• Tartalom

16/2001. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

16/2001. (ÜK. 12.) LÜ u t a s í t á s

a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központtal való együttműködésről*

2001.12.31.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központról (a továbbiakban: Központ) szóló 2000. évi CXXVI. törvényben (a továbbiakban: Szbetv.) foglalt, a Legfőbb Ügyészségre háruló feladatok teljesítése érdekében a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

Adatszolgáltatás a Központnak

1. § A Legfőbb Ügyészségnek jelentést kell tenni, ha bármely ügyészi szerv az Szbetv. 4. §-ában felsorolt bűncselekmény miatt

a) bármely nyomozó hatóságnál a nyomozás elrendelését kezdeményezi. Nem kezdeményezés, ha az ügyész a feljelentés kiegészítésével a nyomozó hatóságot bízza meg és egyúttal úgy rendelkezik, hogy a bűncselekmény alapos gyanújának megállapítása esetén a nyomozást a nyomozó hatóság rendelje el;

b) nyomozást rendelt el, tekintet nélkül arra, hogy azt az ügyészség végzi vagy azzal más nyomozó hatóságot bízott meg;

c) a nyomozás során hivatalból vagy jogorvoslati eljárásban a nyomozó hatóságnak a bűncselekmény minősítésére vonatkozó megállapítását megváltoztatta. A minősítés megváltoztatásának kell tekinteni, ha az ügyész:

– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4. §-ában felsoroltak szerinti minősítését olyan minősítésre változtatta, amely ebben a felsorolásban nem szerepel;

– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4. §-ában fel nem sorolt minősítését a felsorolásban lévő valamely minősítésre változtatta;

– a nyomozó hatóságnak az Szbetv. 4.§-ában felsorolt minősítését a 4. § körébe tartozó más minősítésre változtatta;

– az általa folytatott nyomozás során a cselekmény minősítését az előbb felsoroltak valamelyikének megfelelően megváltoztatta;

d) a nyomozást bármely okból megszüntette, tekintet nélkül arra, hogy azt mely nyomozó hatóság folytatta le;

e) az ügyben vádat emelt. Amennyiben halmazatban lévő bűncselekmények miatt vagy több elkövető ellen emeltek vádat, fennáll a jelentéstételi kötelezettség, ha a vád tárgyává tett bűncselekmények között az Szbetv. 4. §-ában felsorolt valamely bűncselekmény előfordul.

2. § (1) A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal, a megyei ügyészségi nyomozó hivatalok és a helyi ügyészségek a jelentést a megyei főügyészség útján teszik meg a Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztályának (a továbbiakban: főosztály). A katonai ügyészség a Katonai Főügyészségnek tesz jelentést.

(2) Amennyiben az 1. §-ban felsorolt jelentéstételi kötelezettség alá eső ügyészi intézkedés megtételére alakszerű intézkedésben (jogorvoslatot elbíráló határozat, nyomozást megszüntető határozat, vádirat) került sor, a jelentéstételi kötelezettséget az intézkedés két példányának felterjesztésével, egyébként az intézkedés két példányban készítendő külön jelentésbe foglalásával kell teljesíteni.

(3) Amennyiben a felterjesztett iratból az Szbetv. 4. § (2) bekezdésében megjelölt adatok (az elkövetés módszere, eszköze, ideértve a bűncselekménnyel szerzett javakra, azok legalizálására szolgáló vállalkozásra vagy egyéb módszerre vonatkozó megállapításokat) nem állapíthatók meg, erről az iratot felterjesztő jelentésben kell beszámolni.

3. § A 2. §-ban foglaltaknak megfelelően kell felterjeszteni a szervezett bűnözésre vonatkozó vizsgálatról készült jelentést, ezzel kapcsolatos értékelést vagy elemzést.

4. § (1) A főosztály a 2-3. §-ban foglaltak szerint érkezett iratokat – a titkos ügykezelés alá tartozó ügyek kivételével – évenkénti gyűjtőszámon belül, érkezésük sorrendjében ellátott sorszámon kezeli és az egyik példányt a Központhoz továbbítja.

(2) Amennyiben a 3. §-ban foglaltak szerinti vizsgálatot, értékelést vagy elemzést a főosztály vagy a Katonai Főügyészség végzi, az erről készült jelentést vagy egyéb összeállítást a Központnak ugyancsak megküldi.

(3) A felterjesztett iratok másik példányát a főosztály, illetve a Katonai Főügyészség irattárában kell elhelyezni.

5. § Amennyiben a Központ a szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyviteli adatokat kér, annak teljesítése a főosztály feladata. A főosztály a szükséges adatokat a Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztálytól beszerzi és – ha a megkeresést teljesíthetőnek találja – az adatokat a Központnak megküldi. Amennyiben az adatok átadására nincs lehetőség, ennek indokáról a főosztály a Központot tájékoztatja.

6. § A Legfőbb Ügyészség Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztálya folyamatosan megküldi a Központnak az Egységes Rendőrségi, Ügyészségi Statisztikának a bűnözésre és bűnüldözésre vonatkozó valamennyi összeállítását.

Adatkérés a Központtól

7. § (1) Amennyiben az ügyészség az Szbetv. 4. §-ában felsorolt bármely bűncselekmény miatt nyomozást folytat, előterjesztést tesz a főosztályhoz – a katonai ügyészség a Katonai Főügyészséghez – a Központtól történő, a szervezett bűnözéssel kapcsolatos adatigénylésre.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előterjesztésre más bűncselekmény miatti nyomozás esetén is lehetőség van, ha a nyomozás lefolytatásához, az annak tárgyát képező bűncselekmény vagy gyanúsított megítéléséhez az őt érintő, szervezett bűnözéssel kapcsolatos adatok ismerete szükséges.

(3) Amennyiben más nyomozó hatóság az általa folytatott nyomozás befejezése után az iratokat a Be.145. § (1) bekezdése alapján az ügyészségnek megküldte és az ügyészségnek a Be. 145. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti döntéshez a szervezett bűnözéssel kapcsolatos adatra lenne szüksége, ennek beszerzése iránt az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően jár el.

(4) Ha az adatot kérő ügyészségnek az adatok meghatározott szempontok szerinti értékelésére, elemzésére van szüksége, ezt az igényét az előterjesztésben megindokolja, továbbá az elemzés vagy értékelés szempontjait meghatározza.

8. § (1) A főosztály, illetőleg a Katonai Főügyészség a 7. § szerinti előterjesztés indokoltságát megvizsgálja, és ennek eredményétől függően az adatkérést továbbítja a Központnak, illetőleg a továbbítást mellőzi és annak okáról az előterjesztőt tájékoztatja.

(2) A megkeresésre kapott adatot és elemzést (értékelést) a főosztály, illetőleg a Katonai Főügyészség az előterjesztő ügyészséghez továbbítja.

Vegyes rendelkezések

9. § (1) Ahol az utasítás megyei főügyészségről szól, azon a Fővárosi Főügyészséget, a megyei ügyészségi nyomozó hivatalon pedig a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt is érteni kell.

(2) Az 5. §-ban foglalt tevékenységet a katonai ügyészség a Katonai Főügyészség rendelkezése szerint teljesíti.

(3) Az utasítás a közzététele napján lép hatályba és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére