• Tartalom

2345/2001. (XI. 22.) Korm. határozat

2345/2001. (XI. 22.) Korm. határozat1

a Magyar Köztársaság technikai kiigazítási igényeiről és nyilatkozatairól egyes polgári jogi igazságügyi együttműködési tárgyú közösségi rendeletek vonatkozásában

2001.11.22.

1. A Kormány az egyes polgári jogi tárgyú európai közösségi rendeletek végrehajtása érdekében szükséges intézkedésekről szóló előterjesztés alapján az e határozat mellékletében felsorolt közösségi rendeletekhez kapcsolódóan meghatározza a Magyar Köztársaság nyilatkozatait és tájékoztatásait.

2. Előterjesztést kell készíteni a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény módosításáról azzal a céllal, hogy a Tanácsnak a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben keletkezett bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről szóló 1348/2000/EK rendelete 19. cikkének (2) bekezdése és (4) bekezdésének utolsó fordulata a magyar bíróságok eljárásában alkalmazható legyen.

Felelős: igazságügy-miniszter

Határidő: 2002. augusztus 31.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

Melléklet a 2345/2001. (XI. 22.) Korm. határozathoz

A Tanács 1347/2000/EK rendelete a házassági ügyekben és a házastársaknak a gyermekek feletti szülői felügyeletével kapcsolatos ügyekben irányadó joghatóságról, valamint az ilyen ügyekben keletkezett határozatok elismeréséről és végrehajtásáról

I. melléklet

Magyarországon a megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság.

II. melléklet

Magyarországon megyei bíróság, Budapesten a Fővárosi Bíróság.

III. melléklet

Magyarországon: felülvizsgálati kérelem.

A Tanács 1348/2000/EK rendelete a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben keletkezett bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről

2. cikk

Magyarországon Áttevő Hatóság: Igazságügyi Minisztérium,

Átvevő Hatóság: Igazságügyi Minisztérium


A 2. cikk (4) bekezdése szerinti, a 17. cikk a) pontjában meghatározott tájékoztatóba felveendő adatok

Átvevő Hatóság az Igazságügyi Minisztérium, címe: 1054 Budapest, Kossuth tér 4. Illetékessége a Magyar Köztársaság teljes területe. Az iratok átvételének elfogadott módja: posta, telefax, e-mail. Elfogadott nyelvek: magyar, német, angol, francia.

3. cikk

Magyarországon Központi Hatóság az Igazságügyi Minisztérium.

4. cikk

A Magyarországon kézbesítendő irathoz csatolt ún. adatlapot magyar, német, angol vagy francia nyelven kitöltve kell csatolni.

9. cikk

E cikk (2) bekezdése szerinti szabályt a magyar jog nem alkalmazza, ezért a magyar bíróságok eljárásában nem alkalmazható.

10. cikk

A Magyar Köztársaság német, angol vagy francia nyelven elfogadja a kézbesítés megtörténtéről szóló igazolást.

14. cikk

Az e cikk (1) bekezdésében említett kézbesítési mód alkalmazását a Magyar Köztársaság a saját területén tartózkodó címzett vonatkozásában csak az alábbi feltételek teljesülése esetén tekinti hatályosnak:

– a kézbesítendő iratot ajánlott küldeményként, tértivevénnyel kell postára adni;

– a kézbesítés foganatosítása meg kell hogy feleljen a bíróságok ügyiratainak postai úton történő kézbesítésére vonatkozó magyar jogszabályoknak;

– idézés címzett részére történő kézbesítésének a tárgyalás vagy egyéb eljárási cselekmény határnapját legalább harminc nappal meg kell előznie;

– a kézbesítést kérő bíróság vagy hatóság előtt folyamatban lévő eljárásban félként érdekelt személy részére szóló keresetlevelet avagy az eljárás megindításának alapjául szolgáló egyéb iratot minden esetben el kell látni magyar nyelven készült fordítással.

15. cikk

A Magyar Köztársaság nem fogadja el a kézbesítés e módjának a területén való alkalmazását.

19. cikk

Az e cikk (2) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén a Magyar Köztársaság bíróságai határozatot hozhatnak. Az e cikk (4) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén a Magyar Köztársaságban az igazolási kérelem benyújtásának határideje egy év.


A Tanács 44/2001/EK rendelete a polgári és kereskedelmi ügyekben irányadó joghatóságról, és az ilyen ügyekben hozott határozatok elismeréséről és végrehajtásáról


A 65. cikkhez

Magyarországon a 6. cikk (2) bekezdésében és a 11. cikkben meghatározott a szavatossági és beavatkozási keresetekre irányadó joghatóságra nem lehet hivatkozni. Olyan személyek, akiknek a lakóhelye valamely másik tagállamban van, a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvénynek a perbehívásra vonatkozó 58–60. §-ai alapján idézhetők a magyar bíróság elé. Azon határozatokat, amelyeket valamely más tagállamban a 6. cikk (2) bekezdése, illetőleg a 11. cikk alapján hoztak, a Magyar Köztársaságban a III. fejezet rendelkezései szerint elismerik és végrehajtják.


A 69. cikkhez

A Budapesten, 1980. július 31. napján aláírt, a polgári és a családjogi jogsegélyről, a határozatok elismeréséről, valamint a bűnügyi jogsegélyről szóló magyar–francia szerződés; a Budapesten, 1979. október 8. napján aláírt, a polgári és bűnügyi jogsegélyről szóló magyar–görög szerződés.

I. melléklet

Magyarországon: a nemzetközi magánjogról szóló 1979. évi 13. törvényerejű rendelet 57. §-a.

II. melléklet

Magyarországon: a megyei bíróság székhelyén működő helyi bíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság.

III. melléklet

Magyarországon: megyei bíróság, Budapesten a Fővárosi Bíróság.

IV. melléklet

Magyarországon: felülvizsgálati kérelem.
1

Megjelent: Határozatok Tára 2001. évi 51. szám.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére