk alá tartozó szervekre vonatkozóan terjesszék fel:
a) a szervek állományának fegyelmi helyzetéről készült országos értékeléseket;
b) az általuk kötött, az alapfeladataik teljesítésével összefüggő együttműködési megállapodásokat;
c) a szervek nemzetközi együttműködéséről szóló megállapodásokat;
d) az ORFK, a HŐR, az OKF, a Szolgálat féléves, éves munka- és ellenőrzési terveit;
e) az ORFK, a HŐR, az OKF, valamint ezek területi vagy azzal azonos jogállású szervei, a Szolgálat éves munkájának értékeléséről készült összefoglaló, valamint anyagi, pénzügyi és gazdálkodási tárgyú összefoglaló jelentéseket;
f) az ORFK, a HŐR, az OKF által végzett átfogó- és témavizsgálatokról készült összefoglaló jelentéseket, a vizsgálat alapján meghatározott feladatokat tartalmazó dokumentumokkal együtt;
d) az országos rendőrfőkapitány, helyettesei és főigazgatói, a Határőrség országos parancsnoka és helyettesei, az OKF főigazgatója és helyettesei, a Szolgálat vezetője értekezleteinek időpontját és napirendjét, az értekezletre készült írásos előterjesztéseket, az értekezleten hozott vezetői döntéseket tartalmazó dokumentumokat;
h) a kiadott intézkedéseket.
4. A Szolgálat, az országos rendőrfőkapitány, valamint a Határőrség országos parancsnoka minden év január 31-ig, illetve július 31-ig terjesszen fel összefoglaló jelentést azokról az ügyekről, amelyekben a Szolgálat, az ORFK, a HŐR szervei a tárgyidőszakban titkos információgyűjtést folytattak. A jelentés az alkalmazott erőkre, eszközökre, azok eredményeire, illetőleg az eredmény elmaradásának okaira vonatkozó értékelést tartalmazza.
5. Az országos rendőrfőkapitány és a Határőrség országos parancsnoka terjessze fel a nemzetközi jogon alapuló diplomáciai vagy egyéb személyes mentességet élvező személyek (1973. évi 7. tvr.) által elkövetett, az ORFK, a HŐR szervei által kezdeményezett, büntetőeljárás alapjául szolgáló cselekményekről szóló jelentést.
6. A Szolgálat vezetője közvetlenül hozzám terjessze fel:
a) az igazságügy-miniszter és a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó – a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 94. §-ában felsorolt – rendvédelmi és nem rendvédelmi szerveknél végzett belső bűnmegelőzési és felderítő munka tapasztalatairól az érintett miniszterek részére készített tájékoztatót;
b) a rendvédelmi szervek személyi állományával kapcsolatos megelőző tevékenységről, a folyamatban lévő felderítésekről az országos parancsnokok részére készített tájékoztatót.
7. A RTF főigazgatója az Oktatási Minisztériumnak (a továbbiakban: OM) teljesített adatszolgáltatás megküldésén túl terjessze fel – amennyiben készült – a Hivatal vezetőjének írásos felkérésére a naptári évre vonatkozó összefoglaló jelentést és a tanévben végzett oktató-, nevelőtevékenységéről szóló beszámolót, a havi naptári terveket, a Főiskolai Tanács üléseinek napirendi pontjait.
8. A BM Oktatási főosztály alárendeltségébe tartozó intézmények vezetői terjesszék fel a közoktatási intézményekre vonatkozó OM-nek teljesített adatszolgáltatás megküldésén túl a naptári évre vonatkozó összefoglaló jelentést és a tanév oktató-, nevelőtevékenységéről szóló beszámolókat, a hallgatók (tanulók, oktatásban, képzésben részt vevők) felvételének eredményeiről szóló jelentéseket.
9. A Hivatal vezetője az utasítás alapján felterjesztett iratok közül
a) a 3. a) pontban foglalt jelentés egy példányát a Személyügyi főosztály vezetője;
b) a 3. b) pontban foglalt beszámolóanyagok egy példányát az önkormányzati helyettes államtitkár
részére soron kívül küldje meg.
10. A Belügyminisztérium hivatali egységeinek vezetői a jelen utasítás szerint felterjesztett jelentéseket – a 6. és a 9. pontban felsoroltak kivételével – amennyiben azok feladatkörük ellátásához szükségesek, a Hivatal vezetőjétől kérjék meg.
11. Az utasítás hatálya alá tartozó szervek belügyminiszteri felügyelete az ellenőrzése tapasztalatainak hasznosítására, a belső korrupció megelőzése és felderítése érdekében szükséges feladatok összehangolt teljesítésére, a felügyelt szervek vezetői beszámoltatásának végrehajtására a Hivatal vezetője a közigazgatási államtitkár előzetes egyetértésével, szükség szerinti gyakorisággal koordinációs értekezletet tart.
12. A koordinációs értekezlet állandó résztvevői: az országos rendőrfőkapitány, a Határőrség országos parancsnoka, az OKF főigazgatója, az RTF főigazgatója, a Szolgálat vezetője, a Hivatal vezetője és főosztályvezetői, valamint a BM Oktatási főosztály vezetője.
13. A Hivatal vezetője az értekezletre a tárgyalt napirenddel érintett más nem belügyi irányítás alatt álló szerv képviselőjét is meghívhatja, valamint a rendvédelmi szervek érintett munkatársait is berendelheti.
14. Az értekezletek időpontját, napirendjét a Hivatal vezetője határozza meg és azokat előzetesen jelenti a miniszternek.
15. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépése után keletkezett információkra, jelentésekre kell alkalmazni. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a belügyminiszter 31/1999. (BK 19.) számú – a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek, a Szolgálat és a rendvédelmi oktatási intézmények jelentési rendjéről, egyes koordinációs feladatokról szóló – utasítása.
Dr. Pintér Sándor s. k.
belügyminiszter
*

Az utasítást utóbb a 8/2004. (BK 6.) BM utasítás 1. pontja, a 15/2005. (BK 9.) BM utasítás módosította, és a 9/2011. (IV. 15.) BM utasítás 16. pont a) alpontja hatályon kívül helyezte 2011. április 23. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére