• Tartalom

32/2001. (HK 9.) HM utasítás

32/2001. (HK 9.) HM utasítás

a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről*

2001.06.20.

A honvédelemről szóló 1993. CX. törvény 11. § (1) bekezdésének l) pontjában kapott felhatalmazás alapján a határátlépéssel járó csapatmozgások (a továbbiakban: csapatmozgások) engedélyezésének a honvédelmi tárcán belüli előkészítése feladataira az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM hivatalaira és háttérintézményeire, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) szervezeteire.

(2) Ezen utasítást a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló 190/2000. (XI. 14.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: R.) összhangban kell alkalmazni.

Az R. 1. § (1) bekezdése értelmében határátlépéssel járó csapatmozgás olyan tevékenység, amely

a) alaprendeltetésből fakadó feladatok (be)gyakorlására vagy végrehajtására irányul,

b) a fenti feladatokra vonatkozó katonai szabályzatok előírásai alapján történik, és

c) szervezett formában, katonai vezetés vagy egyes külföldi fegyveres erőkre érvényesülő más felelős vezetés alatt valósul meg.

(3) Az R. 3. § (1) bekezdése alapján ezen utasítás alkalmazásában

a) „csapatmozgások előkészítéséért felelős szervek” a HM Kétoldalú Nemzetközi Egyűttműködési Főosztály és a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség,

b) „HM illetékes szerve” a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal Vám- és Határforgalmi Igazgatósága (a továbbiakban: Igazgatóság),

c) „előterjesztés készítéséért felelős szerv” a HM Nemzetközi Jogi Iroda.

Az engedélyezéshez szükséges adatok gyűjtése

2. § (1) A csapatmozgásokban érintett MH szervezetek szolgálati úton a HVK hadműveleti csoportfőnöknek évente június 30-ig felterjesztik a saját, valamint a külföldi partner szervezeteik részvételével a következő évben végrehajtásra kerülő csapatmozgásnak, illetve az R. 2. § (3) bekezdése szerinti katonai kötelékmozgásnak megfelelő tevékenységeknek, – az utasítás melléklete szerint – összeállított listáját.

(2) A HM Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Főosztály a csapatmozgásokra vonatkozó, – a külföldi katonai vagy diplomáciai szervtől érkezett – tervezési adatokat június 30-ig megküldi a HVK hadműveleti csoportfőnöknek.

(3) Azon csapatmozgások és katonai kötelékmozgások adatait, melyek tervezése az (1)-(2) bekezdésben megjelölteken kívüli, de az utasítás hatálya alá tartozó szervezet felelőssége, az érintett szervezet vezetője június 30-ig közvetlenül küldi meg a HVK hadműveleti csoportfőnöknek.

(4) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség az (1)-(3) bekezdés szerinti adatok birtokában összeállítja a Magyar Honvédség ötéves tervezési időszakra szóló Gyakorlat Direktíváját és Programját (a továbbiakban: MH GYDP), amely kizárólagosan képezi az R. 3. § (1) bekezdés szerint az Igazgatóságnak megküldendő tervkivonat alapját. A HM nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó főosztályai, valamint a HVK alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek csak ennek alapján készíthetnek csapatmozgásokat is tartalmazó tervezési iratot, parancsot, intézkedést.

(5) Az R. 2. § (4) bekezdése szerinti, valamint a külön közjogi engedélyhez kötött átvonulások igényeinek külföldi bejelentését és azok adatait a HM Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Főosztály veszi át és a továbbiakban a 3. § (3) bekezdése szerint jár el.

(6) A HM Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Főosztály évente szeptember hónapban tájékoztatja a csapatmozgások előkészítéséért felelős külföldi szervezeteket az R. és jelen utasítás szerinti adatszolgáltatási feladatokról és határidőkről, valamint a térítéses igénybevételre vonatkozó jogszabályokról és állásfoglalásokról.

3. § A csapatmozgások minősítése és a közjogi engedélyezés előkészítése

(1) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség az MH GYDP alapján, az utasítás mellékletének megfelelően elkészíti a tervkivonatot, melyben az 1. § (2) bekezdése szerinti csapatmozgások (az átvonulások nélkül) és az R. 2. § (3) bekezdése szerinti katonai kötelékmozgások külön felsorolást képeznek.

(2) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség az R. 2. számú mellékletének megfelelően kiegészített adatokkal – az MH GYDP MH Katonai Tanács és HM Kollégium által történő jóváhagyását követően – a tervkivonatot évente november 15-ig megküldi a HM Nemzetközi Jogi Irodának és az Igazgatóságnak.

(3) A csapatmozgások előkészítéséért felelős szervek a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett csapatmozgások között nem szereplő sürgősségi engedélyezési igényt a határátlépés tervezett időpontja előtt legalább 21 nappal történő megküldés esetén fogadhatnak el.

Az ezen belül érkező igényt, – amennyiben azt a kezdeményező írásban kifejtett rendkívüli okból fenntartja, – a HM közigazgatási államtitkárhoz terjesztik fel döntésre. Az elfogadott igényt soron kívül továbbítják a HM Nemzetközi Jogi Irodának és az Igazgatóságnak.

(4) Abban a kérdésben, hogy adott katonai tevékenység az engedélyezés szempontjából csapatmozgásnak minősül-e, a HM Nemzetközi Jogi Iroda jogosult állást foglalni.

(5) Az Igazgatóság a csapatmozgások technikai engedélyezése érdekében az adatokat nyilvántartásba veszi és intézkedik azon adatok pótlására, amelyek az R. 2. számú melléklete szerinti adattartalomhoz még szükségesek.

A csapatmozgások technikai engedélyezésével és a tájékoztatással kapcsolatos feladatok

4. § (1) A tervezett magyar vagy külföldi csapatmozgással, illetve katonai kötelékmozgással érintett magyar katonai szervezetek a csapat vagy kötelék Magyarországra vagy Magyarországról történő útba indítása előtt legalább 40 nappal közvetlenül az Igazgatóságnak küldik meg az R. 2. számú mellékletének megfelelő, pontosított adatokat a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség egyidejű tájékoztatása mellett.

(2) A HM Nemzetközi Jogi Iroda a csapatmozgás közjogi engedélyezéséről a vonatkozó országgyűlési határozat vagy a kormányhatározat számának egyidejű megjelölésével soron kívül értesíti az Igazgatóságot.

A továbbiakban az Igazgatóság a Magyarországra belépő külföldi csapat vagy kötelék esetében az R. 6. §-a szerint jár el, a külföldre irányuló magyar csapat vagy kötelékmozgás esetében pedig a Külügyminisztérium útján közvetlenül kéri meg a diplomáciai engedélyt.

(3) A külföldi államok légtereinek igénybevételével járó csapatmozgások esetén a diplomáciai engedély beszerzéséhez szükséges adatokat a Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi Hivatalához kell benyújtani a fogadó ország előírásainak megfelelően az Igazgatóság egyidejű értesítése mellett.

(4) A diplomáciai engedély és/vagy haditechnikai termékkiviteli, illetve behozatali engedély megadása után adatokat a haditechnikai eszközök, anyagok, létszám tekintetében nem lehet nagyobb mennyiségre módosítani, engedélytől) eltérő új eszközökkel és anyagokkal kiegészíteni.

(5) A csapatmozgások, valamint a R. 2. § (3) bekezdése szerinti katonai kötelékmozgások technikai engedélyezése az okmányok, igazolások körére, tevékenységeire vonatkozóan már meglévő hatályos jogszabályok [a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998 (I. 16.) Korm. rendelet, a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló 14/1998. (VI. 24.) KHVM-HM-KTM, a vámeljárás során alkalmazandó NATO okmányok köréről, alkalmazásáról, valamint kibocsátásuk eljárási szabályairól szóló 15/2000. (IV. 14.) PM-HM és a NATO menetparancs alkalmazásával kapcsolatos szabályokról szóló 29/2000. (X. 13.) HM-BM együttes rendeletek] figyelembe vételével történik.

(6) Az Igazgatóság a csapat vagy kötelék tényleges útba indítása előtt legalább 3 nappal értesíti az érintett magyar katonai szervezeteket a vámkezelés módjáról, időpontjáról, a határátkelőhelyeken áthaladás eljárásának rendjéről. A vámkezelés időpontjában rendelkezésre bocsátja a (5) bekezdés szerinti úti okmányokat, valamint a diplomáciai engedélyeket.

(7) Az Igazgatóság, illetve a programfelelős HM, MH szervek ügykörük szerint együttműködnek a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium illetékes szerveivel, a vám- és adóhatósággal, valamint a külföldi polgári és katonai hatóságokkal. Ezen belül az Igazgatóság jogosult a határátlépés és vámeljárások során, valamint ezekkel kapcsolatos operatív intézkedések megtételére, információ- és tájékoztatás adásra, külföldi polgári és katonai hatóságokkal a közvetlen kapcsolatfelvételre, és további belső eljárási szabályok kidolgozására.

(8) Az Igazgatóság a BM Határőrség Országos Parancsnokságával és a PM Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával fennálló együttműködés keretében a tapasztalatokról, változásokról, módosításokról szükség szerint, de legalább évente egyszer, az 1. § (3) bekezdésének a) és c) pontjában megjelölt szervek képviselőinek meghívásával megbeszélést folytat, továbbá értékelő jelentést készít.

Záró rendelkezések

5. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a nemzetközi kapcsolatokkal összefüggő feladatokról szóló 9/1997. (HK 7.) HM utasítás 17-19. §-ai hatályukat vesztik.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 32/2001. (HK 9.) HM utasításhoz

MINTA

A Kormány ..../2001. (...) Korm. határozata
a 2002. évi, határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről

1. A Kormány a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló 190/2000. (XI. 14.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése alapján engedélyezi a mellékletben foglalt 2002. évi gyakorlatokhoz, kiképzésekhez és egyéb katonai tevékenységekhez (a továbbiakban együtt: gyakorlatok) kapcsolódó csapatmozgásokat.

2. Az engedély a magyar fegyveres erők melléklet szerinti gyakorlatokon való részvételének, a gyakorlatokon résztvevő külföldi fegyveres erők országhatáron való átlépésének és átvonulásának engedélyezését is jelenti.

3. A mellékletben megjelölt, magyar és külföldi fegyveres erőkhöz tartozó kontingensek küldése, fogadása, illetve átvonulása – az adott gyakorlaton való részvételhez indokolt mennyiségű – saját rendszeresített gép és harcjárműveikkel, híradó és kommunikációs eszközeikkel, fegyverzetükkel, lőszer és robbanóanyag ellátmányukkal, felszerelésükkel és a szállításukhoz szükséges járművekkel történhet.

4. Ha az egyes gyakorlatok jellege indokolja, az engedély a mellékletben meghatározott időtartamokon belül, a résztvevőknek – a vonatkozó összlétszám kereteket betartó – váltása érdekében történő, többszöri határátlépésére is vonatkozik.

5. A gyakorlatok végrehajtására szolgáló összeget a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium részére a Magyar Köztársaság 2001-2002. évi költségvetéséről szóló törvény biztosítja.

6. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.




MINTA

(a következő évre tervezett csapatmozgásokat engedélyező kormányhatározat mellékletének mintája)

I. Magyar részvétellel tervezett, külföldi fegyveres erők esetleges átvonulásával is járó
NATO gyakorlatok és kiképzések


(null)

A gyakorlat megnevezése

Felelős

A gyakorlat
tervezett helye

A gyakorlat
tervezett időpontja

Engedélyezett
létszám (fő)
legfeljebb

1.

DINAMIC MIX

MH SZFVK

Németország

január, február, március (6 hét)

40

2.

ADVENTURE EXCHANGE

MH LVK

Görögország

május-június (3 hét)

150

3.

ARRCADE FUSION

MH SZFVK

Törökország

szeptember (2 hét)

20

4.

...

...

...

...

...

5.

...

...

...

...

...

II. Magyar részvétellel tervezett, külföldi fegyveres erők esetleges átvonulásával is járó
békepartnerségi (PfP) gyakorlatok és kiképzések

A gyakorlat megnevezése

Felelős

A gyakorlat
tervezett helye

A gyakorlat
tervezett időpontja

Engedélyezett létszám (fő) legfeljebb

1.

COOP LANTERN

MH SZFVK

Franciaország

május (2 hét)

30

2.

COOP KEY

MH SZFVK

Románia

július (3 hét)

600

3.

COMBINED ENDEAVOR

MH LVK

Németország

május (1 hét)

50

4.

...

...

...

...

...

5.

...

...

...

...

...

III. Magyar részvétellel tervezett, külföldi fegyveres erők esetleges átvonulásával is járó PfP
szellemű gyakorlatok és kiképzések

A gyakorlat megnevezése

Felelős

A gyakorlat
tervezett helye

A gyakorlat
tervezett időpontja

Engedélyezett létszám (fő) legfeljebb

1.

COOP SUPPORT

MH SZFVK

Magyarország

Június (2 hét)

2000

2.

COOP DETERMINATION

MH LVK

Svájc

Október (4 hét)

80

3.

COOP DRAGON

MH SZFVK

Albánia

December (1 hét)

100

4.

...

...

...

...

...

5.

...

...

...

...

...

IV. Magyar részvétellel tervezett, két- és többoldalú megállapodásokon alapuló gyakorlatok
és kiképzések

A gyakorlat típusa és résztvevői

Felelős

A gyakorlat
tervezett helye

A gyakorlat
tervezett időpontja

Engedélyezett
létszám (fő)
legfeljebb

1.

Magyar-román békefenntartási gyakorlat

MH SZFVK

Románia

Július (2 hét)

100

2.

Magyar-szlovén légierő gyakorlat

MH LVK

Szlovénia

Augusztus (1 hét)

50

3.

Magyar-amerikai katasztrófa elhárítási gyakorlat

BM, PVOP, MH SZFVK

Magyarország KGYL

október, november
(3 hét)

600

4.

Térítéses lőtér-igénybevétel

Pinerolo olasz páncélos dandár

Magyarország KGYL

December (2 hét)

1000

5.

...

...

...

...

...

V. Egyéb engedélyköteles katonai tevékenységek

A tevékenység típusa

Felelős

A tevékenység tervezett helye

A tevékenység
tervezett időpontja

Engedélyezett létszám (fő) legfeljebb

1.

MFO békefenntartók átvonulása

MH ÖHK

Magyarország

január, február
(3 hét)

Egyidejűleg legfeljebb 500 fő

2.

Új légvédelmi fegyverrendszer kísérletek

HM THI

Szlovákia

2001. év folyamán (10 hét)

30

3.

Beszerzett BTR járművek csapatpróbája

MH SZFVK

Ukrajna

május (1 hét)

20

4.

Katasztrófa elhárításhoz tűzszerészek tevékenysége

MH ÖHK

Albánia

október, november
(5 hét)

15

5.

Nemzetközi millenniumi katona találkozó

MH SZFVK

Magyarország

Folyamatos 2001. februártól mandátumuk lejártáig

1500

VI. Magyar fegyveres erők részvétele nélkül megrendezésre kerülő, külföldi fegyveres
erők átvonulásával járó NATO és békepartnerségi gyakorlatok és kiképzések

A gyakorlat megnevezése

A gyakorlat tervezett
időpontja

A gyakorlat tervezett
helye

1

COOP BEST EFFORT

február

Törökország

2

COOP BRAVEHART

július, augusztus

Portugália

3

COOP SURVIVAL

október

Norvégia

4

...

...

...

5

...

...

...

*

Az utasítást a 21/2016. (V. 20.) HM utasítás 10. §-a hatályon kívül helyezte 2016. június 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére