• Tartalom

42/2001. (HK 13.) HM utasítás

42/2001. (HK 13.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezető állományú tagjai egészségügyi szűrővizsgálatának szabályozásáról

2001.07.18.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 11. § (1) bekezdésének 1) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről szóló 1997. évi LXXIX. törvényre, az egészségügyről szóló 1997. CLIV. törvényre, a kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvényre, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú tagjainak beosztási kategóriákba történő részletes besorolásáról és a szolgálati beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 22/2000. (VIII. 31.) HM rendeletre, továbbá a hivatásos és szerződéses katonák egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról szóló 12/1997. (V. 16.) HM rendeletre – a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezető állományú tagjainak egészségügyi szűrővizsgálatára az alábbi
utasítást
adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a HM hivatalai és háttérintézményei, a honvédelmi miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) vezető állományú tagjaira terjed ki.

(2) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvéd Vezérkar Egészségügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK Eü.Csf.-ség), az MH központi személyügyi nyilvántartásra kijelölt szervezet (a továbbiakban: adatszolgáltató), továbbá a szűrővizsgálatot végrehajtó MH Központi Honvédkórház (a továbbiakban: MH KHK) és az MH Kecskeméti Repülőkórház (a továbbiakban: MH KRK) végrehajtásban érintett tagjaira.

2. § Az utasítás alkalmazásakor vezető állomány tagja az a hivatásos katona, aki VIII. vagy magasabb beosztási kategóriában teljesít szolgálatot, valamint az a köztisztviselő és közalkalmazott, aki a fentieknek megfelelő beosztásban van.

3. § (1) A HM kiemelt vezető állományú tagja

a) a honvédelmi miniszter,

b) a HM államtitkár,

c) a HM helyettes államtitkár,

d) a HM főcsoportfőnök,

e) a HM főosztályvezető,

f) a HM hivatalvezető.

(2) Az MH kiemelt vezető állományú tagja

a) a Honvéd Vezérkar főnöke,

b) a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes,

c) a Honvéd Vezérkar csoportfőnök,

d) az MH Szárazföldi és Légierő Vezérkar főnök és helyettes,

e) az MH Budapesti helyőrségparancsnok és helyettes,

f) az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnoka,

g) az MH Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka,

h) a NATO-ba felajánlott katonai szervezet parancsnoka,

(3) A miniszter irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek kiemelt vezetői

a) a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal főigazgató és helyettes,

b) a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató és helyettes.

4. § (1) A vezető állomány névjegyzékét az adatszolgáltató mágneslemezen megadja a HVK Eü.Csf.-ség részére. A változásokról havonta tájékoztatást ad.

(2) A HVK Eü.csf. a vezető állomány névjegyzékeit a vonatkozó mértékben megküldi a szűrővizsgálatot végrehajtó honvédkórházak részére.

(3) A szűrővizsgálatot a honvédkórházak a HVK Eü.Csf.-ségtől kapott névjegyzék alapján végzik.

5. § (1) A vezető állomány szűrővizsgálatát – a hivatásos és szerződéses katonák egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságáról szóló 12/1997. (V. 16.) HM rendelet 8. § (3) bekezdésében, illetve a 2001. évben végrehajtandó egészségügyi szűrővizsgálatokról szóló 209/2000. (HK 21.) HVK. Eü.csf. intézkedés 3. pontjában foglaltaktól eltérően – az MH KHK és az MH KRK végzi.

(2) A kiemelt vezető állomány szűrővizsgálatát az MH KRK végzi.

6. § A vizsgálatot minden év március 1. és július 31. között kell végrehajtani.

7. § (1) Az egészségi alkalmasságra vonatkozó szűrővizsgálat eredményéről a vizsgálatot végző intézet személyenként jelentést küld az alapnyilvántartás vezetésére kötelezett szervezethez és azt a személyi okmánygyűjtőben kell elhelyezni.

(2) A szűrővizsgálatokról szóló jelentést a vizsgálatot végrehajtó Honvéd Kórházak minden év szeptember 15-ig felterjesztik a HVK egészségügyi csoportfőnök részére.

(3) A HVK Eü.Csf.-ség a megadott szempontok alapján statisztikai jelentést készít és küld a HM Személyügyi Osztály és a HVK Személyügyi Csoportfőnökség részére a meghatározott szakigazgatási feladatok végzéséhez.

8. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*.

(2) 2001. évben a vezető állomány szűrővizsgálatát a 6. §-ban foglaltaktól eltérően november 30-ig kell végrehajtani.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*.

A határozat aláírásának napja: 2001. július 18.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére