• Tartalom

18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás

18/2001. (K. Ért. 8.) KöM utasítás

a Környezetvédelmi Minisztérium Ellenőrzési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/1999. (K. Ért. 7.) KöM utasítás módosításáról

2001.08.29.
A Környezetvédelmi Minisztérium Ellenőrzési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/1999. (K. Ért. 7.) KöM utasítást (a továbbiakban: Esz) a következők szerint módosítom:

1. § Az ESz 2. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az (1) bekezdésben megjelölt szervek által, illetve részvételével alapított gazdasági társaságok és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. §-a (1) bekezdés 4. pontja szerinti egyéb szervezetek (a továbbiakban: egyéb szervezetek) nem tartoznak az utasítás hatálya alá.”
2. § (1) Az ESz 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A minisztérium által végzendő ellenőrzésekről éves munkatervet kell összeállítani, amelyet az Osztály a tárgyév január 31-ig készít el. A munkatervet a miniszter hagyja jóvá. A Minisztérium a jóváhagyott munkatervet megküldi tájékoztatásul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.”
(2) Az ESz 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az Osztály feladatait a munkaterv alapján, illetve a közvetlen irányítást és felügyeletet gyakorló közigazgatási államtitkár utasítása alapján végzi. A munkaterven kívüli ellenőrzési feladatokat a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.”
3. § Az ESz 4. §-ának (2) bekezdése a következő mondattal egészül ki:
„Az Osztály az átfogó felügyeleti ellenőrzések során ellátja a szakmai (természet- és környezetvédelmi, hatósági munkával kapcsolatos) ellenőrzések koordinációját.”
4. § Az ESz 8. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az Osztály az ellenőrzés megkezdéséről a Minisztériumon belül írásban tájékoztatja a közigazgatási államtitkárt és az ellenőrzésben érintett szakmai felügyeletet ellátó helyettes államtitkárt.”
5. § Az ESz 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
12. § Az elkészült – a közigazgatási államtitkár által jóváhagyott – jelentést az Osztály megküldi tájékoztatásul a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkárnak, valamint a Közgazdasági és Költségvetési Főosztálynak, továbbá az ellenőrzésben érintett további szervezeti egységek vezetőinek.”
6. § Az ESz 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
13. § Amennyiben az ellenőrzés az ellenőrzött szervezetnél hiányosságokat állapít meg, az ellenőrzött szervezetnek intézkedési tervet kell készítenie a jelentésben foglalt hiányosságok pótlására, végrehajtására. Ezt a tervet a realizáló levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a közigazgatási államtitkárnak megküldi. A közigazgatási államtitkár – az Osztály vezetőjének javaslatára – dönt az ellenőrzött szerv intézkedési tervének jóváhagyásáról, meghatározza a teljesítésről szóló beszámoló elkészítésének határidejét.”
7. § Az ESz 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„Az Osztály vezetője véleményezi az ellenőrzött szerv által készített, az intézkedési terv végrehajtásáról szóló beszámolót, és arról tájékoztatja az ellenőrzött szerv vezetőjét. Az írásban történő beszámoló a végrehajtás szintjéig elfogadható, ha az intézkedési tervben foglalt feladatokat teljesítették. A végrehajtás ellenőrzése a soron következő felügyeleti költségvetési ellenőrzés, illetve utóvizsgálat keretében történik.”
8. § (1) Az ESz a 15. §-t megelőzően a következő címmel egészül ki:
,,Beszámoló készítése”
(2) Az ESz 15. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az Osztály félévenként beszámolót készít – az adott időszakban elvégzett ellenőrzésekről, az ezek során feltárt hiányosságokról és megszüntetésükre tett intézkedésekről –, amelyet a közigazgatási államtitkár a miniszter elé terjeszt.”
(3) Az ESz 15. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az Osztály adott évi tevékenységéről beszámolót készít a R. 33. §-ában rögzítetteknek megfelelően. Az éves beszámolót a Minisztérium vezető testületei (államtitkári vezetői értekezlet, miniszteri értekezlet) kötelesek megtárgyalni. A Minisztérium az elfogadott beszámolót tájékoztatásul megküldi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.”
9. § Az ESz 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A belső ellenőrzési rendszer magában foglalja:
a) azt a folyamatosan elvégzendő vezetői ellenőrzést, amely minden vezető beosztású dolgozó munkájának részét alkotja,
b) a munkafolyamatba épített, valamint,
c) a függetlenített belső ellenőrzést.”
(2) A felügyeleti költségvetési ellenőrzések mellett a Minisztérium függetlenített belső ellenőrzési feladatait az Osztály látja el. A függetlenített belső ellenőrzés vonatkozásában a R. 7–40. §-ában és jelen utasításban foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.
(3) A belső ellenőrzés kiterjed a PHARE és egyéb nemzetközi támogatás útján a Minisztérium rendelkezésére bocsátott pénzeszközök felhasználásának ellenőrzésére. Az Osztály a Nemzetközi Támogatások Főosztályával közösen kidolgozza az EU elvárásoknak megfelelő ISPA projektek pénzügyi ellenőrzési rendszerét. A rendszer működtetéséért az ISPA Végrehajtó Szervezet felelős, az Osztály szakmai ismereteinek és kapacitásának megfelelően vesz részt a tevékenységben.”
10. § Az ESz a következő 16/A. §-val egészül ki:
16/A. § (1) Az Osztály elkészíti a Közigazgatási Államtitkári Titkárságtól folyamatosan kapott tájékoztató anyagok alapján a külső szervek által végzett ellenőrzések nyilvántartását.
(2) Koordinálja az intézkedési tervek elkészítését, ellátja az abban foglalt végrehajtási határidők betartásának ellenőrzését, a végrehajtásáért felelős személy(ek) írásban történő beszámoltatását.
(3) A végrehajtás figyelemmel kísérése, valamint a Minisztérium vezetésének információs igényei kielégítése érdekében a birtokában lévő adatok rendszerezett nyilvántartását megoldja.”
11. § Az ESz a következő 16/B. §-sal egészül ki:
„16/B.
Ez az utasítás a R.-ben foglaltakkal együtt érvényes, és a belső ellenőrzések során a R. előírásait is alkalmazni kell.”
12. § Az ESz 2. §-ának (3) bekezdésében a ,,szervezet” szó helyébe ,,szervezetek” szó lép.
13. § (1) Ez az utasítás a kiadmányozása* napján lép hatályba.
(2) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az ESz 2. §-a b) pontjának bc) alpontja,
valamint 9. §-a.
Dr. Turi-Kovács Béla s. k.,
környezetvédelmi miniszter
*

Az utasítás kiadmányozásának napja: 2001. augusztus 29.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére