• Tartalom

10/2001. (BK 4.) BM utasítás

10/2001. (BK 4.) BM utasítás

a Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél közszolgálatban állók részére névkitűző rendszeresítéséről és viseléséről*

2001.03.08.
A Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél közszolgálatban állók részére névkitűző rendszeresítése és viselésére kiadom az alábbi
utasítást.
1. A Belügyminisztérium hivatali szervezeteinél, a Belügyminisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezeteknél, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezeteknél (a továbbiakban Belügyminisztérium szervezetei) dolgozó, köztisztviselő és közalkalmazotti állomány részére névkitűzőt rendszeresítek. A névkitűző leírását az 1. számú melléklet tartalmazza.
2. A Belügyminisztérium szervezeteinél dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak, akik a 2. számú mellékletben felsorolt szervezeteknél dolgoznak és munkavégzésük során állampolgárokkal kerülnek kapcsolatba, a ruházatukon a nevükkel ellátott névkitűzőt kell hogy viseljenek.
3. Azon munkatársak részére, akikre nézve a 2. pont nem határoz meg viselési kötelezettséget, a hivatali tevékenységük során a névkitűző viselését lehetővé teszem.
4. A köztisztviselői és közalkalmazotti állomány névkitűző viselésére az 1. számú mellékletben meghatározottak az irányadók.
5. Az országos rendőrfőkapitány, a határőrség országos parancsnoka, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője a szervezetüknél dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak névkitűzője viselésének rendjére adjon ki utasítást.
6. A névkitűzővel történő első ellátás az igényjogosultak részére térítésmentes, az ezzel kapcsolatos költségek az illetékes szerveket terhelik.
7. A viselésre kötelezett személyeket 2001. május 1-ig el kell látni a névkitűzőkkel. Azon szerveknél, ahol nem biztosított a névkitűző átadása, a legyártatását helyileg, a leggazdaságosabb módon kell megoldani.
8. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.
Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter

1. számú melléklet

1. A kitűző a 20–25 karakteres nevek esetében 80 X 14 mm-es lekerekített sarkú, ezüstszínű fémlap, mágneses, csiptetős vagy amerikai tiszti patentos rögzítéssel. A különlegesen hosszú nevek esetében 100 X 14 mm-es fémlap is használható.

2. A fémlap tartalmazza a viselőjük teljes (családi- és utónevét) nevét, és amennyiben van, doktori titulusát.

3. A fémlapon feltüntetetteket nagybetűvel ,BOLDONI ANTIQUA’’ betűtípussal kell írni, a gravírozott részben fekete betűkkel.

4. A Belügyminisztérium Központi Igazgatás szervezeteinél a névkitűző anyaga és adattartalma a sajátosságokra tekintettel az 1. számú melléklet 1–3. pontokban meghatározottaktól eltérő is lehet.

5. A BM Központi Kórház és Intézményeinél a névkitűző anyagát és tartalmát a szakmai sajátosságokra tekintettel a főigazgató főorvos jogosult meghatározni.

6. A névkitűző a ruházat bal oldalán kerüljön elhelyezésre.

7. A névkitűző mégneses rögzítése az egészségre nem ártalmas – orvosok által bevizsgált termék –, azonban a pacemakerrel rendelkezőknek tilos a viselete (számukra a csiptetős rögzítésű a javasolt). A személyazonosító gyártását megelőzően nyilatkozni kell a személyt az előzőek tudomásul vételéről.

2. számú melléklet

Azok a Belügyminisztériumi szervezetek, amelyeknél dolgozók a névkitűzőt a munka végzése során kötelesek viselni

1. A Belügyminisztérium hivatali szerveinél a közigazgatási államtitkár által meghatározott munkakörökben dolgozók.

2. Rendészeti Szakközépiskoláknál, az oktatási intézményeknél, és az Oktatási Igazgatóságon a BM Oktatási Főosztály vezetője által meghatározott munkakörökben dolgozók.

3. BM Központi Gazdasági Főigazgatója által meghatározott munkakörökben dolgozók.

4. BM Duna Palota vezetője által meghatározott munkakörökben dolgozók.

5. A BM Központi Kórház és Intézményei főigazgató főorvosa által meghatározott munkakörökben dolgozók.

6. Bevándorlási és állampolgársági Hivatal főigazgatója által meghatározott munkakörökben dolgozók.

7. A fővárosi és a megyei Közigazgatási Hivatalok vezetői által meghatározott munkakörökben dolgozók.

8. Az országos rendőrfőkapitány által meghatározott munkakörökben dolgozók.

9. A határőrség országos parancsnoka által meghatározott munkakörökben dolgozók.

10. Az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője által meghatározott munkakörökben dolgozók.

*

Az utasítást utóbb a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 3-4. §-a módosította. Az utasítást a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 103. § 10. pontja hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére