• Tartalom

2/2001. (PK 10.) PM utasítás

2/2001. (PK. 10.) PM utasítása

a központi forrásból finanszírozott családtámogatási ellátások és a fogyatékossági támogatás ellenőrzési rendjéről*

2001.07.07.
1. A Pénzügyminisztériumnak (a továbbiakban: PM) a 2. pontban felsorolt, központi forrásból finanszírozott ellátásokkal kapcsolatos szak- és pénzügyi ellenőrzése kiterjed az ellátásokkal összefüggő nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, az igényelbíráló szervek hatáskörébe tartozó ellátásoknak a jogosultak részére történő megállapítására, folyósítására, továbbá az ezekkel összefüggő ügyviteli feladatok ellátására.
2. A központi forrásból finanszírozott ellátások:
a) családtámogatási ellátások (családi pótlék, iskoláztatási támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás), a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény alapján,
b) megváltozott munkaképességűek kereset-kiegészítése, átmeneti kereset-kiegészítése, a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásáról és szociális ellátásáról szóló 8/1983. (VI. 29.) EÜM-PM együttes rendelet alapján,
c) szociális támogatás, a lakbér-hozzájárulásról szóló 4/1971. (II. 8.) Korm. rendelet alapján,
d) fogyatékossági támogatás, a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján.
3. A központi forrásból finanszírozott ellátások szakfelügyeleti ellenőrzését a PM erre a célra létrehozott szervezeti egysége, a Családtámogatási Jogi-, Ellenőrzési Önálló Osztály (továbbiakban: Önálló Osztály) látja el. Ennek keretén belül - a módszertani útmutató előírásainak megfelelően - az Önálló Osztály ellenőrzi:
a) a megyei területi államháztartási hivatalok (a továbbiakban TÁH-ok) által a 2. pontban felsorolt ellátásokkal kapcsolatban végzett tevékenységet,
b) a nettó finanszírozási körbe tartozó szervezetek részére a TÁH-ok által végzett kifizetőhelyi feladatok ellátását,
c) a TÁH-okkal az illetményszámfejtés elvégzésére, kifizetőhelyi működtetésre külön megállapodást kötő azon szervezeteket, melyeknek a kifizetőhelyi feladatait is a TÁH-ok végzik.
Az Önálló Osztály a szakfelügyeleti ellenőrzés munkájába bevonja a TÁH-ok igazgatói által közvetlenül irányított családtámogatási ellenőrzési csoportjait (osztályait).
4. A TÁH-ok családtámogatási ellenőrzési csoportjai (osztályai) -a módszertani útmutató előírásainak megfelelően- látják el illetékességi területükön, a családtámogatási kifizetőhelyek szak- és pénzügyi ellenőrzését.
5. A TÁH területi illetékessége azon szervezetek családtámogatási kifizetőhelyeire terjed ki, melyeket nyilvántartásba vett, és részükre a nyilvántartási számot kiadta. Az or-szágos hálózattal rendelkező szervezetek telephelyein folyó, családtámogatási ellátásokkal kapcsolatos tevékenység ellenőrzését a nyilvántartási számot kiadó TÁH megkeresésére az a TÁH köteles elvégezni, mely megyében a telephely található.
6. Az Önálló Osztály további feladatai:
a) irányítja a TÁH-ok családtámogatási ellenőrzési részlegeinek szakmai tevékenységét,
b) az ellenőrzések egységes bonyolítása érdekében módszertani útmutatót ad ki, és gondoskodik annak jogszabályi változások miatt szükséges karbantartásáról,
c) éves ütemterv alapján felülellenőrzéseket végez a TÁH-ok ellenőrző tevékenységével kapcsolatban,
d) ellátja a PM-el jogszabály alapján megállapodást kötött szervezetek kifizetőhelyeinek szak- és pénzügyi ellen-őrzését.
7. A szak- és pénzügyi ellenőrzéseket féléves ellenőrzési terv alapján kell végezni, figyelemmel az időszerű feladatokra.
8. Az utasítás a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Varga Mihály s. k.
pénzügyminiszter
*

Az utasítást a 18/2014. (VII. 4.) NGM utasítás 3. § 20. pontja hatályon kívül helyezte 2014. július 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére