• Tartalom

12/2001. (ÜK. 9.) LÜ utasítás

12/2001. (ÜK. 9.) LÜ u t a s í t á s

az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2001.09.30.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdése, valamint az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Üsztv.) 110. §-a alapján, az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának és az ügyészségi alkalmazottak érdekképviseleti szerveinek véleményét is figyelembe véve a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 5. §-a (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezések lépnek, egyidejűleg a (2)–(3) bekezdés megjelölése (3)–(4) bekezdésre változik:

„(1) A napi munkába járáshoz szükséges utazási költségtérítést az ügyészségi alkalmazott részére a szolgálati helye szerint illetékes pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egység megelőlegezi vagy rendelkezik annak megelőlegezése iránt. A költségtérítési előleggel a következő havi költségtérítési előleg felvétele előtt, a bérlet, illetőleg menetjegy leadásával egyidejűleg kell elszámolni. A szolgálati viszony megszűnése esetén az elszámolás legkésőbb az utolsó munkában töltött napon esedékes.
(2) A munkába járási utazási költségtérítésre jogosult ügyészségi alkalmazott nyilatkozhat arról, hogy nem kívánja a munkába járásra szolgáló bérletet a munkáltatónak leadni és az ennek következtében keletkező adóbevallási kötelezettségét tudomásul veszi. Ebben az esetben az ügyészségi alkalmazottra az (1) bekezdésben említett elszámolási kötelezettség sem vonatkozik.”

2. § Az Ut. a következő 14/A. §-sal egészül ki:

14/A. § (1) A kiküldetési rendelvényt általában a kiküldetést elrendelő, legfőbb ügyészi utasításban vagy legfőbb ügyészi utasítás felhatalmazása alapján főügyészi utasításban pénzügyi kötelezettségvállalásra feljogosított ügyészségi alkalmazott írja alá.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ügyészségi alkalmazott akadályoztatása, valamint a magasabb vezető állású ügyészségi alkalmazottaknak a 13. § (2) bekezdésében említett belföldi kiküldetése esetén a kiküldetési rendelvényt a szervezeti és működési szabályzatban a helyettesítésre feljogosított ügyészségi alkalmazott írja alá.
(3) A 14. § (2) bekezdése alapján, átruházott hatáskörben eljáró helyi vezető ügyész a kiküldetési rendelvényt csak akkor írhatja alá, ha pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult.”

3. § (1) Az Ut. 27. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészségi alkalmazottak hivatalos célból történő külföldi utazását (a továbbiakban: külföldi kiküldetés) és szolgálati útlevéllel történő utazását a legfőbb ügyész írásban rendeli el a 2. számú melléklet szerinti javaslat, továbbá az e célra szolgáló formanyomtatvány alkalmazásával. A javaslat és a formanyomtatvány aláírásra történő előkészítése a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodájának feladata. A javaslat és a formanyomtatvány aláírására (a külföldi kiküldetés elrendelésére) a 14/A. § (1)–(2) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.
(2) A legfőbb ügyész döntéséről a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája értesíti a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály, valamint – a megfelelően kitöltött és aláírt, a 2. számú melléklet szerinti javaslat egy példányának megküldésével – a Pénzügyi és Műszaki Főosztály vezetőjét. A munkáltatói jogkör gyakorlóját a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály tájékoztatja.”

(2) Az Ut. 2. számú melléklete helyébe a jelen utasítás 1. számú melléklete lép.

(3) Az Ut. 27. §-ának (4)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kiküldött utazásával kapcsolatos teendők összehangolását a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája végzi. A kiküldött köteles – előzetesen egyeztetve – az utazás megszervezésében közreműködni, különösen a szállásfoglalásról, vonat-, illetőleg repülőjegy és az utazáshoz szükséges információk beszerzéséről, továbbá a szükséges biztosítási – különösen: a baleset- és betegségbiztosítási, kiegészítő gépjármű-felelősségi és casco – szerződések megkötéséről gondoskodni.
(5) A kiküldött a kiküldetés megkezdése előtt köteles a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodáját írásban tájékoztatni a szükséges biztosítások meglétéről.
(6) A kiküldött általában legalább tizenöt nappal az utazás megkezdése előtt köteles tájékoztatni a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodáját az útlevelének számáról, továbbá az útlevélben szereplő nevéről, születési helyéről és idejéről. Az említett adatokról nem kell tájékoztatást adni a szolgálati útlevéllel történő utazások esetében. Azokban a sürgős esetekben, amikor az utazás elrendelése és az utazás megkezdése közötti időszak tizenöt napnál kevesebb, a tájékoztatást tizenöt napon belül, a lehetséges legrövidebb idő alatt kell teljesíteni.
(7) A diplomata- és a szolgálati útlevél, illetőleg vízum díját az ügyészség költségvetéséből kell biztosítani. A diplomata- és a szolgálati útlevelek beszerzéséről, nyilvántartásáról és kezeléséről, továbbá az egyéb hivatalos úti okmányok beszerzéséről a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája gondoskodik.”

4. § Az Ut. 29. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A kiküldött a hazatérést követően, az elszámolással egyidejűleg írásban köteles nyilatkozni az indulási, érkezési és határátlépési adatokról, valamint a fogadó szerv (személy) által térítésmentesen biztosított juttatásokról (pl. szállás, étkezés, napidíj).”

5. § (1) Az Ut. 38. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kiküldetés során várhatóan felmerülő és elszámolható költségeket a kiküldött kérelmére a Pénzügyi és Műszaki Főosztály legfeljebb hét nappal a kiküldetés megkezdése előtt megelőlegezi. Az előleg felvétele személyesen vagy meghatalmazott útján történhet.”

(2) Az Ut. 38. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kiküldött részére a Pénzügyi és Műszaki Főosztály a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája, valamint a kiküldött által beszerzett tájékoztató adatok alapján, a külföldi tartózkodás időtartamát és feltételeit figyelembe véve biztosítja a szükséges szállásköltség-előleget.”

(3) Az Ut. 38. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kiküldöttnek a felvett előlegről a kiküldetésből történő hazatéréstől számított tíz napon belül a Pénzügyi és Műszaki Főosztályon – személyesen vagy meghatalmazottja útján – a számlák egyidejű csatolásával el kell számolnia. Ha a felvett előleg meghaladja a jogszerűen felhasználható összeget, akkor a különbözetet az elszámolással egyidejűleg, a Pénzügyi és Műszaki Főosztály által a kiküldetést megelőzően kiszolgáltatott valutában vissza kell fizetni.”

6. § (1) Az Ut. 49. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészségi alkalmazott – részletesen kifejtett indokok alapján – szociális segélyt kérhet a 3. számú melléklet szerinti formanyomtatvány felhasználásával.”

(2) Az Ut. 3. számú melléklete helyébe a jelen utasítás 2. számú melléklete lép.

7. § (1) Az Ut. a 74/A. §-t követően a következő címmel és 74/B. §-sal egészül ki:

„Az ügyészség tulajdonában álló járművek
külföldre vitele
74/B. § (1) Az ügyészségi alkalmazottak az ügyészség tulajdonában álló járművel a Magyar Köztársaság területét csak a 6. számú melléklet szerinti hozzájárulás birtokában hagyhatják el.
(2) A hozzájárulást – a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyész helyettesei részére hivatalból, más esetben kérelem alapján – a Pénzügyi és Műszaki Főosztály adja ki.”

(2) Az Ut. a jelen utasítás melléklete szerinti 6. számú melléklettel egészül ki.

8. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Ahol az Ut.

a) Pénzügyi Főosztályt említ, ott Pénzügyi és Műszaki Főosztályt;

b) Személyügyi és Továbbképzési Főosztályt említ, ott Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztályt

kell érteni.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG

ENGEDÉLYEZEM!

Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája

Ig.N. ……/…… Legf. Ü. szám

…………………………
legfőbb ügyész*

JAVASLAT
külföldi kiküldetéshez
Javasolom, hogy …………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………..    (név, beosztás, szolgálati hely)
…………………………………………………………………………………………………………………..    (ország)
…………………………………………………………………………………..    (helység) -ba/-be történő kiküldetésére
a) önálló tárgyalásra jogosult kiküldöttként – kiküldöttként utazzon,**
…………………………………………………………………………………………………………………………….

b) utazása vonattal, repülőgéppel, hivatali/magángépkocsival, autóbusszal, hajóval történjék,**

c)

– szolgálati útlevelet

használjon**

…………………………….

 

– I. o. menetjeggyel

utazzon**

…………………………….

 

– komfort o. menetjeggyel

utazzon**

…………………………….

 

– közepesnél magasabb kategóriájú szállodát

vegyen igénybe**

…………………………….

 

– V.I.P. várót

vegyen igénybe**

…………………………….

Budapest, …… év ………… hó …… napján
……………………………
főosztályvezető ügyész”
* A legfőbb ügyész, illetőleg a Nemzetközi és Európai Ügyek Irodája vezetőjének utazása esetén az engedélyezésre a szervezeti és működési szabályzat szerint a legfőbb ügyész helyettesítésére illetékes legfőbb ügyész helyettes jogosult.
** A javaslatot a kipontozott részbe be kell írni!
KÉRELEM
szociális segély folyósítása iránt
Név, beosztás:
Szolgálati hely:
Kikkel él közös háztartásban:
Vagyoni helyzete:
Egy családtagra jutó nettó havi jövedelem:
Milyen összegű segélyt kér:
Kérelmének indoka:
………………, 200… év ………… hó …… napján
………………
aláírás
A közvetlen szolgálati felettes1. javaslata:
………………, 200… év ………… hó …… napján
………………
aláírás”
LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG
Pénzügyi és Műszaki Főosztálya
Gazd.
TULAJDONOSI HOZZÁJÁRULÁS* Legfőbb Ügyészség tulajdonában álló járművel a Magyar Köztársaság területének elhagyásához
1. A jármű használójának
családi és utóneve: ……………………………………………………………………………………………………..
úti okmány száma: ……………………………………………………………………………………………………..
szolgálati helye: ………………………………………………………………………………………………………..
beosztása: ………………………………………………………………………………………………………..……..
2. A jármű
törzskönyvének száma: ……………………………….………………………………………………………………..
rendszáma: . …………………………………………………………………..……….……………………………..
alvázszáma: …………………………………………………………………………………………………………..
motorszáma: …………………………………………………………………………………………………………..
3. A jármű tulajdonosa:
A Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészsége, H–1055 Budapest, Markó utca 16. Telefon: 269-2600, 269-2620.
4. A hozzájárulás 1. pontjában említett használó a 2. pont szerinti járművel a Magyar Köztársaság területét
a …… év ………… hó …… napjától …… év ………… hó …… napjáig terjedő időtartam alatt elhagyhatja.
Budapest, …… év ………… hó …… napján.
aláírás”
*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

1.

A Legfőbb Ügyészségen a munkáltatói jogkör gyakorlója.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére