• Tartalom

1/2001. (ÜK. 3.) LÜ utasítás

1/2001. (ÜK. 3.) LÜ utasítás

a sajtó számára adható tájékoztatás rendjéről*

2001.03.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A sajtó (1986. évi II. törvény 20. § a) pont) részére tájékoztatást

a) bármely kérdésben a legfőbb ügyész, illetőleg a legfőbb ügyész helyettesei,

b) az ügyészi szervezet tevékenységének egészéről, továbbá az ügyészség helyzetét érintő koncepcionális kérdésekről, valamint az ügyészi szervezetben folyamatban lévő vagy érdemben már befejezett ügyről, illetve az ügyészség által lefolytatott vizsgálatról a Legfőbb Ügyészség sajtóirodáját vezető ügyész (a továbbiakban: Sajtóirodát vezető ügyész),

c) a megyei, illetve a fővárosi főügyészségen (a továbbiakban együtt: főügyészség) és a helyi ügyészségeken folyamatban lévő vagy érdemben már befejezett ügyről, továbbá a főügyészség által lefolytatott vizsgálatról a főügyész, illetve a főügyész akadályoztatása esetén vagy a főügyész által adott felhatalmazás alapján a sajtóval való kapcsolattartásra kijelölt ügyész,

d) a területi katonai ügyészségen folyamatban lévő vagy érdemben már befejezett ügyről, továbbá az ott lefolytatott vizsgálatról a területi katonai ügyészséget vezető ügyész, valamint helyettese,

e) a legfőbb ügyész által adott eseti felhatalmazás alapján erre jogosult ügyész adhat.

(2) Ahol a továbbiakban jelen utasítás főügyészt említ, azon a területi katonai ügyészséget vezető ügyészt is érteni kell.

(3) A sajtóval való kapcsolattartásra a főügyész ügyészt jelöl ki. A főügyész és a sajtóval való kapcsolattartásra kijelölt ügyész a sajtónak adott nyilatkozatáról, annak megjelenése, elhangzása, illetve bemutatása után az azt tartalmazó lappéldány, hang- vagy képfelvétel, kazetta azonnali felterjesztésével a Sajtóirodát vezető ügyészt tájékoztatja.

(4) A Legfőbb Ügyészség sajtóirodájával való rendszeres kapcsolattartás a főügyész által a sajtóval való kapcsolattartásra kijelölt ügyész feladata, aki ennek során tájékoztatja a Sajtóirodát vezető ügyészt

a) a főügyészség által vizsgált olyan ügyekről, amelyekről a sajtóban korábban megjelentek információk,

b) az országosan vagy helyileg közismert személyeket érintő ügyekről,

c) a kiemelkedő tárgyi súlyú vagy egyéb ok (pl. az elkövetés szokatlan módja, rendkívüli körülményei) miatt közérdeklődést kiváltó bűncselekményekről,

d) a magánjogi, illetve közigazgatási jogi ügyszakba tartozó azon ügyekről, amelyek jellegüknél fogva közérdekűek.

2. § A sajtó (pl. MTI stb.) részére hivatalos közleményt a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája adhat ki, illetve továbbíthat.

3. § (1) Az ügyészségi eljárás szempontjából befejezett ügyekkel kapcsolatos tájékoztatásnál közölni lehet az eljárás során megállapított tényeket, az esetlegesen feltárt jogszabálysértés körülményeit és okait, a hatósági döntést. Az ügyész a tájékoztatásban folyamatban lévő ügy bizonyítékait nem értékelheti és nem mérlegelheti a tényállás várható alakulását, illetve a várható jogkövetkezményeket. Az olyan intézkedésről, amely ellen jogorvoslatnak van helye, a sajtót csak az intézkedésnek a jogorvoslatra jogosulttal történő közlését követően lehet tájékoztatni.

(2) Folyamatban lévő bűnügyről adott tájékoztatás során tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét, a személyes adatok, valamint a személyiségi jogok védelméről szóló jogszabályi rendelkezéseket és ennek a megfogalmazásban is kifejezésre kell jutnia. A tájékoztatás nem terjedhet ki az ügyészség előtt folyamatban lévő ügy érdemére. Az ügyészség előtt folyamatban lévő ügyben a sajtó számára kizárólag a vizsgálat tényéről és a befejezés várható határidejéről lehet tájékoztatást adni. A katonai ügyészi szervezetet érintő tájékoztatás során tekintettel kell lenni a katonai titok védelméről szóló jogszabályi előírásokra is.

(3) Az utasítás alkalmazása szempontjából ügyészség előtt folyamatban lévőnek minősül minden olyan ügy, amelynek a kivizsgálását célzó eljárás megindítására alapot adó jogi tény (beadvány, panasz, feljelentés, hivatalbóli vizsgálat elrendelésére vonatkozó ügyészi döntés stb.) az ügyészség előtt már hivatalosan ismert és az ügyészség érdemi döntést még nem hozott, illetve azokban az esetekben, amikor az ügyészi döntés ellen jogorvoslatot lehet igénybe venni, akkor, ha az még nem emelkedett jogerőre.

(4) Amennyiben a főügyészségen olyan ügy van folyamatban, amely a főügyész, illetve a sajtóval való kapcsolattartásra kijelölt ügyész megítélése szerint a jövőben országos érdeklődésre tarthat számot, az ügy lényegéről és a megtett intézkedésekről tájékoztatni kell a Sajtóirodát vezető ügyészt.

4. § (1) A Sajtóirodát vezető ügyész a Legfőbb Ügyészségen készült vagy ott felhasznált hivatalos iratba való betekintést a sajtó részére – figyelembe véve az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény (Üsztv.) 99. §-ának (5) bekezdésében foglalt korlátozást is – a legfőbb ügyész vagy a szakág szerint illetékes legfőbb ügyész helyettes eseti felhatalmazása alapján engedélyezhet.

(2) A főügyészségen és a helyi ügyészségen készült, illetve a főügyészség vagy a helyi ügyészség által folytatott eljárásban felhasznált hivatalos iratba való betekintést a sajtó részére a főügyész vagy a sajtóval való kapcsolattartásra kijelölt ügyész engedélyezheti.

(3) A Katonai Főügyészségen készült, illetve ott felhasznált iratba való betekintést a katonai főügyész, a területi katonai ügyészségen készült, illetve az általa folytatott eljárásban felhasznált iratba való betekintést a területi katonai ügyészséget vezető ügyész engedélyezheti.

5. § Az Üsztv. 99. §-ának (5) bekezdése szerinti tájékoztatási tilalom az ügyészség valamennyi tevékenységi körében akkor tekinthető a sajtótájékoztatás szempontjából feloldottnak, ha a legfőbb ügyész a nyilvánosságra hozatali engedélyében erről külön rendelkezik.

6. § A sajtónak adott tájékoztatás esetén az ügyész – lehetőség szerint – kérje az újságcikk tervezetének megküldését, illetőleg a hangfelvétel meghallgatásának vagy a képfelvétel megtekintésének lehetővé tételét [1986. évi II. törvény 11. § (1) bek. d) pont].

7. § Az ügyészségi információs rendszerek közérdekű (statisztikai) adatait a Legfőbb Ügyészség számítástechnika-alkalmazási és információs főosztályának vezetője, illetve a Katonai Főügyészség személyügyi és információs önálló osztályának vezetője adhatja át a sajtónak.

8. § (1) Az ügyészség tevékenységével összefüggő sajtóközlemény esetén a sajtó-helyreigazítási eljárásról (Ptk. 79. §) országos kiadvány, illetve az egész országban fogható rádió-, illetve televízióadás esetén a legfőbb ügyész, megyei (fővárosi), illetve regionális kiadvány vagy rádió- és televízióadás esetén a főügyész dönt a (2) bekezdésben meghatározott eljárásnak megfelelően. A főügyész által kezdeményezett sajtó-helyreigazítási eljárás tényéről és az eljárás befejeződéséről, illetve annak eredményéről a Legfőbb Ügyészség sajtóirodáját haladéktalanul tájékoztatni kell.

(2) A sajtó-helyreigazítási eljárás kezdeményezésére vonatkozó szándékáról a főügyész tájékoztatja a Legfőbb Ügyészség sajtóirodáját. Az érintett főügyész a sajtó-helyreigazítási eljárást csak a legfőbb ügyésznek a Sajtóirodán keresztül továbbított jóváhagyása esetén kezdeményezheti.

9. § A Legfőbb Ügyészség hivatalos Internet honlapjára érkező kérdésekre vonatkozó tájékoztatást – a szakfőosztályokkal, valamint a főügyészségekkel, illetve a Katonai Főügyészséggel együttműködve – a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája adja meg.

10. § Ez az utasítás 2001. március 1-jén lép hatályba, egyidejűleg a sajtó számára adott tájékoztatás rendjéről szóló 7/1995. (ÜK. 5.) LÜ utasítás, valamint az azt módosító 4/1996. (ÜK. 4.) LÜ utasítás és 2/1997. (ÜK. 4.) LÜ utasítás hatályát veszti.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 9/2005. (ÜK. 5.) LÜ utasítás 10. § hatályon kívül helyezte 2005. június 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére