• Tartalom

1/2001. (Kö. Vi. Ért. 19.) KöViM u.

1/2001. (Kö. Vi. Ért. ) KöViM utasítás

a közlekedési, hírközlési és vízügyi ágazat rendkívüli eseményeinek bejelentési rendjéről és ügyeleti szolgálatáról szóló 3/1994. (K. H. V. Ért. 12.) KHVM utasítás módosításáról*

2001.10.15.
A közlekedési, hírközlési és vízügyi ágazat rendkívüli eseményeinek bejelentési rendjéről és ügyeleti szolgálatáról szóló 3/1994. (K. H. V. Ért. 12.) KHVM utasítást (a továbbiakban: Utasítás) az alábbiak szerint módosítom:

1. § Az Utasítás 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

,,1. § (1) A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) irányítása alatt Közlekedési és Vízügyi Főügyelet (a továbbiakban: Főügyelet) működését rendelem el.
(2) A Főügyelet a 4. és 5. §-okban meghatározottak szerint értesíti a Minisztérium érintett vezetőit, illetve a vezető ügyeletest a mellékletben meghatározott rendkívüli eseményekről (intézkedésekről). A Főügyelet – a hírzárlat esetét kivéve – a közszolgálati rádió, televízió és a sajtó útján, illetőleg közvetlen megkeresés esetén távbeszélőn, elektronikus levélben tájékoztatja a lakosságot a rendkívüli eseményekről.
(3) A Főügyelet feladatait az Állami Közúti Műszaki és Információs Kht. szervezetébe tartozó ÚTINFORM látja el, minisztériumi székhellyel.
(4) A Főügyelet ügyeleti tevékenységét a minisztérium Közúti főosztálya irányítja,
vízügyet érintő kérdésekben a Vízkárelhárítási főosztály,
minősített időszakokban a Szervezési önálló osztály
bevonásával.
(5) A Főügyelet a hét minden napján 24 órás folyamatos szolgálatot tart.
Telefonszáma: 322-7052, 322-7643
Telefax: 322-9831
(6) A Főügyelet ügyeleti naplóban rögzíti a rendkívüli eseményeket és a tett intézkedéseket.”

2. § Az Utasítás 2. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) A Főügyelet a feladatainak ellátása, továbbá az információcsere biztosítása érdekében külön megállapodást köt a közlekedési és vízügyi miniszter ágazati irányítása alá tartozó tevékenységet végző gazdálkodó szervezetek, más minisztériumok ügyeleti szolgálataival, a FŐVINFORM-mal, a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központ ügyeleti szolgálatával, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Rendőrfőkapitányság ügyeletével, a Határőrség Országos Parancsnokság Központi Főügyeletével, valamint a Rádiósok Országos Egyesületével.”

3. § Az Utasítás 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(1) A heti pihenőnapokra és munkaszüneti napokra a Minisztérium vezető beosztású köztisztviselői közül a Minisztérium Közigazgatási főosztályának vezetője vezető ügyeletest jelöl ki.”

4. § Az Utasítás 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) a Főügyeletnek haladéktalanul és közvetlenül tájékoztatnia kell a minisztert, a közigazgatási államtitkárt, az illetékes helyettes államtitkárt a kormányzati intézkedést igénylő esetekről, így különösen:
a) az ország biztonságát, a közrendet veszélyeztető eseményekről;
b) a közlekedést és a vízügyet sújtó elemi csapásról;
c) a közlekedés és vízügy biztonsága ellen irányuló, illetőleg azt súlyosan veszélyeztető cselekményről, vagy fenyegetésről;
d) a közlekedési és vízügyi hálózatban bekövetkezett, vagy annak nemzetközi kapcsolatait érintő súlyos zavarról, vagy akadályoztatásról;
e) veszélyes anyag szállítása során bekövetkezett balesetből eredő katasztrófaveszélyről.”

5. § Az Utasítás 6. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) A Főügyelet a rendkívüli eseményről – a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár kezdeményezésére, a Kommunikációs és Sajtóiroda közreműködésével – a lakosság tájékoztatása céljából tényanyagot készít, amelyet a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár, illetve az általuk felhatalmazott személy hagy jóvá.”

6. § Az Utasítás 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(2) Az utasításban foglaltak nem érintik a repülőbalesetek és a rendkívüli repülőesemények szakmai vizsgálatának szabályairól és rendjéről szóló 14/1984. (VIII. 1.) KM rendeletben, a vizek kártételei elleni védekezés szabályairól szóló 232/1996. (XII. 26.) Korm. rendeletben, az ár- és belvízvédekezésről szóló 10/1997. (VII. 17.) KHVM rendeletben, az árvízvédekezés és belvízvédekezés országos irányításának szervezeti és működési szabályzatáról szóló 1/1991. (K. H. V. Ért. 7.) KHVM utasításban, valamint a vízminőségi kárelhárítással összefüggő feladatokról szóló 132/1997. (VII. 24.) Korm. rendeletben foglaltakat.”

7. § (1) Az Utasítás mellékletének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

,,Rendkívüli események a közlekedési és a vízügyi ágazat területén”

(2) Az Utasítás mellékletének 30. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

,,30. A határátkelőhelyek (közúti, légi, vasúti, vízi) forgalmában bekövetkező rendkívüli esemény (az átkelés 60 percet meghaladó szünetelése).”

8. § Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az Utasítás mellékletének 20–25. pontja.

Dr. Fónagy János s. k.,

közlekedési és vízügyi miniszter

*

Az utasítást a 14/2008. (III. 21.) GKM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2008. április 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére