• Tartalom

2179/2001. (VII. 13.) Korm. határozat

2179/2001. (VII. 13.) Korm. határozat1

a Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság V. ülésének ajánlásairól

2002.11.07.

1. A Kormány jóváhagyólag tudomásul veszi a Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság 2001. január 25–26-án megtartott V. ülésén elfogadott, a mellékletben közzétett ajánlásokat.

2. Az ajánlások egyes pontjaiban foglaltak végrehajtásával a Kormány a következőket bízza meg:

a) Ajánlások általános téren

aa) ajánlások 2. pontja:

Felelős: pénzügyminiszter, belügyminiszter az érintett miniszterek bevonásával

Határidő: 2004. december 31.

ab) ajánlások 3. pontja:

Felelős: PHARE-program kormányzati koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Határidő: folyamatos

ac) ajánlások 4. pontja:

Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, belügyminiszter, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke

Határidő: folyamatos

ad) ajánlások 5. pontja:

Felelős: Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke az érintett miniszterek bevonásával

Határidő: folyamatos

ae) ajánlások 6. pontja:

Felelős: igazságügy-miniszter, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke

Határidő: 2001. december 31.

af) ajánlások 8. pontja:

Felelős: belügyminiszter, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke

Határidő: 2001. december 31., illetve folyamatos

ag) ajánlások 9. pontja:

Felelős: külügyminiszter

Határidő: folyamatos

b) Ajánlások az oktatás területén

ba) ajánlások 2. pontja:

Felelős: oktatási miniszter, nemzeti kulturális örökség minisztere

Határidő: folyamatos

bb) ajánlások 3. pontja:

Felelős: oktatási miniszter, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke

Határidő: folyamatos

bc) ajánlások 4. pontja:

Felelős: oktatási miniszter

Határidő: 2001. december 31.

bd) ajánlások 5. pontja:

Felelős: oktatási miniszter

Határidő: 2001. október 31., illetve folyamatos

c) Ajánlások a kultúra területén

ca) ajánlások 1. pontja:

Felelős: nemzeti kulturális örökség minisztere, belügyminiszter

Határidő: 2003. december 31.

cb) ajánlások 2. pontja:

Felelős: Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke

Határidő: 2001. december 31., illetve folyamatos

cc)2

3. Az ajánlások végrehajtásának pénzügyi forrása a felelős minisztérium adott évi költségvetését terheli.

Felelős: a 2. pont szerinti miniszterek

Határidő: folyamatos

Melléklet a 2179/2001. (VII. 13.) Korm. határozathoz


A Magyar–Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság továbbra is érvényesnek tartja azokat az ajánlásokat, amelyek nem, vagy csak részben valósultak meg. Ezek mellett a következő ajánlásokat teszi a két Kormány számára:

Általános téren

1. A horvát Fél az európai normákkal és gyakorlattal összhangban biztosítsa a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, a közintézményekben és a helyi önkormányzatokban.

2. A Felek a határforgalmi együttműködésről és új határátkelőhelyek megnyitásáról szóló kétoldalú megállapodások megkötését javasolják, különös tekintettel azokra a területekre, ahol a két ország nemzeti kisebbségei élnek.

3. A Felek a PHARE-CBC- és a CARDS-program lehetőségei és eszközei felhasználásával folytassák a két kisebbség településeinek gazdasági fejlesztését. Ebben a horvát Fél számít Magyarország teljes körű segítségére.

4. Mindkét Fél törekedjen arra, hogy ahol nagyobb számban élnek kisebbségek, az össznépesség arányainak megfelelően biztosítsák foglalkoztatásukat az állami hivatalokban és az állami tulajdonú vállalatoknál.

5. Mindkét Fél fordítson megkülönböztetett figyelmet a magyarországi horvátok, illetve a horvátországi magyarok részcsoportjainak támogatására, amelyek jelen pillanatban fokozott asszimilációs veszélynek vannak kitéve. Pl. horvát dalmátok, horvát rácok, gradistyei kaj-horvátok Magyarországon, illetve tengermelléki és muraközi magyarok Horvátországban.
Mindkét Fél tegye lehetővé, hogy a 2001. évi népszámlálás során megfelelő számú horvát, illetve magyar nemzetiségű összeíróbiztos végezhesse tevékenységét a két érintett kisebbség által lakott településeken.

6. A Bizottság javasolja a horvát Félnek, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy mindazon településeken, ahol a magyarság többséget alkot, törvényben biztosítsa a középületeknek az eredeti tulajdonban maradását, és jogi úton garantálja, hogy a járások vagy egyéb jogi személyek ne idegeníthessék el azokat.
A Bizottság javasolja, hogy a magyar Fél tekintse át a magyarországi horvát szervezetek tulajdonában lévő középületek – indokolt esetben – központi költségvetésből történő felújítását.

7. A horvát Fél vegye figyelembe a helyi közigazgatásról és a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása során a magyar kisebbségi közösség jogos igényeit.

8. A Felek biztosítsák – a kisebbség kezdeményezésére, indokolt igény esetén a törvényes előírásoknak megfelelően a helységnév- és az utcanévtáblák, valamint a közintézmények feliratai, illetve ez utóbbiak működésére vonatkozó közlemények a hivatalos nyelv mellett a kisebbség nyelvén is olvashatóak legyenek.

9. A horvát Fél a törvényeknek megfelelően továbbra is fordítson kiemelt figyelmet a magyarlakta települések újjáépítésére. A közösségi épületek felújításához a magyar Fél a továbbiakban is nyújtson – elsősorban alapítványi – segítséget.

10. A horvát Fél az újjáépítési törvényeknek megfelelően, anyagi lehetőségeihez mérten vállaljon kötelezettséget az újbezdáni katolikus templom felújítása és a pélmonostori katolikus templom újjáépítésének befejezése érdekében.

Az oktatás területén

1. A Bizottság javasolja, hogy a horvát Fél vállaljon kötelezettséget a kórógyi általános iskola folyamatban lévő felújításának mielőbbi befejezésére.

2. A Felek továbbra is szenteljenek kiemelt figyelmet az eszéki Magyar Oktatási és Kulturális Központ működésének és fejlesztésének.
A horvát Fél biztosítsa a szükséges eszközöket a központ hiányzó felszereléséhez.
A magyar Fél az intézmény magyar jellegét biztosító szakmai és módszertani anyagokkal a továbbiakban is segítse a munkát.
A Bizottság javasolja, hogy a horvát Fél az eszéki Magyar Oktatási és Kulturális Központ könyvtárát nyilvánítsa a horvátországi magyarok központi könyvtárává, és lássa el megfelelő munkatársakkal.

3. A magyar Fél a továbbiakban is tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a horvát nemzetiségi oktatási intézmények fenntartási költségeit biztosítani tudja.
A Bizottság támogatja az Országos Horvát Önkormányzat azon kérését, hogy a magyar Kormány keresse azt a jogi és pénzügyi megoldást, mellyel a hercegszántói Horvát Óvoda, Általános Iskola és Diákotthon zavartalan működése és teljes körű finanszírozása biztosítható.

4. A Felek támogatják azt a kezdeményezést, amellyel a két tudományos akadémia – kölcsönösségi alapon – egy-egy akadémiai státusz létrehozásával segíti a horvátországi magyar, illetve a magyarországi horvát kisebbség tudományos tevékenységét.

5. A Felek – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – nyújtsanak anyagi támogatást olyan tankönyvek megjelentetéséhez, amelyek tartalmazzák a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzése szempontjából fontos azon ismeretanyagot, amelyet a magyarországi, illetve horvátországi tanmenetek és tankönyvek (pl. a történelem és a földrajz tantárgyak esetében) számukra nem elégséges módon jelenítenek meg.

A kultúra és a tájékoztatás területén

1. A magyar Fél folytassa a Pécsi Horvát Színház központi költségvetésből történő támogatását és szorgalmazza a fenntartó Pécsi Városi Önkormányzatnál a Pécsi Horvát Színház felújítási munkáinak felgyorsítását.

2. A magyar Fél nyújtson segítséget a Rijec című horvát nyelvű folyóirat megjelenési költségeihez.

3. A horvát Fél vállaljon kötelezettséget magyar nyelvű adásokat sugárzó szerkesztőség létrehozására a HTV eszéki regionális stúdiójában.

4. A Bizottság támogatja az Országos Horvát Önkormányzat kérését, hogy az MTV a kisebbségekkel aláírt egyezmény szerint biztosítsa a horvát nyelvű televíziós műsorok készítését.
1

Megjelent: Határozatok Tára 2001. évi 29. szám.

2

A 2. cc) pontot a 2333/2002. (XI. 7.) Korm. határozat 2. pontjának negyvenkettedik francia bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére