• Tartalom

51/2001. (HK 14.) HM utasítás

51/2001. (HK 14.) HM utasítás

az egyes honvédelmi minisztériumi objektumok védelmével, működésével és az ezzel összefüggő irányítási tevékenységgel kapcsolatos feladatokról*

2001.10.10.

1. § (1) Az utasítás hatálya a HM I., II., III., IV. objektum területi határain belül elhelyezett szervekre és azok teljes állományára, valamint ezen utasítás 3. § (5) bekezdésben meghatározott együttműködőkre terjed ki.

2. § (1) Az objektum működésének és védelmének irányítására objektumparancsnoki rendszert kell kialakítani, az objektumparancsnokokat a Honvéd Vezérkar főnöke bízza meg.

(2) Az objektumparancsnokok tevékenységét objektumkomendáns segíti.

3. § (1) Az objektumparancsnok feladatköre az objektumban állandó jelleggel elhelyezett vagy ideiglenesen ott tartózkodó valamennyi katonai szervezetre kiterjed. A katonai szervezetek parancsnokai az objektumparancsnok intézkedéseit kötelesek figyelembe venni és alárendeltjeikkel is – a rájuk vonatkozókat – végrehajtatni.

(2) Az objektumparancsnok a katonai objektumok azon körletei vonatkozásában, ahol az MK Katonai Biztonsági Hivatal állománya került elhelyezésre, ott a hivatal főigazgatójával vagy a területileg illetékes igazgatójával együttesen állapítja meg a szabályokat, és feladatkörét velük egyeztetett mértékben és módon gyakorolja.

(3) Az objektumparancsnok felelős az objektum működési rendjének kialakításáért, az őrzés és a védelem megszervezéséért, folyamatos biztosításáért, az objektumkomendáns és az objektum szolgálati személyeinek tevékenységéért.

(4) Objektumparancsnok feladatai:

a) intézkedésben szabályozza az objektum működési rendjét:

b) tervezi-szervezi az objektum őrzés-védelmét, az MH Budapesti Helyőrség-parancsnokság parancsnokával, illetve az MH 32. Budapest Őr- és Díszezred parancsnokával együttműködve;

c) meghatározza az objektumba történő személyi, gépjármű be- és -kilépés szabályait, az anyagszállítás rendjét;

d) szabályozza az objektum közlekedési és parkolási rendjét;

e) meghatározza az objektumban bekövetkező elemi csapás, légvédelmi, továbbá bomba- és terrorveszélyeztetettség esetén betartandó rendszabályokat és elkészíti ezen tevékenységek terveit;

f) irányítja az objektumkomendáns és az objektumszolgálatok (kivéve az MH Központi Ügyelet) tevékenységét;

g) meghatározza az objektumkomendáns felelősségi, jog- és hatáskörét.

(5) Feladata eredményes végrehajtása érdekében együttműködik:

a) a HM objektumokban elhelyezett szervekkel;

b) az MH Budapesti Helyőrség-parancsnoksággal, illetve az MH 32. Budapest Őr- és Díszezreddel;

c) az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnoksággal, illetve az objektumok ellátását, kiszolgálását végző szervekkel;

d) az MH Összhaderőnemi Hadműveleti Központtal;

e) a HM és MH protokollszervekkel;

f) a MK Katonai Felderítő Hivatallal;

g) a MK Katonai Biztonsági Hivatallal;

h) az illetékes önkormányzattal, rendőrkapitánysággal, tűzoltósággal, valamint minden olyan polgári szervezettel, amelyikkel szükséges.

4. § (1) Az objektumkomendáns az MH 32. Budapest Őr- és Díszezred parancsnokának szolgálati alárendeltségébe tartozik. Munkáját a MH I.-IV. objektumokban végzi az objektumparancsnok közvetlen szakmai irányítása mellett. Szolgálati elöljárója az objektum őrzés-védelmére kirendelt és rendészeti biztosítást végző erőinek.

(2) Az objektumkomendáns feladatai:

a) alapvető feladata – az objektumparancsnok intézkedései szerint – az objektum általános rendjével és működésével kapcsolatos tervező, szervező, ellenőrző tevékenység végzése;

b) részt vesz az objektumban megrendezésre kerülő rendezvények koordinálásában és biztosításában;

c) irányítja és ellenőrzi az objektum őrzés-védelmét ellátó, illetve a rendészeti biztosítást ellátó szolgálat tevékenységét:

d) részt vesz az objektum működésével kapcsolatos feladatok, illetve objektumparancsnoki intézkedések végrehajtásának ellenőrzésében;

e) kiadja és nyilvántartja a gépjármű-behajtási, -parkolási engedélyeket, ellenőrzi és ellenőrizteti a parkolási rend betartását.

(3) Az objektumkomendánsok szakirányítását – az objektumok általános rendjének és működésének összehangolását – a HM-I. objektumkomendánsa koordinálja.

5. § (1) Az objektumok őrzés-védelméért az objektumok egészének fizikai biztonságáért, a biztonsági és zárt területeken elhelyezett riasztó rendszerek riasztása esetén a reagáló erőkkel történő biztosításáért az objektumparancsnok a felelős. A HM objektumokban elhelyezett szervezetek vezetői hatáskörükben felelősek a személyi, fizikai, dokumentum-, elektronikai információvédelem és ezzel kapcsolatos eljárási biztonsági követelmények betartásáért.

6. § (1) Az objektumba történő be- és kilépés, illetve a gépjárművek be- és kihajtásának rendjét az Ált/3 TÜSZ vonatkozó előírásai szerint a helyi sajátosságok figyelembevételével, ezen utasítás 6. § (2) és a 9. § (1) bekezdéseire figyelemmel az adott objektumparancsnok szabályozza.

(2) Munkaidőben és munkaidőn kívül (személyazonosság igazolása után) jogosultságvizsgálat, átvizsgálás és regisztráció nélkül léphetnek az objektumba:

a) a Magyar Köztársaság elnöke, a Miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke;

b) az MK honvédelmi minisztere, a HM államtitkárok és helyettes államtitkárok, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettese, a MK Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója, az MK Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója, valamint a kíséretükben lévő személyek, ha ezt előzetes bejelentik. A regisztrációt ilyenkor a kísérő hajtja végre, az ellenőrzést végrehajtó szolgálat csak a kísérő személyét és a belépők létszámát jegyezi fel.

(3) A személyi beléptetésnél az objektumbiztosító rendész szolgálata folyamatosan működteti a fémdetektort és a csomagvizsgálót, illetve a mágneskártyás szelektív beléptetési rendszert. Az egységes kiépítést és fejlesztést az objektumokban – a HVK Vezetési Csoportfőnökség igénye alapján – a HVK éves őrzés-védelmi költségkeretéből kell megvalósítani.

(4) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség és a HVK Vezetési Csoportfőnökség együttműködve a HM Információ- és Dokumentumvédelmi Főosztállyal – végzi az objektumokban, illetve épületeken belüli mágneskártyával működő szelektív zónák kialakulását a jogosultságok érvényesítése érdekében.

(5) A vendégkártyás beléptetés könnyítése érdekében a Biztosító Rendész Szolgálattól (a továbbiakban: BRSZ) független diszpécserszolgálatot kell működtetni.

(6) A szolgálati gépjárműveket – az objektumba való belépésük megkönnyítése érdekében – el kell látni behajtási engedéllyel.

7. § (1) A HM II., III., IV. objektumparancsnokok, figyelembe véve a HM-HVK-I. objektum parkolási rendjéről szóló 158/2001. MHPK intézkedését – a helyi lehetőségek függvényében – szabályozzák a szolgálati, illetve magángépjárművek parkolását. Kijelölik a lehetséges parkolási helyeket és azokat jelzésekkel látják el úgy, hogy az egyértelmű legyen minden parkolni szándékozó részére.

(2) Parkolási engedélyt az objektumba munkavégzés céljából érkezőknek, illetve az ott dolgozóknak biztosítani kell.

(3) Munkaidőn túl a parkolóhelyeken csak az a magángépjármű tartózkodhat, amelynek tulajdonosa az adott időszakra a túlmunka végzését bejelentette, illetve szolgálati feladatokat lát el.

(4) Az objektumon belül a parkolási helyeket úgy kell kijelölni, hogy a parkoló gépjárművek ne akadályozzák a magasabb készenlétbe helyezés rendszabályainak végrehajtását, illetve a készenléti gépjárművek riasztás utáni besorolását.

8. § (1) Az objektumok védelmi terveit az MH budapesti helyőrségparancsnok készíti, melyet a HVK hadműveleti csoportfőnök hagy jóvá.

(2) Az objektumok őrzés-védelmét az MH 32. Budapest Őr- és Díszezred – erre a feladatra felkészített – állományából 24 órás váltással vezényelt BRSZ látja el.

(3) A szolgálati utasítást – az objektumparancsnok által meghatározott követelmények alapján – az MH 32. Budapest Őr- és Díszezred parancsnoka készíti el, a HVK vezetési csoportfőnök és az MH Budapesti Helyőrségparancsnokság parancsnoka egyetértésével az objektumparancsnok adja ki.

(4) A HM-I. objektum BRSZ-a a vezető szolgálat, akinek a HM-II.-IV. objektum BRSZ az elrendelt bejelentkezéseket – a szolgálati utasítás alapján – munkaidőn túl hajtja végre. A vezető BRSZ összesítetten az MH KÜ-nek jelent.

(5) A BRSZ-ek megerősítését az MH 32. Budapest Őr- és Díszezred állományából kialakított Védelmi Szakaszok biztosítják. Kirendelésére az MH Központi Ügyelet jogosult.

(6) A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség – együttműködve a HM Információ- és Dokumentumvédelmi Főosztállyal – folytatja az objektumok technikai őrzés-védelmi rendszereinek bővítését az erre a célra biztosított központi költségkeret terhére.

9. § (1) Az objektumokban munkanapokon 06.00-tól 18.00-ig (munkaszünetet megelőző napon 17.00-ig) lehet benntartózkodni. Az ettől eltérő időszakban való benntartózkodáshoz az illetékes szerv vezetőjének engedélye szükséges.

(2) Sorállományú katonák (szolgáltatást végző polgári személyek) munkaidőn túl csak a munkahelyi vezető engedélyével a BRSZ felügyelete mellett – kizárólag munkavégzés céljából – tartózkodhatnak az objektumban.

(3) Karbantartási, javítási munkát – azonnali hibaelhárítás kivételével – munkaidőn túl csak kivételesen, az üzemeltetési, illetve az érintett szervek állományából kijelölt személy(ek) felügyelete mellett lehet végezni. Azonnali hibaelhárítás esetén a felügyeletet – ideiglenesen – a BRSZ látja el.

(4) Az objektumokat a munkaidő befejezése után a BRSZ ellenőrzi és az emeleteket, épületeket lezárja, kivéve azokat, amelyekben túlmunkát végző személy tartózkodik.

10. § (1) A kulcsdobozok tárolását – az Ált/13.TÜSZ idevonatkozó előírásait figyelembe véve – az objektumban elhelyezett szervezetek vezetői saját maguk részére önállóan szabályozzák.

(2) A szervezetek kulcsdoboztároló helyiségei, valamint a munkaidőn túl benntartózkodók kulcsdobozai részére az ügyeleti vagy a BRSZ szolgálati helyiségében, vagy annak közelében biztonságos tárolására kulcsdoboztároló szekrényt kell kialakítani.

(3) A kulcsdoboztároló szekrények kialakítását a HM objektumok ellátási költségéből kell finanszírozni.

11. § (1) Az objektumokat az üzemeltetési alosztályok közvetlen szolgálata üzemelteti, amely biztosítja az élelmezési, egészségügyi, karbantartási és az egyéb anyagi ellátást. Az objektum üzemeltetés és anyagellátás, valamint a közös használatú kiképzés, sport, művelődés, szociális és egyéb létesítmények használata rendjének szabályozásáért objektumonként – az objektumparancsnok egyetértésével – az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság parancsnoka felelős.

12. § (1) Az objektum területén kép- és hangfelvétel készítését főosztályvezetők, illetve csoportfőnökök és annál magasabb beosztású személyek, illetve az objektum parancsnoka saját szak- vagy illetékességi területén engedélyezheti.

13. § (1) A HM objektumok működtetésével és biztosításával kapcsolatos más HM és MH szervek által készített rendelkezések, intézkedések egy példányát az adott objektumparancsnok részére biztosítani kell.

(2) Az utasítás a közzététel napján lép hatályba, egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának elhelyezésére szóló objektumok őrzésével, védelmével és a rendészeti tevékenység ellátásával kapcsolatos feladatokról szóló 54/1995. (HK 31.) HM utasítással módosított a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának elhelyezésére szóló objektumok őrzésével, védelmével és rendészeti tevékenység ellátásával kapcsolatos feladatokról szóló 63/1993. (HK 21.) HM utasítás a hatályát veszti.

Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 35. §-a módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére