• Tartalom

14/2001. (BK 5.) BM utasítás

14/2001. (BK 5.) BM utasítás

a rendőrség közlekedési és helyszíni bírság kiszabására jogosult egyéb közterületi szolgálatot ellátó, valamint a határőrség határforgalom ellenőrzését végző állománya, továbbá ezek irányításában résztvevő vezetők továbbképzéséről és vizsgáztatásáról*

2001.03.21.
A rendőrség közlekedési és helyszíni bírság kiszabására jogosult egyéb közterületi szolgálatot ellátó állománya közlekedési és a vonatkozó szabálysértési jogszabályokkal kapcsolatos, valamint a határőrség határforgalom ellenőrzésében részt vevő állománya határforgalmi, idegenrendészeti és a vonatkozó szabálysértési jogszabályokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése, annak szinten tartása, illetve az intézkedések szakszerűségének és jogszerűségének, továbbá a parancsnoki ellenőrzések megalapozottságának elősegítése érdekében – a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 73. §-ának (2) bekezdésében meghatározottak alapján – kiadom az alábbi
utasítást.
1. A rendőrség közlekedési és helyszíni bírság kiszabására jogosult egyéb közterületi szolgálatot ellátó állománya, valamint ezen állomány irányításában közvetlenül résztvevő vezetői állománya (a továbbiakban: rendőr) a közlekedési, közlekedésigazgatási és az ezzel kapcsolatos szabálysértési jogszabályok és egyéb rendelkezések ismeretéből, valamint a határőrség határforgalom ellenőrzését ellátó és szakirányító állománya (a továbbiakban: határőr) a határforgalmi, idegenrendészeti és az ezzel kapcsolatos szabálysértési ismeretekből az utasítás a 2. pontjában meghatározott időközönként vizsgát köteles tenni.
2. A rendőrnek, a határőrnek amennyiben érvényes vizsgával nem rendelkezik, a beosztásba helyezésekor a már beosztásban lévő esetén 2001. évtől kezdődően, majd azt követően pedig 3 évenként kell vizsgát tennie.
3. Az oktatást és a vizsgáztatást három lépcsőben kell végrehajtani:
a) A rendőrség szerveinél először az Országos Rendőr-főkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányságok érintett vezetői, majd a redőrkapitányságok osztály- és alosztályvezetői részére kell megtartani. Ezt követően a képzésben és vizsgáztatásban részt vett parancsnoki állomány az alárendeltségébe tartozó állomány oktatását és vizsgáztatását hajtsa végre.
b) A határőrség szerveinél először az Országos Parancsnokság és a határőr igazgatóságok szakirányító állománya, majd a határőr igazgatóságok határforgalmi kirendeltség vezetői és helyettesei részére kell megtartani. Ezt követően a képzésben és vizsgáztatásban részt vett parancsnoki állomány az alárendeltségükbe tartozó határforgalmi kirendeltségek ügyeleteseinek, szolgálati csoportvezetőinek és útlevélkezelőinek oktatását és vizsgáztatását hajtsa végre.
4. A vizsgát megelőzően az érintett állományt központi, illetve területi szervezésben, oktatásban kell részesíteni. A vizsgát megelőző kutatásra és felkészülésre legalább két nap szolgálatmentességet kell biztosítani.
5. Az oktatás és vizsgáztatás megszervezéséről és ütemezéséről, lebonyolításáról, valamint az oktatás tematikájának és a vizsgakérdések elkészítéséről az Országos Redőr-főkapitányság vezetője, illetve a határőrség országos parancsnoka évente intézkedésben rendelkezik.
6. A rendészeti szakközépiskolák és a Rendőrtiszti Főiskola végzős tanulója (hallgatója), aki ah utasítás 1. pontja szerinti ismeretekből a tantervbe illesztett vizsgakötelezettségét teljesítette, annak letételétől számított 3 évig az utasítás alapján újabb vizsgára nem kötelezhető.
7. A vizsga eredményes letételéről a rendőr, illetve a határőr az utasítás mellékletében meghatározott formában kiállított igazolást kap.
8. Eredménytelen vizsga esetén a rendőrnek, illetve a határőrnek egy hónapon belül újabb vizsgát kell tennie. Ha a megismételt vizsga újból eredménytelenül zárul, a rendőr, illetve a határőr helyszíni bírság kiszabására jogosultságot nem kaphat vagy a meglévő jogosultságát meg kell vonni és mindaddig amíg sikeres vizsgát nem tett a rendőr közlekedési, a határőr a hatáskörébe tartozó szabálysértési ügyben, önállóan nem járhat el.
9. Az eredményes vizsga letételről szóló igazolást és a helyszíni bírságolási jogkör visszavonásáról készült parancsnoki feljegyzést a rendőr, illetve a határőr személyzeti anyagába kell helyezni.
10. Ez az utasítás közzététele napján lép hatályba.
Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter

Melléklet a 14/2001. (BK 5.) BM utasításhoz

Szerv megnevezése
IGAZOLÁS

(szolgálait hely)

(beosztás)

A……………………………………………………-on …………………………………-ként szolgálatot teljesítő
(név, rendfokozat)
…………………………………
a ………/2001. BK.) BM Utasításban előírt továbbképzésen részt vett és
eredményes
vizsgát tett.
(kelt)
……………, ……………

………………………………………

………………………………………

vizsgabizottság tagja

vizsgabizottság tagja

………………………………………
vizsgabizottság elnöke
*

Az utasítást utóbb a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 5. §-a módosította. Az utasítást a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 103. § 11. pontja hatályon kívül helyezte 2022. szeptember 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére