• Tartalom

4/2001. (ÜK. 6.) LÜ utasítás

4/2001. (ÜK. 6.) LÜ u t a s í t á s

a nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a nyomozás befejezése utáni ügyészi feladatokról szóló 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás módosításáról*

2001.06.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. §

A nyomozás törvényessége feletti felügyeletről és a nyomozás befejezése utáni ügyészi feladatokról szóló 2/1999. (ÜK. 2.) LÜ utasítás (továbbiakban: Ut.) a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § A Legfőbb Ügyészség Nyomozás Felügyeleti Főosztálya (a Kiemelt Ügyek Osztálya) látja el a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal tevékenységének törvényességi felügyeletét.”

2. §

Az Ut. 2. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) a helyi ügyészség: illetékességi területén a helyi rendőrkapitányság és szervei, továbbá – az a)–b) pontokban felsorolt nyomozó hatóságok és a katonai ügyészség kivételével – a területén működő nyomozó hatóságok és szervek, a Pest megyei főügyész által kijelölt helyi ügyészség a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Pest Megyei Vizsgálati Osztálya, illetve az APEH Bűnügyi Igazgatósága Budapesti és Pest Megyei Nyomozó Hivatala által a Pest Megyei Főügyészség illetékessége alá tartozó ügyekben folytatott nyomozási tevékenysége felett.”

3. §

Az Ut. 7. §-a (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A megyei főügyész haladéktalanul jelentést tesz a legfőbb ügyésznek az (1) bekezdés szerinti ügyekben az ott írt tartalommal.”

4. §

Az Ut. 16. §-a a következő (3)–(4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az ügyész a beadványt nem megnevezése, hanem annak tartalma szerint bírálja el.
(4) Az ügyész az intézkedését a szolgálati út betartásával terjeszti fel a felettes ügyészhez.”

5. §

Az Ut. 62. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Amennyiben a büntetőeljárás közvádra és magánvádra üldözendő bűncselekmény miatt folyik, a vádemelés elhalasztásának csak akkor van helye, ha az ügyész a magánvád képviseletétől eláll.”

6. §

Az Ut. 70/A. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a gyanúsított a nyomozás során tett nyilatkozatában jelzi a tárgyalásról lemondás szándékát, vagy más módon kezdeményezi az ügyésznél az ügy nyilvános ülésen való elbírálását, az ügyész a gyanúsítottat meghallgatja.”

7. §

Az Ut. 80. §-a (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a Legfőbb Ügyészség az eljárás átadásáról dönt, ha nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik, erről a külföldi hatóság megkeresésével egy időben a kezdeményező ügyészt értesíti.
(3) A Legfőbb Ügyészség értesíti az eljárás átadását kezdeményező ügyészt az eljárás átvételéről is, aki erre figyelemmel a törvény 39. §-a alapján az eljárást megszünteti.”

8. §

Az Ut. 81. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A büntetőeljárás átvételéről a Legfőbb Ügyészség határozattal dönt.”

9. §

Az Ut. 82. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyben az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A magyar állampolgár gyanúsítottkénti kihallgatására irányuló eljárási jogsegélykérelmet – kettős büntethetőség esetén – a megkeresésben közölt adatok alapján kell teljesíteni.”
,,(5) A jogsegélykérelem alapján teljesített eljárási cselekmények miatt bejelentett panaszt a megkereső állam hatóságához kell intézni, erről a jogorvoslatra jogosultat tájékoztatni kell. Az eljárási cselekmény teljesítésének módja miatt bejelentett panasz elbírálása az illetékes ügyész feladata.”

10. §

Az Ut. 83. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

83. § (1) Az eljárási jogsegély iránti megkeresést a Legfőbb Ügyészség által engedélyezett körben és az általa előírt módon kell teljesíteni.
(2) Ha a külföldi igazságügyi hatóság az eljárási jogsegély bíróság által történő teljesítését kéri, az iratokat a Legfőbb Ügyészség megküldi az Igazságügyi Minisztériumnak.”

11. §

Az Ut. a következő VII/A. Fejezettel egészül ki:

A közlekedési ügyész nyomozás felügyeleti feladatai
87/A. § A közlekedési ügyész eljárásában az Utasítás rendelkezéseit az e Fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
87/B. § (1) A közlekedési ügyész a felnőttkorúak által elkövetett
a) közlekedési bűncselekmények (Btk. XIII. Fejezet),
b) a közlekedés rendjével, a közlekedés biztonságával összefüggő, gondatlanságból elkövetett emberölés [Btk. 166. § (4) bekezdés], gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés [Btk. 170. § (6) bekezdés], foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés (Btk. 171. §), segítségnyújtás elmulasztása (Btk. 172.§), közforgalmi tömegközlekedési közérdekű üzem működésének megzavarása (Btk. 260. §)
miatt indított büntetőeljárás esetében felügyeli a nyomozás törvényességét, meghozza a befejezett nyomozások felügyelete körében szükséges ügyészi intézkedéseket, felügyeli a helyi ügyészségek hatáskörébe tartozó közlekedési bűncselekmények elbírálásával kapcsolatos tevékenységét.
(2) Amennyiben a nyomozás nemcsak az (1) bekezdésben megjelölt bűncselekmények miatt folyik, a nyomozás felügyelete és az érdemi döntés csak akkor tartozik a közlekedési ügyész feladatkörébe, ha az ügyben a közlekedési vagy a közlekedéssel összefüggő bűncselekmény(ek) a meghatározó jelentőségű(ek).
(3) A Btk. 188. §-a (1), illetve a Btk. 189. § (1) bekezdésébe ütköző vétségek miatt indult büntetőeljárásokban a nyomozás, illetve a befejezett nyomozások törvényességének felügyelete az általános illetékességi szabályok szerinti helyi ügyészség feladata.
(4) A vízi rendészeti rendőrkapitányság által folytatott nyomozás törvényességét a vízi rendészeti rendőrkapitányság székhelye szerint illetékes közlekedési ügyész felügyeli.
(5) A megyei (fővárosi) főügyész a székhelyén kívül működő helyi közlekedési rendőri szervek által folytatott nyomozások törvényessége felügyeletét az (1) bekezdésben írtaktól eltérően is szabályozhatja.
(6) A közlekedési ügyész a nyomozás felügyelete során a helyi vezető ügyészt megillető jogokat is gyakorolja.
(7) A (2) bekezdésben írt büntetőeljárások során a helyi ügyészség Be. 148. §-ának (5) bekezdése szerinti felettes ügyésze a közlekedési ügyész.
87/C. § (1) A közlekedési ügyész fokozott felügyeletet (19. §) gyakorol akkor is, ha a közlekedési bűncselekmény több ember halálát okozta, vagy tömegszerencsétlenséget idézett elő.
(2) Az (1) bekezdésben írt esetekben a szemlén és a bizonyítási kísérleten az ügyészi részvétel kötelező.
87/D. § A 87/B. § (1) bekezdésében meghatározott, a helyi bíróság hatáskörébe tartozó bűncselekmények miatt a közlekedési ügyész általában a Be. 29. §-a (3) bekezdése szerint illetékes bíróságnál emel vádat.
87/E. § (1) A vádiratban, a vádindítványban meg kell jelölni azokat a szabályokat is (KRESZ, forgalmi vagy más utasítás stb.), amelyeket az elkövető megszegett, az ügydöntő határozatban pedig azokat is, amelyek megszegésének gyanúja az ügyben felmerült.
(2) Ha a bűncselekményt külföldön követték el, az (1) bekezdésben felsorolt ügyészi intézkedésekben az elkövetés helyén irányadó szabályokat kell feltüntetni.
(3) Az előbbi szabályokat akkor is alkalmazni kell, ha vádemelés esetén az ügyész a bűncselekménnyel összefüggésben elkövetett szabálysértés elbírálását is indítványozza.
87/F. § Büntetőeljárás átadásának kezdeményezésekor az iratokhoz csatolni kell az irányadó közlekedési jogszabályok, utasítások és szabályzatok szó szerinti szövegét tartalmazó mellékletet is.
87/G. § A közlekedési ügyész a 87/B. § (2) bekezdésében megjelölt bűncselekmények tekintetében a jogalkalmazás egységének biztosítása érdekében visszatérő rendszerességgel megvizsgálja a helyi ügyészségek eljárási gyakorlatát.”

12. §

(1) Ez az utasítás 2001. június 1. napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közlekedési szakfeladatok ellátásáról szóló 5/2000. (ÜK. 4.) LÜ utasítás.

(3) Az utasításnak a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövegét az Ügyészségi Közlönyben közzé kell tenni.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 98. §-a hatályon kívül helyezte, 2003. július 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére