• Tartalom

44/2001. (XII. 27.) BM rendelet

44/2001. (XII. 27.) BM rendelet

a címzetes főjegyzői cím adományozásának, megszűnésének és visszavonásának eljárási szabályairól1

2009.01.01.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 30/B. §-a (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § (1) A képviselő-testület címzetes főjegyzői cím, illetve címadományozási juttatás adományozására határozatban tesz javaslatot, aminek tartalmaznia kell a Ktv. 30/B. § (1) bekezdés a)–b) pontban meghatározott feltételek igazolását.

(2)2 A javaslatnak a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szervének a vezetőjéhez (a továbbiakban: hivatalvezető) legkésőbb a tárgyév február 15-éig kell beérkeznie.

(3) A hivatalvezető a javaslatokat együttesen a tárgyév február 20-áig – véleményezés céljából – megküldi a jegyzői szakmai érdekképviseleti szerveknek.

(4) Az érdekképviseleti szerv véleményéről a tárgyév március 20-áig együttesen írásban tájékoztatja az illetékes hivatalvezetőt. Ha a vélemény határidőre nem érkezik meg, a hivatalvezető a javaslatot azzal a megjegyzéssel terjeszti fel, hogy az érdekképviseleti szerv véleményét határidőre nem küldte meg.

(5) Nem kell véleményeztetni és felterjeszteni a javaslatot, ha az abban szereplő személy nem felel meg a Ktv. 30/B. § (1) bekezdésének a)–b) pontjaiban meghatározott feltételeknek. Ebben az esetben a hivatalvezető a javaslatot – a felterjesztés elmaradása indokainak közlésével együtt – visszaküldi a képviselő-testületnek.

(6) A hivatalvezető köteles a javaslatokat a saját és a jegyzői szakmai érdekképviseleti szerv véleményével ellátva tárgyév április 15-éig a belügyminiszterhez együttesen felterjeszteni.

(7) A hivatalvezető címadományozási kezdeményezése esetén a javaslatot a (2)–(6) bekezdésekben meghatározott határidők betartásával kell felterjeszteni a belügyminiszterhez a képviselő-testület, illetve a jegyzői szakmai érdekképviseleti szerv véleményével és a szükséges törvényi feltételek igazolásával.

2. § (1) Amennyiben a jegyző közszolgálati jogviszonya tárgyév július 1-je előtt szűnik meg, vagy körzetközponti feladatokat már nem lát el, arra az évre a címadományozási juttatásra időarányosan jogosult. Erről a körülményről a képviselő-testület haladéktalanul tájékoztatja a hivatalvezetőt, aki a tájékoztatást a belügyminiszterhez terjeszti fel.

(2) A teljes címadományozási juttatásra jogosult a jegyző, ha közszolgálati jogviszonya nyugdíjazása vagy halála miatt szűnik meg. A cím viselésére jogosult halála esetén a juttatást az örökösének kell kifizetni.

(3) A címadományozási juttatás szempontjából a címzetes főjegyzői cím visszavonásának esetére az (1) bekezdésben foglaltak irányadóak.

3. § (1) A Ktv. 30/B. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott feltétel megszűntét, illetve a fegyelmi büntetés jogerőre emelkedését követő első ülésén hozott döntésével a képviselő-testület a belügyminiszternél – az illetékes hivatalvezető útján – köteles haladéktalanul kezdeményezni a cím visszavonását.

(2) A hivatalvezető támogató véleményének megvonása esetén a cím visszavonását a belügyminiszternél haladéktalanul kezdeményezi. Kezdeményezéséről a képviselő-testületet egyidejűleg tájékoztatja.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni, ha a képviselő-testület etikai vétség miatt kezdeményezi a cím visszavonását.

(4) A cím viselésétől eltiltott nyugdíjas jegyzőt az eltiltásról a döntés meghozatalával egyidejűleg a miniszterelnök – Miniszterelnöki Hivatal útján – tájékoztatja. Az eltiltásról a belügyminisztert is tájékoztatni kell.

(5) A képviselő-testület a teljesítményértékelés alapján legalább két évenként felülvizsgálja a tartósan kiemelkedő szakmai munkavégzés fennállását. Ha a tartósan kiemelkedő szakmai munkavégzés nem áll fenn, a képviselő-testület az (1) bekezdés szerint kezdeményezi a cím visszavonását.

(6) Ha a Ktv. a 30/B.3 § (7) bekezdésében írt visszavonási ok fennáll, de a visszavonásra az illetékes szerv nem tesz javaslatot, a cím visszavonását a miniszterelnöknél a belügyminiszter kezdeményezi.

4. § (1) A címzetes főjegyzői cím adományozására minden évben a Köztisztviselők Napján kerül sor.

(2) A címzetes főjegyzői címben, illetve címadományozási juttatásban részesítettek névjegyzékét, a cím, illetőleg a címadományozási juttatás visszavonását, megszűnését a Magyar Közlönyben kell közzé tenni.

(3) A címzetes főjegyzői címmel rendelkező köztisztviselő éves címadományozási juttatását minden év július 31-éig a jegyző által megadott bankszámlára át kell utalni.

(4) A főjegyző részére megállapítható külön címadományozási juttatásra – a 3. § (4) bekezdés kivételével – e rendelet szabályait megfelelően kell alkalmazni.

(5) A rendeletben nem szabályozott, a címadományozási juttatásra vonatkozó kérdésekben az illetményre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

5. § Ez rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 143/2012. (VII. 3.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezte 2012. július 6. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 16/2008. (XII. 31.) ÖM–MeHVM együttes rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

A Magyar Közlöny 2002. évi 4. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére